x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Petiţie împotriva „numirilor discreţionare” în Sănătate

Petiţie împotriva „numirilor discreţionare” în Sănătate

de Monica Cosac    |    21 Aug 2017   •   09:19
Petiţie împotriva „numirilor discreţionare” în Sănătate
Sursa foto: DIANA OROS

O propunere a actualului ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, aflată în perioada de transparență decizională pe site-ul Ministerului Sănătății, are în vedere „reintroducerea sistemului de numiri discreţionare” în Comisiile de Specialitate, avertizează fostul şef al Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Totodată, acesta le cere medicilor şi studenţilor medicinişti să susţină o petiţie prin care se solicită „un proces corect și transparent de selecție a membrilor comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătății”.

 

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu subliniază că singura modalitate prin care medicii pot influenţa deciziile Ministerului Sănătăţii (MS) este implicarea lor în comisiile de specialitate ale ministerului, comisii care reprezintă „cea mai importantă pârghie” pentru a schimba sistemul medical autohton.

Fostul ministru al Sănătăţii reaminteşte că Ordinul de ministru 1355/2016 a stabilit pentru prima dată în România criterii clare şi obiective de selecție pentru membrii acestor comisii şi îl acuză pe ministrul Florian Bodog că, prin modificarea propusă, se anulează întregul proces de selecţie şi se „reintroduce sistemul de numiri discreţionare în constituirea comisiilor de specialitate”. Deciziile „revin astfel în mâna câtorva funcţionari şi a câtorva oameni care sunt în relaţii privilegiate cu ministrul sau partidul”, atenţionează Vlad Voiculescu.

„Comisiile de specialitate sunt cea mai importantă pârghie pe care o aveţi la dispoziţie pentru a schimba sistemul. Nu permiteţi ca această şansă să fie irosită! Nu este vorba de «politică», iar ideologiile nu joacă niciun rol aici!”, a mai afirmat fostul ministru al Sănătăţii în guvernul Cioloş, cerându-le medicilor să semneze o petiţie online prin care se solicită menţinerea Ordinului 1355/28 noiembrie 2016 în forma actuală.

Prin propunerea de modificare a OMS 1355/2016: „se abrogă întreaga metodologie de selecție pe criterii obiective a membrilor comisiilor de specialitate, lăsând loc vechiului sistem de promovare pe baza unor criterii care nu au de-a face cu cinstea sau performanța profesională” şi „se anulează posibilitatea ca reprezentanții pacienților să fie invitați la ședințele de lucru”, se arată în petiţie. Tot  acolo, se punctează că în comisiile de specialitate „este nevoie de profesioniști care nu datorează nimic nimănui”, profesioniști recunoscuți, integri și curajoși.

Potrivit propunerii lui Bodog, „notorietatea” membrilor comisiilor de specialitate va fi unicul criteriu pe care ministerul îl va folosi pentru a face aceste comisii funcționale, înlocuind o serie de criterii obiective și cuantificabile, precum: apartenența la societăți medicale internaționale, supraspecializările în țară sau în străinătate şi articole apărute în publicaţii ştiinţifice.

 

Proiectul de Ordin privind componenţa, atribuţiile, regulamentul de organizare şi funcţionare al comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătăţii este în dezbatere publică până în 23 august.

×
Subiecte în articol: vlad voiculescu Florian Bodog