x close

REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată

0
Autor: CS 29 Dec 2012 - 17:04
REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată bucatariacaseinoastre.blogspot.ro Tort cu 3 feluri de ciocolata


Un clasic de mult vizat, dar caruia numai o zi aniversara si o vreme friguroasa ii puteau potenta impactul. Pentru cei ce iubesc ciocolata, acest tort este un vis implinit, aducand in atentie, cu fiecare strat, o noua aroma alaturata celui mai savuros ingredient. Si astfel fiecare lingurita te poarta prin lumea delicata a ciocolatei albe imbogatita cu lichior de oua, prin cea matasoasa a ciocolatei cu lapte, culminand cu cea usor aspra, dar ferma, a ciocolatei amarui cu aroma de rom, pastrand pentru final pandispanul aerat si plin de cacao.
Un tort spectaculos, servit la ocazii speciale, numai bun pentru noaptea de Revelion.


INGREDIENTE BLAT (21cm):
2 oua mari
50g zahar
2 linguri ulei
40g faina pentru prajituri
10g cacao
1/4 lingurita praf de copt
un praf de sare

CREMA CIOCOLATA AMARUIE:
100g frisca lichida
200g ciocolata amaruie (minim 50% unt cacao)
200g frisca batuta
1 lingurita esenta de rom
3 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA CU LAPTE:
100g frisca lichida
150g ciocolata cu lapte (sau Nutella)
150g frisca batuta
2 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA ALBA:
100g frisca lichida
150g ciocolata alba
150g frisca batuta
50ml lichior de oua
3 foi gelatina

+300g batoane cu interior de ciocolata

PREPARARE:

Pentru blat, se scot ouale din timp, pentru a ajunge la temperatura camerei sau se tin 15 min in apa calda. Albusurile se separa cu grija de galbenusuri, astfel incat sa nu ramana urme de galbenus impreuna cu albusurile, apoi se amesteca cu zaharul si sarea, timp de 5 min, la viteza mare. Cand albusurile nu mai prezinta bule mari de aer si seamana cu o spuma precum zapada, se adauga toate galbenusurile, frecate anterior cu uleiul. Se incorporeaza cu ajutorul unui tel, amestecand usor, circular, de sus in jos.
Separat se siteaza si se amesteca faina, cacaoa si praful de copt. Ingredientele uscate se adauga compozitiei cu ou, in trei transe, amestecand dupa fiecare. Se continua a amesteca folosind telul, pana cand se sparg toate cocoloasele.
Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata (pe pereti), iar pe al carei fund a fost fixata hartie de copt.
Blatul se coace 20 de minute, la foc mediu, in cuptorul preincins. Blatul copt se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Cremele se pregatesc pe rand, pornind de la cea de jos, cea cu ciocolata amaruie. Procesul este similar, dupa cum urmeaza: frisca lichida se pune la incalzit, intr-o craticioara. Cand aceasta incepe sa fiarba, se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucatele cat mai mici, apoi se amesteca pana cand se obtine o compozitie uniforma.
Intre timp, foile de gelatina se pun la hidratat in apa rece, destula cat sa le acopere. Dupa 2-3 minute, foile se scot din apa si se storc in mana.
Se verifica temperatura compozitiei cu ciocolata si, daca se simte usor fierbinte, se adauga o foaie de gelatina. Daca aceasta s-a dizolvat in maxim 5 secunde, se pot adauga si urmatoarele, compozitia avand o temperatura destul de inalta incat sa asigure dizolvarea completa a gelatinei.

Ciocolata topita se pune la racit in baie de apa rece, timp in care se bate restul de frisca. Pentru ca frisca sa se intareasca, inainte de a fi desfacuta si batuta, cutia se introduce in congelator, pentru 10 minute.
Frisca batuta se incorporeaza in compozitia cu ciocolata, impreuna cu esenta sau, in cazul cremei cu ciocolata alba, lichiorului de oua. In cazul in care nu se foloseste lichior, cei 50ml de lichior se inlocuiesc cu alti 50ml de frisca batuta.

