x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Minunile Start Up Nation. Când Fondul de Garantare te trimite la pizza

Minunile Start Up Nation. Când Fondul de Garantare te trimite la pizza

de Diana Scarlat    |    06 Apr 2018   •   14:59
Minunile Start Up Nation. Când Fondul de Garantare te trimite la pizza
Sursa foto: anyaberkut/Getty Images/iStockphoto

Programele de finanțare ale întreprinderilor mici au pornit cu stângul, în cazul Start-up Nation, noile firme fiind duse de la început în pragul falimentului, după întârzieri de aproape jumătate de an cauzate de instituțiile statului. Dacă la începutul anului trecut se vorbea cu mult entuziasm despre 10.000 de noi afaceri care urmau să primească finanțare de 200.000 de lei, multe au avut de așteptat până în ultimele zile ale anului, ca să vină cu adevărat finanțarea, făcând multe cheltuieli neprevăzute. În paralel se experimentează și alte tipuri de finanțare, pentru românii plecați din țară, care s-ar putea întoarce.

Din cele 10.000 de start-up-uri care puteau primi finanțare din fonduri guvernamentale, au intrat la evaluare doar circa 8.500, iar mulți noi patroni au scos bani din buzunar și s-au lovit de un sistem mai mult nefuncțional, care schimbă regulile în timpul jocului, fără să anunțe. Banii nu au venit la timp, iar unii au scos deja firmele la vânzare, pe OLX. Chiar și în condițiile unui nivel de așteptare foarte redus, începutul anului 2018 a venit cu o informație uluitoare: doar 23 de proiecte din 8.500 au fost efectiv finanțate. Reprezentanții IMM-urilor au explicat că problema vine de la începutul programului, când suma totală care trebuia alocată a fost înscrisă în buget prin credite de angajamente, urmând ca o dată cu implementarea programului, sumele să fie incluse în buget, prin rectificarea bugetară. Acest lucru nu s-a întâmplat. Fondurile care ar fi trebuit să finanțeze Start Up Nation nu au fost alocate la rectificările bugetare și antreprenorii nu au primit banii. Dobânzile bancare au început să crească, pentru cei care au investit deja, iar problemele vor continua. Cu toate acestea, pe site-ul oficial al Ministerului pentru Mediul de Afaceri se promovează deja programul pentru 2018, care anunță că totul s-a derulat perfect și deja s-a lansat noul program, care va mai finanța încă 10.000 de start-up-uri, anul acesta.

Lungul drum către finanțare

Anul trecut, după ce au fost selecționate 8.500 de proiecte, câștigătorii au fost invitați să semneze contractele de finanțare, cu o clauză prin care au fost obligați să accepte amânarea virării banilor. “Fondul Național de Garantare a IMM ne-a ținut foarte mult, 92 de zile, până a procesat dosarul. Ni s-a spus că primim banii în cel mult 15 zile, după ce am fost declarați câștigători, apoi ni s-a spus că vor fi 30 de zile, apoi nu ni s-a mai spus nimic. Am aflat că suntem câștigători abia în luna august, iar noi am primit banii la sfârșitul lunii decembrie. De la jumătatea lunii noiembrie, până la sfârșitul lunii decembrie nu mai răspundeau la telefoane. Într-o zi mi-au dat un număr de telefon de la o pizzerie, spunând că dacă sunăm acolo, ni se vor oferi explicații. Noi am cheltuit circa 3.500 de euro, pe care nu îi recuperăm, dar nici nu ni s-a spus că trebuie să avem acești bani ca să începem afacerea. Am angajat oameni, a trebuit să plătim inclusiv taxe și impozite, timp ce cinci luni, apoi am semnat un act adițional prin care tot ce s-a cheltuit până la data alocării banilor va trebui să suportăm noi, cu excepția consultanților”, a explicat, pentru Jurnalul, un beneficiar al programului Start-up, cu o afacere în sectorul IT.

