x close

REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată

0
Autor: CS 29 Dec 2012 - 17:04
REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată bucatariacaseinoastre.blogspot.ro Tort cu 3 feluri de ciocolata




Un clasic de mult vizat, dar caruia numai o zi aniversara si o vreme friguroasa ii puteau potenta impactul. Pentru cei ce iubesc ciocolata, acest tort este un vis implinit, aducand in atentie, cu fiecare strat, o noua aroma alaturata celui mai savuros ingredient. Si astfel fiecare lingurita te poarta prin lumea delicata a ciocolatei albe imbogatita cu lichior de oua, prin cea matasoasa a ciocolatei cu lapte, culminand cu cea usor aspra, dar ferma, a ciocolatei amarui cu aroma de rom, pastrand pentru final pandispanul aerat si plin de cacao.
Un tort spectaculos, servit la ocazii speciale, numai bun pentru noaptea de Revelion.


INGREDIENTE BLAT (21cm):
2 oua mari
50g zahar
2 linguri ulei
40g faina pentru prajituri
10g cacao
1/4 lingurita praf de copt
un praf de sare

CREMA CIOCOLATA AMARUIE:
100g frisca lichida
200g ciocolata amaruie (minim 50% unt cacao)
200g frisca batuta
1 lingurita esenta de rom
3 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA CU LAPTE:
100g frisca lichida
150g ciocolata cu lapte (sau Nutella)
150g frisca batuta
2 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA ALBA:
100g frisca lichida
150g ciocolata alba
150g frisca batuta
50ml lichior de oua
3 foi gelatina

+300g batoane cu interior de ciocolata

PREPARARE:

Pentru blat, se scot ouale din timp, pentru a ajunge la temperatura camerei sau se tin 15 min in apa calda. Albusurile se separa cu grija de galbenusuri, astfel incat sa nu ramana urme de galbenus impreuna cu albusurile, apoi se amesteca cu zaharul si sarea, timp de 5 min, la viteza mare. Cand albusurile nu mai prezinta bule mari de aer si seamana cu o spuma precum zapada, se adauga toate galbenusurile, frecate anterior cu uleiul. Se incorporeaza cu ajutorul unui tel, amestecand usor, circular, de sus in jos.
Separat se siteaza si se amesteca faina, cacaoa si praful de copt. Ingredientele uscate se adauga compozitiei cu ou, in trei transe, amestecand dupa fiecare. Se continua a amesteca folosind telul, pana cand se sparg toate cocoloasele.
Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata (pe pereti), iar pe al carei fund a fost fixata hartie de copt.
Blatul se coace 20 de minute, la foc mediu, in cuptorul preincins. Blatul copt se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Cremele se pregatesc pe rand, pornind de la cea de jos, cea cu ciocolata amaruie. Procesul este similar, dupa cum urmeaza: frisca lichida se pune la incalzit, intr-o craticioara. Cand aceasta incepe sa fiarba, se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucatele cat mai mici, apoi se amesteca pana cand se obtine o compozitie uniforma.
Intre timp, foile de gelatina se pun la hidratat in apa rece, destula cat sa le acopere. Dupa 2-3 minute, foile se scot din apa si se storc in mana.
Se verifica temperatura compozitiei cu ciocolata si, daca se simte usor fierbinte, se adauga o foaie de gelatina. Daca aceasta s-a dizolvat in maxim 5 secunde, se pot adauga si urmatoarele, compozitia avand o temperatura destul de inalta incat sa asigure dizolvarea completa a gelatinei.

Ciocolata topita se pune la racit in baie de apa rece, timp in care se bate restul de frisca. Pentru ca frisca sa se intareasca, inainte de a fi desfacuta si batuta, cutia se introduce in congelator, pentru 10 minute.
Frisca batuta se incorporeaza in compozitia cu ciocolata, impreuna cu esenta sau, in cazul cremei cu ciocolata alba, lichiorului de oua. In cazul in care nu se foloseste lichior, cei 50ml de lichior se inlocuiesc cu alti 50ml de frisca batuta.

Crema de ciocolata amaruie se toarna si se niveleaza peste blatul de tort racit, asezat invers (cu partea de sus indreptata in jos) pe platoul de servire si fixat cu ajutorul unui inel de la forma in care a fost copt blatul

Blatul si crema se introduc in frigider pana cand este gata crema urmatoare. Dupa ce aceasta este nivelata in cadrul inelului, tortul se reintroduce in congelator, in asteptarea celei de-a treia creme, cea alba. Dupa adaugarea cremei albe, tortul se introduce in frigider, unde va ramane cel putin 4 ore, timpul necesar ca tortul sa se intareasca. Pentru a putea inlatura inelul, se trece un cutit cu lama subtire de jur imprejurul tortului, avand grija ca acesta sa fie perfect perpendicular pe platou si mereu in contact cu inelul. In caz contrar marginea tortului va iesi valurita.

Daca se doreste a fi decorat cu batoane de ciocolata, este bine ca acest lucru sa fie facut cu putin timp inainte de servire, deoarece, in contact cu umezeala din frigider, anumite tipuri de batoane au tendinta de a se inmuia. Pentru a fixa batoanele de peretele lateral al tortului, acesta se unge cu ciocolata topita si racita, aceasta reprezentand liantul dintre tort si batoane.

http://bucatariacaseinoastre.blogspot.ro/

Citeşte mai multe despre:   retete anul nou,   retete revelion,   tort ciocolata

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 40447


Mai multe titluri din categorie

8 utilizări practice pentru băuturile de tip Cola

8 utilizări practice pentru băuturile de tip Cola
Băuturile de tip cola sunt printre cele mai populare din lume, dar efectele nocive ale acestora au fost discutate și dezbătute de-a lungul timpului.Ceea ce probabil nu știați este că sucul dumneavoastră preferat...