Crema de ciocolata amaruie se toarna si se niveleaza peste blatul de tort racit, asezat invers (cu partea de sus indreptata in jos) pe platoul de servire si fixat cu ajutorul unui inel de la forma in care a fost copt blatul

Blatul si crema se introduc in frigider pana cand este gata crema urmatoare. Dupa ce aceasta este nivelata in cadrul inelului, tortul se reintroduce in congelator, in asteptarea celei de-a treia creme, cea alba. Dupa adaugarea cremei albe, tortul se introduce in frigider, unde va ramane cel putin 4 ore, timpul necesar ca tortul sa se intareasca. Pentru a putea inlatura inelul, se trece un cutit cu lama subtire de jur imprejurul tortului, avand grija ca acesta sa fie perfect perpendicular pe platou si mereu in contact cu inelul. In caz contrar marginea tortului va iesi valurita.

Daca se doreste a fi decorat cu batoane de ciocolata, este bine ca acest lucru sa fie facut cu putin timp inainte de servire, deoarece, in contact cu umezeala din frigider, anumite tipuri de batoane au tendinta de a se inmuia. Pentru a fixa batoanele de peretele lateral al tortului, acesta se unge cu ciocolata topita si racita, aceasta reprezentand liantul dintre tort si batoane.

http://bucatariacaseinoastre.blogspot.ro/

Citeşte mai multe despre:   retete anul nou,   retete revelion,   tort ciocolata

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 48674


Mai multe titluri din categorie

Melanie Griffith, dezvăluie că a fost diagnosticată cu o boală gravă

Melanie Griffith, dezvăluie că a fost diagnosticată cu o boală gravă
Actriţa Melanie Griffith a dezvăluit săptămâna aceasta că a fost diagnosticată cu epilepsie în urmă cu şase ani. Ea a vorbit miercuri noaptea, în Beverly Hills, California, la un panel despre s

Un model transgender, într-un pictorial Playboy

Un model transgender, într-un pictorial Playboy
Un model transgender va apărea pentru prima dată în pictorialul central al revistei Playboy, în numărul din noiembrie, o iniţiativă care, speră modelul, va crea oportunităţi pentru ''toate...

Mărturisire surprinzătoare a lui Rita Mureșan:  ”În ultimul an am simțit că am îmbătrânit 20 de ani”

Mărturisire surprinzătoare a lui Rita Mureșan:  ”În ultimul an am simțit că am îmbătrânit 20 de ani”
Rita Mureșan, fost model și acum designer de renume, trece ”Dincolo de aparențe” în cadrul unui amplu interviu oferit Florentinei Fântânaru, în care vorbește despre familia ei,...

Horia Brenciu, dispus să facă sacrificii: ”Pe mine mă interesează ca, peste 10 ani, copiii mei să vadă pește în mare”

Horia Brenciu, dispus să facă sacrificii: ”Pe mine mă interesează ca, peste 10 ani, copiii mei să vadă pește în mare”
Pasionat de scufundări și îngrijorat pentru soarta mărilor și oceanelor lumii, juratul ”X Factor” Horia Brenciu este dispus să ia măsuri și să facă sacrificii. În timp ce...

Quentin Tarantino recunoaşte că ştia despre abuzurile sexuale comise de Weinstein

Quentin Tarantino recunoaşte că ştia despre abuzurile sexuale comise de Weinstein
Regizorul Quentin Tarantino a mărturisit că era la curent cu abuzurile sexuale comise de producătorul hollywoodian Harvey Weinstein şi a recunoscut că ar fi trebuit să ia atitudine în acest sens, relatează...

VIDEO - Momente de groază pentru cântăreața Katy Perry. Accident nefericit în plin concert

VIDEO - Momente de groază pentru cântăreața Katy Perry. Accident nefericit în plin concert
Video Artista abia terminase de cântat melodia ''Thinking Of You'' şi se înălţase deasupra audienţei pe un mulaj al planetei Saturn.  Cântăreaţa Katy Perry a rămas suspendată...