La bănci, ca la stat

Peste blocajele de la stat s-au adăugat cele cauzate de sistemul bancar. Unii s-au confruntat cu controale făcute de evaluatori ai băncilor, care nu ar fi trebuit să existe, dar instituțiile statului nu și-au permis să trimită circa 8.000 de oameni să verifice investițiile și au apelat la parteneriatul cu sectorul privat, unde nu s-a făcut nici măcar un training prealabil. Băncile nu au ținut cont nici de regulile generale ale programului. Nici consultanții care i-au ajutat să facă și să depună proiectele nu sunt mulțumiți de suma maxim admisă ca plată eligibilă pentru fiecare proiect, de 8.000 de lei, dar se bucură că măcar s-a acceptat această cheltuială ca fiind rambursabilă. „Cei care au făcut credite bancare au întâmpinat multe probleme. Mai mult, au fost și persoane refuzate de toate cele trei bănci care acordă finațări în acest program, pentru că nu s-a ținut cont de fondul de garantare al statului, ci de situația personală a celor care deschid afacerea, unii fiind deja în biroul de credite. Măcar au beneficiat de banii pentru consultanță, numai că suma maximă de 8.000 de lei este foarte mică, pentru o muncă desfășurată efectiv pe circa trei luni. Unii sună și noaptea, dacă au probleme sau nelămuriri, iar la un astfel de proiect un consultant muncește foarte mult”, explică un consultant.

Cei de la bancă au venit să verifice, să facă evaluarea, au vrut să facă poze la birou, apoi s-au răzgândit, iar după un timp au sunat și ne-au cerut bani ca să facă pozele. S-au uitat la mobilă, la aerul condiționat. Pentru că au schimbat foarte mult regulile, am ajuns să plătim din banii noștri 4.000 de lei la fondul de garantare. 

Beneficiar Start Up Nation

Programul a pornit cu o întârziere de aproape jumătate de an, deși era anunțat pentru începutul anului 2017. Ca și în cazul întârzierii call-urilor pentru proiectele cu finanțare din fonduri europene, în ultimii doi ani, vinovat a fost sistemul informatic. Platforma digitală nu a fost finalizată la timp.

Smart up diaspora

Anul acesta s-ar putea finanța 50 de start-up-uri ale românilor plecați de cel puțin un an în străinătate, prin proiectul Smart Up Diaspora, care asigură mai întâi cursuri de antreprenoriat. Un criteriu foarte bun de eligibilitate, pentru alegerea planurilor de afaceri care vor fi declarate câștigătoare, este ca persoana care aplică să poată demonstra experiență în domeniul în care vrea să deschidă afacerea. Se poate demonstra fie prin studii, fie prin contracte de angajare în domeniul respectiv, fie prin activitate în antreprenoriat. Proiectul urmărește să finanțeze în primul rând afaceri care să aducă plusvaloare în zone urbane defavorizate, iar criteriile sunt aceleași ca și în cazul Start Up Nation: cel puțin doi angajați și doi anii de activitate, după ce firma primește finanțarea, în valoare de 40.000 de euro.

Cursuri de antreprenoriat

Circa 400 de români plecați din țară sunt informați de posibilitatea de a primi finanțare pentru un start-up în România, iar câștigătorii vor fi aleși până în luna septembrie, după ce vor depune planul de afaceri și vor participa la cursuri online gratuite, de antreprenoriat. Înscrierile se mai pot face până la 1 iulie. „Trebuie să acceseze site-ul proiectului www.diaspora-start-up.ro și vor fi contactați de consultanții noștri, pentru a se înscrie în proiect. Li se oferă un curs de antreprenoriat la care participă online, 40 de ore și alte 16 ore de practică, în cadrul întâlnirilor de două zile, pe care le organizăm periodic, pentru cei care doresc să participe. După absolvirea cursului, primesc și o subvenție în valoare de 2.220 de lei”, explică unul dintre specialiștii proiectului implementat de Asociația Patronilor și Meseriașilor Cluj, în parteneriat cu Patronatul Judeţean al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Iaşi şi Asociaţia Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România - Filiala Arad.

×
Subiecte în articol: Start Up Nation