x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sânge proaspăt la DNA

Sânge proaspăt la DNA

de Dan Constantin    |    02 Feb 2017   •   12:10
Sânge proaspăt la DNA

CSM a aprobat rapid, în 31 ianuarie, cererea DNA de a parafa numirea a noi procurori în DNA. Secția pentru procurori aviza astfel prin hotărâre rezultatele unui examen sub formă de interviu care se desfășurase la DNA în 26 ianuarie 2017. Instituția condusă de Codruța Kovesi seamănă în privința politicii de cadre cu mișcarea trenurilor din Gara de Nord. Avem un tablou al sosirilor, există și unul mai puțin vizibil, al plecărilor. Pentru a afla mai exact pulsul de intrări-ieșiri, tabloul de bord care reunește cele două fluxuri este pagina de internet a CSM, secțiunea Hotărâri.

Sunt, așadar, șase (6) procurori noi admiși în DNA. Gina Bulat a fost procuror la Sectorul 1 București, prin transfer la cerere de la Parchetul din Răcari. Cojocaru Gheorghe Daniel de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 revine de fapt la DNA, unde a mai funcționat cu ani în urmă, nefiind clare motivele plecării. Procuroarea Ușurelu Gabriela Livia vine de la Parchetul Tribunalului București. Are o tendință de a-și dinamiza cariera de magistrat cu vechime de 20 de ani: în 2015 a dorit să devină judecătoare, anterior a candidat fără succes la alegeri în CSM. Mai curioasă apare situația procuroarei Ana Mureșan, în scriptele Ministerului Public, detașată deja la Sectorul 2 și apoi reușită la interviu. Ana Mureșan și-a câștigat dreptul de admitere în INM prin decizie în instanță care a anulat respingerea candidatei care nu trecuse în 2009 de examinarea psihologilor. Între timp și-a câștigat echilibrul. Referitor la detașări directe în DNA: pe tabelul în vigoare de la Ministerul Public găsim un pachet de trei procuroare din schema Sectorului 2 care lucrează deja la DNA - Lăncrăjan Alexandra Carmen, Jărdieanu Ramona și intervievata cu succes Mureșan Ana.

La capitolul plecări consemnăm ieșirea din DNA a Claudiei Roșu, un stâlp al instituției anticorupție, unde a dat și multe rateuri în cei 14 ani care au trecut de la venirea ei de la C A București. O dâră de dosare considerate politice – Năstase, Olguța Vasilescu, Orban sunt dintre cele mai scandaloase. Doamna Țuluș revine de unde a plecat în 2003. Schema DNA are 153 de posturi de execuție, din care 19 vacante. Mai sunt acum 15 locuri libere. Dacă rămân fără 2.150 dosare de conflict de interese după OU modificare CP, anunțate de Kovesi, procurorii se pot ocupa mai relaxați de dosare mai substanțiale.

 

×