x close

Varlaam, tărâmul cu legende

0
Autor: Alina Ramona Anghel 17 Mai 2010 - 00:00
Varlaam, tărâmul cu legende
Vezi galeria foto


Am mers de curând într-un loc mirific, unde istoria se întâlneşte cu prezentul şi tradiţia cu modernul. Varlaam, căci despre el este vorba, este un loc plin de verdeaţă, oameni primitori şi gospodari, aflat la 16 kilometri de Buzău, la confluenţa a două râuri, Bâsca Mare şi Bâsca Mică, ce se întâlnesc la Stânca lui Nichita Blidaru. Râurile izvorăsc din acelaşi loc, din Munţii Năsăud, din judeţul Vrancea. Bâsca mică e mai firavă şi mai lină, iar Bâsca Mare mai largă şi mai repezită. Drumurile care merg pe lângă cele două râuri se întâlnesc la Comandău, localitate din judeţul Covasna. Este un traseu ce merită parcurs de orice turist ce trece prin Buzău, deoarece drumul nu necesită prea multe reparaţii, deci este mai uşor de "colindat".

Aşa cum am aflat, Varlaamul nu aparţinea la început de comuna Gura Teghii, ci de comuna Goideşti, care este peste dealurile din dreapta râului Siriu spre amonte, de abia în anul 1920 Varlaamul fiind "legat" de Gura Teghii. Denumirea localităţii vine de la Mitropolitul Varlaam, care a fost surghiunit între într-un loc aflat între actualul Varlaam şi unele sate din judeţul Vrancea.


OCUPAŢII DE BAZĂ ÎN TRECUT ŞI PREZENT
Ocupaţia de bază de acum 100 de ani, în afara exploatării lemnului, era oieritul, fiecare gospodărie având obligatoriu măcar două oi. Atunci, ca şi acum, în luna mai se adunau oile în mai multe turme şi plecau la munte, la 10-30 de kilometri distanţă, spre Covasna şi Vrancea. Tot din oierit s-au ivit anumite sărbători, cum ar fi cea din luna mai, "Înţărcatul mieilor" sau la Sfântul Dumitru, "Răvăşitul oilor", când se împart oile proprietarilor de drept. Apoi la fiecare stână există câte o mică adunare, pentru a măsura laptele şi a şti câtă cantitate de brânză trebuia să ia fiecare, în funcţie de câte oi a avut la stână.

"Mersul la stână este un ritual", ne spune domnul Blidaru, "oamenii se trezesc devreme şi merg la stână, apoi se face o masă mare. La plecare, cei ce au avut oi la stână îşi iau brânza ce li se cuvine pe o lună, două sau cât durează păstoritul. Oierul îşi ia cota parte pentru muncă, în brânză sau bani, iar dacă se întâmplă să se piardă o oaie sau să o mănânce lupul, acesta trebuie să-i aducă proprietarului o dovadă, o ureche de la oaie, cu însemnele specifice fiecărui proprietar în parte".


LEGENDELE BUZĂULUI
Zona Buzăului este plină de legende, cea mai recentă dacă putem spune aşa, fiind cea a lui Nichita Blidaru. Povestea acestuia ne-a fost relatată de Pompiliu Blidaru, unul dintre proprietarii de pensiune din Varlaam.

"Nichita Blidaru era un hoţ din zonă, care se ocupa de furtul cailor. La un moment dat a fost prins de către mocani (comunităţi pastorale autohtone de oieri români, asemănătoare în multe privinţe cu aromânii şi, până nu demult, asociaţi cu transhumanţa) şi a fost obligat să aleagă din două lucruri: ori să sară de pe o stâncă înaltă, ori să fie ucis pe loc. A ales să sară şi nu a murit, ulterior devenind haiduc. După un timp, a fost prins de poteră, legat de un copac şi lăsat să moară de foame. Cea care a ajutat la prinderea lui a fost chiar mama iubitei lui, care nu îl plăcea şi nu vroia ca fiica ei să aibă de-a face cu el".

O altă legendă din Buzău este cea a haiducului local Gheorghelaş, despre care se spunea că "era pregătit la orice moment să-i lovească pe cei care nu arătau că le-ar păsa câtuşi de puţin de cei osândiţi de soartă. Şi mai ales, preocupat ca arendaşii ori ciobanii  avuţi şi hapsâni să respecte învoielile cu săteni". ("Educarea generaţiilor viitoare în spiritul dezvoltării durabile" - Antrec Buzău şi Consiliul Judeţean Buzău).