Rețeta zilei de sâmbătă. Papricaș de cartofi, după rețeta bunicii (rețete românești pe gustul tău)

Rețeta zilei de sâmbătă. Papricaș de cartofi, după rețeta bunicii (rețete românești pe gustul tău)
Și unde să cauți adevăratele retete romanesti dacă nu în bucătăria plină de arome a bunicii?! Bunică-mea obișnuia să îmi zică așa: „Dacă știi când și câtă sare să pui în mâncare, e...

MÂINE E CUTREMUR? Ghid complet de comportament, în timpul și după un dezastru natural

MÂINE E CUTREMUR? Ghid complet de comportament, în timpul și după un dezastru natural
Știi cum să te protejezi efectiv în timpul unui cutremur sau a unei inundații? Ce zici de un incendiu? Probabil ai auzit o mulțime de informații contradictorii de-a lungul anilor. Acest ghid de comportare în...

Petreceri tematice de Sfântul Valentin

Petreceri tematice de Sfântul Valentin
Petrecerile de Sfântul Valentin de anul acesta vin cu mai multe teme şi nu neapărat pentru cei care vor doar să-şi etaleze iubirea. Cum se îmbină romantismul cu distracţia.Cluburile bucureştene organizează...

Galele Circului Globus au ajuns la editia a XIV-a

Galele Circului Globus au ajuns la editia a XIV-a
Circ & Variete Globus Bucuresti va invita, incepand cu data de 13 februarie 2016 de la ora 15.00, sa ii vedeti pe cei mai bine pregatiti echilibristi, pe cei mai renumiti dresori si pe cei mai simpatici comici in...

Relaxare printre culori

Relaxare printre culori
Galerie Foto Oricărui copil îi place să se piardă în lumea culorilor și să-și exprime gândurile pe o coală de hârtie albă. Desenul începe de la vârste fragede și poate ajunge de la pereții dormitorului, la mari...

Chiftele Nirvana, coapte la cuptor

Chiftele Nirvana, coapte la cuptor
Aceste chiftele coapte la cuptor sunt o combinaţie între mai multe reţete, motiv pentru care au primit şi numele de Chiftele Nirvana. Garnitura cu care se manâncă este la libera alegere a fiecăruia, de la piure de...

Destinatia de weekend 12 - 14 februarie

Show Mihai MărgineanuCunoscutul artist susține un concert chiar de Ziua Îndrăgostiților, duminică, 14 februarie, începând cu ora 19.00, pe Domeniul Știrbey Buftea. Spectacolul se intitulează „Mă iubește...

Rețeta zilei de vineri. Iuțică de raci, ca-n Licuriciu (rețete românești pe gustul tău)

Rețeta zilei de vineri. Iuțică de raci, ca-n Licuriciu (rețete românești pe gustul tău)
Unde în altă parte să afli rădăcinile gastronomiei naționale, cele mai vechi retete romanesti, dacă nu în satele acelea în care oamenii încă trăiesc cufundați în apa limpede a timpului ce a trecut?Ce...

Din cămările Orientului Apropiat. Reţete de humus şi pita făcute în casă

Din cămările Orientului Apropiat. Reţete de humus şi pita făcute în casă
Poate părea complicat să faci humus în casă, dar nu este deloc asa. Humusul se face, până la un punct, ca şi fasolea bătută. Avantajul humusului este că nu provoacă niciun disconfort gastriciar gustul este...

Primul muzeu viu din țara noastră

Primul muzeu viu din țara noastră
Primul muzeu viu din România se va deschide în această vară, într-un sat izolat din Munții Apuseni, unde mai locuiesc doar 14 oameni. Proiectul „La Origini – Muzeul Viu de la Tecşeşti” este unic în...

Ponturi de călătorii. Înainte de a pleca în croazieră

Ponturi de călătorii. Înainte de a pleca în croazieră
Dacă vă hotărâți să plecați într-o vacanță pe apă, trebuie să luați în calcul faptul că veți petrece o săptămână pe un „oraș” plutitor. Așa că bagajul trebuie pregătit cu multă atenție....

Concertul susţinut de Charles Aznavour la Romexpo s-a amânat

Concertul susţinut de Charles Aznavour la Romexpo s-a amânat
Concertul lui Charles Aznavour, programat iniţial pentru 20 februarie, la Romexpo, a fost amânat, "din motive logistice'', urmând să aibă loc pe 28 aprilie. "Această decizie a survenit după vizita efectuată...

DESTINAŢIA SĂPTĂMÂNII. Salonic

DESTINAŢIA SĂPTĂMÂNII. Salonic
Cine vrea o experiență unică, într-un oraș încărcat de culoare și diversitate, poate încerca a doua „capitală” a Greciei. Salonic este al doilea oraș ca mărime, după Atena, și se află la un drum de...

Mere umplute, un desert sănătos şi lesne de făcut

Mere umplute, un desert sănătos şi lesne de făcut
Merele umplute sunt un desert extrem de uşor de făcut. Copii le apreciază şi le savurează cu mare plăcere.Pentru aceasta reţetă acem nevoie de următoarele ingrediente (cantităţile sunt în funcţie de cât de ...