x close

REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată

0
Autor: CS 29 Dec 2012 - 17:04
REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată bucatariacaseinoastre.blogspot.ro Tort cu 3 feluri de ciocolata


Un clasic de mult vizat, dar caruia numai o zi aniversara si o vreme friguroasa ii puteau potenta impactul. Pentru cei ce iubesc ciocolata, acest tort este un vis implinit, aducand in atentie, cu fiecare strat, o noua aroma alaturata celui mai savuros ingredient. Si astfel fiecare lingurita te poarta prin lumea delicata a ciocolatei albe imbogatita cu lichior de oua, prin cea matasoasa a ciocolatei cu lapte, culminand cu cea usor aspra, dar ferma, a ciocolatei amarui cu aroma de rom, pastrand pentru final pandispanul aerat si plin de cacao.
Un tort spectaculos, servit la ocazii speciale, numai bun pentru noaptea de Revelion.


INGREDIENTE BLAT (21cm):
2 oua mari
50g zahar
2 linguri ulei
40g faina pentru prajituri
10g cacao
1/4 lingurita praf de copt
un praf de sare

CREMA CIOCOLATA AMARUIE:
100g frisca lichida
200g ciocolata amaruie (minim 50% unt cacao)
200g frisca batuta
1 lingurita esenta de rom
3 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA CU LAPTE:
100g frisca lichida
150g ciocolata cu lapte (sau Nutella)
150g frisca batuta
2 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA ALBA:
100g frisca lichida
150g ciocolata alba
150g frisca batuta
50ml lichior de oua
3 foi gelatina

+300g batoane cu interior de ciocolata

PREPARARE:

Pentru blat, se scot ouale din timp, pentru a ajunge la temperatura camerei sau se tin 15 min in apa calda. Albusurile se separa cu grija de galbenusuri, astfel incat sa nu ramana urme de galbenus impreuna cu albusurile, apoi se amesteca cu zaharul si sarea, timp de 5 min, la viteza mare. Cand albusurile nu mai prezinta bule mari de aer si seamana cu o spuma precum zapada, se adauga toate galbenusurile, frecate anterior cu uleiul. Se incorporeaza cu ajutorul unui tel, amestecand usor, circular, de sus in jos.
Separat se siteaza si se amesteca faina, cacaoa si praful de copt. Ingredientele uscate se adauga compozitiei cu ou, in trei transe, amestecand dupa fiecare. Se continua a amesteca folosind telul, pana cand se sparg toate cocoloasele.
Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata (pe pereti), iar pe al carei fund a fost fixata hartie de copt.
Blatul se coace 20 de minute, la foc mediu, in cuptorul preincins. Blatul copt se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Cremele se pregatesc pe rand, pornind de la cea de jos, cea cu ciocolata amaruie. Procesul este similar, dupa cum urmeaza: frisca lichida se pune la incalzit, intr-o craticioara. Cand aceasta incepe sa fiarba, se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucatele cat mai mici, apoi se amesteca pana cand se obtine o compozitie uniforma.
Intre timp, foile de gelatina se pun la hidratat in apa rece, destula cat sa le acopere. Dupa 2-3 minute, foile se scot din apa si se storc in mana.
Se verifica temperatura compozitiei cu ciocolata si, daca se simte usor fierbinte, se adauga o foaie de gelatina. Daca aceasta s-a dizolvat in maxim 5 secunde, se pot adauga si urmatoarele, compozitia avand o temperatura destul de inalta incat sa asigure dizolvarea completa a gelatinei.

Ciocolata topita se pune la racit in baie de apa rece, timp in care se bate restul de frisca. Pentru ca frisca sa se intareasca, inainte de a fi desfacuta si batuta, cutia se introduce in congelator, pentru 10 minute.
Frisca batuta se incorporeaza in compozitia cu ciocolata, impreuna cu esenta sau, in cazul cremei cu ciocolata alba, lichiorului de oua. In cazul in care nu se foloseste lichior, cei 50ml de lichior se inlocuiesc cu alti 50ml de frisca batuta.

