x close

REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată

0
Autor: CS 29 Dec 2012 - 17:04
REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată bucatariacaseinoastre.blogspot.ro Tort cu 3 feluri de ciocolata


Un clasic de mult vizat, dar caruia numai o zi aniversara si o vreme friguroasa ii puteau potenta impactul. Pentru cei ce iubesc ciocolata, acest tort este un vis implinit, aducand in atentie, cu fiecare strat, o noua aroma alaturata celui mai savuros ingredient. Si astfel fiecare lingurita te poarta prin lumea delicata a ciocolatei albe imbogatita cu lichior de oua, prin cea matasoasa a ciocolatei cu lapte, culminand cu cea usor aspra, dar ferma, a ciocolatei amarui cu aroma de rom, pastrand pentru final pandispanul aerat si plin de cacao.
Un tort spectaculos, servit la ocazii speciale, numai bun pentru noaptea de Revelion.


INGREDIENTE BLAT (21cm):
2 oua mari
50g zahar
2 linguri ulei
40g faina pentru prajituri
10g cacao
1/4 lingurita praf de copt
un praf de sare

CREMA CIOCOLATA AMARUIE:
100g frisca lichida
200g ciocolata amaruie (minim 50% unt cacao)
200g frisca batuta
1 lingurita esenta de rom
3 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA CU LAPTE:
100g frisca lichida
150g ciocolata cu lapte (sau Nutella)
150g frisca batuta
2 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA ALBA:
100g frisca lichida
150g ciocolata alba
150g frisca batuta
50ml lichior de oua
3 foi gelatina

+300g batoane cu interior de ciocolata

PREPARARE:

Pentru blat, se scot ouale din timp, pentru a ajunge la temperatura camerei sau se tin 15 min in apa calda. Albusurile se separa cu grija de galbenusuri, astfel incat sa nu ramana urme de galbenus impreuna cu albusurile, apoi se amesteca cu zaharul si sarea, timp de 5 min, la viteza mare. Cand albusurile nu mai prezinta bule mari de aer si seamana cu o spuma precum zapada, se adauga toate galbenusurile, frecate anterior cu uleiul. Se incorporeaza cu ajutorul unui tel, amestecand usor, circular, de sus in jos.
Separat se siteaza si se amesteca faina, cacaoa si praful de copt. Ingredientele uscate se adauga compozitiei cu ou, in trei transe, amestecand dupa fiecare. Se continua a amesteca folosind telul, pana cand se sparg toate cocoloasele.
Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata (pe pereti), iar pe al carei fund a fost fixata hartie de copt.
Blatul se coace 20 de minute, la foc mediu, in cuptorul preincins. Blatul copt se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Cremele se pregatesc pe rand, pornind de la cea de jos, cea cu ciocolata amaruie. Procesul este similar, dupa cum urmeaza: frisca lichida se pune la incalzit, intr-o craticioara. Cand aceasta incepe sa fiarba, se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucatele cat mai mici, apoi se amesteca pana cand se obtine o compozitie uniforma.
Intre timp, foile de gelatina se pun la hidratat in apa rece, destula cat sa le acopere. Dupa 2-3 minute, foile se scot din apa si se storc in mana.
Se verifica temperatura compozitiei cu ciocolata si, daca se simte usor fierbinte, se adauga o foaie de gelatina. Daca aceasta s-a dizolvat in maxim 5 secunde, se pot adauga si urmatoarele, compozitia avand o temperatura destul de inalta incat sa asigure dizolvarea completa a gelatinei.

Ciocolata topita se pune la racit in baie de apa rece, timp in care se bate restul de frisca. Pentru ca frisca sa se intareasca, inainte de a fi desfacuta si batuta, cutia se introduce in congelator, pentru 10 minute.
Frisca batuta se incorporeaza in compozitia cu ciocolata, impreuna cu esenta sau, in cazul cremei cu ciocolata alba, lichiorului de oua. In cazul in care nu se foloseste lichior, cei 50ml de lichior se inlocuiesc cu alti 50ml de frisca batuta.

