x close

REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată

0
Autor: CS 29 Dec 2012 - 17:04
REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată bucatariacaseinoastre.blogspot.ro Tort cu 3 feluri de ciocolata


Un clasic de mult vizat, dar caruia numai o zi aniversara si o vreme friguroasa ii puteau potenta impactul. Pentru cei ce iubesc ciocolata, acest tort este un vis implinit, aducand in atentie, cu fiecare strat, o noua aroma alaturata celui mai savuros ingredient. Si astfel fiecare lingurita te poarta prin lumea delicata a ciocolatei albe imbogatita cu lichior de oua, prin cea matasoasa a ciocolatei cu lapte, culminand cu cea usor aspra, dar ferma, a ciocolatei amarui cu aroma de rom, pastrand pentru final pandispanul aerat si plin de cacao.
Un tort spectaculos, servit la ocazii speciale, numai bun pentru noaptea de Revelion.


INGREDIENTE BLAT (21cm):
2 oua mari
50g zahar
2 linguri ulei
40g faina pentru prajituri
10g cacao
1/4 lingurita praf de copt
un praf de sare

CREMA CIOCOLATA AMARUIE:
100g frisca lichida
200g ciocolata amaruie (minim 50% unt cacao)
200g frisca batuta
1 lingurita esenta de rom
3 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA CU LAPTE:
100g frisca lichida
150g ciocolata cu lapte (sau Nutella)
150g frisca batuta
2 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA ALBA:
100g frisca lichida
150g ciocolata alba
150g frisca batuta
50ml lichior de oua
3 foi gelatina

+300g batoane cu interior de ciocolata

PREPARARE:

Pentru blat, se scot ouale din timp, pentru a ajunge la temperatura camerei sau se tin 15 min in apa calda. Albusurile se separa cu grija de galbenusuri, astfel incat sa nu ramana urme de galbenus impreuna cu albusurile, apoi se amesteca cu zaharul si sarea, timp de 5 min, la viteza mare. Cand albusurile nu mai prezinta bule mari de aer si seamana cu o spuma precum zapada, se adauga toate galbenusurile, frecate anterior cu uleiul. Se incorporeaza cu ajutorul unui tel, amestecand usor, circular, de sus in jos.
Separat se siteaza si se amesteca faina, cacaoa si praful de copt. Ingredientele uscate se adauga compozitiei cu ou, in trei transe, amestecand dupa fiecare. Se continua a amesteca folosind telul, pana cand se sparg toate cocoloasele.
Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata (pe pereti), iar pe al carei fund a fost fixata hartie de copt.
Blatul se coace 20 de minute, la foc mediu, in cuptorul preincins. Blatul copt se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Cremele se pregatesc pe rand, pornind de la cea de jos, cea cu ciocolata amaruie. Procesul este similar, dupa cum urmeaza: frisca lichida se pune la incalzit, intr-o craticioara. Cand aceasta incepe sa fiarba, se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucatele cat mai mici, apoi se amesteca pana cand se obtine o compozitie uniforma.
Intre timp, foile de gelatina se pun la hidratat in apa rece, destula cat sa le acopere. Dupa 2-3 minute, foile se scot din apa si se storc in mana.
Se verifica temperatura compozitiei cu ciocolata si, daca se simte usor fierbinte, se adauga o foaie de gelatina. Daca aceasta s-a dizolvat in maxim 5 secunde, se pot adauga si urmatoarele, compozitia avand o temperatura destul de inalta incat sa asigure dizolvarea completa a gelatinei.

Ciocolata topita se pune la racit in baie de apa rece, timp in care se bate restul de frisca. Pentru ca frisca sa se intareasca, inainte de a fi desfacuta si batuta, cutia se introduce in congelator, pentru 10 minute.
Frisca batuta se incorporeaza in compozitia cu ciocolata, impreuna cu esenta sau, in cazul cremei cu ciocolata alba, lichiorului de oua. In cazul in care nu se foloseste lichior, cei 50ml de lichior se inlocuiesc cu alti 50ml de frisca batuta.

Crema de ciocolata amaruie se toarna si se niveleaza peste blatul de tort racit, asezat invers (cu partea de sus indreptata in jos) pe platoul de servire si fixat cu ajutorul unui inel de la forma in care a fost copt blatul

Blatul si crema se introduc in frigider pana cand este gata crema urmatoare. Dupa ce aceasta este nivelata in cadrul inelului, tortul se reintroduce in congelator, in asteptarea celei de-a treia creme, cea alba. Dupa adaugarea cremei albe, tortul se introduce in frigider, unde va ramane cel putin 4 ore, timpul necesar ca tortul sa se intareasca. Pentru a putea inlatura inelul, se trece un cutit cu lama subtire de jur imprejurul tortului, avand grija ca acesta sa fie perfect perpendicular pe platou si mereu in contact cu inelul. In caz contrar marginea tortului va iesi valurita.

Daca se doreste a fi decorat cu batoane de ciocolata, este bine ca acest lucru sa fie facut cu putin timp inainte de servire, deoarece, in contact cu umezeala din frigider, anumite tipuri de batoane au tendinta de a se inmuia. Pentru a fixa batoanele de peretele lateral al tortului, acesta se unge cu ciocolata topita si racita, aceasta reprezentand liantul dintre tort si batoane.

http://bucatariacaseinoastre.blogspot.ro/

Citeşte mai multe despre:   retete anul nou,   retete revelion,   tort ciocolata

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 42886


Mai multe titluri din categorie

Divorț cu SCANDAL la Hollywood. Au fost căsătoriți doar 15 luni

Divorț cu SCANDAL la Hollywood. Au fost căsătoriți doar 15 luni
Johnny Depp şi Amber Heard divorţează după 15 luni de căsnicie, la cererea actriţei care a invocat "diferenţe ireconciliabile", au anunţat miercuri mai multe publicaţii americane, citate de...

