x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Jamie Oliver și Crabul de Bridlington - rețete pentru dezlegarea la pește

Jamie Oliver și Crabul de Bridlington - rețete pentru dezlegarea la pește

de Tudor Cires    |    25 Mar 2014   •   15:30

Lanţul de restaurante "Jamie's Italian" al cunoscutului chef şi vedetă de televiziune Jamie Oliver a fost creat special pentru "a aduce la masa oamenilor obişnuiţi tot ce este mai bun la un prânz de nivel înalt, însă la preţuri rezonabile".

Pastele, peştele şi fructele de mare se numără printre delicatesele cele mai căutate de oaspeţii restaurantului, iar pentru că Jamie este un fan al crabului de Bridlington (Bridlington este un cunoscut oraş de pescari în Marea Britanie), el a introdus în meniu şi deliciosul fruct de mare.

Jamie a anunţat recent că cinci dintre maeştrii bucătari de la restaurantele sale au în meniu crab murat. Asta spre bucuria pescarilor din Bridlington. "Am fost surprinşi când am aflat că Jamie Oliver a pus crabul murat de Bridlington în meniu, trebuie să-i mulţumim pentru asta", a declarat presei Garry Hodgson, care, împreună cu fratele său, John conduce Venture Seafood, o firmă bazată pe procesarea şi comercializarea produselor culinare marine. Cei doi fraţi procesează şi vând toate felurile de vietăţi marine cu carapace. Ei cred că prospeţimea şi calitatea fructelor de mare şi gustul suculent al crabilor de Bridlington i-au favorizat, mărturisind însă că "nu este nimic special şi unic în ceea ce priveşte acest crustaceu. Din pricina faptului că în această zonă se află cea mai mare concentraţie de vapoare de pescuit crustacee din Regat, putem să asigurăm orice cantitate, oricând", a mai declarat Garry Hodgson.

Meniul restaurantului lui Jamie propune: "Salată cu bruschete cu crab proaspăt de pe coasta de est", adică: crab murat Bridlington pe o bruschetă crocantă cu salată verde, maioneză cu busuioc şi roşii fără pieliţă, fripte uşor pe grătar. Sună delicios!


Limbă-de-mare prăjită în trei feluri
Ingrediente: 8 cartofi mijlocii (curăţaţi); ulei de măsline; frunzele de la o mână de rozmarin proaspăt; o mână de măsline negre (curăţate de sâmburi); sare marină şi piper negru proaspăt măcinat; 4 limbi-de-mare (curăţate de solzi); ulei de măsline extravirgin; zeama de la o lămâie; o mână de rucola sălbatică; Pentru asezonat: 4 roşii bine coapte (feliate) şi 8 fileuri de anşoa (tăiate sau fâşii); sau 12 felii de pancetta tocată şi frunzele de la 4 fire de rozmarin proaspăt; sau 20 de roşii cherry (roşii şi galbene, curăţate de seminţe şi tocate mai mari) şi frunzele mărunţite de la 4 fire de busuioc proaspăt.

Preparare: Încingeţi cuptorul la 200°C şi alegeţi o tavă suficient de mare, în care să încapă toţi peştii aşezaţi unul lângă altul. Tăiaţi cartofii felii de circa 1 cm grosime, stropiţi-i cu puţin ulei de măsline, adăugaţi rozmarinul, măslinele, sare şI piper şi repartizaţi amestecul în tavă într-un singur strat. Acoperiţi tava etanş cu un strat dublu de folie de bucătărie şi coaceţi în cuptorul încins 20 de minute sau până când cartofii s-au înmuiat suficient. Scoateţi folia şi mai puneţi tava în cuptor pentru 10 minute, până când peştele este gata şi are o culoare auriu-deschis.Serviţi fie pe un strat de rucola asezonată cu puţin ulei de măsline şi lămâie, fie cu o salată mixtă. Puteţi adăuga şi nişte felii de lămâie.


Comentariul lui Jamie:
Limba-de-mare este delicioasă prăjită şi condimentată cu pancetta afumată şi rozmarin sau cu roşii dulci şi oţet balsamic. Gătită cu aceste arome pe un strat de cartofi, o mâncare simplă capătă o nouă dimensiune. Rezultatul final arată fantastic, iar cel mai bun lucru este că o puteţi face să pară ceva total diferit în fiecare săptămână, schimbând ingredientele cu care o asezonaţi! În Italia, limba-de-mare se găteşte de obicei întreagă şi este dusă direct la masă, ca să se servească fiecare după dorinţă. Carnea albă, delicioasă, se desprinde uşor de pe oase. Dacă este gătit întreg, peştele va fi mult mai zemos şi mai gustos.

×