x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Au încasat aproape 100.000 de euro ca să tacă

Au încasat aproape 100.000 de euro ca să tacă

de Marius Gîrlașiu    |    21 Noi 2016   •   08:51
Au încasat aproape 100.000 de euro ca să tacă

Deşi pare greu de crezut, în Parlamentul României există aleşi care în tot mandatul n-au deschis gura decât 30-40 de secunde, şi atunci pentru că au fost obligaţi să jure cu mâna pe Biblie şi Constituţie credinţă faţă de ţară şi popor. Apoi s-au cufundat în tăcere şi n-au mai scos un scâncet vreme de patru ani. Cum Legislativul a intrat deja în vacanţa prilejuită de alegeri, recordurile negative vor rămâne mai mult ca sigur în istoria nesimţirii şi a trândăviei naţionale.

“Eu, Mihăilă Ioan, deputat ales în Circumscripţia electorală nr.42 Bucureşti, Colegiul uninominal nr.6, Jur credinţă patriei mele România. Jur să respect Constituţia şi legile ţării. Jur să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Jur să-mi îndeplinesc cu onoare şi fidelitate mandatul încredinţat de popor. Aşa să mă ajute Dumnezeu!”. Iar bunul Dumnezeu l-a ajutat. Deputatul Ioan Mihăilă (fost PNŢCD, fost UNPR, actualmente PMP) deţine recordul absolut al tăcerii. În patru ani de mandat, jurământul de credinţă a fost tot ce a reuşit să rostească de la tribuna Parlamentului. 29 de secunde şi atât. Apoi tăcere. În aceeaşi situaţie se mai află alţi trei deputaţi: Florică Bîrsăşteanu şi Nicolae Florian (ambii de la PSD) şi Marius Manolache, finul lui Victor Ponta (fost PSD, acum la PRU). Pe ei i-a ajutat debitul verbal mai lent, astfel că rostirea jurământului de credinţă a durat în cazul lor, în medie, cam 35-40 de secunde. După care s-au aşezat în bănci şi au făcut gaură în fotolii. Patru ani de zile n-au mai scos un cuvânt. La final de mandat, vor beneficia însă de pensia specială, indiferent câte secunde s-au obosit să glăsuiască pentru a-şi îndeplini “cu onoare şi fidelitate mandatul încredinţat de popor”.

 

Doar DNA-ul i-a făcut să ciripească

Alţi nouă parlamentari au vorbit doar de două ori, iar în cazul unora dintre ei, asta s-a întâmplat doar pentru că solicitările DNA de reţinere sau arestare preventivă i-au făcut să-şi dea drumul la gură. În această situaţie se regăsesc deputaţii Cristian Rizea şi Mădălin Voicu, care în afara jurământului au mai vorbit doar pentru a-şi convinge colegii să-i salveze de temniţa rece a arestului central. Tot de două ori au mai vorbit în plenul Camerei deputatul Theodor Paleologu (la depunerea jurământului şi atunci când şi-a anunţat independenţa - în total 38 de secunde) şi fostul ministru liberal Radu Stroe (la depunerea jurământului şi la numirea ca membru în comisia pentru controlul SRI – în total un minut şi 17 secunde). Amic la cataramă cu Victor Ponta şi îngropat în dosare fără număr, deputatul Sebastian Ghiţă a vorbit în plen de trei ori: o dată la depunerea jurământului - 31 de secunde, a doua oară la votul asupra componenţei comisiei SRI - 28 de secunde şi a treia oară în martie 2016, la cererea DNA privind reţinerea şi arestarea sa preventivă – 17 minute şi 6 secunde. Deputatul de Prahova a mai atins un record de neînchipuit. Vreme de patru ani nu a avut nicio propunere şi nu a semnat nici măcar o singură iniţiativă legislativă. A susţinut doar moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună, respinsă de Parlament în martie 2016. Ghiţă şi Rizea candidează la alegerile parlamentare pe listele PRU. Un caz special este şi acela al senatorului Ilie Năstase (fost PC, fost UNPR, acum independent). Fostul mare tenismen a vorbit în total de trei ori. Prima dată la depunerea jurământului, a doua oară atunci când şi-a anunţat demisia din PC pentru a trece la UNPR. "Eu o să activez din partea Grupului UD... UNPR, pardon", a spus Năstase, spre amuzamentul colegilor din plen. Ultima dată i s-a auzit glasul din sală, fiind înregistrat ambiental pe stenograma de şedinţă din 9 noiembrie 2015. “Sunt prezent, dar pune-mă absent!”, a strigat fostul senator UNPR. Absent, aşa cum au fost cu toţii vreme de patru ani.

 

TOPUL NESIMŢIRII:

Ioan Mihăilă (deputat PMP) - 29 de secunde

Nicolae Florian (deputat PSD) – 34 de secunde

Florică Bîrsăşteanu (deputat PSD) – 37 de secunde

Theodor Paleologu (deputat independent) – 38 de secunde

Marius Manolache (deputat PRU) – 40 de secunde

Radu Stroe (deputat PSD) – 1 minut şi 17 secunde

 

Sebastian Ghiţă, deputat, 21 decembrie 2012 (28 de secunde): Eu, Ghiţă Sebastian-Aurelian, jur să păstrez secretul asupra documentelor, datelor şi informaţiilor de care voi lua cunoştinţă în exercitarea atribuţiilor, atât pe timpul mandatului, cât şi după încetarea acestuia. Jur pe propria răspundere că nu am făcut parte din structurile fostei Securităţi şi că nu fac parte din cadrele Serviciului Român de Informaţii sau ale altor servicii secrete de informaţii.

×