x close

REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată

0
Autor: CS 29 Dec 2012 - 17:04
REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată bucatariacaseinoastre.blogspot.ro Tort cu 3 feluri de ciocolata


Un clasic de mult vizat, dar caruia numai o zi aniversara si o vreme friguroasa ii puteau potenta impactul. Pentru cei ce iubesc ciocolata, acest tort este un vis implinit, aducand in atentie, cu fiecare strat, o noua aroma alaturata celui mai savuros ingredient. Si astfel fiecare lingurita te poarta prin lumea delicata a ciocolatei albe imbogatita cu lichior de oua, prin cea matasoasa a ciocolatei cu lapte, culminand cu cea usor aspra, dar ferma, a ciocolatei amarui cu aroma de rom, pastrand pentru final pandispanul aerat si plin de cacao.
Un tort spectaculos, servit la ocazii speciale, numai bun pentru noaptea de Revelion.


INGREDIENTE BLAT (21cm):
2 oua mari
50g zahar
2 linguri ulei
40g faina pentru prajituri
10g cacao
1/4 lingurita praf de copt
un praf de sare

CREMA CIOCOLATA AMARUIE:
100g frisca lichida
200g ciocolata amaruie (minim 50% unt cacao)
200g frisca batuta
1 lingurita esenta de rom
3 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA CU LAPTE:
100g frisca lichida
150g ciocolata cu lapte (sau Nutella)
150g frisca batuta
2 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA ALBA:
100g frisca lichida
150g ciocolata alba
150g frisca batuta
50ml lichior de oua
3 foi gelatina

+300g batoane cu interior de ciocolata

PREPARARE:

Pentru blat, se scot ouale din timp, pentru a ajunge la temperatura camerei sau se tin 15 min in apa calda. Albusurile se separa cu grija de galbenusuri, astfel incat sa nu ramana urme de galbenus impreuna cu albusurile, apoi se amesteca cu zaharul si sarea, timp de 5 min, la viteza mare. Cand albusurile nu mai prezinta bule mari de aer si seamana cu o spuma precum zapada, se adauga toate galbenusurile, frecate anterior cu uleiul. Se incorporeaza cu ajutorul unui tel, amestecand usor, circular, de sus in jos.
Separat se siteaza si se amesteca faina, cacaoa si praful de copt. Ingredientele uscate se adauga compozitiei cu ou, in trei transe, amestecand dupa fiecare. Se continua a amesteca folosind telul, pana cand se sparg toate cocoloasele.
Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata (pe pereti), iar pe al carei fund a fost fixata hartie de copt.
Blatul se coace 20 de minute, la foc mediu, in cuptorul preincins. Blatul copt se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Cremele se pregatesc pe rand, pornind de la cea de jos, cea cu ciocolata amaruie. Procesul este similar, dupa cum urmeaza: frisca lichida se pune la incalzit, intr-o craticioara. Cand aceasta incepe sa fiarba, se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucatele cat mai mici, apoi se amesteca pana cand se obtine o compozitie uniforma.
Intre timp, foile de gelatina se pun la hidratat in apa rece, destula cat sa le acopere. Dupa 2-3 minute, foile se scot din apa si se storc in mana.
Se verifica temperatura compozitiei cu ciocolata si, daca se simte usor fierbinte, se adauga o foaie de gelatina. Daca aceasta s-a dizolvat in maxim 5 secunde, se pot adauga si urmatoarele, compozitia avand o temperatura destul de inalta incat sa asigure dizolvarea completa a gelatinei.

Ciocolata topita se pune la racit in baie de apa rece, timp in care se bate restul de frisca. Pentru ca frisca sa se intareasca, inainte de a fi desfacuta si batuta, cutia se introduce in congelator, pentru 10 minute.
Frisca batuta se incorporeaza in compozitia cu ciocolata, impreuna cu esenta sau, in cazul cremei cu ciocolata alba, lichiorului de oua. In cazul in care nu se foloseste lichior, cei 50ml de lichior se inlocuiesc cu alti 50ml de frisca batuta.

Crema de ciocolata amaruie se toarna si se niveleaza peste blatul de tort racit, asezat invers (cu partea de sus indreptata in jos) pe platoul de servire si fixat cu ajutorul unui inel de la forma in care a fost copt blatul

Blatul si crema se introduc in frigider pana cand este gata crema urmatoare. Dupa ce aceasta este nivelata in cadrul inelului, tortul se reintroduce in congelator, in asteptarea celei de-a treia creme, cea alba. Dupa adaugarea cremei albe, tortul se introduce in frigider, unde va ramane cel putin 4 ore, timpul necesar ca tortul sa se intareasca. Pentru a putea inlatura inelul, se trece un cutit cu lama subtire de jur imprejurul tortului, avand grija ca acesta sa fie perfect perpendicular pe platou si mereu in contact cu inelul. In caz contrar marginea tortului va iesi valurita.

Daca se doreste a fi decorat cu batoane de ciocolata, este bine ca acest lucru sa fie facut cu putin timp inainte de servire, deoarece, in contact cu umezeala din frigider, anumite tipuri de batoane au tendinta de a se inmuia. Pentru a fixa batoanele de peretele lateral al tortului, acesta se unge cu ciocolata topita si racita, aceasta reprezentand liantul dintre tort si batoane.

http://bucatariacaseinoastre.blogspot.ro/

Citeşte mai multe despre:   retete anul nou,   retete revelion,   tort ciocolata

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 46753


Mai multe titluri din categorie

Manechinul Alina Puşcău, despre iubitul celebru: “Anul ăsta îmi doresc să fiu nevastă şi să am copii”

Manechinul Alina Puşcău, despre iubitul celebru: “Anul ăsta îmi doresc să fiu nevastă şi să am copii”
Alina Puşcău, frumoasa românca ce a plecat în lume la doar 14 ani şi a cucerit podiumurile internaţionale, a revenit în ţară de curând şi şi-a deschis sufletul într-un interviu de ex...

