x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Pentru cine joacă Băsescu Traian?

Pentru cine joacă Băsescu Traian?

14 Oct 2014   •   19:59
Pentru cine joacă Băsescu Traian?

În disperarea de a o vedea pe pupila Nutzy Udrea jucând rolul Evita Peron, ca succesoare la Cotroceni, Băsescu Traian aruncă în campania electorală finalul poveştii “Ofiţerul acoperit”. În laboratorul “Cotroceni” s-a lucrat de mult timp la această diversiune care l-a avut ca ţintă pe Victor Ponta, candidatul cu şansa cea mai solidă de a ajunge preşedintele României. Acţiunea a pornit în 8 noiembrie 2013, ca o contralovitură în scandalul Nana, fiind urmărită cu premeditare pas cu pas. Spaima de a vedea sfârşitul sistemului, fără putinţa de continuare a băsismului, îl fac pe Băsescu să atace prin declaraţii iresponsabile şi penale nu atât pe Victor Ponta, ci mai ales credibilitatea Serviciului de Informaţii Externe, legile şi normele de funcţionare ale acestuia. Fluturarea unor fragmente de legi şi normative, citarea aiurea a Constituţiei, atacul furibund la adresa lui Teodor Meleşcanu au ca scop să acopere bâlciul diversionist jucat de Băsescu.
Băsescu Traian, care a colaborat cu Serviciile Secrete ale regimului lui Ceauşescu vrea să arate că braţul lung al Securităţii loveşte şi după 25 de ani. Diversiunea induce ideea că SIE ar fi un serviciu ilegal, antinaţional, colaboratorii şi ofiţerii acestuia putând fi anatemizaţi după deconspirare.
Băsescu se pune astfel, voluntar sau nu, în slujba unui serviciu de spionaj advers, care are ca misiune destabilizarea României, stat NATO la frontiera de contact şi în coliziune cu interesele Rusiei.
În slujba cui este, de fapt, Băsescu Traian?

________________________________________

Prin declaraţii extrem de grave, şeful statului a atacat trei candididaţi la Preşedinţie: Ponta, Iohannis şi Meleşcanu
Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni seară că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit SIE în perioada 1997 - 2001, declaraţii pe care premierul le-a catalogat drept “minciuni, calomnii”.
''Victor Ponta trebuie să recunoască că în perioada 1997 - 2001 a fost ofiţer acoperit al SIE (...). A fost ofiţer SIE, ceea ce explică şi propulsarea lui de la parchetul de la judecătoria de sector direct în Parchetul General'', a spus Băsescu la Realitatea TV. Şeful statului a arătat că premierul a făcut ''o mare greşeală'' că nu a spus public faptul că a fost ofiţer acoperit. El a susţinut că, pentru a se proteja, premierul a introdus într-o hotărâre de Guvern din 2013 un articol care spune că inclusiv cei care şi-au încheiat raporturile de serviciu rămân ''acoperiţi''. ''Mi-aş permite să spun că pentru a crea această diversiune în care şi cei care şi-au părăsit serviciul nu trebuie să spună s-a încălcat chiar legea SIE care spune că activităţile SIE sunt secret de stat, ori în anexă se pun toate activităţile pe care le desfăşoară SIE, ceea ce este nepermis'', a spus Băsescu. Şeful statului a precizat că acea hotărâre de Guvern a fost iniţiată de Teodor Meleşcanu, care era la acea vreme şeful Serviciului de Informaţii Externe, şi semnată de Victor Ponta. ''Eu nici nu cred că a trecut prin Guvern, nu cred că a fost o discuţie în Guvern, dar trebuia această hotărâre, înainte să ajungă în Guvern, trebuia să treacă prin CSAT, pentru că CSAT aprobă clasificarea documentelor Serviciilor de informaţii. Nu a fost adusă şi, dacă ar fi fost adusă, nu ar fi trecut de mine niciodată cu acea extindere la punctul 4 în care şi cei care nu mai lucrează rămân ascunşi toată viaţa lor'', a adăugat preşedintele.

