x close

REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată

0
Autor: CS 29 Dec 2012 - 17:04
REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată bucatariacaseinoastre.blogspot.ro Tort cu 3 feluri de ciocolata


Un clasic de mult vizat, dar caruia numai o zi aniversara si o vreme friguroasa ii puteau potenta impactul. Pentru cei ce iubesc ciocolata, acest tort este un vis implinit, aducand in atentie, cu fiecare strat, o noua aroma alaturata celui mai savuros ingredient. Si astfel fiecare lingurita te poarta prin lumea delicata a ciocolatei albe imbogatita cu lichior de oua, prin cea matasoasa a ciocolatei cu lapte, culminand cu cea usor aspra, dar ferma, a ciocolatei amarui cu aroma de rom, pastrand pentru final pandispanul aerat si plin de cacao.
Un tort spectaculos, servit la ocazii speciale, numai bun pentru noaptea de Revelion.


INGREDIENTE BLAT (21cm):
2 oua mari
50g zahar
2 linguri ulei
40g faina pentru prajituri
10g cacao
1/4 lingurita praf de copt
un praf de sare

CREMA CIOCOLATA AMARUIE:
100g frisca lichida
200g ciocolata amaruie (minim 50% unt cacao)
200g frisca batuta
1 lingurita esenta de rom
3 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA CU LAPTE:
100g frisca lichida
150g ciocolata cu lapte (sau Nutella)
150g frisca batuta
2 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA ALBA:
100g frisca lichida
150g ciocolata alba
150g frisca batuta
50ml lichior de oua
3 foi gelatina

+300g batoane cu interior de ciocolata

PREPARARE:

Pentru blat, se scot ouale din timp, pentru a ajunge la temperatura camerei sau se tin 15 min in apa calda. Albusurile se separa cu grija de galbenusuri, astfel incat sa nu ramana urme de galbenus impreuna cu albusurile, apoi se amesteca cu zaharul si sarea, timp de 5 min, la viteza mare. Cand albusurile nu mai prezinta bule mari de aer si seamana cu o spuma precum zapada, se adauga toate galbenusurile, frecate anterior cu uleiul. Se incorporeaza cu ajutorul unui tel, amestecand usor, circular, de sus in jos.
Separat se siteaza si se amesteca faina, cacaoa si praful de copt. Ingredientele uscate se adauga compozitiei cu ou, in trei transe, amestecand dupa fiecare. Se continua a amesteca folosind telul, pana cand se sparg toate cocoloasele.
Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata (pe pereti), iar pe al carei fund a fost fixata hartie de copt.
Blatul se coace 20 de minute, la foc mediu, in cuptorul preincins. Blatul copt se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Cremele se pregatesc pe rand, pornind de la cea de jos, cea cu ciocolata amaruie. Procesul este similar, dupa cum urmeaza: frisca lichida se pune la incalzit, intr-o craticioara. Cand aceasta incepe sa fiarba, se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucatele cat mai mici, apoi se amesteca pana cand se obtine o compozitie uniforma.
Intre timp, foile de gelatina se pun la hidratat in apa rece, destula cat sa le acopere. Dupa 2-3 minute, foile se scot din apa si se storc in mana.
Se verifica temperatura compozitiei cu ciocolata si, daca se simte usor fierbinte, se adauga o foaie de gelatina. Daca aceasta s-a dizolvat in maxim 5 secunde, se pot adauga si urmatoarele, compozitia avand o temperatura destul de inalta incat sa asigure dizolvarea completa a gelatinei.

Ciocolata topita se pune la racit in baie de apa rece, timp in care se bate restul de frisca. Pentru ca frisca sa se intareasca, inainte de a fi desfacuta si batuta, cutia se introduce in congelator, pentru 10 minute.
Frisca batuta se incorporeaza in compozitia cu ciocolata, impreuna cu esenta sau, in cazul cremei cu ciocolata alba, lichiorului de oua. In cazul in care nu se foloseste lichior, cei 50ml de lichior se inlocuiesc cu alti 50ml de frisca batuta.

Crema de ciocolata amaruie se toarna si se niveleaza peste blatul de tort racit, asezat invers (cu partea de sus indreptata in jos) pe platoul de servire si fixat cu ajutorul unui inel de la forma in care a fost copt blatul

Blatul si crema se introduc in frigider pana cand este gata crema urmatoare. Dupa ce aceasta este nivelata in cadrul inelului, tortul se reintroduce in congelator, in asteptarea celei de-a treia creme, cea alba. Dupa adaugarea cremei albe, tortul se introduce in frigider, unde va ramane cel putin 4 ore, timpul necesar ca tortul sa se intareasca. Pentru a putea inlatura inelul, se trece un cutit cu lama subtire de jur imprejurul tortului, avand grija ca acesta sa fie perfect perpendicular pe platou si mereu in contact cu inelul. In caz contrar marginea tortului va iesi valurita.

Daca se doreste a fi decorat cu batoane de ciocolata, este bine ca acest lucru sa fie facut cu putin timp inainte de servire, deoarece, in contact cu umezeala din frigider, anumite tipuri de batoane au tendinta de a se inmuia. Pentru a fixa batoanele de peretele lateral al tortului, acesta se unge cu ciocolata topita si racita, aceasta reprezentand liantul dintre tort si batoane.

http://bucatariacaseinoastre.blogspot.ro/

Citeşte mai multe despre:   retete anul nou,   retete revelion,   tort ciocolata

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 47057


Mai multe titluri din categorie

Ce semnificație are numele tău dacă începe cu litera S

 Ce semnificație are numele tău dacă începe cu litera S
Câteva litere din alfabet sunt cunoscute pentru impactul pe care-l au asupra vieții unei persoane și, prin urmare, multe dintre numele încep cu aceste litere. Cele mai puternice sunt:”A, J, O și...

