x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentul de la Budapesta condamnă, prin rezoluție, afirmațiile președintelui României

Parlamentul de la Budapesta condamnă, prin rezoluție, afirmațiile președintelui României

de Ion Alexandru    |    12 Mai 2020   •   08:25
Parlamentul de la Budapesta condamnă, prin rezoluție, afirmațiile președintelui României
Sursa foto: Kov
Parlamentarii Comisiei pentru Politică Externă a Legislativului de la Budapesta au adoptat, ieri, o rezoluție prin care condamnă oficial afirmațiile președintelui României, referitoare la înțelegerile dintre Viktotr Orban și PSD, care ar viza „cedarea Ardealului către unguri”. Rezoluția a fost adoptată în unanimitate și califică această declarație drept una „antiminoritară”, conform agenției de presă de stat de la Budapesta.
 
Tot ieri, secretarul de stat al Ministerului de Externe de la Budapesta, Levente Magyar, a precizat, pentru MTI, că „recentele remarci ale lui Iohannis despre comunitatea maghiară din România pot fi folosite ca «incitare la ură»”. Acesta a precizat că Iohannis i-a acuzat recent pe social-democraţii români, majoritari în Parlament, că „luptă să le dea Transilvania ungurilor”, în timp ce guvernul lui „duce o luptă eroică” împotriva epidemiei de coronavirus. Levente Magyar a adăugat că liderul de la București a etichetat drept trădător pe pe oricine intră în discuţii cu ungurii şi care nu respinge ferm obiectivele ungare, iar comentariile preşedintelui român sunt mai mult decât o simplă retorică de politică internă. Levente a mai precizat însă că aceste declarații „ar putea avea consecinţe ample”.

Oficialul de la Budapesta a declarat că este o tradiție românească „să se joace cu cartea ungară, ori de câte ori apar dificultăți, pentru a devia atenția populației de la adevăratele probleme cu care se confruntă”. Reprezentantul Ministerului de Externe ungar a afirmat că țara vecină dorește să dezvolte legăturile cu Bucureștiul, dar și că Guvernul de la Budapesta va continua „să ajute comunitatea maghiară şi să o protejeze de orice forme de atacuri”.
 
Ungaria cere României clarificări
 
Iar aceasta nu este singura poziție oficială a Ungariei vizavi de aceste declarații. Președintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului maghiar, Zsolt Nemeth, care este și membru al partidului de guvernământ Fidesz, condus de premierul Viktor Orban, a menționat, la rândul său, că cere și Comisiei de Politică Externă a Parlamentului de la București să vină cu o poziție. Oficialul înaintează chiar și un termen pentru clarificarea situației, până săptămâna viitoare. Zsolt Nemeth și-a încheiat declarația, afirmând că România se luptă cu doi viruși în același timp. Cu noul coronavirus și cu vechiul virus al șovinismului”.

Reamintim că, în urmă cu două săptămâni, președintele României, Klaus Iohannis, a atacat de la Palatul Cotroceni PSD și UDMR de o înțelegere subterană cu privire la autonomi Ținutului Secuiesc, după ce o lege inițiată de doi parlamentari ai Uniunii a fost adoptată tacit de Camera Deputaților, încă din 23 martie, ca urmare a faptului că Parlamentul nu s-a mai putut reuni în plenurile Camerelor, pentru a respinge actul normativ. Ulterior, Senatul a votat împotriva proiectului de lege în cauză. Iohannis a afirmat, la acel moment, că liderul social-democrat Marcel Ciolacu ar avea o înțelegere secretă cu premierul Ungariei, Viktor Orban, „pentru a da Ardealul ungurilor”.
 
 
 

 

×