Alexandra Velniciuc, la un pas de moarte în timpul unei filmări

Alexandra Velniciuc, la un pas de moarte în timpul unei filmări
Părăsită de mamă la doar trei ani, Alexandra Velniciuc face echipă, de când se ştie, cu tatăl său, actorul şi profesorul Ştefan Velniciuc. Nu au avut o viaţă uşoară, pentru că el a fost nevoit să &i...

GALERIE FOTO. Anca Țurcașiu, vacanță exotică în Africa de Sud și Zanzibar

GALERIE FOTO. Anca Țurcașiu, vacanță exotică în Africa de Sud și Zanzibar
Galerie Foto Anca Țurcașiu, prezentatoarea rubricii “Tribute” din emisiunea “Happy Day”, difuzată joia și vinerea, de la 16:30, pe Happy Channel, și-a petrecut vacanța de iarnă în destinații...

Drama personală a Andreei Bălan. ”Primeam corecţii fizice”

Drama personală a Andreei Bălan. ”Primeam corecţii fizice”
E mereu cu zâmbetul pe buze, dar doar ea ştie ce e în sufletul ei. Andreea Bălan a dezvăluit abia acum care au fost traumele copilăriei ei, notează SpyNews. Invitată în platoul "Xtra...

Manechinul Alina Puşcău: “Jay Z mi-a spus secretul vieţii lui”

Manechinul Alina Puşcău: “Jay Z mi-a spus secretul vieţii lui”
Alina Puşcău, frumoasa românca ce a plecat în lume la doar 14 ani şi a cucerit podiumurile internaţionale, a revenit în ţară de curând şi şi-a deschis sufletul într-un interviu de ex...

REŢETA ZILEI: Mug cake (prăjitură la cană)

REŢETA ZILEI: Mug cake (prăjitură la cană)
Ingrediente: 4 linguri făină, 4 linguri lapte, 2 linguri zahăr, 2 linguri cacao, 2 linguri ulei, 1/2 linguriţă praf de copt, un praf de...

Cea mai bună rețetă de negrese cu banane

 Cea mai bună rețetă de negrese cu banane
Îţi plac negresele, dar vrei să încerci ceva deosebit, care să te scoată din tiparul reţetei clasice? De ce nu încerci această reţetă de „negrese“ cu banane, scrie...

Zile norocoase în februarie, pentru fiecare zodie

 Zile norocoase în februarie, pentru fiecare zodie
Luna februarie este luna iubirii, însă dragostea nu prea ține de foame, de aceea când vorbim de zile norocoase  nu ne referim doar la partea amoroasă, ci și la cea financiară. Iată,deci, ce...

REŢETA ZILEI: Tartă cu legume

REŢETA ZILEI: Tartă cu legume
Ingrediente: un blat pentru tartă, 2 ouă, 350 g brânză ricotta, 100 g parmezan, 150 g mozzarella, o lingură oregano, nucşoară, sare. Pentru rulourile de legume: 3 morcovi, un dovlecel galben, un...

Vacanță de lux la țară: de la saună în pădure, la ateliere de țesut

Vacanță de lux la țară: de la saună în pădure, la ateliere de țesut
În ultimii ani, românii au învățat să fie tot mai pretențioși când vine vorba de locul de cazare. Pensiunile obişnuite scad în popularitate, pentru că turiștii caută locuri...

Carmen Tănase împlinește, astăzi, 56 ani! Cum își sărbătorește actriţa ziua de naștere

Carmen Tănase împlinește, astăzi, 56 ani! Cum își sărbătorește actriţa ziua de naștere
Galerie Foto Carmen Tănase, vedeta Happy Channel, împlinește astăzi 56 ani. Cunoscută publicului prin prisma rolurilor fascinante pe care le-a interpretat în seriale de televiziune, lungmetraje și piese de teatru, ac...

Pepe, cameraman profesionist! “Primii bani i-am făcut filmând la nunți... și chiar la înmormântări"

Pepe, cameraman profesionist! “Primii bani i-am făcut filmând la nunți... și chiar la înmormântări"
Galerie Foto În amintirea vremurilor când filma la nunți, Pepe se va transforma pentru câteva minute într-un cameraman profesionist miercuri, 18 ianuarie, de la ora 20.30, la “Te pui cu...

"Te pui cu blondele?" Află cum își câștiga Pepe banii, la 12 ani, care e legătura dintre nea Mărin și Dan Spătaru și ce origini are Liviu Vârciu!

"Te pui cu blondele?" Află cum își câștiga Pepe banii, la 12 ani, care e legătura dintre nea Mărin și Dan Spătaru și ce origini are Liviu Vârciu!
Pepe, Liviu Vârciu și nea Mărin vin miercuri, 18 ianuarie, de la ora 20.30, la “Te pui cu blondele?”, într-o ediție cu tema „clubbing versus petrecere”. Astfel, blonda supremă și...

Arii protejate ale României. Parcul Natural Apuseni

Arii protejate ale României. Parcul Natural Apuseni
Munții Apuseni ascund poate unele dintre cele mai frumoase comori ale țării. Parcul Natural Apuseni este o arie protejată ce se află pe teritoriile județelor Alba, Cluj și Bihor, în partea central-estică a ...

Destinația săptămânii. Milano, orașul marilor creatori de modă

Destinația săptămânii. Milano, orașul marilor creatori de modă
Îmbină istoria cu moda pentru câteva zile la Milano, capitala economică a Italiei, dar nu și cea oficială. Când zici Milano, te gândeși la marele Dom, dar și la marii designeri vestimentari...