x close

REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată

0
Autor: CS 29 Dec 2012 - 17:04
REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată bucatariacaseinoastre.blogspot.ro Tort cu 3 feluri de ciocolata


Un clasic de mult vizat, dar caruia numai o zi aniversara si o vreme friguroasa ii puteau potenta impactul. Pentru cei ce iubesc ciocolata, acest tort este un vis implinit, aducand in atentie, cu fiecare strat, o noua aroma alaturata celui mai savuros ingredient. Si astfel fiecare lingurita te poarta prin lumea delicata a ciocolatei albe imbogatita cu lichior de oua, prin cea matasoasa a ciocolatei cu lapte, culminand cu cea usor aspra, dar ferma, a ciocolatei amarui cu aroma de rom, pastrand pentru final pandispanul aerat si plin de cacao.
Un tort spectaculos, servit la ocazii speciale, numai bun pentru noaptea de Revelion.


INGREDIENTE BLAT (21cm):
2 oua mari
50g zahar
2 linguri ulei
40g faina pentru prajituri
10g cacao
1/4 lingurita praf de copt
un praf de sare

CREMA CIOCOLATA AMARUIE:
100g frisca lichida
200g ciocolata amaruie (minim 50% unt cacao)
200g frisca batuta
1 lingurita esenta de rom
3 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA CU LAPTE:
100g frisca lichida
150g ciocolata cu lapte (sau Nutella)
150g frisca batuta
2 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA ALBA:
100g frisca lichida
150g ciocolata alba
150g frisca batuta
50ml lichior de oua
3 foi gelatina

+300g batoane cu interior de ciocolata

PREPARARE:

Pentru blat, se scot ouale din timp, pentru a ajunge la temperatura camerei sau se tin 15 min in apa calda. Albusurile se separa cu grija de galbenusuri, astfel incat sa nu ramana urme de galbenus impreuna cu albusurile, apoi se amesteca cu zaharul si sarea, timp de 5 min, la viteza mare. Cand albusurile nu mai prezinta bule mari de aer si seamana cu o spuma precum zapada, se adauga toate galbenusurile, frecate anterior cu uleiul. Se incorporeaza cu ajutorul unui tel, amestecand usor, circular, de sus in jos.
Separat se siteaza si se amesteca faina, cacaoa si praful de copt. Ingredientele uscate se adauga compozitiei cu ou, in trei transe, amestecand dupa fiecare. Se continua a amesteca folosind telul, pana cand se sparg toate cocoloasele.
Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata (pe pereti), iar pe al carei fund a fost fixata hartie de copt.
Blatul se coace 20 de minute, la foc mediu, in cuptorul preincins. Blatul copt se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Cremele se pregatesc pe rand, pornind de la cea de jos, cea cu ciocolata amaruie. Procesul este similar, dupa cum urmeaza: frisca lichida se pune la incalzit, intr-o craticioara. Cand aceasta incepe sa fiarba, se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucatele cat mai mici, apoi se amesteca pana cand se obtine o compozitie uniforma.
Intre timp, foile de gelatina se pun la hidratat in apa rece, destula cat sa le acopere. Dupa 2-3 minute, foile se scot din apa si se storc in mana.
Se verifica temperatura compozitiei cu ciocolata si, daca se simte usor fierbinte, se adauga o foaie de gelatina. Daca aceasta s-a dizolvat in maxim 5 secunde, se pot adauga si urmatoarele, compozitia avand o temperatura destul de inalta incat sa asigure dizolvarea completa a gelatinei.

Ciocolata topita se pune la racit in baie de apa rece, timp in care se bate restul de frisca. Pentru ca frisca sa se intareasca, inainte de a fi desfacuta si batuta, cutia se introduce in congelator, pentru 10 minute.
Frisca batuta se incorporeaza in compozitia cu ciocolata, impreuna cu esenta sau, in cazul cremei cu ciocolata alba, lichiorului de oua. In cazul in care nu se foloseste lichior, cei 50ml de lichior se inlocuiesc cu alti 50ml de frisca batuta.