Crema de ciocolata amaruie se toarna si se niveleaza peste blatul de tort racit, asezat invers (cu partea de sus indreptata in jos) pe platoul de servire si fixat cu ajutorul unui inel de la forma in care a fost copt blatul

Blatul si crema se introduc in frigider pana cand este gata crema urmatoare. Dupa ce aceasta este nivelata in cadrul inelului, tortul se reintroduce in congelator, in asteptarea celei de-a treia creme, cea alba. Dupa adaugarea cremei albe, tortul se introduce in frigider, unde va ramane cel putin 4 ore, timpul necesar ca tortul sa se intareasca. Pentru a putea inlatura inelul, se trece un cutit cu lama subtire de jur imprejurul tortului, avand grija ca acesta sa fie perfect perpendicular pe platou si mereu in contact cu inelul. In caz contrar marginea tortului va iesi valurita.

Daca se doreste a fi decorat cu batoane de ciocolata, este bine ca acest lucru sa fie facut cu putin timp inainte de servire, deoarece, in contact cu umezeala din frigider, anumite tipuri de batoane au tendinta de a se inmuia. Pentru a fixa batoanele de peretele lateral al tortului, acesta se unge cu ciocolata topita si racita, aceasta reprezentand liantul dintre tort si batoane.

http://bucatariacaseinoastre.blogspot.ro/

Citeşte mai multe despre:   retete anul nou,   retete revelion,   tort ciocolata

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 21939


Mai multe titluri din categorie

50.000 de euro va câștiga cea mai bună pereche care “Dansează printre stele”

50.000 de euro va câștiga cea mai bună pereche care “Dansează printre stele”
Începând de duminică, 5 octombrie, de la 20:30, la Antena 1 Lupta în pași de dans începe duminică, 5 octombrie, de la 20:30, la Antena 1, iar Alina Eremia și Iuri Ribac, Alina Pușcaș și Bogdan Boantă,...

“Între Isarlâk şi Bestiar”, expoziţie de pictură la Piteşti

“Între Isarlâk şi Bestiar”, expoziţie de pictură la Piteşti
Complexul Expoziţional Casa Cărţii din Piteşti găzduieşte, începând de marţi 30 septembrie, ora 17:00, o expoziţie cu totul specială: “Între Isarlâk şi Bestiar”, realizată de Cristina Aurelia...

Cursuri de Măiestrie Artistică pe 2 - 5 octombrie 2014 la Braşov

Cursuri de Măiestrie Artistică pe 2 - 5 octombrie 2014 la Braşov
MARIANA NICOLESCO: «Splendorile liedului românesc şi european  ne vor încânta într-un Recital Extraordinar»«Deceniul renaşterii liedului românesc ne-a oferit prilejul reînnoit de-a pune în valoare...

Horia Brenciu prezintă „Dansează printre stele”

Horia Brenciu prezintă „Dansează printre stele”
Începând din 5 octombrie, de la 20:30, în fiecare duminică, la Antena 1 Duminică, 12 perechi „Dansează printre stele”, iar prezentatorul acestui show cum nu s-a mai dansat vreodată este Horia Brenciu, care rev...

Alexandru Papadopol se alătură “Serviciului Român de Comedie”

Alexandru Papadopol se alătură “Serviciului Român de Comedie”
Din 1 octombrie, când la Antena 1 debutează un nou sezonNoul sezon “Serviciul Român de Comedie” debutează la Antena 1 miercuri, 1 octombrie, de la 20.30, cu două premiere: serialul “Romeo și Roxeta” si...

Mărturii de artă şi cultură ortodoxă din Episcopia Alexandriei şi Teleormanului, la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”

Mărturii de artă şi cultură ortodoxă din Episcopia Alexandriei şi Teleormanului, la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”
Icoane, cărţi, textile din secolele XVII –XX, splendide obiecte de artă şi cultură ortodoxă din Episcopia Alexandriei şi Teleormanului, au fost cuprinse într-o excepţională expoziţie care va fi deschisă...

