x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD trage de Iohannis să renunţe la referendum

PSD trage de Iohannis să renunţe la referendum

de Marius Gîrlașiu    |    27 Feb 2017   •   12:49
PSD trage de Iohannis să renunţe la referendum

Liderii PSD i-au sugerat preşedintelui Klaus Iohannis să renunţe la referendumul privind lupta anticorupţie. Social-democraţii susţin că plebiscitul nu mai are niciun rost în condiţiile în care Parlamentul a respins prin lege controversata Ordonanţă 13. Iohannis nu a anunţat până acum nici data, nici întrebarea pe care o va adresa românilor.

 

Preşedintele PSD Liviu Dragnea speră ca şeful statului să se răzgândească în privinţa referendumului privind lupta anticorupţie. Liderii social-democraţi consideră că Iohannis ar trebui să renunţe la consultarea populară, mai ales că Parlamentul a respins Ordonanţa 13 şi a aprobat ordonanţa care abroga modificările legislaţiei penale. În aceste condiţii, pesediştii susţin că plebiscitul nu s-ar mai impune, mai ales că organizarea şi desfăşurarea acestuia ar însemna o cheltuială în plus la buget. Între 50 şi 60 de milioane de euro, potrivit senatorului PSD Şerban Nicolae. „Sper că va cumpăni şi cântări cu multă înţelepciune înainte de a lua o decizie”, a precizat Liviu Dragnea, care spune că preşedintele poate renunţa la referendum din punct de vedere legal. Mai mult, liderul PSD a transmis un semnal de pace către Cotroceni, propunând o “înţelegere” între liderii politici “sub patronajul preşedintelui”.

 

Întrebare antipenali

Deocamdată, Klaus Iohannis nu a anunţat nici data, nici întrebarea-cheie a consultării populare, dar Opoziţia s-a poziţionat de partea şefului statului. PNL şi USR susţin demersul preşedintelui, considerând că printr-o astfel de mutare ar putea fi blocate posibilele tentative ale coaliţiei PSD-ALDE de a slăbi lupta anticorupţie. În privinţa referendumului, modul în care va fi formulată întrebarea va cântări decisiv în privinţa prezenţei la urne, consideră scriitorul Mircea Cărtărescu. “Una e să întrebi «Doriţi să continue procesul de lupta împotriva corupţiei?». Sigur că 95% din populaţie răspunde DA, în mod natural. Într-un fel, cine nu vrea să fie într-o ţară fără hoţi? Că despre asta este vorba. Dar dacă întrebarea se pune «Doriţi ca cei care au fost condamnaţi penal să nu mai aibă dreptul să participe la jocul politic?», asta schimbă cu totul situaţia”, a comentat Cărtărescu într-o emisiune televizată.

 

Miting PSD la Târgovişte

În aşteptarea referendumului anticorupţie, PSD a organizat în weekend al doilea miting pentru susţinerea Guvernului Grindeanu, după cel de la Piteşti. Aproape 8.000 de oameni s-au adunat sâmbătă, la prânz, în faţa Primăriei din Târgovişte, majoritatea fiind aduşi cu autocarele de către primarii PSD din Argeş şi Dâmboviţa. Printre cei care le-au vorbit fanilor PSD s-au numărat liderul PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, şi ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb. “Am venit astăzi să spunem tuturor românilor că şi noi contăm. Am venit să spunem tuturor că poporul este suveran!'', le-a spus Ţuţuianu activiştilor PSD.

Rovana Plumb, ministrul pentru Fonduri Europene: Vreţi o Românie normală? Vreţi ca abuzul să nu se mai întoarcă în România? Vreţi o Românie mândră şi demnă? Ştiam că vreţi asta! Şi ştiu că putem să facem asta. Şi o vom face!

 

Liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, a depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea Legii 3/2000 în sensul că referendumul pentru revizuirea Constituţiei urmează să se desfăşoare în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării propunerii de revizuire. Iniţiativa a fost semnată de alţi 47 de senatori social-democraţi.
 

×