Prințul Harry și-a prezentat iubita într-o întâlnire privată cu Elisabeta a II-a

Prințul Harry și-a prezentat iubita într-o întâlnire privată cu Elisabeta a II-a
Iubita prinţului Harry, actriţa americană Meghan Markle, a avut joi o întâlnire privată la Palatul Buckingham, cu regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, relatează online ziarul spaniol...

Horoscopul săptămânii 20 - 26 octombrie 2017

Horoscopul săptămânii 20 - 26 octombrie 2017
Descoperă ce-ți prezic astrele pentru următoarea perioadă, scrie clickpentrufemei.ro. Berbec Norocul va fi de partea lor, dar acesta depinde de cât sunt de capabile să se concentreze și de cât de...

Unic pe plaiuri mioritice - Semeringul bănățean 

 Unic pe plaiuri mioritice - Semeringul bănățean 
„Semeringul bănățean” este prima și cea mai spectaculoasă cale ferată din România care îi vrăjește pe toți turiștii care ajung în zonă. Calea ferată leagă Oravița de Anina,...

ARII PROTEJATE ALE ROMÂNIEI - Lacul Albastru și Coloanele de la Limpedea

ARII PROTEJATE ALE ROMÂNIEI - Lacul Albastru și Coloanele de la Limpedea
Lacul Albastru este un monument al naturii și o arie protejată aflată în județul Maramureș, pe teritoriul orașului Baia de Sprie. Lacul se află la poalele Munților Gutâi, iar accesul în zonă se...

Vacanță de o zi. De la concurs de trăsuri, la curs de ceramică romană

Vacanță de o zi. De la concurs de trăsuri, la curs de ceramică romană
Perioada sejururilor s-a încheiat de ceva vreme, iar până la următoarea vacanță mai avem de așteptat. Toamna putem rupe o zi sau cel mult trei pentru un city break la final de săptămână. Dacă...

Rețeta zilei: Minitarte cu fructe de pădure

Rețeta zilei: Minitarte cu fructe de pădure
INGREDIENTE: Pentru blat: ● 150 g unt ● 300 g făină ● 2 gălbenușuri ● 1 lingură zahăr. Pentru cremă: ● 500 ml lapte ● 5 linguri făină ● 2 gălbe­nușuri ● 75 g zahăr ● 1...

Dan Bittman îi cere ajutorul lui nea Mărin: “Mie mi-e teamă să zbor cu avionul. Mă vindeci și pe mine de fobia asta?”

Dan Bittman îi cere ajutorul lui nea Mărin: “Mie mi-e teamă să zbor cu avionul. Mă vindeci și pe mine de fobia asta?”
La “Aici eu sunt vedeta”, nu doar vedetele invitate în show alături de copiii lor fac tot felul de mărturisiri, ci și prezentatorul emisiunii, Dan Bittman. Astfel, joi, 19 octombrie, de la ora...

Rețeta zilei: Papanaşi cu smântână şi dulceaţă

Rețeta zilei: Papanaşi cu smântână şi dulceaţă
Ingrediente: 500 g brânză grasă de vaci 100 g zahăr 2 ouă 1 linguriţă rasă de bicarbonat 1 lingură zeamă de lămâie 1 plic zahăr vanilat 1 linguriţă coajă de lămâie rasă 1...

Johnny Depp, la sapă de lemn? Actorul și-a dat în judecată avocații și firma care i-a gestionat averea

Johnny Depp, la sapă de lemn? Actorul și-a dat în judecată avocații și firma care i-a gestionat averea
Johnny Depp şi-a dat în judecată foştii avocaţi pentru că ar fi conspirat cu fosta sa firmă de management financiar să fure de la el peste 30 de milioane de dolari, relatează miercuri agenţia de ştiri...
Serviciul de email marketing furnizat de