Spectacol pentru copii la Domeniul Ştirbey

Spectacol pentru copii la Domeniul Ştirbey
Copiii sunt aşteptaţi, de 1 Iunie, la domeniul Ştirbey, unde Gaşca Zurli, o trupă specializată în spectacole pentru cei mici, îi vor aştepta cu jocuri, concursuri, teatru, provocări şi surprize....

PONTURI. Reguli pentru drumeții

PONTURI. Reguli pentru drumeții
Muntele nu înseamnă doar natură și distractie, el poate reprezenta, de asemenea, și un real pericol pentru cei care nu respectă cateva reguli elementare de protecție. Dacă vă plac excursiile sau vacanțele...

DESTINAȚIA SĂPTĂMÂNII. Insula Marilor Zei

DESTINAȚIA SĂPTĂMÂNII. Insula Marilor Zei
Samothraki sau “insula lui Aeolus”, cum i se mai spune, este cea mai mare insulă din Marea Egee. Potrivit însemnărilor lui Homer, de pe această insulă Poseidon a urmărit războiul troian. Insula es...

Spanacul, sursă de fier şi vitamine. Reţetă rapidă pentru piure de spanac

Spanacul, sursă de fier şi vitamine. Reţetă rapidă pentru piure de spanac
În felurile de mâncare gătite, spanacul nu trebuie fiert foarte mult. Ideal este să fie consumat crud, în special cel abia crescut (baby spinach), cu frunza mică şi fragedă. Spanacul dă gust bun...

PONTURI. Sfaturi pentru călătorii exotice

PONTURI. Sfaturi pentru călătorii exotice
Dacă plănuiți să mergeți în vacanță intr-o țară exotică, este bine să discutați cu medicul dumneavoastră cu cel puțin şase săptămâni înainte să plecați, pentru a avea timp să vă...

DESTINAȚIA SĂPTĂMÂNII. Vacanță exclusivistă în Las Vegas

DESTINAȚIA SĂPTĂMÂNII. Vacanță exclusivistă în Las Vegas
Celebrul oraș american este cu siguranță cea mai bună opțiune pentru cei care vor să aibă parte de o vacanță memorabilă. Las Vegas-ul este renumit ca orașul perfect pentru căsătorii, petreceri de burlaci, pe...

UNIC ÎN ROMÂNIA. Muzeul Ceasului din Ploiești

UNIC ÎN ROMÂNIA. Muzeul Ceasului din Ploiești
Muzeul Ceasului din Ploieşti, unic în Europa, a fost redeschis recent, după aproape doi ani și jumătate, timp în care a fost renovat. Potrivit conducerii instituției, clădirea a fost într-un...

Vacanţă în casa bunicilor de la ţară, un alt fel de all-inclusive

Vacanţă în casa bunicilor de la ţară, un alt fel de all-inclusive
Galerie Foto V-ați întrebat vreodată cum ar fi o vacanță în care, în locul unui sejur all-inclusive, ați putea afla cum trăiau străbunicii noștri? Cum își duceau oamenii de atunci traiul de zi cu zi,...

DRAMA unei mari actriţe din România: "Primul soţ a murit de cancer, m-a lăsat singură la 29 de ani"

DRAMA unei mari actriţe din România: "Primul soţ a murit de cancer, m-a lăsat singură la 29 de ani"
Galerie Foto O celebră doamnă a scenei româneşti a povestit, în cartea ”Poveşti de dragoste ale vedetelor”, apărută zilele trecute pe piaţă, cu lux de amănunte, despre înfrângerile sale &i...

UNIC ÎN ROMÂNIA. Muzeul Vivant de la Agapia

UNIC ÎN ROMÂNIA. Muzeul Vivant de la Agapia
Turiștii care ajung în Moldova și Bucovina nu ar trebui să rateze o vizită la Muzeul Vivant al Mănăstirii Agapia. Este un muzeu viu, unic în România, fiind organizat într-o casă monahală...

Daniel Craig a refuzat 88 de milioane de euro pentru a-l interpreta pe James Bond în alte două filme

Daniel Craig a refuzat 88 de milioane de euro pentru a-l interpreta pe James Bond în alte două filme
Actorul britanic Daniel Craig a refuzat suma de 88 de milioane de euro pentru a-l interpreta pe James Bond în alte două filme. El declarase presei anul trecut , după lansarea ultimului film din serie,...

Alte două potenţiale moştenitoare ale lui Prince şi-au făcut apariţia

Alte două potenţiale moştenitoare ale lui Prince şi-au făcut apariţia
Două noi potenţiale moştenitoare ale lui Prince, care a murit în 21 aprilie, ţi-au făcut apariţia, iar administratorul care gestionează averea lăsată de cântăreţul american a anunţat miercuri că...

Cum să scăpăm de telefon în weekend

Cum să scăpăm de telefon în weekend
Tehnologia ar trebui să ne ajute să comunicăm mai ușor și să socializăm, însă de multe ori ne izolează într-o lume virtuală, iar adevărata socializare își pierde din valoare. Am ajuns să ne...

VIDEO - Cel mai ameţitor și terifiant pod din lume se află în China

VIDEO - Cel mai ameţitor și terifiant pod din lume se află în China
Video Zona turistică din centrul provinciei Hunan are, din luna septembrie 2015, un pod senzațional. Podul suspendat este construit din sticlă la o înălțime de peste 180 de metri și cu o lungime de 300 de...