x close

Bucataria bunicilor - La sate se bea fiertura de fructe

0
Autor: Francisca M. Catana 16 Iul 2006 - 00:00
Bucataria bunicilor - La sate se bea fiertura de fructe


Batranii de la tara fac vara chiselita din fructe proaspete si o baga la beci, ca sa o poata manca rece.

Unii dintre noi mai pastreaza in minte si in suflet, inca neatinsa de uitare, amintirea zilelor copilariei. Nu e greu sa ne aducem aminte de venirea vacantei de vara, cand parintii nostri ne trimteau pe fiecare in vacanta, la bunici, la tara. Pentru multi, asta insemna primirea in dar a trei luni de natura, pentru ca tot atata timp aveam sa respiram un aer pur si sa mancam numai din gradina bunicilor sau din livada lor. Copacii erau incarcati cu fructe si asteptau nerabdatori sa le culegem povara proaspata si dulce. Mancam atunci din copac cirese, visine, zarzare sau caise. Si dupa ce ne saturam, culegeam in san multe fructe, de tot felul, ca bunicii nostri sa ne faca o chiselita.

DELICIU. Chiselita este o fiertura de diverse fructe. Fructele din chiselita se faramiteaza dupa fierbere, nu raman intregi ca la compot. Se poate obtine fie punand mai multe fructe la un loc, in aceeasi chiselita, fie numai din cirese, caise, prune sau visine. Chiselita se poate face si din zarzare verzi, careia ii adaugam insa mai mult zahar. Si iarna ne putem bucura de acest deliciu, preparandu-ne o chiselita din fructe uscate. Chiselita se consuma rece. Dupa ce preparau chiselita, ca sa se raceasca mai repede, multi batrani o bagau la beci pentru cateva ore, alaturi de compoturile, dulceturile si muraturile puse acolo pentru iarna.

RETETA - Chiselita de caise
  • INGREDINTE: 600 g caise, 600 g zahar, 300 g faina de amidon.
  • PREPARARE: Se pun intr-un vas caisele curatate de samburi si se presara zahar in straturi. Se oparesc samburii. Apa de la samburi se toarna peste caise si se fierb 15 minute. Caisele fierte si siropul se trec printr-o sita, se pune zaharul si se dau in clocot. Separat, se dizolva amidonul. Se toarna apoi amidonul si se da numai intr-un clocot. Se toarna imediat in cupele de servit. Se serveste rece.
  • NATURAL. Chiselita se face din diverse fructe
    Citeşte mai multe despre:   bucataria de week-end,   fructe,   chiselita

     

    Ştiri din .ro















    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    Norvegia: Orasul care nu s-a lasat sters de pe fata Pamantului!

    Norvegia: Orasul care nu s-a lasat sters de pe fata Pamantului!
    Galerie Foto A fost distrus in cateva randuri, a ars din temelii, a fost sters de pe hartile geografice, dar de ficare data a renascut din cenusa. Departe spre nord de renumitele fiorduri, acolo unde, de regula, sunt dusi turistii,...

    Horoscopul săptămânii 15-21 decembrie. Vești proaste pentru Tauri

    Horoscopul săptămânii 15-21 decembrie. Vești proaste pentru Tauri
    Evenimente spectaculoase au loc în viața unor nativi ai horoscopului. Câștiguri substanțiale, cereri în căsătorie sau promovări neașteptate apar în zilele ce vin. Descoperă ce-ți prezic...

    Rețeta zilei: Pui cu smântână și legume la cuptor

    Rețeta zilei: Pui cu smântână și legume la cuptor
    Ingrediente: 800 g piept de pui dezosat 200 g brocoli 2 buc morcovi 1 ceapă roșie ciuperci sare 1 legătură pătrunjel/mărar ulei de măsline 50 g unt 300 g smântână 3...

    Rețeta zilei: Ficăței de pui cu praz

    Rețeta zilei: Ficăței de pui cu praz
    Ingrediente 500 g ficat de pui 1 buc ardei gras roșu 1 buc praz 1 linguriță sare 1/2 Piper negru măcinat 30 ml ulei de măsline Mod de preparare Spălăm foarte bine ficatul, apoi îl...

