x close

REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată

0
Autor: CS 29 Dec 2012 - 17:04
REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată bucatariacaseinoastre.blogspot.ro Tort cu 3 feluri de ciocolata


Un clasic de mult vizat, dar caruia numai o zi aniversara si o vreme friguroasa ii puteau potenta impactul. Pentru cei ce iubesc ciocolata, acest tort este un vis implinit, aducand in atentie, cu fiecare strat, o noua aroma alaturata celui mai savuros ingredient. Si astfel fiecare lingurita te poarta prin lumea delicata a ciocolatei albe imbogatita cu lichior de oua, prin cea matasoasa a ciocolatei cu lapte, culminand cu cea usor aspra, dar ferma, a ciocolatei amarui cu aroma de rom, pastrand pentru final pandispanul aerat si plin de cacao.
Un tort spectaculos, servit la ocazii speciale, numai bun pentru noaptea de Revelion.


INGREDIENTE BLAT (21cm):
2 oua mari
50g zahar
2 linguri ulei
40g faina pentru prajituri
10g cacao
1/4 lingurita praf de copt
un praf de sare

CREMA CIOCOLATA AMARUIE:
100g frisca lichida
200g ciocolata amaruie (minim 50% unt cacao)
200g frisca batuta
1 lingurita esenta de rom
3 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA CU LAPTE:
100g frisca lichida
150g ciocolata cu lapte (sau Nutella)
150g frisca batuta
2 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA ALBA:
100g frisca lichida
150g ciocolata alba
150g frisca batuta
50ml lichior de oua
3 foi gelatina

+300g batoane cu interior de ciocolata

PREPARARE:

Pentru blat, se scot ouale din timp, pentru a ajunge la temperatura camerei sau se tin 15 min in apa calda. Albusurile se separa cu grija de galbenusuri, astfel incat sa nu ramana urme de galbenus impreuna cu albusurile, apoi se amesteca cu zaharul si sarea, timp de 5 min, la viteza mare. Cand albusurile nu mai prezinta bule mari de aer si seamana cu o spuma precum zapada, se adauga toate galbenusurile, frecate anterior cu uleiul. Se incorporeaza cu ajutorul unui tel, amestecand usor, circular, de sus in jos.
Separat se siteaza si se amesteca faina, cacaoa si praful de copt. Ingredientele uscate se adauga compozitiei cu ou, in trei transe, amestecand dupa fiecare. Se continua a amesteca folosind telul, pana cand se sparg toate cocoloasele.
Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata (pe pereti), iar pe al carei fund a fost fixata hartie de copt.
Blatul se coace 20 de minute, la foc mediu, in cuptorul preincins. Blatul copt se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Cremele se pregatesc pe rand, pornind de la cea de jos, cea cu ciocolata amaruie. Procesul este similar, dupa cum urmeaza: frisca lichida se pune la incalzit, intr-o craticioara. Cand aceasta incepe sa fiarba, se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucatele cat mai mici, apoi se amesteca pana cand se obtine o compozitie uniforma.
Intre timp, foile de gelatina se pun la hidratat in apa rece, destula cat sa le acopere. Dupa 2-3 minute, foile se scot din apa si se storc in mana.
Se verifica temperatura compozitiei cu ciocolata si, daca se simte usor fierbinte, se adauga o foaie de gelatina. Daca aceasta s-a dizolvat in maxim 5 secunde, se pot adauga si urmatoarele, compozitia avand o temperatura destul de inalta incat sa asigure dizolvarea completa a gelatinei.

Ciocolata topita se pune la racit in baie de apa rece, timp in care se bate restul de frisca. Pentru ca frisca sa se intareasca, inainte de a fi desfacuta si batuta, cutia se introduce in congelator, pentru 10 minute.
Frisca batuta se incorporeaza in compozitia cu ciocolata, impreuna cu esenta sau, in cazul cremei cu ciocolata alba, lichiorului de oua. In cazul in care nu se foloseste lichior, cei 50ml de lichior se inlocuiesc cu alti 50ml de frisca batuta.

Crema de ciocolata amaruie se toarna si se niveleaza peste blatul de tort racit, asezat invers (cu partea de sus indreptata in jos) pe platoul de servire si fixat cu ajutorul unui inel de la forma in care a fost copt blatul

Blatul si crema se introduc in frigider pana cand este gata crema urmatoare. Dupa ce aceasta este nivelata in cadrul inelului, tortul se reintroduce in congelator, in asteptarea celei de-a treia creme, cea alba. Dupa adaugarea cremei albe, tortul se introduce in frigider, unde va ramane cel putin 4 ore, timpul necesar ca tortul sa se intareasca. Pentru a putea inlatura inelul, se trece un cutit cu lama subtire de jur imprejurul tortului, avand grija ca acesta sa fie perfect perpendicular pe platou si mereu in contact cu inelul. In caz contrar marginea tortului va iesi valurita.

Daca se doreste a fi decorat cu batoane de ciocolata, este bine ca acest lucru sa fie facut cu putin timp inainte de servire, deoarece, in contact cu umezeala din frigider, anumite tipuri de batoane au tendinta de a se inmuia. Pentru a fixa batoanele de peretele lateral al tortului, acesta se unge cu ciocolata topita si racita, aceasta reprezentand liantul dintre tort si batoane.

http://bucatariacaseinoastre.blogspot.ro/

Citeşte mai multe despre:   retete anul nou,   retete revelion,   tort ciocolata

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 30258


Mai multe titluri din categorie

Andrei Leonte va fi tatic (VIDEO)

Andrei Leonte va fi tatic (VIDEO)
Andrei Leonte asteapta un copil cu actrita Victoria Raileanu in noul sau videoclip - Care pe care. De fapt, acesta este finalul fericit al clipului, dupa ce ii vedem pe protagonisti certandu-se pe tot parcursul lui in...

