x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Laszlo Tokes cere la congresul PPE "un sistem de federalism în România"

Laszlo Tokes cere la congresul PPE "un sistem de federalism în România"

17 Oct 2012   •   14:37
Laszlo Tokes cere la congresul PPE "un sistem de federalism în România"
Sursa foto: EPA

Liderul Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Laszlo Tokes, a pledat astăzi pentru "o descentralizare" a României, care să aibă drept rezultat final "un sistem de federalism" şi şi-a exprimat dorinţa ca banii aferenţi Premiului Nobel pentru Pace, acordat recent Uniunii Europene, să fie folosiţi pentru problemele minorităţilor.

"Avem nevoie de o Europă care a fost distinsă cu Premiul Nobel. Cred că PPE are o contribuţie importantă în această distincţie. Daţi-mi voie să adaug că şi minorităţile au contribuţia lor esenţială în proiectul de pace a ceea ce înseamnă Europa unită, de aceea aş propune ca suma respectivă aferentă Premiului Nobel să fie utilizată în scopuri minoritare", a sugerat Tokes.

"Consider că toată problematica minoritară, a regiunilor dezavantajate, locuite de minoritari ar trebui să fie cuprinsă în politica de coeziune a Europei unite şi prin aceasta să se încerce depăşirea crizei generale a Europei unite. Între cauzele crizei se numără şi moştenirea comunistă, care ne frământă şi astăzi. Noi considerăm că problema regimurilor este o problemă genuină europeană şi, totodată, una specifică Românească. România supercentralizată nu va reuşi să iasă din criză, dacă nu se va face descentralizarea şi regionalizarea ţării", a continuat liderul  Partidului Popular Maghiar din Transilvania.

"Partidul Popular Maghiar din Transilvania propune un astfel de program de descentralizare, de regionalizare, care va conduce la un sistem de federalism în România", a adăugat Tokes, potrivit Agerpres.

"Este păcat că (liderul UDMR) Hunor Kelemen îi vorbea preşedintelui PPE despre divizarea ungurilor. Democraţia, pluralismul democratic niciodată nu înseamnă divizare. Pur şi simplu noi reprezentăm o politică autonomistă, federalistă, pentru bunăstarea şi în favoarea comunităţii maghiare şi a întregii ţări", a mai spus Tokes, care a precizat că Partidul Popular Maghiar din Transilvania a înaintat cererea de aderare la PPE, iar reprezentanţii formaţiunii sale au fost invitaţi la congresul popularilor europeni.

El a salutat faptul că în platforma popularilor europeni vor fi incluse prevederi referitoare la drepturile şi interesele regionale ale minorităţilor naţionale.

"Felicit PDL şi UDMR pentru organizarea acestui congres. Am şi eu contribuţia mea. La Bruxelles conlucrăm foarte bine, după cum vedeţi. Ar fi de dorit ca şi în ţară să se realizeze o astfel de conlucrare, mai ales în cadrul forumului de coordonare, care ar fi timpul să fie convocat în zilele astea", a adăugat Tokes.

×