x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Viktor Orban le-a cântat în strună liderilor UDMR

Viktor Orban le-a cântat în strună liderilor UDMR

de Marius Gîrlașiu    |    09 Dec 2016   •   20:15
Viktor Orban le-a cântat în strună liderilor UDMR
Sursa foto: Czegl

Premierul maghiar Viktor Orban i-a luat apărarea ministrului de Externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, care le-a interzist diplomaţilor maghiari să participe de 1 decembrie la festivităţile dedicate Zilei Naţionale a României. Orban a fost ieri la Satu Mare pentru a-i susţine pe liderii UDMR cu două zile înaintea unor alegeri cruciale pentru comunitatea maghiară din România.

 

Şeful Cabinetului de la Budapesta, Viktor Orban, s-a întâlnit ieri la Satu Mare cu preşedintele UDMR Kelemen Hunor şi cu liderii judeţeni ai Uniunii, în încercarea de a impulsiona comunitatea maghiară din România să iasă la urne duminică în contextul în care pentru prima oară după Revoluţie UDMR ar putea rata accesul în Parlament. Pentru a-i trezi pe etnicii maghiari, Orban a apelat la aceeaşi retorică anti-românească adoptată în ultima vreme de vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjen şi ministrul de Externe maghiar, Peter Szijjarto. "Eu sunt tradiţionalist şi cred că sinceritatea e cea mai bună metodă, chiar dacă sunt la mijloc puncte nevralgice. Aici avem un punct nevralgic diplomatic, dar este mai bine să îţi asumi conflictul sincer decât să ai două feţe. În 1 Decembrie maghiarii n-au ce celebra, aşadar nu sărbătoresc, ceea ce este o atitudine onestă şi către români, pentru că măcar nu îi minţim. Eu consider că diplomaţia maghiară a procedat corect atunci când a ales calea sinceră şi onestă", a declarat Viktor Orban la Satu Mare.

 

Cioloş: “Declaraţii electorale”

Replica Bucureştiului a venit imediat prin intermediul purtătorului de cuvând al Executivului, Liviu Iolu, care a transmis poziţia lui Dacian Cioloş vizavi de afirmaţiile oficialilor unguri. "Premierul Dacian Cioloş consideră că declaraţiile făcute de premierul Ungariei, Viktor Orban, azi, la Satu Mare, precedate de afirmaţii ale unor înalţi oficiali unguri în legătură cu Ziua Naţională a României, sunt neelegante şi nepotrivite. Afirmaţiile domnului Orban sunt, evident, făcute într-o logică electorală, cu obiective politice”, a spus Liviu Iolu într-un briefing la Palatul Victoria. Poziţia lui Dacian Cioloş vine după ce liderul PSD Liviu Dragnea a sugerat miercuri seară că premierul ar avea o înţelegere cu UDMR pentru a susţine tantemul PNL-USR după alegeri. “Mă întreb oare de ce premierul României nu a avut nicio reacţie? Are vreo înţelegere cu UDMR pentru majoritatea parlamentară viitoare? Pentru că aritmetic vorbind, numai aşa le poate ieşi o majoriate, greu de crezut: PNL-USR-UDMR-PMP. Ăsta să fie motivul pentru care nu a avut reacţie? Sper să nu fie ăsta”, a atacat şeful PSD.

 

Kelemen Hunor, preşedinte UDMR: Se apropie aniversarea de 100 de ani de la Unire şi nu ne este indiferent ce stare sufletească vom avea la acea aniversare. Acel moment a însemnat o înfrangere pentru noi. Nu putem uita durerea acelei înfrangeri.

 

 

×