x close

REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată

0
Autor: CS 29 Dec 2012 - 17:04
REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată bucatariacaseinoastre.blogspot.ro Tort cu 3 feluri de ciocolata


Un clasic de mult vizat, dar caruia numai o zi aniversara si o vreme friguroasa ii puteau potenta impactul. Pentru cei ce iubesc ciocolata, acest tort este un vis implinit, aducand in atentie, cu fiecare strat, o noua aroma alaturata celui mai savuros ingredient. Si astfel fiecare lingurita te poarta prin lumea delicata a ciocolatei albe imbogatita cu lichior de oua, prin cea matasoasa a ciocolatei cu lapte, culminand cu cea usor aspra, dar ferma, a ciocolatei amarui cu aroma de rom, pastrand pentru final pandispanul aerat si plin de cacao.
Un tort spectaculos, servit la ocazii speciale, numai bun pentru noaptea de Revelion.


INGREDIENTE BLAT (21cm):
2 oua mari
50g zahar
2 linguri ulei
40g faina pentru prajituri
10g cacao
1/4 lingurita praf de copt
un praf de sare

CREMA CIOCOLATA AMARUIE:
100g frisca lichida
200g ciocolata amaruie (minim 50% unt cacao)
200g frisca batuta
1 lingurita esenta de rom
3 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA CU LAPTE:
100g frisca lichida
150g ciocolata cu lapte (sau Nutella)
150g frisca batuta
2 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA ALBA:
100g frisca lichida
150g ciocolata alba
150g frisca batuta
50ml lichior de oua
3 foi gelatina

+300g batoane cu interior de ciocolata

PREPARARE:

Pentru blat, se scot ouale din timp, pentru a ajunge la temperatura camerei sau se tin 15 min in apa calda. Albusurile se separa cu grija de galbenusuri, astfel incat sa nu ramana urme de galbenus impreuna cu albusurile, apoi se amesteca cu zaharul si sarea, timp de 5 min, la viteza mare. Cand albusurile nu mai prezinta bule mari de aer si seamana cu o spuma precum zapada, se adauga toate galbenusurile, frecate anterior cu uleiul. Se incorporeaza cu ajutorul unui tel, amestecand usor, circular, de sus in jos.
Separat se siteaza si se amesteca faina, cacaoa si praful de copt. Ingredientele uscate se adauga compozitiei cu ou, in trei transe, amestecand dupa fiecare. Se continua a amesteca folosind telul, pana cand se sparg toate cocoloasele.
Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata (pe pereti), iar pe al carei fund a fost fixata hartie de copt.
Blatul se coace 20 de minute, la foc mediu, in cuptorul preincins. Blatul copt se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Cremele se pregatesc pe rand, pornind de la cea de jos, cea cu ciocolata amaruie. Procesul este similar, dupa cum urmeaza: frisca lichida se pune la incalzit, intr-o craticioara. Cand aceasta incepe sa fiarba, se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucatele cat mai mici, apoi se amesteca pana cand se obtine o compozitie uniforma.
Intre timp, foile de gelatina se pun la hidratat in apa rece, destula cat sa le acopere. Dupa 2-3 minute, foile se scot din apa si se storc in mana.
Se verifica temperatura compozitiei cu ciocolata si, daca se simte usor fierbinte, se adauga o foaie de gelatina. Daca aceasta s-a dizolvat in maxim 5 secunde, se pot adauga si urmatoarele, compozitia avand o temperatura destul de inalta incat sa asigure dizolvarea completa a gelatinei.

Ciocolata topita se pune la racit in baie de apa rece, timp in care se bate restul de frisca. Pentru ca frisca sa se intareasca, inainte de a fi desfacuta si batuta, cutia se introduce in congelator, pentru 10 minute.
Frisca batuta se incorporeaza in compozitia cu ciocolata, impreuna cu esenta sau, in cazul cremei cu ciocolata alba, lichiorului de oua. In cazul in care nu se foloseste lichior, cei 50ml de lichior se inlocuiesc cu alti 50ml de frisca batuta.