Oana Sîrbu se transformă în Maria Tănase: “Mi-a fost greu să reproduc prestanța și aerul ei de regină”

Oana Sîrbu se transformă în Maria Tănase: “Mi-a fost greu să reproduc prestanța și aerul ei de regină”
Sâmbătă, 28 martie, la “Te cunosc de undeva!”, Oana Sîrbu se transformă în Maria Tănase și interpretează, acompaniată de taraful București, cântecul “Aseară ți-am luat basma”. “Cred că știu...

Reteta lui Ciprian, introdusa de jurati in meniul “Hell’s Kitchen – Iadul bucatarilor”

Reteta lui Ciprian, introdusa de jurati in meniul “Hell’s Kitchen – Iadul bucatarilor”
La proba cu preparate internationale, Ciprian a fost printre putinii concurenti laudati de cei trei jurati. Cu lacrimi in ochi, acesta a trait o emotie de nedescris atunci cand cei trei chefi au gustat din farfuria sa,...

Radu Vâlcan filma în Thailanda, iar Adela Popescu renova casa

Radu Vâlcan filma în Thailanda, iar Adela Popescu renova casa
Logodnica lui Radu Vâlcan, prezentatorul reality show-ului “Temptation Island – Insula iubirii”, difuzat în curând de Antena 1, și-a demonstrat din plin abilitățile de șef de șantier cât timp Radu a fost...

Iuliana Tudor: „Aș vrea să mai am un copil”

Iuliana Tudor: „Aș vrea să mai am un copil”
Cu toate că a fost nevoită să stea la pat atunci când era însărcinată cu fiul ei, pentru că exista riscul de a pierde sacina, Iuliana Tudor, invitată în cadrul ediției de mâine a emisiunii „Refresh by Oana...

Ce reteta i-a dat gata pe jurati saptamana aceasta la Hell's Kitchen

Ce reteta i-a dat gata pe jurati saptamana aceasta la Hell's Kitchen
Să îi cucerești pe cei trei jurați de la ”Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor” e lucru mare. Rețeta cu care Maria Crap a reușit săptămâna aceasta să smulga laude din partea celor trei este pe cât de...

A purtat haina de blană a Elenei Ceaușescu

A purtat haina de blană a Elenei Ceaușescu
Pasionată de modă și deținătoare a unui atelier de haine, Olivia Păunescu nu spune ”nu” nici atunci când vine vorba de ținute vintage. Prezentatoarea Observatorului orei 6.00 de la Antena 1 a avut ocazia să...

Radu Vâlcan a știut cum să o facă pe Adela să ia primul avion spre Thailanda

Radu Vâlcan a știut cum să o facă pe Adela să ia primul avion spre Thailanda
Aflat într-un adevărat paradis exotic, acolo unde au avut loc filmările pentru reality show-ul „Temptation Island – Insula iubirii”, Radu Vâlcan a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a o determina pe...

Cate rude spune Kamara ca mai are in Guineea.

Cate rude spune Kamara ca mai are in Guineea.
Kamara, pe care telespectatorii Antenei 1 îl vor vedea sâmbătă, 21 martie, de la ora 20.30, la “Te cunosc de undeva!”, imitându-le împreună cu Andrei, colegul său de la Alb Negru, pe fetele de la Bambi, spune...

Diana Munteanu a vrut să se facă stewardesă

 Diana Munteanu a vrut să se facă stewardesă
Se simte ca peștele în apă în față camerelor de luat vederi, dar atunci când era mică își dorea să devină stewardesă. Diana Munteanu vine duminică, 15 martie, de la 12:00, să gătească la Antena Stars...

Connect-R și-a pus aparat dentar

Connect-R și-a pus aparat dentar
Connect-R, pe care telespectatorii Antenei 1 îl vor revedea, duminică 15 martie, de la ora 20.30, în postura de jurat al talent show-ului “Next Star”, alături de Lora, Pepe, Maria Cârneci și Vasile Muraru,...

Liviu Vârciu: “M-am tăvălit pe jos, când am fost refuzat de o fată”

Liviu Vârciu: “M-am tăvălit pe jos, când am fost refuzat de o fată”
Liviu Vârciu povestește sâmbătă, 14 martie, de la ora 20.30, la „Te cunosc de undeva!” cum a reacționat atunci când a fost refuzat de câte o fată. “Spre deosebire de personajul pe care îl voi interpreta...

Chef Sorin Bontea coordonează primul service din noul sezon "Hells Kitchen" - Iadul

Chef Sorin Bontea coordonează primul service din noul sezon "Hells Kitchen" - Iadul
Galerie Foto Noul sezon ”Hells Kitchen – Iadul bucătarilor” debutează la Antena 1 luni, 9 martie, de la 20.30. Începând de mâine, în fiecare luni și marți cei trei jurați, chef Bontea, chef Scărlătescu și chef...

Concurenţii "Hell’s Kitchen” - sezonul 2

Concurenţii "Hell’s Kitchen” - sezonul 2
Galerie Foto 1.    Ciprian Feghiuș – 37 ani, bucătar, antrenor K1Ciprian lucreaza ca bucatar si viseaza ca intr-o buna zi sa aiba restaurantul sau. Este unul dintre motivele pentru care s-a inscris la „Hell’s...

Dan Bittman: „Am de gând să mă căsătoresc la un moment dat”

Dan Bittman: „Am de gând să mă căsătoresc la un moment dat”
Mâine, în cadrul emisiunii „Refresh by Oana Turcu”, difuzată de Antena Stars de la 16:00, Dan Bittman face o mărturisire care ar putea părea pentru mulți suprinzătoare: „Am de gând să mă căsătoresc la...