x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Paradox românesc: sub control judiciar, dar cu mandat parlamentar

Paradox românesc: sub control judiciar, dar cu mandat parlamentar

de Xenia Cojocaru    |    24 Sep 2015   •   16:35
Paradox românesc: sub control judiciar, dar cu mandat parlamentar
Sursa foto: Diana Oros

Aleşii cu probleme penale stau liniştiţi în Parlament. După arestul preventiv, arestul la domiciliu sau controlul judiciar, unii parlamentari penali consideră că este necesar să ia în continuare decizii pentru români.

Dacă anumiţi aleşi şi-au dat demisia sau au fost arestaţi şi şi-au pierdut mandatul de parlamentar, cei care sunt sub control judiciar mai trec pe la şedinţele de Plen şi mai dau câte un vot pentru sau împotriva unor legi. În urmă cu câteva luni, Elena Udrea a mers la Parlament, imediat după ce a scăpat de arestul la domiciliu şi a trecut sub control judiciar. Spunea la acea vreme că vrea să dea un vot important pentru legea alegerilor. Ca Udrea mai sunt şi alţi parlamentari. Un caz aparte îl constituie cel al lui Sebastian Ghiţă căruia i-au interzis procurorii să-şi mai folosească o vreme cartela de vot. În schimb, Dan Şova nu are această interdicţie, dar va trebui să-şi împartă timpul între Parlament şi instanţă.

Elena Udrea vrea să fie activă în Parlament
Anul 2015 nu a fost unul fericit pentru fostul Ministru al Dezvoltării şi Turismului. Blonda de la Cotroceni a avut parte de mai multe vizite la poliţie, dar şi de 72 de zile de arest preventiv, în dosarul „Gala Bute”, dar asta nu o împiedică să fie activă în Parlament. Udrea spunea pe 3 septembrie: "Voi încerca să fiu un parlamentar foarte activ, pentru că sunt foarte multe lucruri care rămân nerezolvate de la o legislatură la alta, sunt foarte multe lucruri care nu ajung de la cetățeni, de la societate către Parlament. Cred că este nevoie de parlamentari care nu au nevoie de obligații în spate. Eu nu am obligația să țin linia unui partid, nu vorbesc după punctaje și am libertatea să susțin orice proiect care cred eu că este bun pentru cei care m-au ales, indiferent care ar fi opinia unui partid politic". Fostul ministru spunea şi despre noul Cod Fiscal că nu se află într-o formă tocmai bună, dar că este nevoie de el chiar şi în forma actuală. "Este nevoie chiar așa cum este el și așa în varianta asta mai puțin bună", spunea deputatul.

După ce a scăpat de arestul la domiciliu, Udrea s-a reîntors la muncă într-o zi când Camera Deputaţilor şi-a amânat lucrările în plen.

Ghiţă, sub interdicţia exercitării funcţiei
Nu la fel de “norocos” ca Elena Udrea este şi Sebastian Ghiţă, un alt deputat care a primit control judiciar în două dosare penale, dar care are interdicţie de a merge în Parlament. Deputatul este sub control judiciar în dosarul Hidro Prahova, în care este acuzat de sprijinirea unui grup infracţional organizat. Controlul judiciar în al doilea dosar vizează cazul lui Iulian Herţanu. Deputatul Sebastian Ghiţă este primul parlamentar cercetat sub control judiciar care are interdicţie de a-şi exercita funcţia, conform procurorilor DNA. Decizia a ridicat dubii în privinţa constituţionalităţii sale, întrucât un parlamentar, fiind ales de popor, nu ar trebui împiedicat să-şi exercite mandatul. „Îndatoririle parlamentarului se exercită în mod continuu, de la momentul la care acesta intră în exerciţiul mandatului, până la data încetării calităţii de deputat sau de senator, legiuitorul trebuind ca, prin reglementările pe care le adoptă, să nu împiedice îndeplinirea acestora”, se arată într-o decizie mai veche a Curţii Constituţionale.


Nici deputatul Constantin Adăscăliţei nu stă mai bine la capitolul “probleme cu legea”. Acesta se află sub control judiciar pentru afaceri incompatibile cu funcţia sa. Spre deosebire de Ghiţă, Adăscăliţei nu a primit interdicţia de a ajunge în Parlament. Nu doar aleşii din Camera Deputaţilor au probleme cu legea, ci şi colegii lor de la Senat. Unul dintre ei este Dan Şova. Senatorul este sub control judiciar din data de 8 iunie. Dan Şova a fost pus sub control judiciar, pentru 17 fapte de fals în înscrisuri, evaziune şi spălare de bani, acesta având interdicţie să părăsească ţara şi să comunice cu mai multe persoane vizate în aceeaşi anchetă, spuneau procurorii DNA. Nici lui Dan Şova nu i-a fost interzis sa meargă în Parlament.

Elena Udrea face parte din puţinii deputaţi ai PMP care nu sunt constituiţi într-un grup parlamentar distinct, însă votul lor ar putea conta la votarea moţiunii de cenzură a PNL, ce a fost lecturată ieri în plenul reunit. 

×