Crema de ciocolata amaruie se toarna si se niveleaza peste blatul de tort racit, asezat invers (cu partea de sus indreptata in jos) pe platoul de servire si fixat cu ajutorul unui inel de la forma in care a fost copt blatul

Blatul si crema se introduc in frigider pana cand este gata crema urmatoare. Dupa ce aceasta este nivelata in cadrul inelului, tortul se reintroduce in congelator, in asteptarea celei de-a treia creme, cea alba. Dupa adaugarea cremei albe, tortul se introduce in frigider, unde va ramane cel putin 4 ore, timpul necesar ca tortul sa se intareasca. Pentru a putea inlatura inelul, se trece un cutit cu lama subtire de jur imprejurul tortului, avand grija ca acesta sa fie perfect perpendicular pe platou si mereu in contact cu inelul. In caz contrar marginea tortului va iesi valurita.

Daca se doreste a fi decorat cu batoane de ciocolata, este bine ca acest lucru sa fie facut cu putin timp inainte de servire, deoarece, in contact cu umezeala din frigider, anumite tipuri de batoane au tendinta de a se inmuia. Pentru a fixa batoanele de peretele lateral al tortului, acesta se unge cu ciocolata topita si racita, aceasta reprezentand liantul dintre tort si batoane.

http://bucatariacaseinoastre.blogspot.ro/

Citeşte mai multe despre:   retete anul nou,   retete revelion,   tort ciocolata

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 29263


Mai multe titluri din categorie

Adrenalină și o cină romantică, meniul complet de seducție din ediția de mâine a show-ului „Burlacul”

Adrenalină și o cină romantică, meniul complet de seducție  din ediția de mâine a show-ului „Burlacul”
 Andrei Andrei va reuși din nou să pună la cale întâlniri spectaculoase, la finalul cărora mai toate tinerele rămase în competiția „Burlacul” vor declara că se simt din ce în ce mai îndrăgostite de...

Liviu Vârciu știe să gătească: “Fac ciorbe, supe, tocană, musaca”

Liviu Vârciu știe să gătească: “Fac ciorbe, supe, tocană, musaca”
Liviu Vârciu, pe care telespectatorii Antenei 1 îl vor vedea sâmbătă seara, la “Te cunosc de undeva!” transformat în Adrian Enache are, în show-biz-ul autohton, o reputație de Don Juan. Titulatură care,...

Te pui cu blondele? Carmen Tănase primește cadou un porcușor

Te pui cu blondele? Carmen Tănase primește cadou un porcușor
Actrița Carmen Tănase primește un cadou neașteptat miercuri, 25 februarie, la “Te pui cu blondele?” emisiune în care se va afla în calitate de invitat special, alături de Lora și Vasile Muraru. Pentru că...

Cum a distrus Carmen Tănase o vioară de mii de euro?

Cum a distrus Carmen Tănase o vioară de mii de euro?
Miercuri, 25 februarie, la “Te pui cu blondele?”, actrița Carmen Tănase povestește cum a distrus o vioară prețioasă. “Am studiat vioara șapte ani. Dar am făcut și o boacănă mare de tot... Tata și-a pus...

Mirela Vaida a nascut o fetita de nota 10, Carla Maria

Mirela Vaida a nascut o fetita de nota 10, Carla Maria
In aceasta dimineata in jurul orei 8, visul Mirelei Vaida a devenit realitate! Vedeta Antena 1 a nascut o fetita de nota 10 pe care o va chema Carla Maria. Desi initial a crezut ca va fi vorba de o cezariana, Mirela a...

Nicoleta Luciu: „Întotdeauna am fost o fabrică de făcut bani”

Nicoleta Luciu: „Întotdeauna am fost o fabrică de făcut bani”
Este una dintre cele mai sexi femei din România, dar „Dincolo de aparențe” se află o personalitate puternică, generoasă și foarte credincioasă. Nicoleta Luciu vine sâmbătă, de la 13:00, la Antena Stars și...

