x close

REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată

0
Autor: CS 29 Dec 2012 - 17:04
REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată bucatariacaseinoastre.blogspot.ro Tort cu 3 feluri de ciocolata


Un clasic de mult vizat, dar caruia numai o zi aniversara si o vreme friguroasa ii puteau potenta impactul. Pentru cei ce iubesc ciocolata, acest tort este un vis implinit, aducand in atentie, cu fiecare strat, o noua aroma alaturata celui mai savuros ingredient. Si astfel fiecare lingurita te poarta prin lumea delicata a ciocolatei albe imbogatita cu lichior de oua, prin cea matasoasa a ciocolatei cu lapte, culminand cu cea usor aspra, dar ferma, a ciocolatei amarui cu aroma de rom, pastrand pentru final pandispanul aerat si plin de cacao.
Un tort spectaculos, servit la ocazii speciale, numai bun pentru noaptea de Revelion.


INGREDIENTE BLAT (21cm):
2 oua mari
50g zahar
2 linguri ulei
40g faina pentru prajituri
10g cacao
1/4 lingurita praf de copt
un praf de sare

CREMA CIOCOLATA AMARUIE:
100g frisca lichida
200g ciocolata amaruie (minim 50% unt cacao)
200g frisca batuta
1 lingurita esenta de rom
3 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA CU LAPTE:
100g frisca lichida
150g ciocolata cu lapte (sau Nutella)
150g frisca batuta
2 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA ALBA:
100g frisca lichida
150g ciocolata alba
150g frisca batuta
50ml lichior de oua
3 foi gelatina

+300g batoane cu interior de ciocolata

PREPARARE:

Pentru blat, se scot ouale din timp, pentru a ajunge la temperatura camerei sau se tin 15 min in apa calda. Albusurile se separa cu grija de galbenusuri, astfel incat sa nu ramana urme de galbenus impreuna cu albusurile, apoi se amesteca cu zaharul si sarea, timp de 5 min, la viteza mare. Cand albusurile nu mai prezinta bule mari de aer si seamana cu o spuma precum zapada, se adauga toate galbenusurile, frecate anterior cu uleiul. Se incorporeaza cu ajutorul unui tel, amestecand usor, circular, de sus in jos.
Separat se siteaza si se amesteca faina, cacaoa si praful de copt. Ingredientele uscate se adauga compozitiei cu ou, in trei transe, amestecand dupa fiecare. Se continua a amesteca folosind telul, pana cand se sparg toate cocoloasele.
Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata (pe pereti), iar pe al carei fund a fost fixata hartie de copt.
Blatul se coace 20 de minute, la foc mediu, in cuptorul preincins. Blatul copt se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Cremele se pregatesc pe rand, pornind de la cea de jos, cea cu ciocolata amaruie. Procesul este similar, dupa cum urmeaza: frisca lichida se pune la incalzit, intr-o craticioara. Cand aceasta incepe sa fiarba, se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucatele cat mai mici, apoi se amesteca pana cand se obtine o compozitie uniforma.
Intre timp, foile de gelatina se pun la hidratat in apa rece, destula cat sa le acopere. Dupa 2-3 minute, foile se scot din apa si se storc in mana.
Se verifica temperatura compozitiei cu ciocolata si, daca se simte usor fierbinte, se adauga o foaie de gelatina. Daca aceasta s-a dizolvat in maxim 5 secunde, se pot adauga si urmatoarele, compozitia avand o temperatura destul de inalta incat sa asigure dizolvarea completa a gelatinei.

Ciocolata topita se pune la racit in baie de apa rece, timp in care se bate restul de frisca. Pentru ca frisca sa se intareasca, inainte de a fi desfacuta si batuta, cutia se introduce in congelator, pentru 10 minute.
Frisca batuta se incorporeaza in compozitia cu ciocolata, impreuna cu esenta sau, in cazul cremei cu ciocolata alba, lichiorului de oua. In cazul in care nu se foloseste lichior, cei 50ml de lichior se inlocuiesc cu alti 50ml de frisca batuta.

Crema de ciocolata amaruie se toarna si se niveleaza peste blatul de tort racit, asezat invers (cu partea de sus indreptata in jos) pe platoul de servire si fixat cu ajutorul unui inel de la forma in care a fost copt blatul

Blatul si crema se introduc in frigider pana cand este gata crema urmatoare. Dupa ce aceasta este nivelata in cadrul inelului, tortul se reintroduce in congelator, in asteptarea celei de-a treia creme, cea alba. Dupa adaugarea cremei albe, tortul se introduce in frigider, unde va ramane cel putin 4 ore, timpul necesar ca tortul sa se intareasca. Pentru a putea inlatura inelul, se trece un cutit cu lama subtire de jur imprejurul tortului, avand grija ca acesta sa fie perfect perpendicular pe platou si mereu in contact cu inelul. In caz contrar marginea tortului va iesi valurita.

Daca se doreste a fi decorat cu batoane de ciocolata, este bine ca acest lucru sa fie facut cu putin timp inainte de servire, deoarece, in contact cu umezeala din frigider, anumite tipuri de batoane au tendinta de a se inmuia. Pentru a fixa batoanele de peretele lateral al tortului, acesta se unge cu ciocolata topita si racita, aceasta reprezentand liantul dintre tort si batoane.

http://bucatariacaseinoastre.blogspot.ro/

Citeşte mai multe despre:   retete anul nou,   retete revelion,   tort ciocolata

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 43268


Mai multe titluri din categorie

Am decis sa duc mileul mamei mai departe

Am decis sa duc mileul mamei mai departe
Astăzi am să vă spun o poveste frumoasă din care fac parte și eu. Niciodată n-am vorbit despre mine, niciodată n-am scris despre mine, dar de data asta m-am decis să vă scriu câteva cuvinte despre mine...

