x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentarii merg în excursie la arhiva SIPA

Parlamentarii merg în excursie la arhiva SIPA

de Sînziana Duţă    |    20 Oct 2017   •   09:14
Parlamentarii merg în excursie la arhiva SIPA
Sursa foto: MIHAI STETCU

Ministrul Justiției a declarat ieri la audierile din comisia de anchetă privind arhiva SIPA, că atunci când a fost numit în funcție, a fost avertizat că la minister există o bombă cu ceas care ticăie - referindu-se la arhiva SIPA. Tudorel Toader susține că a intrat şi el în arhivă, motiv pentru care „cam ştie despre ce este vorba”, presupunând că în dosare există informaţii privind viaţa privată a magistraţilor.

„Eu am intrat în arhivă, şi nu pot să spun că ştiu ce este acolo, dar cam ştiu despre ce este vorba. Acolo, se prezuma dinainte, erau documente care nu îşi găseau locul. Am prezumat că acolo sunt şi informaţii care privesc viaţa privată”, a spus Tudorel Toader în faţa Comisiei de anchetă privind arhiva SIPA. Ministrul Justiției a mai spus că, deşi s-a stabilit prin HG că datele din dosarele SIPA nu pot fi făcute publice, cei la care se referă informaţiile, adică titularii dosarelor, au dreptul să le vadă. „Mai în glumă, mai în serios, poate chiar are şansa să-şi aducă aminte ce a făcut, poate a mai uitat din ce a făcut, şi atunci revede şi rememorează”, a spus Tudorel Toader. Potrivit ministrului, în arhiva SIPA există cinci categorii de documente: cărţile de muncă ale funcţionarilor cu statut special din ANP, documente care conţin informaţii ce privesc viaţa privată, documente care conţin informaţii care ţin de Arhivele Naţionale, documente care pot avea caracterul clasificat în secret de serviciu şi documente care conţin informaţii despre fapte cu caracter penal. Toader a mai precizat că în minister există încă angajaţi care au făcut parte din comisiile care au avut acces în arhiva SIPA în trecut. În plus, el a solicitat și a primit informații despre persoanele care au accesat arhiva fostului serviciu secret al Ministerului Justiţiei, fără a avea certificat ORNISS, însă nu poate face acuzaţii şi nu poate divulga numele acestora.

Săptămâna viitoare, sunt așteptați la audieri patru foști miniștrii ai Justiției din perioada 2004-2008. Este vorba despre Cristian Diaconescu, Monica Macovei, Tudor Chiuariu și Cătălin Predoiu. După audierea celor patru foști miniștrii, membrii comisiei SIPA se vor deplasa la sediul ANP, locul unde este depozitată arhiva SIPA, pentru a-și face o impresie despre modul în care sunt stocate documentele, care este zona de acces și care sunt măsurile de siguranță luate. „Trebuie să verificăm şi dacă au fost semnalate de către instituţii abilitate sau de către observatori ocazionali incidente de securitate: persoane care au intrat neautorizat, persoane care au încercat să sustragă, să distrugă, să fotocopieze documente din arhiva acestei instituţii sau să manipuleze în orice alt mod informaţiile conţinute acolo”, a spus preşedintele comisiei, senatorul PSD Șerban Nicolae.

Avizul Comisiei de la Veneţia, „pasat” Parlamentului

Ministrul Tudorel Toader a anunţat, ieri, că nu va mai trimite el solicitarea către Comisia de la Veneţia pentru un aviz referitor la modalitatea de numire a procurorilor şefi, din moment ce coaliția PSD-ALDE a decis ca proiectul de modificare a legilor Justiției să fie preluat ca inițiativă parlamentară. „Nu te duci la Comisia de la Veneţia cu forme intermediare ale proiectului de lege. Eu am proiectul de lege finalizat şi aşteptam decizia să văd unde trebuie să îl prezint: la Guvern sau la Parlament. Ieri am aflat. Îl prezint la Parlament. În momentul în care Comisia din Parlament îşi însuşeşte proiectul de lege, preia şi solicitarea de aviz de la Comisia de la Veneția şi o trimite Comisiei”, a explicat Tudorel Toader. Proiectul de reformă a Justiţiei, în forma iniţială, prevede eliminarea preşedintelui României din mecanismul de numire a procurorilor şefi de parchete (DNA, DIICOT şi Parchetul General). USR a solicitat, în nume propriu, Comisiei de la Veneția un punct de vedere în legătură cu pragul valoric pentru abuzul în serviciu și va organiza o dezbatere publică.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: Când am venit la Ministerul Justiţiei, o persoană publică cunoscută îmi spunea următorul lucru, într-o discuţie absolut informală: << vedeţi că la Ministerul Justiţiei există o bombă care ticăie şi faţă de care trebuie să aveţi grijă: se numeşte arhiva SIPA >>

×
Subiecte în articol: SIPA