x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta susţine reducerea duratei mandatului de preşedinte

Ponta susţine reducerea duratei mandatului de preşedinte

22 Mai 2013   •   21:43
Ponta susţine reducerea duratei mandatului de preşedinte

Liderul PSD, premierul Victor Ponta susţine propunerea de reducere a duratei mandatului preşedintelui la patru ani, dar nu ştie dacă este constituţional să îi şi interzici acestuia ca, după încheierea mandatului prezidenţial, să mai ocupe funcţii de demnitate publică.

Întrebat dacă este de acord cu propunerea PNL de reducere a mandatului preşedintelui la patru ani, premierul a răspuns afirmativ, dar spune că nu agreează varianta organizării simultane a alegerilor parlamentare cu cele prezidenţiale.

"Cu reducerea mandatului la patru ani? Dacă au propus-o liberalii, da, sunt de acord. Era să zic «ce problemă avem noi, PSD, cu chestia asta» ? Nu ştiu... Ideea este... ceea ce nu sunt de acord este cu a avea din nou unite alegerile parlamentare cu cele prezidenţiale, pentru că atunci iarăşi încurcăm lucrurile şi este clar că preşedintele este şeful partidului care câştigă alegeri. Dacă le ai în 2014, 2018, deci o dată la doi ani, da, noi suntem de acord. Cu atât mai mult cu cât este propunerea liberalilor, este în regulă, ei vor avea candidatul la prezidenţiale şi atunci sigur că nu ne opunem", a spus Ponta, aflat la Bruxelles pentru Consiliul European, conform Mediafax.

În ceea ce priveşte varianta ca şeful statului să nu mai poată ocupa o funcţie de demnitate publică după încheierea mandatului, Ponta a spus că nu poate răspunde pe această temă, deoarece nu ştie dacă este constituţional.

"Nu ştiu, nici nu ştiu dacă este foarte constituţional. Habar nu am. Bănuiesc că un preşedinte, după ce este preşedinte, multe lucruri nu-şi doreşte ca funcţii publice, însă nu ştiu dacă este constituţional, dacă poţi să interzici pentru viitor. Recunosc că nu am o opinie în acest sens şi nu mi se pare un subiect foarte important", a afirmat Ponta.

×