Crema de ciocolata amaruie se toarna si se niveleaza peste blatul de tort racit, asezat invers (cu partea de sus indreptata in jos) pe platoul de servire si fixat cu ajutorul unui inel de la forma in care a fost copt blatul

Blatul si crema se introduc in frigider pana cand este gata crema urmatoare. Dupa ce aceasta este nivelata in cadrul inelului, tortul se reintroduce in congelator, in asteptarea celei de-a treia creme, cea alba. Dupa adaugarea cremei albe, tortul se introduce in frigider, unde va ramane cel putin 4 ore, timpul necesar ca tortul sa se intareasca. Pentru a putea inlatura inelul, se trece un cutit cu lama subtire de jur imprejurul tortului, avand grija ca acesta sa fie perfect perpendicular pe platou si mereu in contact cu inelul. In caz contrar marginea tortului va iesi valurita.

Daca se doreste a fi decorat cu batoane de ciocolata, este bine ca acest lucru sa fie facut cu putin timp inainte de servire, deoarece, in contact cu umezeala din frigider, anumite tipuri de batoane au tendinta de a se inmuia. Pentru a fixa batoanele de peretele lateral al tortului, acesta se unge cu ciocolata topita si racita, aceasta reprezentand liantul dintre tort si batoane.

http://bucatariacaseinoastre.blogspot.ro/

Citeşte mai multe despre:   retete anul nou,   retete revelion,   tort ciocolata

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 31457


Mai multe titluri din categorie

Andreea Raicu: „Am vrut să-mi fac foarte multe operații estetice”

Andreea Raicu: „Am vrut să-mi fac foarte multe operații estetice”
Sâmbătă, 18 aprilie, de la 13:00, Andreea Raicu îi mărturisește Florentinei Fântânaru toate temerile pe care le-a avut până să ajungă la starea de echilibru pe care o prețuiește atât de mult în prezent....

Liviu Vârciu și-a luxat piciorul, la “Te cunosc de undeva!”

Liviu Vârciu și-a luxat piciorul, la “Te cunosc de undeva!”
La filmările pentru ediția de sâmbătă, 18 aprilie, a show-ului “Te cunosc de undeva!”, Liviu Vârciu și-a scântit piciorul și a avut nevoie de ajutor medical. “Am călcat strâmb și mi-am luxat piciorul.

De Paște, Oana Turcu și Cristi Brancu au înotat și au făcut drumeții

De Paște, Oana Turcu și Cristi Brancu au înotat și au făcut drumeții
Oana Turcu și Cristi Brancu s-au bucurat de o minivacanță de Paști alături de fiul lor, Teddy. Cei doi prezentatori de la Antena Stars au plecat la Predeal, acolo unde s-au relaxat, au făcut drumeții și chiar...

Oana Roman a avut dublu motiv de sărbătoare: ziua ei de naștere a picat în a doua zi de Paște

Oana Roman a avut dublu motiv de sărbătoare: ziua ei de naștere a picat în a doua zi de Paște
Anul acesta, prezentatoarea emisiunii “Star salvator” de la Antena Stars a avut motiv dublu de bucurie: Oana Roman a sărbătorit nu doar Paștele, ci și ziua ei de naștere, care a fost luni, pe 13 aprilie. “De...

Daniel Osmanovici face curse cu bicicleta: 93 de kilometri dintr-o lovitură

Daniel Osmanovici face curse cu bicicleta: 93 de kilometri dintr-o lovitură
Prezentatorul Observatorului din week-end, Daniel Osmanovici, are o nouă preocupare: traseele cu o bicicletă de curse. În a doua zi de Paște acesta a încercat pentru prima oară o astfel de bicicletă și a făcut...

