x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Pornește într-o călătorie spirituală în locuri încărcate de energie

Pornește într-o călătorie spirituală în locuri încărcate de energie

de Oana Portase    |    02 Mai 2017   •   20:50
Pornește într-o călătorie spirituală în locuri încărcate de energie
Sursa foto: sollafune/Getty Images/iStockphoto

Vacanțele pot fi pentru explorare, vizitare, relaxare la plajă sau pentru regăsirea sinelui. Călătoriile inițiatice nu sunt un lucru nou pentru români, aceștia fiind atrași de locuri încărcate cu energii pozitive, unde se pot relaxa. Omul este mereu în căutare de echilibru, pace interioară și liniște. Lumea modernă ne împinge să recurgem la practici vechi de secole, iar taberele de meditație sunt tot mai populare. Nu trebuie să fim experți în yoga sau în tehnici de meditație, important este să ne rupem puțin de agitația de zi cu zi și restul va veni de la sine.

 

Uneori singurătatea este vindecătoare. Taberele spirituale sunt o experiență inedită și partea bună este că putem pleca și singuri în astfel de vacanțe. Călătoriile inițiatice sunt de mai multe feluri. Pot fi tabere de yoga, de meditație sau pot fi călătorii pe jos, pe trasee lungi, ce ne pun la încercare mintea și trupul.

Regăsirea de sine pe Camino de Santiago

Camino de Santiago este o adevărată provocare pentru cei care vor să-și testeze limitele. Este vorba de un traseu de 1.000 de kilometri ce se parcurge pe jos până la mormântul întâiului apostol martir al creștinității, Sfântul Iacob, de la Santiago de Compostela. Întreaga călătorie durează cam o lună și jumătate.

 

Punctul de pornire este în Franța, iar drumul parcurge Pirineii în Spania pentru a ajunge la marginea Europei, pe stânca unde se credea în antichitate că se termină Pământul.

 

Drumul este parcurs anual de sute de mii de pelerini din toată lumea, din diverse motive. El Camino poate fi parcurs pe jos, călare sau pe bicicletă. Este un drum inițiatic în care vei cunoaște alți oameni cu povești deosebite și cu siguranță te vei întoarce schimbat după o asemenea călătorie. Unii pleacă din curiozitate, alții pleacă să se regăsească sau să uite. Pentru Camino de Santiago aveți nevoie de aproximativ 1.000 de euro, cazarea pe traseu fiind foarte ieftină, iar mâncarea la fel. Costurile mai ridicate sunt pentru transportul în Franța, la locul de pornire, și apoi din Spania până acasă. Camino de Santiago este o călătorie inițiatică dificilă pentru trup și suflet, însă nu este un traseu greu în comparație cu rutele montane. Drumul poate fi parcurs de persoane de orice vârstă, iar călătoria poate fi întreruptă oricând. Dacă nu puteți lipsi de acasă o lună, atunci puteți străbate doar o porțiune din traseu, o săptămână sau două.

Intre linii

Scoica este simbolul pelerinajului pe Camino. Toți pelerinii vor primi o scoică, ca distincție onorifică, la terminarea călătoriei. Scoica se regăsește și în marcajul traseului. Pelerinii mai primesc un pașaport special ce va fi ștampilat la fiecare loc de cazare. Călătorii pot folosi apoi pașaportul pentru reduceri sau gratuități la diverse muzee sau locuri de cazare.

Un alt drum devenit celebru datorită filmelor și cărților este Pacific Crest Trail din Statele Unite ale Americii. Drumul are în total peste 4.000 de kilometri din care majoritatea drumeților parcurg aproape 2.000 de kilometri.

Întâlnește mari maeștri spirituali

Iubitorii de yoga și de meditație pot merge în tabere spirituale în țări consacrate pentru astfel de practici. “Pe primul loc este India, urmată de Nepal, Thailanda și Bali, mai concret în orașul Ubud. În ultimii ani au început să se organizeze festivaluri de yoga, cursuri de meditație sau de dezvoltare personală în foarte multe țări. De exemplu, anul trecut am participat la un festival de yoga, muzică și dans în Corfu și acolo am aflat că sunt foarte multe retreat-uri în care se pune accentul pe meditație.”, spune Alexandra Grigore, managing partner la Globe 365.

 

În topul preferințelor românilor sunt programele organizate acasă la Dalai Lama. În ultimii ani a început să crească cererea și pentru programele în care sunt incluse activități de yoga sau alte tehnici de mindfulness.

