x close

REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată

0
Autor: CS 29 Dec 2012 - 17:04
REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată bucatariacaseinoastre.blogspot.ro Tort cu 3 feluri de ciocolata


Un clasic de mult vizat, dar caruia numai o zi aniversara si o vreme friguroasa ii puteau potenta impactul. Pentru cei ce iubesc ciocolata, acest tort este un vis implinit, aducand in atentie, cu fiecare strat, o noua aroma alaturata celui mai savuros ingredient. Si astfel fiecare lingurita te poarta prin lumea delicata a ciocolatei albe imbogatita cu lichior de oua, prin cea matasoasa a ciocolatei cu lapte, culminand cu cea usor aspra, dar ferma, a ciocolatei amarui cu aroma de rom, pastrand pentru final pandispanul aerat si plin de cacao.
Un tort spectaculos, servit la ocazii speciale, numai bun pentru noaptea de Revelion.


INGREDIENTE BLAT (21cm):
2 oua mari
50g zahar
2 linguri ulei
40g faina pentru prajituri
10g cacao
1/4 lingurita praf de copt
un praf de sare

CREMA CIOCOLATA AMARUIE:
100g frisca lichida
200g ciocolata amaruie (minim 50% unt cacao)
200g frisca batuta
1 lingurita esenta de rom
3 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA CU LAPTE:
100g frisca lichida
150g ciocolata cu lapte (sau Nutella)
150g frisca batuta
2 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA ALBA:
100g frisca lichida
150g ciocolata alba
150g frisca batuta
50ml lichior de oua
3 foi gelatina

+300g batoane cu interior de ciocolata

PREPARARE:

Pentru blat, se scot ouale din timp, pentru a ajunge la temperatura camerei sau se tin 15 min in apa calda. Albusurile se separa cu grija de galbenusuri, astfel incat sa nu ramana urme de galbenus impreuna cu albusurile, apoi se amesteca cu zaharul si sarea, timp de 5 min, la viteza mare. Cand albusurile nu mai prezinta bule mari de aer si seamana cu o spuma precum zapada, se adauga toate galbenusurile, frecate anterior cu uleiul. Se incorporeaza cu ajutorul unui tel, amestecand usor, circular, de sus in jos.
Separat se siteaza si se amesteca faina, cacaoa si praful de copt. Ingredientele uscate se adauga compozitiei cu ou, in trei transe, amestecand dupa fiecare. Se continua a amesteca folosind telul, pana cand se sparg toate cocoloasele.
Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata (pe pereti), iar pe al carei fund a fost fixata hartie de copt.
Blatul se coace 20 de minute, la foc mediu, in cuptorul preincins. Blatul copt se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Cremele se pregatesc pe rand, pornind de la cea de jos, cea cu ciocolata amaruie. Procesul este similar, dupa cum urmeaza: frisca lichida se pune la incalzit, intr-o craticioara. Cand aceasta incepe sa fiarba, se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucatele cat mai mici, apoi se amesteca pana cand se obtine o compozitie uniforma.
Intre timp, foile de gelatina se pun la hidratat in apa rece, destula cat sa le acopere. Dupa 2-3 minute, foile se scot din apa si se storc in mana.
Se verifica temperatura compozitiei cu ciocolata si, daca se simte usor fierbinte, se adauga o foaie de gelatina. Daca aceasta s-a dizolvat in maxim 5 secunde, se pot adauga si urmatoarele, compozitia avand o temperatura destul de inalta incat sa asigure dizolvarea completa a gelatinei.

Ciocolata topita se pune la racit in baie de apa rece, timp in care se bate restul de frisca. Pentru ca frisca sa se intareasca, inainte de a fi desfacuta si batuta, cutia se introduce in congelator, pentru 10 minute.
Frisca batuta se incorporeaza in compozitia cu ciocolata, impreuna cu esenta sau, in cazul cremei cu ciocolata alba, lichiorului de oua. In cazul in care nu se foloseste lichior, cei 50ml de lichior se inlocuiesc cu alti 50ml de frisca batuta.

