x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Presa germană: “Klaus Iohannis, acest J.F. Kennedy de România”

Presa germană: “Klaus Iohannis, acest J.F. Kennedy de România”

de Istvan Deak    |    24 Feb 2013   •   16:46
Presa germană: “Klaus Iohannis, acest J.F. Kennedy de România”

Intrarea lui Klaus Iohannis în PNL a captat atenţia presei din Germania. “Pentru prima dată în istoria politicii din România, un etnic german ajunge într-o înaltă funcţie de conducere. Partidul Naţional Liberal l-a ales pe Klaus Iohannis, un sas din Ardeal, în funcţia de prim-vicepreşedinte. Actualul primar al Sibiului este considerat unul dintre cei mai valoroşi edili locali ai ţării”, notează la unison publicaţii importante din presa germană, precum Die Welt, Die Zeit sau Frankfurter Rundschau. “Klaus Iohannis este primarul de succes al oraşului istoric Sibiu, iar zâmbetul său ne aduce aminte de John F. Kennedy. Sasul din Transilvania face acum pasul în elita politicii româneşti”, scrie Markische Zeitung.

Lovitură de imagine
Spiegel Online alocă un comentariu mai larg numirii lui Klaus Iohannis în PNL. “Numirea lui Iohannis a avut loc sâmbătă la insistenţa preşedintelui Crin Antonescu, care şi-a însuşit critica din interiorul partidului pentru derapajele sale ultranaţionaliste şi antieuropene. Prin Iohannis, Antonescu încearcă să îmbunătăţească imaginea partidului său şi la nivel european. Pentru Iohannis, Antonescu a schimbat regulile interne ale partidului care interziceau dreptul unui nou-venit de a candida imediat la o funcţie de conducere. Numele lui Iohannis a apărut pentru o funcţie de premier încă din 2009, însă mutarea nu s-a concretizat din cauza opoziţiei preşedintelui Traian Băsescu”, scrie Der Spiegel. Jurnaliştii germanii scot în evidenţă şi succesul lui Antonescu la alegerile interne din PNL. “Punând presiune pe Ponta, Antonescu a fost un factor decisiv în punerea în aplicare a moţiunii de suspendare a preşedintelui Băsescu din vara anului trecut. La alegerile din partid, el şi-a asigurat şi mai multă putere printr-o schimbare de statut vehement criticată. Adversarii lui Antonescu au acuzat practici nedemocratice”, mai scrie sursa citată.

Miza fondurilor europene
Prin intrarea sa în PNL, Iohannis ar urma să obţină mai multă putere în politica regională, consideră ziariştii revistei germane. “Încă din anul 2000, fostul profesor de fizică, Klaus Iohannis, a ajuns primar al oraşului universitar Sibiu, o localitate îndrăgită de investitorii străini din România. În vara lui 2012, el a fost reales pentru al patrulea mandat de primar cu peste 75% din voturi. Prin decizia de a intra în politica de partid, Iohannis speră să obţină pe termen scurt mai multă putere în politica regională. Obiectivul său este ca, în urma  reorganizării teritorial-administrative a României, Sibiul să joace un rol important la împărţirea banilor europeni. Numărul etnicilor germani care trăiesc în România, fie ei saşii din Transilvania sau şvabii din Banat, se ridică la 36.000. După Al Doilea Război Mondial, numărul lor era de 10 ori mai mare decât acum. Klaus Iohannis se află la conducerea Forumului Democratic al Germanilor din România, funcţie din care va trebui să demisioneze”, afirmă în încheiere cei de la Spiegel Online.

×
Subiecte în articol: klaus iohannis