x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Chef Paul Siserman vă recomandă “Pui Kiev”

Chef Paul Siserman vă recomandă “Pui Kiev”

20 Feb 2017   •   09:28
Chef Paul Siserman vă recomandă “Pui Kiev”

Că Rusia a fost un mare imperiu nu mai este un secret pentru nimeni. Că Romanovii au avut o mare influență politică, economică, culturală și socială, deopotrivă, nu este un mister. Dacă astăzi Sankt Petersburg are reputația unui oraș regal, unde la fiecare colț calci pe istoie și descoperi frumuseți uluitoare, tot familiei Romanov se datorează. În perioada acelor ani, influențele Franței erau extrem de puternice de la modă și până la cultură. Nici gastronomia nu a făcut excepție. Țarii Rusiei aveau o afinitate față de Franța, motiv pentru care istoria stă martor al “importului” francofon pe teritoriu rusesc. De fapt, chiar și în zilele noastre, în Sankt Petersburg a doua limbă după rusă este franceza. Revenind la gastronomie, era începutul anilor 1800. Pe tron se afla Țarul Alexandru I Romanov. Deja de vreo 100 de ani gastronomia rusească primea cu brațele deschise Chefi din Franța. Mai mult, curtea țaristă își trimitea bucătarii la spcializare în patria lui Ludovic al XIV-lea.

Timpul a trecut, dar obiceiurile nu. Dacă în Hermitage se adunau piese de artă de mare valoare, în bucătăriile țariste se adunau Chefi de renume și rețete exclusiviste. Așa se face că la începutul anilor 1800 a venit în Rusia preparatul Chef-ul de origine franceză, Nicolas Francois Appert. El inventase ”Puiul Kiev”. Pe cale de consecință, bucatării ruși au depus toate eforturile pentru a învăța și reproduce rețeta. Însă, au redenumit-o: "cotelettes de volaille".

Deși poartă numele de Kiev, nu are nicio legătura cu Ucraina. Iar, primele restaurante din New York au decis ca preparatul să fie denumit ca la origini, Pui Kiev, pentru a atrage imigranții ruși din America. Și așa i s-a împământenit denumirea.

În anii 1900, preparatul era deja un clasic și se servea în restaurantele rusești din Europa și din America. Deși timpul a trecut, Puiul Kiev încă are o amprentă aristocrată. Haideți să vedem cum se prepară.  

Ingrediente:

1 piept pui

20 gr bacon

100 gr unt

2 fire ceapă verde

1 cățel usturoi

2-3 fire mărar verde

2 lingurițe zeamă lamaie

sare, piper

2 ouă

100 gr făină

100 gr pesmet

2 cartofi mari

Boia afumată

Preparare:

Lăsăm untul la temperatura camerei. Adăugăm ceapa, usturoiul și baconul prăjit și stors de grăsime, tocate mărunt. Adăugăm sarea, piperul și zeama de lămâie și omogenizăm compoziția. Punem compoziția pe o folie alimentară și rulăm, astfel încât să obținem un rulou subțire. Dăm la congelator câteva minute (apoi compoziția poate fi ținută în frigider).

Batem feliile de piept de pui cu ciocanul de șnițele și așezăm pe fiecare câte o bucată de rulou de unt aromat. Pliem astfel încât să obținem niște rulouri și prindem cu scobitori, ca să nu se desfacă. Dăm rulourile astfel obținute prin făină. Batem ouale împreună cu sarea și piperul și, optional, puteți adăuga condimente pentru pui. Trecem rulourile prin compoziția de ou. Apoi le tăvălim prin pesmet, astfel încât să acoperim toată suprafața acestora. Le prăjim pe ambele părți în ulei bine încins. Le scoatem într-o sită, ca să elimine surplusul de ulei.

Cartofii îi curățăm de coajă și îi spălăm. Se taie în 4 și se șterg de apă. Se pun într-o tavă cu hârtie de copt, stropiți cu puțin ulei de măsline și sare dură. Când se scot din cuptor, se presară puțină boia afumată peste.

Le lăsăm câteva minute să se odihnească și le putem servi. Vom obține un pus extraordinar de fraged, gustos și aromat!

Până data viitoare, fiți inspirați în bucătărie și în viață!

Chef Paul Siserman

(InkChef)

www.paulsiserman.ro

×
Subiecte în articol: Chef Paul Siserman Pui Kiev