Mihai Mitoșeru își dorește o nuntă cu doar 20 de invitați

Mihai Mitoșeru își dorește o nuntă cu doar 20 de invitați
„Pur și simplu sunt speriat de nuntă”, recunoaște de fiecare dată când are ocazia prezentatorul emisiunii SuperBingo Metropolis, Mihai Mitoșeru. El se va întrece în abilități culinare cu mama lui, Camelia...

Răzvan și Dani oferă domnișoarelor șansa să-și ceară partenerul de bărbat!

Răzvan și Dani oferă domnișoarelor șansa să-și ceară partenerul de bărbat!
“Matinalii” de la Antena 1, Răzvan Simion și Dani Otil, s-au gândit serios la cum ar putea să ofere oportunitatea tuturor domnișoarelor care își doresc să se căsătorească, să-și vadă visul cu ochii. Și...

“Te cunosc de undeva!”. Oana Sîrbu “N-am imitat-o. M-am jucat. Nu poți s-o imiți pe Marina Voica”

“Te cunosc de undeva!”. Oana Sîrbu “N-am imitat-o. M-am jucat. Nu poți s-o imiți pe Marina Voica”
Sâmbătă, 21 februarie, la “Te cunosc de undeva!”, Oana Sîrbu se va transforma în Marina Voica, o artistă cu un șarm special, și va cânta piesa “Ce vrei tu, mare albastră?”.“Pe Marina Voica am văzut-o...

Reţeta zilei: Cartofi căliţi

Reţeta zilei: Cartofi căliţi
Curăţăm cartofii, îi tăiem felii, îi sărăm şi-i punem într-o cratiţă cu unt sau ulei fierbinte. Turnăm peste ei puţină apă, îi lăsăm să se călească o jumătate de oră. Punem deasupra puţină apă,...

„Burlacul” le propune noi sporturi extreme concurentelor rămase în show

„Burlacul” le propune noi sporturi extreme concurentelor rămase în show
O trăsătură de caracter a lui Andrei Andrei, „Burlacul” de la Antena 1, devine din ce în ce mai evidentă: tânărul iubește adrenalina și nu ratează nicio ocazie în care și-ar putea depăși noi limite. În...

“Te cunosc de undeva!”. Denisa de la Bambi și-a făcut o perucă din părul lui Kamara

“Te cunosc de undeva!”. Denisa de la Bambi și-a făcut o perucă din părul lui Kamara
Sâmbătă, la “Te cunosc de undeva!”, surorile Denisa și Raluca Tănase de la Bambi se transformă în colegii lor, Andrei Ștefănescu și Kamara de la Alb Negru. “Este foarte interesant că, pentru această...

Dani Oțil: “Azi am primit cea mai frumoasă declarație de dragoste!”

Dani Oțil: “Azi am primit cea mai frumoasă declarație de dragoste!”
Dani Oțil a mărturisit în ediția de astăzi a matinalului de la Antena 1, “ ‘Neatza cu Răzvan și Dani”, că a fost mai mult decât plăcut surprins să primească cea mai frumoasă declarație de dragoste la...

“Temptation Island”. Radu Valcan se hraneste cu gandaci in Thailanda

“Temptation Island”. Radu Valcan se hraneste cu gandaci in Thailanda
Aflat in Thailanda, acolo unde au loc filmarile pentru “Temptation Island – Insula iubirii”, show-ul difuzat de Antena 1 in aceasta primavara, Radu Valcan incearca toate specialitatile gastronomice ale locului....

“Te pui cu blondele?”. Stela Popescu, Mirabela Dauer și Fuego, invitatii de miercuri seara

“Te pui cu blondele?”. Stela Popescu, Mirabela Dauer și Fuego, invitatii de miercuri seara
Stela Popescu, Mirabela Dauer și Fuego sunt invitații lui Dan Negru miercuri, 18 februarie, de la ora 20.30, la „Te pui cu blondele?”, cel mai longeviv quiz-show din România. Va fi o seară specială în care, pe...