 

De obicei, în astfel de vacanțe nu se pune accent pe lux. Ideea este să aveți parte de o experiență profund spirituală în care materialul vine pe ultimul loc.

Nu vorbim de condiții proaste și de lipsa de confort, ci de locuri de cazare și mâncăruri simple și decente. “Programele sunt diferite, însă toate sunt organizate în locuri cu încărcătură spirituală, sunt asociate cu anumite evenimente spirituale la care turiștii pot participa, se includ vizite la mănăstiri, temple, inițieri, întâlniri cu mari maeștri spirituali, sunt incluse activități de yoga, meditații și chiar cazări în ashramuri. Toate programele au însoțitor de grup român care a participat la multe învățături și cursuri cu maeștri și care a reușit să adopte un stil de viață relaxat, simplu, bazat pe principiile învățate”, mai spune Alexandra Grigore.

Poate că nu veți sta la un hotel de 4 stele, dar dacă mergeți în Bali sau Thailanda, vorbim de locuri exotice, cu vegetație bogată, mâncare organică, unde luxul este oferit de natură.

Cazare la ashram

Puțini știu că practicanții de yoga pot locui gratuit în anumite ashramuri din India. Ashramul este un așezământ spiritual, unde locuiesc în deplină armonie oamenii care s-au dedicat meditației și vieții simple, dar este un lăcaș unde pot poposi și cei porniți în călătorii spirituale. Viața în ashram impune reguli stricte: stai gratuit, dar trebuie să muncești. Nu dormi până la ce oră vrei, ci trezirea se face în zori, când încep primele meditații ale zilei, apoi fiecare locatar trebuie să muncească până la următoarele cursuri sau meditații ale zilei. Aceștia gătesc, spală şi calcă rufe, fac curățenie, grădinăresc etc. Există și ashramuri unde plătești undeva la 15-20 de lei/noapte cazarea și mai plătești suplimentar pentru anumite feluri de mâncare. Dacă vorbim de mâncare, meniurile din astfel de locuri sunt vegetariene. Se spune că, în ashram, Universul îți va aduce mereu în cale o muncă ce te va ajuta să-ți depășești limitele.

 

INIŢIERI  ÎN TIBET

23 august - 6 septembrie 2017 - 1.700 euro/persoană

Servicii incluse:

Biletele de avion internaţionale şi locale;

Cazarea, Taxe, viza, transportul local;

Iniţierile şi cursurile;

Întâlniri cu lideri spirituali apropiaţi de Dalai Lama;

Transportul local este asigurat cu jeepuri modele noi;

Consultaţii medicale şi astrologice în Institutul astro-medical Men Tsee Khang;

Vizite la temple şi instituţii importante;

 

Cum te pregătești pentru o tabără spirituală

Nu vei merge în cluburi și în restaurante, ci vei medita, te vei relaxa, vei face exerciții sau vei merge pe jos foarte mult. Bagajul este important în astfel de situații. Trebuie să-ți iei haine lejere, din bumbac, potrivite pentru clima țării în care vei sta. La capitolul încălțăminte ar trebui să iei sandale comode, balerini și bocanci. Costurile pentru taberele inițiatice din străinătate pornesc de la 1.700 de euro de persoană pentru două săptămâni. Tariful include transportul și cazarea, așa că va trebui să mai ai la tine bani pentru mâncare și cheltuieli personale.

 

În primul rând trebuie să ne dorim să mergem într-o astfel de călătorie, să ne gândim că mergem acolo pentru a învăța ceva, pentru a intra în contact cu altfel de oameni și să mergem fără așteptări; trebuie să știm că nivelul de confort nu este cel de acasă. Alexandra Grigore, managing partner Globe 365

România, bogată în energii pozitive

Ne putem mândri cu țara noastră bogată în locuri pline de energii pozitive. Frumusețea litoralului cu locuri încă sălbatice, spectaculoasa Deltă a Dunării și locurile unice din munți, încărcate de legende și fenomene paranormale. Plaja de la Marea Neagră este ideală pentru o meditație la răsărit și relaxare la apus. Alte locuri bogate în energii, perfecte pentru tabere spirituale, sunt Sarmizegetusa Regia, Peștera Polovragi, coloanele de bazalt de la Racoș, Sfinxul și Babele și cam orice vârf de munte din Carpați.

×