Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis pentru duminică şi luni o avertizare cod portocaliu de caniculă pentru şase judeţe din vestul şi sud-vestul ţării, însă în prima zi lucrurile au evoluat uşor diferit faţă de prognoză, astfel că în unele zone s-au înregistrat o răcire a vremii pe fondul ploilor sau furtuni de scurtă durată.
Judeţele pentru care s-a emis cod portocaliu sunt Arad, Timiş, Mehedinţi, Bihor, Caraş-Severin şi Dolj. Era de aşteptat ca în cele două zile temperaturile maxime să ajungă în aceste judeţe la 38 - 39 de grade Celsius iar disconfortul termic să fie deosebit de accentuat.
În Arad, temperaturile au avut valori normale pentru această perioadă a anului. De altfel, căldura nu a cauzat probleme majore arădenilor nici în zilele anterioare, când temperaturile au fost la fel de ridicate. Dr. Adrian Wiener, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, declara, pentru AGERPRES, că numărul celor care au apelat la ajutorul medicilor din cauza căldurii a fost unul foarte mic, arădenii dând curs, din câte se pare, sfaturilor date de medici.
Şi timişorenii au fost feriţi de codul portocaliu de caniculă anunţat duminică, maxima ajungând după-amiază la 29 de grade Celsius. Dimineaţa a fost răcoroasă şi a plouat, ceea ce a făcut ca temperaturile să nu urce în jurul prânzului la mai mult de 23 de grade Celsius.
Meteorologii de la Serviciul Meteo Banat-Crişana din Timişoara au anunţat un cod galben de fenomene extreme, respectiv frecvente descărcări electrice şi căderi de grindină, pe alocuri.
Temperaturile normale au făcut ca Serviciul de Ambulanţă Timiş să nu fie solicitat, duminică, pentru niciun caz de probleme legate de caniculă.
Prefectul judeţului Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, a declarat duminică, pentru AGERPRES, că a dispus instituirea în fiecare primărie a unor echipe care să monitorizeze starea de sănătate a populaţiei, în special a persoanelor suferinde.
În Drobeta Turnu Severin au fost înfiinţate 15 centre de prim ajutor dotate cu apă, medicamente de strictă necesitate, în fiecare dintre acestea existând câte un cadru medical.
"De asemenea, am solicitat pompierilor şi lucrătorilor silvici să supravegheze terenurile agricole şi pădurile din întregul judeţ. Până la această oră s-au produs, din cauza temperaturilor de aproape 40 de grade Celsius, aproximativ zece incendii de vegetaţie uscată care au fost rapid localizate şi stinse", a precizat Drăghiea.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a arătat că la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin s-a înregistrat doar un singur caz de hipotermie severă la căldură, 10 de insuficienţă respiratorie şi cardiacă şi 30 alte diferite afecţiuni.
Duminică, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bihor s-a confruntat cu un număr crescut de intervenţii în cazuri de urgenţe, a declarat, pentru AGERPRES, medicul Tiberiu Bondar.
"Am avut şi mai avem foarte mult de lucru. Mult mai mult decât într-o zi obişnuită. Sunt peste 60 de cazuri pentru ziua de azi, numai în Oradea, dintre care majoritatea sunt determinate de accentuarea unor disfuncţionalităţi. Nu putem spune că neapărat canicula a fost de vină. Expunerea la căldură le accentuează unor cetăţeni problemele mai vechi, unele stări de sănătate precară, unele probleme mai vechi, dar nu neapărat declanşează. Oamenii se duc la ştrandul termal pe căldura asta, ceea ce mi se pare iresponsabil", a precizat medicul.
Ambulanţa a intervenit în mai multe cazuri la ştrandul termal Venus, din Băile 1 Mai, chiar şi în cazul unui copil de un an, care a făcut crize convulsive din cauza căldurii.
Direcţia pentru Sănătate Publică le-a reamintit bihorenilor că trebuie să-şi ia măsuri de precauţie pentru a evita efectele caniculei.