Crema de ciocolata amaruie se toarna si se niveleaza peste blatul de tort racit, asezat invers (cu partea de sus indreptata in jos) pe platoul de servire si fixat cu ajutorul unui inel de la forma in care a fost copt blatul

Blatul si crema se introduc in frigider pana cand este gata crema urmatoare. Dupa ce aceasta este nivelata in cadrul inelului, tortul se reintroduce in congelator, in asteptarea celei de-a treia creme, cea alba. Dupa adaugarea cremei albe, tortul se introduce in frigider, unde va ramane cel putin 4 ore, timpul necesar ca tortul sa se intareasca. Pentru a putea inlatura inelul, se trece un cutit cu lama subtire de jur imprejurul tortului, avand grija ca acesta sa fie perfect perpendicular pe platou si mereu in contact cu inelul. In caz contrar marginea tortului va iesi valurita.

Daca se doreste a fi decorat cu batoane de ciocolata, este bine ca acest lucru sa fie facut cu putin timp inainte de servire, deoarece, in contact cu umezeala din frigider, anumite tipuri de batoane au tendinta de a se inmuia. Pentru a fixa batoanele de peretele lateral al tortului, acesta se unge cu ciocolata topita si racita, aceasta reprezentand liantul dintre tort si batoane.

http://bucatariacaseinoastre.blogspot.ro/

Citeşte mai multe despre:   retete anul nou,   retete revelion,   tort ciocolata

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 34297


Mai multe titluri din categorie

Satul de vacanță cu prima piscină plutitoare din țară

Satul de vacanță cu prima piscină plutitoare din țară
Galerie Foto În Thailanda, Cambodgia, Bali sau Vietnam întâlnim parcuri natu¬rale spectaculoase, cu piscine pluti-toare, unde noile construcţii se îmbină armonios cu natura. Acum, avem ceva asemănător și în Ro-mânia. Din...

Ana Maria Gheorghe este însărcinată

Ana Maria Gheorghe este însărcinată
Galerie Foto În culmea bucuriei și radiind de fericire, Ana Maria Gheorghe mărturisește că este însărcinată și că așteaptă o fetiță. Prezentatoarea Meteo de la Observator Antena 1 spune că și-a dorit mult să fie...

Rețeta zilei de vineri. Aperitive sau „canapele” pentru ceaiul de la ora 5 (rețetele lui Bacalbașa)

Rețeta zilei de vineri. Aperitive sau „canapele” pentru ceaiul de la ora 5 (rețetele lui Bacalbașa)
 Cu ceva vreme în urmă, era de bon-ton să primești musafiri la ceai, in amiezile parfumate (și toride) de vară. Uite, o dupa-amiaza de iulie, ca aceasta, de acum, în gradina casei, sub perdeaua de glicină...

Sinaxar. Înaintea-prăznuirea scoaterii Sfintei Cruci. Ce trebuie să știm despre POSTUL SFINTEI MARII

Sinaxar. Înaintea-prăznuirea scoaterii Sfintei Cruci.  Ce trebuie să știm despre POSTUL SFINTEI MARII
 Pe data de 31 iulie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Evdochim. Acesta s-a născut în Capadocia, din părinți creștini. Ajunge ofițer în armata imperială, în vremea împăratului...

Rețeta zilei de joi. Tocană de hribi și mânătărci (rețeta lui Radu Anton Roman)

Rețeta zilei de joi. Tocană de hribi și mânătărci (rețeta lui Radu Anton Roman)
Se zice din batrani ca pe cei stinsi trebuie sa-i pomenesti pana la inmormantare si-apoi pana la 40 de zile, amintindu-i cu intamplarile lor luminoase, vesele, c-asa li se linisteste sufletul. Pe Radu Anton Roman...