Zodii cu destin măreț. Cine are noroc

 Zodii cu destin măreț. Cine are noroc
Se spune că destinul este implacabil și nu poate fi schimbat, dar adevărul este că de multe ori și noi contribuim la crearea lui într-o oarecare măsură, mai ales dacă suntem obișnuiți să luptăm și să...

Babele, tradiții și obiceiuri la început de primăvară

Babele, tradiții și obiceiuri la început de primăvară
Un nou început de martie, aceeași tradiție din fiecare an. Începutul primăverii marchează un capitol nou, plin de dorințe și speranțe. Așa că, dacă vrei să ştii care va fi starea ta de spirit...

Licitaţia unui prânz cu Berlusconi a ajuns la 25.000 de euro

Licitaţia unui prânz cu Berlusconi a ajuns la 25.000 de euro
La 80 de ani, fostul premier italian Silvio Berlusconi mai are încă disponibilitate pentru întâlniri, însă de data aceasta pentru o cauză bună. Berlusconi a acceptat să participe la...

VIDEO - Angelina Jolie şi copiii ei au mâncat păianjeni şi scorpioni în Cambodgia

VIDEO - Angelina Jolie şi copiii ei au mâncat păianjeni şi scorpioni în Cambodgia
În cadrul recentei sale vizite în Cambodgia pentru a-şi prezenta noul său film în calitate de regizoare "First they killed my father", Angelina Jolie a vrut să împartă cu copiii ei...

Zodiacul chinezesc al banilor

 Zodiacul chinezesc al banilor
Din punct de vedere economic anul 2017 - al Cocoșului - este despre cei harnici, despre muncitori, despre perseverență și reușite. Este un an generos cu cei serioși și competitivi și mai puțin prietenos cu cei...

Andrei Ștefănescu a devenit tată de băiat! Ce nume i-a pus artistul copilului

Andrei Ștefănescu a devenit tată de băiat! Ce nume i-a pus artistul copilului
Andrei Ștefănescu, pe care telespectatorii Antenei 1 îl văd în fiecare seară de sâmbătă, de la ora 20.00, în postura de concurent la “Te cunosc de undeva!” este, de două zile, tată! Iubita lui, Antonia,...

REŢETA ZILEI: Pui întreg la cuptor cu usturoi şi lămâie

REŢETA ZILEI: Pui întreg la cuptor cu usturoi şi lămâie
Ingrediente: Un pui întreg de 1,6 kg, 1 kg de cartofi, 2 căpățâni de usturoi, 100 ml vin alb, 100 ml supă de pui/legume,  unt, 2 fire rozmarin, 6 frunze dafin, o lămâie Mod de...

Reguli de etichetă, cu Nadina Câmpean. Șapte secunde decisive pentru o relație

Reguli de etichetă, cu Nadina Câmpean. Șapte secunde decisive pentru o relație
Șapte secunde sunt suficiente pentru a ne forma o părere despre un om pe care abia l-am cunoscut, spun cercetătorii englezi. Și cine suntem noi să-i contrazicem? Ba mai mult, aceiași oameni de știinţă susțin c

Maria Coman (Antena 3): Știe toate versurile trupei Ace of Base

Maria Coman (Antena 3): Știe toate versurile trupei Ace of Base
Pe Maria Coman o puteţi vedea sâmbăta şi duminica la Antena 3, unde prezintă “News Magazine”. Dincolo de ecran, prezentatoarea e un om ca toţi oamenii, îndrăgostită de viaţă, de vacanţe...

Horoscopul iubirii în luna martie

Horoscopul iubirii în luna martie
Îți vei întâlni marea dragoste? Vei avea parte de surprize plăcute din partea iubitului? Veți trece peste divergențe sau relația voastră se va destrăma? Află ce îți rezervă astrele...

Horoscopul săptămânii viitoare. Ce-ți rezervă astrele

Horoscopul săptămânii viitoare. Ce-ți rezervă astrele
Descoperă ce-ți prezic astrele pentru finele lunii februarie, scrie clickpentrufemei.ro. BERBEC Foarte optimistă şi admirată, este posibil să încheiaţi o relaţie sentimentală frumoasă, deoarece...

Cea mai bună rețetă de plăcintă cu afine

 Cea mai bună rețetă de plăcintă cu afine
Aluatul foitaj poate fi un ajutor binevenit atunci când îţi propui să prepari câteva deserturi simple şi rapide. Încearcă şi tu această reţetă de plăcinte cu afine şi te vei convinge de...

Cum se distrau românii în comunism

Cum se distrau românii în comunism
Te-ai întrebat vreodată cum se distrau oamenii pe vremea lui Ceaușescu? Unde mergeau sâmbătă seara, unde mâncau, ce haine îmbrăcau și cum anume își petreceau timpul? Dacă acum avem...

O cunoscută vedetă Antena 1 explică de ce nu se îngrașă

O cunoscută vedetă Antena 1 explică de ce nu se îngrașă
Dan Negru, cunoscutul prezentator de la Antena 1, reacționează după ce subiectul privind geutatea sa a fost abordat într-o emisiune mondenă, dezvăluind motivul pentru care nu se...