x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: România e pregătită să asigure apărarea cibernetică a Ucrainei

Băsescu: România e pregătită să asigure apărarea cibernetică a Ucrainei

03 Sep 2014   •   18:59
Băsescu: România e pregătită să asigure apărarea cibernetică a Ucrainei

Preşedintele Traian Băsescu a prezentat care vor fi obiectivele României la summitul NATO care începe mâine, într-o conferinţă de presă organizată la Palatul Cotroceni, după şedinţa CSAT.

Iată mai jos principalele declaraţii ale preşedintelui:

* România va avea două propuneri pentru summitul de mâine. Prima ar fi ca aeronave de luptă care fac parte din sistemul integrat NATO să asigurepoliţia spaţiului aerian alături de aeronavele româneşti. A fost adoptată această hotărâre, vom comunica NATO acordul nostru pentru prezenţa aeronavelor NATO în teritoriul nostru, alături de personalul de întreţinere. A doua propunere ar fi că România este pregătită să-şi asume unul dintre cele patru programe NATO. Programul pe care dorim să ni-l asumăm este legat de apărarea cibernetică a Ucrainei.

* Obiectivele noastre sunt generate în primul rând de evenimentele din Ucraina şi de ceea ce ne-a arătat preşedintele Putin în acţiunea Federaţiei Ruse, acţiune care, am mai spus-o, a ajuns la limite care frizează iraţionalul. Atâta timp cât nu repsectăm frontierele statelor, nu mai putem vorbi de raţional. Plecând de la aceste premise, România solicită generic consolidarea flancului estic al Alianţei, de la nord până la sud. Asta înseamnă şi introducerea României în instrumentele permanente de alertă şi capabilităţi de reacţie. Solicităm creşterea nivelului de interoperabilitate al forţelor armate ale României cu ale altor state NATAO. Mă refer la cele terestre, aeriene şi navale. Cu accent deosebit pe cooperarea forţelor navale cu cele ale altor state NATO, având în vedere forţa pe care o are flota Federaţiei Ruse. Forţa aceasta ne generează îngrijorări.

* Nu suntem dezinteresaţi, dimpotrivă, suntem interesaţi ca pe teritoriul României să existe structuri de comandă ale forţelor aliate. Nu la nivel foarte mare, dar aceste forţe trebuie să existe în opinia noastră.

* Am dori ca acest summit să stabilească poziţia NATO când vorbim de un război hibrid. Adică, un stat care nu recunoaşte îşi trimite forţele fără însemne, iar aceste forţe coordonează ocuparea unui teritoriu. Punctul nostru de vedere este că fiecare stat trebuie să facă faţă la astfel de provocări, dar în momentul în care asupra lui se fac presiuni cu armate regulate la frontiere, atunci intervenţia NATO împotriva forţelor care se află la frontiera unui stat NATO este obligatoriu. Un stat mai mic nu poate face faţă unei presiuni interne şi unei presiuni cu armate ostentativ masate la frontieră şi care constituie un sprijin major pentru insurgenţă. Este un nou tip de război care, trebuie să recunoaştem, e de mare succes în statele slabe, în care forţele armate sunt slabe, iar corupţia corodează fibra instituţiilor.

* Aşteptăm ca acest summit NATO să confirme dezvoltarea sistemului antirachetă al NATO şi continuarea procesului de instalare a scutului anti-rachetă pentru protejarea întregului teritoriu al Europei.

* Aşteptăm de la acest summit consemnarea importanţei staregice a Mării Negre. În opinia noastră nu se mai poate evita sublinierea importanţei strategice a Mării Negre. Marea Neagră e înconjurată de un brâu de conflicte îngheţate care pot fi acţionate de la un singur buton, de la Moscova.

×
Subiecte în articol: traian basescu summit nato