Rețeta zilei de luni. Linte făcăluită (rețetă din bătrâni)

Rețeta zilei de luni. Linte făcăluită (rețetă din bătrâni)
Cine știe câte dintre vechile retete romanesti sunt pierdute? Dar, cu răbdare, le putem regăsi... Fără îndoială, bucătăria românească mai are în­că multe reţete neştiute, care...

Gina Pistol a mers aproape pe jos 1.000 de kilometri

 Gina Pistol a mers aproape pe jos 1.000 de kilometri
Galerie Foto Frumoasa Gina Pistol a renunţat la tocuri şi la confort pentru o expediţie la care visa de ani buni: un pelerinaj pe El Camino, un drum de aproape 1.000 km, pe care l-a străbătut pe jos şi care i-a pus la...

Un nou DIVORȚ de milioane la Hollywood

Un nou DIVORȚ de milioane la Hollywood
Actorul american Nicolas Cage şi cea de-a treia sa soţie Alice Kim s-au despărţit încă din luna ianuarie, a anunţat reprezentantul actorului pentru relaţia cu presa, scrie UPI.com. Cei doi, care s-au căs...

Ieși la alergat!

Ieși la alergat!
Marile orașe ale României sunt luate cu asalt, aproape în fiecare weekend, de iubitorii de alergat care se întrec la diverse maratoane. Evenimentele sunt dedicate atât profesioniștilor...

Probleme MARI pentru Stela Popescu: ”Eu pe mine mă învinovățesc”

Probleme MARI pentru Stela Popescu: ”Eu pe mine mă învinovățesc”
Cunoscuta actriță Stela Popescu a fost jefuită de menajera pe care o avea în casă. Actrița a rămas fără un inel cu briliante, o pereche de cercei și un ceas vechi din 1969. Stela Popescu a dorit să...

George Lucas îşi va construi muzeul mai degrabă în California decât la Chicago

George Lucas îşi va construi muzeul mai degrabă în California decât la Chicago
George Lucas, creatorul seriei "Star Wars", a renunţat vineri la proiectul construcţiei muzeului său la Chicago, după o acţiune în justiţie a locuitorilor din zonă, şi a afirmat că ar alege mai...

Dan Negru ne-a dezvăluit interior cum e vacanţa ideală pentru el: “Cu familia, într-un loc în care nu regăseşti nimic din ce ai acasă”

Dan Negru ne-a dezvăluit interior cum e vacanţa ideală pentru el: “Cu familia, într-un loc în care nu regăseşti nimic din ce ai acasă”
Galerie Foto Țipă, se agită, se tăvăleşte, prezintă ”enşpe” emisiuni cu audienţe remarcabile. E iubit de majoritatea publicului, sunt şi oameni care nu-l plac, dar nu există cineva care să nu-l ştie. E el,...

Chef Paul Siserman recomandă Ciabatta cu tagliata de vită, hribi, rucola și parmesan

Chef Paul Siserman recomandă Ciabatta cu tagliata de vită, hribi, rucola și parmesan
Galerie Foto Italia ne furnizează unele dintre cele mai interesante și delicioase rețete. În timp ce mă gândeam la ideea culinară a acestui weekend, mi-am adus aminte de perioada mea profesională italiană și de gu...

Turcia trece prin criza turismului- Plaje goale, strazi pustii în Antalya

Turcia trece prin criza turismului- Plaje goale, strazi pustii în Antalya
Hotelierii din Turcia anunta o criza grava a sectorului care are active de 80 de miliarde de dolari , 1 milion de paturi și asigura peste 1 milion de locuri de muncă. Publicatia Hurryet citează un responsabil din...

Destinatia de Weekend 24 - 26 iunie

Destinatia de Weekend 24 - 26 iunie
Târgul Românașul la Brașov În acest weekend, brașovenii și turiștii au ocazia să descopere povestea iei la Târgul Românașul. La Târg vor veni expozanți din întreaga...

Spectacole din Shakespeare şi Cervantes

Spectacole din Shakespeare şi Cervantes
Cea de-a zecea ediţie a  Nopţii Institutelor Culturale are loc mâine seară în Bucureşti. În anul în care se împlinesc 400 de ani de la moartea scriitorilor William Shakespeare şi...

Prințul Harry a primit o cerere în căsătorie mai puțin obișnuită

Prințul Harry a primit o cerere în căsătorie mai puțin obișnuită
Harry se afla, marți, la Stockport, în apropiere de Manchester, pentru a susține o echipă de rugby, relatează 7sur7.be. O mulțime de oameni încântați de prezența prințului se afla pe...

O prietenă a lui Prince povesteşte despre leşinul suferit de artist în plin zbor, înainte de moartea sa

O prietenă a lui Prince povesteşte despre leşinul suferit de artist în plin zbor, înainte de moartea sa
Privirea fixă şi corpul care se prăbuşeşte: o prietenă a lui Prince, care a zburat alături de artist în jet-ul său privat, a povestit, într-un interviu acordat marţi ziarului New York Times, despre...

REȚETĂ IEFTINĂ - Prajitura cu taitei, nuci si frisca

REȚETĂ IEFTINĂ -  Prajitura cu taitei, nuci si frisca
Pentru această prăjitură avem nevoie de următoarele ingrediente: 300 g fidea sau taitei; 250 g nuci macinate; trei oua; 4-5 linguri cu dulceata (una foarte parfumata); o lingurita cu scortisoara...