Crema de ciocolata amaruie se toarna si se niveleaza peste blatul de tort racit, asezat invers (cu partea de sus indreptata in jos) pe platoul de servire si fixat cu ajutorul unui inel de la forma in care a fost copt blatul

Blatul si crema se introduc in frigider pana cand este gata crema urmatoare. Dupa ce aceasta este nivelata in cadrul inelului, tortul se reintroduce in congelator, in asteptarea celei de-a treia creme, cea alba. Dupa adaugarea cremei albe, tortul se introduce in frigider, unde va ramane cel putin 4 ore, timpul necesar ca tortul sa se intareasca. Pentru a putea inlatura inelul, se trece un cutit cu lama subtire de jur imprejurul tortului, avand grija ca acesta sa fie perfect perpendicular pe platou si mereu in contact cu inelul. In caz contrar marginea tortului va iesi valurita.

Daca se doreste a fi decorat cu batoane de ciocolata, este bine ca acest lucru sa fie facut cu putin timp inainte de servire, deoarece, in contact cu umezeala din frigider, anumite tipuri de batoane au tendinta de a se inmuia. Pentru a fixa batoanele de peretele lateral al tortului, acesta se unge cu ciocolata topita si racita, aceasta reprezentand liantul dintre tort si batoane.

http://bucatariacaseinoastre.blogspot.ro/

Citeşte mai multe despre:   retete anul nou,   retete revelion,   tort ciocolata

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 25101


Mai multe titluri din categorie

Poveștile Ancorei. De Ignat, cu peștele-n afumătoare...

Poveștile Ancorei. De Ignat, cu peștele-n afumătoare...
Dacă-i decembrie și s-apropie capătul anului, două-ntâmplări – cu accente gurmande – nu vor lipsi din calendar: Ignatul și Crăciunul. Cu toate bucatele lor de poveste. Dar... godăceii greu își află drum...

Poveștile Ancorei. Fericirea vine Luni

Poveștile Ancorei. Fericirea vine Luni
Galerie Foto 15 decembrie 2014Va fi intuneric afara cat sa inceapa povestea. Focul va arde in semineu, vei furisa privirea prin ferestrele mari catre lac si padure. Nici nu vei crede ca te afli in mijloc de Bucuresti, ci intr-un...

Poveştile Ancorei. Din vremea când parlamentul hotăra de câte ori pe săptămână să mănânci somon...

Poveştile Ancorei. Din vremea când parlamentul hotăra de câte ori pe săptămână să mănânci somon...
Înainte de a vă invita din nou la un prânz (ori la o cină) la Cherhanaua Ancora, să vă istorisesc ceva... În secolul al XIX-lea, apele teritoriale ale Scoţiei erau pline de somoni, iar vasele de pescuit se...

POVEŞTILE ANCOREI: Un calcan și o “turbotieră”

POVEŞTILE ANCOREI: Un calcan și o “turbotieră”
Trecem pragul dintr-un anotimp în altul, bucurându-ne de dezlegările la pește ale fiecărui sfârșit de săptămână. De ziua cea curată a Sfântului Andrei, ocrotitorul românilor. De ziua cea sfântă a...

Facebook-ul la vremea despărțirii dintre Mihaela Rădulescu - Dani Oțil. Mesaje și reacții

Facebook-ul la vremea despărțirii dintre Mihaela Rădulescu - Dani Oțil. Mesaje și reacții
Mihaela Rădulescu și Dani Oțil au avut un schimb de mesaje pe Facebook, prin care au trecut, și pentru public, relația pe care au avut-o la timpul trecut. Dani Oțil a publicat pe contul său un mesaj extrem de...

A fost desemnat CEL MAI SEXY BĂRBAT în viaţă! Este australian, are 31 de ani şi este căsătorit cu actriţa Elsa Pataky

A fost desemnat CEL MAI SEXY BĂRBAT în viaţă!  Este australian, are 31 de ani şi este căsătorit cu actriţa Elsa Pataky
Galerie Foto Starul din 'Thor' (2011), actorul australian Chris Hemsworth, a fost desemnat marţi de către revista People 'cel mai sexy bărbat în viaţă' în cadrul unei transmisiuni live a talk-show-ului de seară 'Jimmy...