Mirela Vescan: “Este mare nevoie de make-up artisti profesionisti in Romania”

Mirela Vescan: “Este mare nevoie de make-up artisti profesionisti in Romania”
Unul dintre cei mai buni make-up artisti romani, Mirela Vescan, va incepe, pe 6 octombrie un nou curs de machiaj la Intact Media Academy. “Este mare nevoie de machiori pregatiti in Romania, romancele nu sunt...

Tradiţia “struguritului” şi Ziua Recoltei

Tradiţia “struguritului” şi Ziua Recoltei
Fostul acţionar rapidist, Jean Valvis a organizat o nouă acţiune la Sâmbureşti, acolo unde invitat de onoare a fost Jean-Hubert Lebet, ambasadorul ElveţieiDevenită tradiţională, acţiunea organizată în...

“Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor”: o concurentă a slăbit 15 kilograme

“Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor”: o concurentă a slăbit 15 kilograme
Pentru fiecare concurent aflat în competiţia Hells Kitchen – Iadul Bucătarilor emoţiile îşi spun cuvântul clipă de clipă. O sensibilă declarată, Mihaela a povestit în show-ul de la Antena 1 că n-a mai avut...

Se deschide restaurantul de top din ”Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor”

Se deschide restaurantul de top din ”Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor”
Luni, 29 septembrie, de la 20.30, la Antena 1După ce săptămâna trecută au făcut cunoştinţă cu bucătăria şi casa în care vor locui pe tot parcursul competiţiei, concurenţii au parte săptămâna aceasta de...

Voci și poveşti extraordinare în cel de-al doilea episod „X Factor”, difuzat aseară la Antena 1

Voci și poveşti extraordinare în cel de-al doilea episod „X Factor”, difuzat aseară la Antena 1
Voci bune, emoţii puternice, momente amuzante şi un juriu pe placul tuturor generaţiilor, format din diva Delia, showmanul Horia şi rock-starul Bănică, au fost şi de această dată ingredientele unei seri magice....

Copilaria are gust de dulceata

Copilaria are gust de dulceata
Pentru cei cărora le este dor de gustul special al dulceții din copilărie, prezentatoarea emisiunii ”Numai de bine” și a știrilor matinale de weekend de la Antena 3, Ela Crăciun, recomandă Fabrica de...

Prințul Harry, cel mai simpatizat membru al familiei regale din Marea Britanie

Prințul Harry, cel mai simpatizat membru al familiei regale din Marea Britanie
Prințul Harry este cel mai simpatizat membru al familiei egale din Marea Britanie, conform unui sondaj de opinie realizat YouGov pentru Newsweek, scrie vineri closermag.fr.Fiul cel mic al regretatei Prințese Diana și...

Zodiacul EROTIC. Știi care sunt zonele erogene ale partenerului (partenerei) și cum să le stimulezi?

Zodiacul EROTIC. Știi care sunt zonele erogene ale partenerului (partenerei) și cum să le stimulezi?
Te excită o sărutare pe lobul urechii sau ai nevoie de mult mai intense trăiri? El (sau ea) trăiește iubirea orgasmic, la fel ca tine, sau e rece, distant și ai nevoie de (multe) alte lemne de pus pe foc, până...

Primarul Iaşului, socru mic, Rovana Plumb naşă. Victor Ponta şi Liviu Dragnea, invitaţi de onoare

 Primarul Iaşului, socru mic, Rovana Plumb naşă. Victor Ponta şi Liviu Dragnea, invitaţi de onoare
Vineri a avut loc la IaşI cununia civilă a mezinei primarului Iaşului, Gheorghe Nichita. Oraşul a fost împânzit de forţe de ordine şi spălat încă de dimineaţă. Pregătirile au început cu mai multe zile...