x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Scrisoare deschisă a lui Cătălin Predoiu, către Victor Ponta

Scrisoare deschisă a lui Cătălin Predoiu, către Victor Ponta

de Agerpres    |    03 Aug 2014   •   16:27
Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu i-a transmis duminică lui Victor Ponta o scrisoare deschisă având ca subiect un recent discurs în care premierul a făct referiri la etnie şi religie. Iată scrisoarea:

Domnule Ponta,

Vă scriu făcând apel la bună dumneavoastră credinţă. Ştiu că mulţi compatrioţi vor spune că sunt naiv apelând la o calitate care vă lipseşte, şi înclin să le dau dreptate, văzând evoluţia dumneavoastră din ultimii ani. Şi totuşi... Fiecare om merită o şansă.

Vă dau, domnule Ponta, şansa unui dialog civilizat între Putere şi Cetăţeni, via Opoziţie, aşa cum cereaţi dumneavoastră cândva, când eraţi speranţa Opoziţiei.

Vă scriu în urma numeroaselor discuţii pe care le-am avut în ultimele zile cu zeci de cetăţeni români, în special tineri, de ambele sexe, de toate religiile, cu toţii mândri de etnia lor, puternici în credinţa lor, indiferent cum se numeşte ea, domnule Prim-Ministru !

Aţi introdus recent în dezbaterea publică o temă de campanie legată de religia unui posibil contracandidat şi v-aţi construit un atac politic pe seama religiei.

Ruşine, domnule Ponta !

Aţi făcut-o în mod laş, perfid, ocolit, cerând să nu vi se reproşeze credinţa ortodoxă. Cine v-a reproşat acest lucru, domnule Ponta? Fiţi bărbat şi asumaţi-vă opinia, care reflectă o mentalitate îngustă, în ciuda scaunului (prea) înalt în care v-aţi nimerit prin voia altora.

Ca de la ortodox la ortodox vă spun, domnule Prim-Ministru, nu-i deloc creştineşte ce faceţi !
În plus, ca om de stat ce vă pretindeţi, păşiţi pe un teren periculos, ţintiţi spre o temă sensibilă, atentaţi la o pace socială cu greu dobândită în România în toţi aceşti ani.

Cine şi ce anume vă dau dreptul la o astfel de conduită egoistă şi iresponsabilă ? Cum puteţi să vă luaţi o astfel de libertate?

Gândiţi-vă la România Ortodoxă ca la o Coroană de Aur şi la minorităţile noastre etnice sau religioase ca la nestematele rare care o împodobesc ! Nu daţi cu ciocanul ignoranţei şi al urii în aceste nestemate, nu ştirbiţi Coroana, doar pentru că nu înţelegeţi sensul întregului !

Vă solicit, domnule Prim-Ministru, ca pe viitor, să vă abţineţi de la astfel de comentarii şi să nu sădiţi ura şi discriminarea în sufletul cetăţenilor români. Faceţi un efort, dacă tot aţi fost silit să candidaţi la Preşedinţie să îi respectaţi pe toţi românii, indiferent de etnie, sex, religie.

Indiferent cum ne facem cruce, indiferent în ce limbă spunem Tatăl Nostru, indiferent cum ne raportăm la Divinitate, noi suntem toţi egali, iar România are loc pentru noi toţi. Căutaţi-vă un loc printre concetăţeni, domnule Ponta, găsiţi-l practicând respectul lor !

Vă mai scriu pentru un motiv. Aţi făcut recent propuneri de miniştri. Aţi mai ucis o speranţă pentru toţi cei de valoare în această ţară, domnule Ponta!

Prin nominalizările dumneavoastră demonstraţi că, atât timp cât veţi mai fi în fruntea ţării, valorile nu au şanse. Tinerii care şi-au construit o carieră valoroasă urmând temeinic o şcoală şi bazându-se exclusiv pe propria muncă sunt daţi la o parte.

Pe cine preferaţi dumneavoastră, domnule Ponta? Îi preferaţi pe cei mediocri, fără rezultate, pe cei care au pile şi relaţii!

Domnule Ponta, nu pot fi toţi românii ginerii sau finii cuiva sus-pus, aşa cum sunteţi dumneavoastră sau cum e domnul Manda!

Pentru mulţi e deja limpede: dacă veţi fi Preşedinte, veţi promova doar pilele, relaţiile şi finii, îi veţi da la o parte pe toţi cei de valoare. Încă un motiv pentru care vă consider un pericol pentru România.

Dumneavoastră v-aţi 'fuşerit' cariera, aţi plagiat doctoratul, aţi parvenit politic prin mentorul Adrian Năstase, pe care ulterior l-aţi trădat politic, candidaţi călcând în picioare statutul propriului partid, care vă cere competiţie internă. Dar nu vă dă nimeni dreptul să promovaţi acest model şi stil de viaţă în societate, nu vă dă nimeni dreptul să transmiteţi românilor semnalul că trebuie să fie nonvalori ca să promoveze. 

România are nevoie de valori, domnule Ponta, nu de pile şi relaţii. Tocmai pilele, relaţiile şi nepotismul au sufocat valorile în România!

În numele acestor valori vă cer politicos şi civilizat, dar ferm, retrageţi numirile făcute, cereţi sfat şi ajutor, numiţi oameni performanţi, care au demonstrat ceva în carieră şi în viaţă în toate funcţiile care depind de semnătura dumneavoastră!

Se întreabă lumea care sunt temele-cheie ale viitoarei campanii prezidenţiale. Vă ofer una, domnule Prim-Ministru şi candidat la prezidenţiale: România valorilor autentice contra imposturii, meritocraţie versus lenevie, profesionalism versus mediocritate.

Dacă nu veţi retrage cele două numiri de miniştri, e limpede de care parte vă plasaţi!

Vă asigur de încăpăţânarea mea în a lupta pentru România valorilor. Iar această luptă trebuie dusă cu dumneavoastră în primul rând!

Cu consideraţie pentru înalta dumneavoastră funcţie,

Cătălin Predoiu 

×