SINAXAR. Sfinţii Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenetos şi Andronic. Sfânta Muceniță Iulita (Iulia) cea din Cezareea

SINAXAR. Sfinţii Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenetos şi Andronic. Sfânta Muceniță Iulita (Iulia) cea din Cezareea
Pe data de 30 iulie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfinților Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenetos și Andronic. Aceștia au făcut parte din numărul celor 70 de Apostoli ai Mântuitorului.Sfântul...

Scandal IMENS în LUMEA MODEI. Casa HERMES este pusă la zid

Scandal IMENS în LUMEA MODEI. Casa HERMES este pusă la zid
Actriţa şi cântăreaţa britanică Jane Birkin a cerut marţi casei de modă franceze Hermes să redenumească celebra geantă din piele de crocodil care îi poartă numele până când nu vor fi aplicate "practici...

Propuneri de vacanță, taberele de speologie

Propuneri de vacanță, taberele de speologie
Alternativa unui concediu petrecut în tihnă la munte sau la mare este, cu siguranță, participarea într-o tabără tematică. Astfel de activități organizate sunt recomandate atât copiilor, cât și adulților. Un...

Rețeta zilei de marți. Babic zis „sârbesc” (rețetă buzoiană)

Rețeta zilei de marți. Babic zis „sârbesc” (rețetă buzoiană)
Dintre toate cărnurile tocate și vârâte în maț, două sunt specifice Buzăului și de neîntâlnit altundeva: cârnații de Pleșcoi și babicul sârbesc de Buzău. Babicul se face din carne de porc (pulpă),...

Snoop Dogg a fost reţinut de poliţia suedeză

Snoop Dogg a fost reţinut de poliţia suedeză
Poliţia suedeză l-a reţinut pe rapper-ul american Snoop Dogg, cântăreţul aflându-se în această ţară pentru un concert.Fredrik Wallen, purtătorul de cuvânt al poliţiei suedeze, a declarat că o patrulă din...

Ziua în care omul a întâlnit primul OZN, în spațiul extraterestru. Mărturii tulburătoare (VIDEO)

Ziua în care omul a întâlnit primul OZN, în spațiul extraterestru. Mărturii tulburătoare (VIDEO)
Ziua în care omul a întâlnit primul OZN, în spațiul extraterestru. Mărturii tulburătoare (VIDEO)Ceva a fost acolo, plutind în spațiu, dincolo de hubloul lui Apollo 11. Era „acolo, suficient de aproape pentru...

Rețeta zilei de luni. Sarmale fierte-n bostan, în gura sobei

Rețeta zilei de luni. Sarmale fierte-n bostan, în gura sobei
 Nu că-s moldoveancă ("pe trei sferturi", ca să nu fac nedreptate "sfertului" meu de rucăreancă - bunicii dinspre tată, adică), dar zic aşa: bucate mai gustoase ca-n Moldova smântânii şi-a plăcintelor...

Toate pânzele sus! Învaţă tainele navigaţiei

Toate pânzele sus! Învaţă tainele navigaţiei
Galerie Foto Navigaţia este o pasiune care se potriveşte cel mai bine celor care au spirit de aventură, curioşilor, exploratorilor. Pentru neiniţiaţi, sailing-ul pare a fi ceva complicat, însă, cu multă răbdare, tainele...

Nou mod de a petrece vacanța - pe catamaranul-hotel

Nou mod de a petrece vacanța - pe catamaranul-hotel
Galerie Foto Cu această camera plutitoare, care poate fi și dirijată, petrecerea vacanței în stil ecologic, departe de turmele de turiști, devine un stil de viață, relatează Le Figaro.Catamaranele-hotel sunt cea mai bună...

Obezitatea la pisici - și asta e o problemă!

Obezitatea la pisici - și asta e o problemă!
Ca şi oamenii, animalele de companie sunt predispuse, dacă sunt sedentare, la obezitate şi, implicit, la problemele de sănătate cauzate de această afecţiune. Atât pisicile cât şi căţeii de casă suferă...