Vasile Muraru câștiga toate concursurile de ciocnit ouă de Paște cu un ou de lemn

Vasile Muraru câștiga toate concursurile de ciocnit ouă de Paște cu un ou de lemn
Actorul Vasile Muraru are Chef de râs de când se știe. În preajma Paștelui, marele umorist își amintește cu drag de momentele din copilărie când câștiga toate concursurile de ciocnit ouă pentru că apela la...

"Te cunosc de undeva!", lider de audienta in mediul urban

"Te cunosc de undeva!", lider de audienta in mediul urban
Emisiunea "Te cunosc de undeva!", care a desemnat-o castigatoare pe Oana Sirbu, cu o transformare in Patricia Kaas, a fost sambata seara lider de audienta la nivelul publicului din mediul urban. Cea de-a noua editie a...

Gest de milioane al Deliei pentru un pusti de 7 ani

Gest de milioane al Deliei pentru un pusti de 7 ani
Ieri seara a fost randul Deliei sa se alature campaniei de Paste desfasurate de Antena 1, “Cioc-cioc”. Jurata X-Factor a fost protagonista unui moment extrem de emotionant, o surpriza pusa la care pentru Rares, un...

Recomandari din partea juratilor ”Hell’s Kitchen”

Recomandari din partea juratilor ”Hell’s Kitchen”
In ce combinatii putem gati carnea de miel astfel incat aceasta sa nu fie grea?Sorin Bontea: Eu recomand sa combinati carnea de miel cu salate verzi, spanac proaspat, leurda, untisor, ceapa verde. Primavara ne pune la...

Reteta de drob a bunicii lui Cătălin Scărlătescu

Reteta de drob a bunicii lui Cătălin Scărlătescu
”In Joia Mare, bunica obisnuia sa vopseasca ouale. Nu stiu cand avea timp pentru toate treburile gospodaresti, dar mereu masa ei era incarcata de bunatati. Tot in perioada asta, ne rasfata si cu celebra prajitura cu...

Fii bun ca pâinea caldă... cu leurdă

Fii bun ca pâinea caldă... cu leurdă
Și azi ce mai mâncăm? Aceasta este întrebarea pe care ne-o punem în momentul în care inspirațiile culinare par să fi luat sfârșit. Însă totul stă în rețete simple la care nu trebuie decât să adăugam...

De Paște, sărbătoarea te atinge la Antena 1: Simona Gherghe, Răzvan si Dani au împărțit bucurie și coșuri cu bunătăți

De Paște, sărbătoarea te atinge la Antena 1: Simona Gherghe, Răzvan si Dani au împărțit bucurie și coșuri cu bunătăți
Galerie Foto # Cioccioc! Așa se numește campania Antenei 1 de Paste, în care sunt implicate toate vedetele postului și care are mii de admiratori, la câteva zile de la lansare. Luni, la începutul săptămânii “Altfel” în...

Cum isi petrece Ana Maria Gheorghe Sarbatorile de Paste

Cum isi petrece Ana Maria Gheorghe Sarbatorile de Paste
- Ce faci anul asta de Paste, ce planuri ai?Asa cum imi sta mie bine, sunt la Antena 1 in ziua de Paste. Cineva trebuie sa le dea si in zilele de sarbatoare romanilor vestile despre vreme. Sper din suflet ca o sa fie soa...

Destinația săptămânii: toate drumurile duc la Roma

Destinația săptămânii: toate drumurile duc la Roma
Fie că vreţi să petreceţi doar un weekend sau chiar sărbătorile pascale, Roma este una dintre cele mai populare destinaţii în această perioadă. Odată cu instalarea primăverii, străzile capitalei Italiei...

Castel-break în România. Excursii specializate la castele şi conace

Castel-break în România. Excursii specializate la castele şi conace
Galerie Foto Organizatorii au pregătit deja 7 traseeCâtorva oameni le-a venit ideea să le ofere turiştilor români posibilitatea de a descoperi istoria acestor locuri printr-un proiect numit sugestiv Castle Break. Este prima ini