    Solistul de muzică populară Dinu Iancu Sălăjanu obișnuia să bea, zilnic, câte două pahare de pălincă

    Solistul de muzică populară Dinu Iancu Sălăjanu obișnuia să bea,  zilnic, câte două pahare de pălincă
    Galerie Foto Interpretul de muzică populară Dinu Iancu Sălăjanu vine joi, 14 decembrie, de la ora 21.15, la “Aici eu sunt vedeta”, împreună cu fiul său cel mic, Luca (7 ani). Ocazie cu care cei doi vor...

    TUI îi trimite pe turiştii britanici din Caraibe in Bulgaria

    TUI îi trimite pe turiştii britanici din Caraibe in Bulgaria
    Pentru britanicii afectaţi de deprecierea lirei sterline în urma Brexitului, tour-operatorul TUI are o soluţie simplă: destinaţii de vacanţă mai ieftine.   În mod normal, clienţii britanici...

    Revelion alături de străini în capitalele Europei

     Revelion alături de străini în capitalele Europei
    Dacă v-ați săturat de Revelioanele clasice, făcute la restaurant, la un prieten acasă sau la un bar, noi vă propunem o ieșire în noaptea de Revelion în Europa. Sunt atâtea locuri frumoase de...

    Reteta zilei: Creveți gratinați

    Reteta zilei: Creveți gratinați
    Ingrediente 1 linguriță suc de lămâie dupa gust nucsoară 500 g spanac 250 g creveți Piper negru Sare 300 ml supă de roșii 300 ml vin spumant demi-sec 4 linguri unt Mod de...

    Cum preparăm corect pastele ca să nu ne îngrăsăm

    Cum preparăm corect pastele ca să nu ne îngrăsăm
    Se spune despre pastele făinoase că îngrașă. Că cei care țin diverse regimuri trebuie să se țină departe de acest aliment, însă o dieta sanatoasa trebuie sa contina si carbohidrati,...

    Karmen are cele mai simple secrete de înfrumusețare: mierea și scrubul cu cafea

    Karmen are cele mai simple secrete de înfrumusețare: mierea și scrubul cu cafea
    Galerie Foto Cu un program foarte activ, concerte și evenimente, Karmen spune că nu îi rămâne prea mult timp pentru a se relaxa și pentru a beneficia de tratamente de înfrumusețare. Însă, artista Global...

    VIDEO - Josh Homme, cofondatorul grupului Eagles of Death Metal, a lovit cu piciorul o jurnalistă

    VIDEO - Josh Homme, cofondatorul grupului Eagles of Death Metal, a lovit cu piciorul o jurnalistă
    Cofondatorul grupului Eagles of Death Metal Josh Homme, totodată lider al grupului Queens of the Stone Age, şi-a cerut scuze, duminică, după ce sâmbătă în timpul unui concert a lovit în faţă o...

    Horia Brenciu a încheiat spectacolele de Crăciun de la Sala Palatului în lacrimi și a mulțumit publicului pentru cei 25 de ani de carieră

    Horia Brenciu a încheiat spectacolele de Crăciun de la Sala Palatului în lacrimi și a mulțumit publicului pentru cei 25 de ani de carieră
    „Bine ați venit la primul Crăciun împreună!”, i-a întâmpinat Horia Brenciu pe cei 12.000 de oaspeți care au venit la Sala Palatului pentru a se bucura de unul dintre cele mai frumoase...

    Reteta zilei: Salată de pui cu ghimbir

    Reteta zilei: Salată de pui cu ghimbir
    Ingrediente 200 g piept de pui dezosat 2 buc salată verde 50 g boabe porumb 50 g rucola 1 morcov 1 țelină 30 g ghimbir 20 ml oțet balsamic 1/2 linguriță dulceață de zmeură 30 ml ulei...

    Ana Maria Calița, primele declarații după ce a devenit câștigătoarea celui de-al patrulea sezon ”iUmor”

    Ana Maria Calița, primele declarații după ce a devenit  câștigătoarea celui de-al patrulea sezon ”iUmor”
    Galerie Foto Sezonul patru al celei mai îndrăgite emisiuni de umor din România are un nou câștigător! Ana Maria Calița a cucerit duminică seara aplauzele și laudele juraților, dar, mai ales, a strâns...

    Este cel mai bogat print al Europei si este neinsurat!

    Este cel mai bogat print al Europei si este neinsurat!
    Galerie Foto Albert Maria Lamoral Miguel Johannes Gabriel Prinz von Thurn und Taxis este un print fara regat. Locuieste intr-un palat cu 517 camere, arata bine, este neinsurat si foarte bogat. Altfel spus, un adevarat print din...
    Serviciul de email marketing furnizat de