x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Şanse pentru alegerea primarilor în două tururi

Şanse pentru alegerea primarilor în două tururi

de Marius Gîrlașiu    |    18 Apr 2016   •   09:20
Şanse pentru alegerea primarilor în două tururi
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

Ce n-au reuşit liberalii, a reuşit presa. O instanţă a Tribunalului Bucureşti a admis în weekend sesizarea ziaristului Liviu Avram şi a trimis la Curtea Constituţională articolul din lege care prevede alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. Vineri, Curtea de Apel Bucureşti a respins contestaţia PNL privind alegerile într-un singur tur şi cererea liberalilor de sesizare a Curţii Constituţionale.

 

Judecătorii Curţii Constituţionale vor tranşa definitiv disputa dintre liberali şi pesedişti privind alegerea primarilor într-un singur tur la alegerile din iunie. Articolul din Legea alegerilor locale care prevede alegerea edililor într-un singur tur va fi analizat la Curtea Constituţională, după ce Tribunalul Bucureşti a admis sâmbătă excepţia de neconstituţionalitate ridicată de jurnalistul Liviu Avram. Cu o zi în urmă, liberalii eşuaseră lamentabil în tentativa de a sesiza CCR pe acelaşi subiect. Curtea de Apel respinsese contestaţia liberalilor, care anunţaseră că vor face recurs la Instanța Supremă. „Salut decizia Tribunalului Bucureşti, dar nu Fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, este ultimul edil intrat pe lista lungă a aleşilor locali care pătimesc la propriu „din dragoste” pentru fotbal. La începutul lunii, Ciuhandu a fost trimis în judecată de procurorii DNA sub acuzaţia de abuz în serviciu în legătură cu finanţarea defunctei Politehnica Ştiinţa Timişoara, fosta echipă patronată de Marian Iancu. DNA susţine că, în 2008, fostul edil a încălcat legea care reglementează posibilitatea finanţării cu bani de la bugetul local a societăţii comerciale care administra echipa de fotbal. Ciuhandu ar fi semnat un aşa-zis „contract de asociere” pe baza căruia echipa de fotbal ar fi primit anual, timp de trei ani, pot să nu remarc practica neunitară din instanţele româneşti în condiţiile în care vorbim de aceeaşi lege. CCR să ignore presiunile care se intensifică în acest moment în favoarea votului într-un singur tur şi să judece cu celeritate excepţia de neconstituţionalitate admisă de Tribunal”, a reacţional liderul PNL Alina Gorghiu pe pagina de facebook. „Suntem pregătiţi pentru orice situaţie. Dorim şi am dorit întotdeauna alegeri în două tururi, de aceea am depus toate eforturile. Dacă decide Curtea Constituţională, şi în două săptămâni pot fi organizate alegeri în două tururi de scrutin”, a reacţionat şi copreşedintele Vasile Blaga. La începutul anului, un raport Expert Forum arăta că în cazul desfăşurării alegerilor locale într-un singur tur de scrutin, probabilitatea ca pri- marul aflat în funcţie să fie reales este de 80%.

 

Comisia de la Veneţia: „Nu” categoric!

Săptămâna trecută, Comisia de la Veneţia a recomandat României să nu schimbe sistemul electoral înainte de alegeri. „Motivul este că pe măsură ce alegerile se apropie partidele politice pot să evalueze foarte bine care sunt schimbările care le-ar putea fi favorabile sau nu. Cu cât se apropie mai mult data alegerilor, cu atât mai mult creşte tentaţia de a schimba sistemul electoral pentru ca partidele să obţină avantaje”, a explicat secretarul general al Comisiei, Thomas Market.

×