Lumea pătrăţelelor de fericire, în pericol! Ciocolata ar putea deveni un lux până în 2020

Lumea pătrăţelelor de fericire, în pericol! Ciocolata ar putea deveni un lux până în 2020
Lumea pătrăţelelor de fericire ar putea să nu mai existe până în anul 2020, după ce producătorii se luptă să ţină pasul cu cererea care se află în continuă creştere.Grupul elveţian Barry Callebaut a...

Poveștile Ancorei. Barbunul și învățații din antica Romă

Poveștile Ancorei. Barbunul și învățații din antica Romă
„Nimic nu e mai frumos decât un barbun care moare! Ultima lui respirație, ultima zbatere îl face să fie de un roșu aprins. (...) Între viață și moarte, există o gradație a culorii, în nuanțe subtile. Mai...

Nicoleta Svârlefus şi Astrocafe.ro te invită în tabăra de Creaţie şi ReCreaţie Conştientă: A FI şi A PRIMI TOT ce EŞTI

Nicoleta Svârlefus şi Astrocafe.ro te invită în tabăra de Creaţie şi ReCreaţie Conştientă: A FI şi A PRIMI TOT ce EŞTI
În perioada: 11-15 decembrie 2014 revenim cu o tabără nouă, la final de an, care să te sprijine să te dăruieşti tu, ţie, în totalitate. E ca un dar pe care ţi-l faci de Crăciun, acela de a te primi exact aşa...

Bono de la U2, urmărit de ghinioane. După ce a fost la un pas să cadă din avion, urmează să fie operat după un accident de bicicletă

Bono de la U2, urmărit de ghinioane. După ce a fost la un pas să cadă din avion, urmează să fie operat după un accident de bicicletă
Bono, liderul formaţiei U2, este urmărit de ghinioane. După ce săptămâna trecută a avut parte de un zbor cu peripeţii, solistul urmează să fie operat după ce a căzut de pe bicicletă în Central Park din New...

Sfaturile specialiştilor pentru a proteja o casa neterminată pe timp de iarnă

Sfaturile specialiştilor pentru a proteja o casa neterminată pe timp de iarnă
Specialiştii în construcţii spun că, în cazul în care nu este protejată corespunzător pe timp de iarnă, o construcţie va necesita reparaţii în primăvară, reparaţii pentru care proprietarul va plăti sume...

Bono, de la U2, a păcălit moartea. Avionul cu care călătorea a pierdut o uşă în zbor!

Bono, de la U2, a păcălit moartea. Avionul cu care călătorea a pierdut o uşă în zbor!
Bono, solistul trupei U2, a trecut prin momente de groază, miercuri, când se afla într-un avion privat cu destinaţia Berlin.Bono şi patru prieteni călătoreau de la Dublin, Irlanda, către Berlin, cu un avion priva...

Reportajele „În premieră cu Carmen Avram” schimbă destine

Reportajele „În premieră cu Carmen Avram” schimbă destine
În urma materialului difuzat de „În premieră cu Carmen Avram”, despre viaţa copiilor bolnavi de cancer şi lipsa aparatelor necesare pentru diagnostic şi tratament de la Institutul Oncologic Bucureşti,...

Noile tipuri de alimente modificate genetic: Roşiile cu gust de lămâie şi peştii fluorescenţi

Noile tipuri de alimente modificate genetic: Roşiile cu gust de lămâie şi peştii fluorescenţi
Cercetătorii au reuşit să modifice diferite animale şi plante pentru a le îmbunătăţi performanţele oferite deja de natură. Astfel, au fost inventaţi porcii ecologici, roşiile cu gust de lămâie sau peştii...

Gabriela Firea și Florin Pandele vor avea încă un băiețel!

Gabriela Firea și Florin Pandele vor avea încă un băiețel!
Gabriela Firea a dezvăluit pe contul său de Facebook sexul viitorului său copil. ”Inevitabilul s-a produs și „molecula" cu numărul 3 va fi... tot un băiețel, ceea ce mă va transforma, la un moment dat, în so...