La Varlaam găsim, pe lângă bucatele tradiţionale gustoase şi savuroase, un produs vechi şi nou în acelaşi timp. La sărbătoarea "Înţărcatul mieilor" din acest an, pensiunile din zona Penteleului ne-au prezentat din nou terapia cu zer de Varlaam, care readuce în atenţia turiştilor o veche tradiţie din zonă, cea a băilor cu lapte şi zer. Aşa cum ne-a spus şi Cristina Partal, preşedintele Antrec Buzău, idea nu le-a venit peste noapte. "Pe la 1850 exista deja o staţiune balneară, a doua staţiune ca importanţă din Ţara Românească, aşa cum scrie în dicţionarul lui Basil Iorgulescu." Unul din locurile în care se făcea terapia cu zer a fost "Hanul lui Persescu" (Enache Persescu; han din care astăzi nu a mai rămas nimic) şi unde se făcea cură cu zer, cură cu lapte şi cură cu aer, informaţie confirmată şi de o monografie a lui Gheorghe Petcu. Pavilionul în care se desfăşurau "curele" era vizitat de multe personalităţi ale vremii, printre care scriitorul Alexandru Vlahuţă, scriitorul şi omul politic Alexndru Odobescu. Stânca lui Persescu este singurul lucru care mai stă mărturie a ceea ce a fost acolo.


ZERUL, ALIMENT ŞI TRATAMENT
Pentru că am spus atât de multe despre zer, este cazul să arătăm şi ce înseamnă cura cu zer şi ce o face atât de interesantă şi, sperăm noi, cât mai căutată. Cura cu zer constă în detoxifierea organismului, zerul fiind folosit o dată ca băutură, în combinaţie cu diferite sucuri de fructe sau legume, cum ar fi: merele, fructele de pădure, morcovii, căpşunile, şi încă o dată pentru băi. Poţi întreba orice locuitor al zonei Varlaam la ce este bun zerul şi răspunsul nu va întârzia să apară. Era folosit din bătrâni ca supliment pentru hrana oamenilor şi a animalelor, întăreşte plămânii, dă vigoare trupului şi alungă bolile. De aceea, rareori era aruncat. De asemenea, zerul scade colesterolul, favorizează digestia şi reglează greutatea, mai ales în combinaţie cu sucurile de fructe sau legume. Băile cu zer sunt ideale pentru pielea sensibilă sau uscată, dar şi pentru eliberarea de stres. combinaţia ideală pentru o baie cu zer este cea în care sunt folosite ca ingrediente principale zerul, laptele şi mierea, putându-se adăuga apoi petale de trandafir sau alte flori parfumate sau chiar uleiuri esenţiale, cum ar fi cel de trandafir sau rozmarin. Şi vorbind de gusturi şi arome, trebuie să vă mai spuneam că tot aici, în Buzău, veţi mai găsi cârnaţii de Pleşcoi, babicul, ceapa roşie de apă, ţuica de prună de Varlaam, Tămâioasa de Varlaam, covrigii de Buzău şi, mai ales, brânza de Varlaam.

Celor care încă nu s-au lăsat convinşi de aceste informaţii, le sugerăm să îşi ia câteva zile libere şi să viziteze una dintre pensiunile turistice din Varlaam. Va asigurăm că veţi fi aşteptaţi cu braţele deschise, cu masa întinsă pline de bucate ademenitoare şi frumos mirositoare şi mai ales, de o cadă parfumată plină cu zer tămăduitor.
Citeşte mai multe despre:   vacanŢĂ În romÂnia ta

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

5 elemente MUST-HAVE pentru cea mai COOL petrecere

5 elemente MUST-HAVE pentru cea mai COOL petrecere
Galerie Foto   Dupa o saptamana incarcata, singurul lucru pe care ti-l doresti e sa te relaxezi si sa petreci timp in compania prietenilor.  Daca te-ai saturat de atmosfera de club sau de pub si iti doresti o...

Reţeta zilei:Curry picant de pui cu orez basmati si chutney de mango

Reţeta zilei:Curry picant de pui cu orez basmati si chutney de mango
Ingrediente 300 ml smantana 200 g iaurt 300 g rosii decojite, cuburi 300 g ardei gras rosu 50 g ardei jalapeno murat 3 cepe medii galbene 1 capatana de usturoi 50 g ghimbir 3 chili...

Reţeta zilei:Placinte cu branza dulce

Reţeta zilei:Placinte cu branza dulce
Ingrediente aluat 500 gr faina 250 ml lapte  3 oua 20 gr drojdie proaspata 1 lgta zahar brut (pt drojdie) un praf sare umplutura: 700 gr branza de vaci 4 lg smantana grasa 50 - 60 ml...