Supărat mai mult pe Meleşcanu
Întrebat dacă Meleşcanu este complice la această situaţie, Băsescu a răspuns: ''Total!''. El l-a acuzat pe Meleşcanu că a acţionat politic atunci când a iniţiat o hotărâre de Guvern ce conţinea un articol prin care ofiţerii acoperiţi erau protejaţi şi după ce nu mai erau activi. "Pe mine m-a deranjat cumplit jocul politic. Deci un om pe care l-am numit politic şi am avut încredere în el, în domnul Meleşcanu, a ajuns să facă un astfel de joc, târând în mod nedrept serviciul într-o acţiune politică, de dragul de a acoperi un politician, care la ora aia nici măcar nu mai era în SIE. Eu nu sunt atât de supărat pe Victor Ponta cât sunt supărat pe Meleşcanu, că a dat toate activităţile secret de stat ale SIE, le-a pus într-un monitor oficial, de dragul de a face acea extindere de la ofiţeri activi şi la rezervişti", a spus Băsescu. El i-a reproşat fostului şef al SIE şi că a refuzat să-i comunice dacă printre membrii Guvernului sunt ofiţeri acoperiţi, prevalându-se de prevederile articolului pe care îl introdusese în hotărârea de Guvern. "După ce am aşteptat un timp, am deschis o corespondenţă oficială cu domnul director Meleşcanu. L-am rugat să-mi comunice dacă în Guvern există ofiţeri acoperiţi sau foşti ofiţeri acoperiţi şi mi-a răspuns exact cu articolul din Hotărârea de Guvern, că e secret de stat, neţinând cont de faptul că, în conformitate cu legea din momentul validării, preşedintele are acces la orice secret de stat. (...) Cred că este prima dată când un şef de stat al României cere informaţii unui serviciu de informaţii, serviciul o are şi refuză să o dea preşedintelui", a mai spus Băsescu. El a mai adăugat că ulterior nu a mai avut încredere în informaţiile furnizate de Teodor Meleşcanu şi a colaborat direct cu subalternii acestuia, "de la adjunct în jos".

Scopul final: loc pentru Udrea
Atacul lui Băsescu la Meleşcanu vine în contextul în care acesta a demisionat de la şefia SIE şi candidează independent la Preşedinţie. Conform unor informaţii neoficiale, liderii ACL ar avea în vedere susţinerea fostului şef al SIE la prezidenţiale dacă instanţa supremă l-ar declara incompatibil pe Klaus Iohannis şI i-ar interzice ocuparea unei funcţii publice timp de trei ani. De altfel, Băsescu chiar a sugerat acest lucru, fapt ce ar ajuta-o pe prezidenţiabila PMP Elena Udrea să-i scoată din joc pe Ponta prin scandalul ofiţerului acoperit, iar pe Iohannis, prin ANI. "Când ştii că procesele legate de incompatiblitate sunt ca briciul, tu stai cu anii la ultima instanţă, la Înalta Curte. Dosarul e din pimăvara lui 2013, nu l-a interesat să accelereze dosarul şi intri în campanie în care rişti să îţi spună ANI că eşti incompatibil? Este un risc, eu nu spun că va fi, eu nu ştiu", a spus Băsescu.

Corespondenţa cu SIE şi terenul de la Nana
Când a susţinut că a deschis o corespondenţă oficială cu Meleşcanu privind existenţa ofiţerilor acoperiţi în Guvern, Băsescu a prezentat cererea pe care a adresat-o în acest sens directorului SIE, datată 8 noiembrie 2013. Data coincide cu prima declaraţie de presă în care Băsescu vorbeşte despre achiziţionarea terenului de la Nana de fiica sa cea mare, Ioana, achiziţie ce a ridicat mari semne de întrebare şI a făcut obiectul unei comisii parlamentare de anchetă ale cărei concluzii au fost înaintate Parchetului General. În plus, pe rolul instanţei de la Olteniţa se află mai multe dosare legate de retrocedarea terenurilor care, ulterior, au ajuns în proprietatea familiei Băsescu.
“Vreau să confirm că eu am convins-o să facă acest lucru pentru că mi-am dorit eu să cumpărăm pământ. Creditul cu care s-a cumpărat pământul este luat de Ioana pentru că am încercat să-l iau eu şi, din cauza veniturilor, banca nu mă putea finanţa la o asemenea sumă. Singura din familie care a avut veniturile care să permită finanţarea a fost Ioana, datorită veniturilor ca notar, care au fost chiar la limită pentru a putea obţine un credit pe 30 de ani, un credit ipotecar. Creditul este garantat cu proprietatea, cu pământul, care a fost evaluat la un preţ mai mare de experţii băncii decât preţul care s-a plătit. De aceea banca n-a avut nevoie de niciun fel de garanţii colaterale. Este credit ipotecar pentru agricultură. Îmi doresc mult ca în foarte scurt timp să reuşesc să-l trec pe numele meu pentru că eu vreau să fiu fermierul, v-am anunţat de multă vreme că îmi doresc acest lucru şi nu văd nimic rău (…) Deci, cu salariul unui preşedinte nu poţi să obţii un credit cu care să cumperi 291 de hectare de pământ. Nu poţi. Bun. A mai fost o treabă, că fiind credit ipotecar, deci pe termen lung, de 30 de ani, problema este şi ce vârstă ai. Te întreabă băncile şi când constată că ai 62 de ani, în afară de problema venitului e şi problema: dar cine plăteşte dacă se întâmplă ceva? Şi atunci Ioana a fost, şi din punct de vedere venituri, şi din punct de vedere vârstă, omul potrivit să facă acest credit care e făcut cu dobândă la nivelul pieţei.”, declara Băsescu pe 8 noiembrie.

×