Curiozități și atracții irezistibile ale celor patru țări din Maramureș

Curiozități și atracții irezistibile ale celor patru țări din Maramureș
Una dintre cele mai frumoase zone turistice ale României, Maramureșul, era arie monoindustrială până în 1990, ocupația de bază fiind în această regiune mineritul. Cu toate acestea, anii comunismului nu au...

10 locuri de muncă potrivite psihopaţilor

10 locuri de muncă potrivite psihopaţilor
A descoperi cine este psihopat nu este atât de uşor pe cât filmele reuşesc să te facă să crezi, scrie Indy100. Psihopaţii nu sunt maniaci obsedaţi de topoare, care îşi doresc să omoare pe toată lumea,...

Reţeta zilei: Spaghete cu rosii, ciuperci si busuioc

Reţeta zilei: Spaghete cu rosii, ciuperci si busuioc
Ingrediente 250 g spaghete integrale 2 linguri ulei de masline 150 g ciuperci champignon 500 g rosii cherry 200 ml suc de rosii 4-5 catei de usturoi frunze...

Anunț surpriză al unei cunoscute cântărețe din România. Este însărcinată cu primul ei copil

Anunț surpriză al unei cunoscute cântărețe din România. Este însărcinată cu primul ei copil
Video Feli Donose este în culmea fericirii. Artista, în vârstă de 31 de ani, a anunțat că este însărcinată cu primul ei copil.  Anunțul a fost făcut chiar de Feli, prin intermediul unei piese impresionante,...

Ciorba de pasăre cu ouă fierte, pentru masa de Sfinții Împărați

Ciorba de pasăre cu ouă fierte, pentru masa de Sfinții Împărați
Unele credinţe populare stabilesc începutul verii chiar de ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena (21 mai). Tot această zi trebuie privită ca dată-limită la care se mai pot semăna terenurile cu porumb,...

10 superstiții, interdicții și credințe populare de Sfinții Împărați Constantin și Elena. Ce să nu faci azi și ce trebuie musai să împlinești

10 superstiții, interdicții și credințe populare de Sfinții Împărați Constantin și Elena. Ce să nu faci azi și ce trebuie musai să împlinești
10 superstiții, interdicții și credințe populare - le aflăm adeseori, în calendarul popular, urmând datele bine stabilite ale calendarului religios. Sfintii Imparati Constantin si Elena sunt sarbatoriti pe 21 mai...

A 14-a noapte la muzeu

A 14-a noapte la muzeu
Bucureştenii au participat în număr foarte mare sâmbătă spre duminică, la "Noaptea Muzeelor", eveniment cultural ajuns la a 14-a ediţie. „În general, în Bucureşti, există un minim şi un maxim, în...

Tartă cu ciocolată. Delicioasă, sănătoasă și nu îngrașă

Tartă cu ciocolată. Delicioasă, sănătoasă și nu îngrașă
Fiindcă problema dulciurilor e cea mai spinoasă când vine vorba de mâncat sănătos și fără să ne îngrășăm, am zis să vă dau din când în când exemple de dulciuri care să respecte toate criteriile...

Rețeta zilei:Somon la cuptor, pe pat de cous-cous

Rețeta zilei:Somon la cuptor, pe pat de cous-cous
Ingrediente 1 bucata somon (150-200 g), cous-cous  1 lime 2 rosii cherry ulei de masline sare piper Mod de preparare Incingem bine gratarul uns cu putin ulei. Punem bucata de somon si doar...

Unde se duc românii în vacanța de Rusalii

Unde se duc românii în vacanța de Rusalii
Majoritatea românilor aleg, de Rusalii, destinaţii din România, în special staţiuni de pe litoral, dar şi pensiuni rurale din diverse regiuni sau staţiuni montane, a precizat pentru AGERPRES, Traian Bădulescu, co...

Deschis și la MapN, de Noaptea Muzeelor

Deschis și la MapN, de Noaptea Muzeelor
Noaptea Muzeelor se sărbătorește și la Muzeul Naţional al Aviaţiei Române și Muzeul Marinei Române, din Constanța. În premieră, doritorii vor putea vizita Memorialul Eroilor Neamului, din Parcul Carol I,...

Noaptea Muzeelor 2018. Expoziţii, concerte, ateliere, proiecţii în Bucureşti

Noaptea Muzeelor 2018. Expoziţii, concerte, ateliere, proiecţii în Bucureşti
Noaptea Muzeelor 2018. Instituţiile muzeale din Capitală îşi deschid porţile sâmbătă, până târziu în noapte, la Noaptea Muzeelor, pregătind pentru vizitatori diferite expoziţii, concerte, ateliere...
Pe 7 iunie, Jurnalul împlineşte 25 de ani. Spune-ţi povestea şi te premiem!
Serviciul de email marketing furnizat de