x close

REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată

0
Autor: CS 29 Dec 2012 - 17:04
REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată bucatariacaseinoastre.blogspot.ro Tort cu 3 feluri de ciocolata


Un clasic de mult vizat, dar caruia numai o zi aniversara si o vreme friguroasa ii puteau potenta impactul. Pentru cei ce iubesc ciocolata, acest tort este un vis implinit, aducand in atentie, cu fiecare strat, o noua aroma alaturata celui mai savuros ingredient. Si astfel fiecare lingurita te poarta prin lumea delicata a ciocolatei albe imbogatita cu lichior de oua, prin cea matasoasa a ciocolatei cu lapte, culminand cu cea usor aspra, dar ferma, a ciocolatei amarui cu aroma de rom, pastrand pentru final pandispanul aerat si plin de cacao.
Un tort spectaculos, servit la ocazii speciale, numai bun pentru noaptea de Revelion.


INGREDIENTE BLAT (21cm):
2 oua mari
50g zahar
2 linguri ulei
40g faina pentru prajituri
10g cacao
1/4 lingurita praf de copt
un praf de sare

CREMA CIOCOLATA AMARUIE:
100g frisca lichida
200g ciocolata amaruie (minim 50% unt cacao)
200g frisca batuta
1 lingurita esenta de rom
3 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA CU LAPTE:
100g frisca lichida
150g ciocolata cu lapte (sau Nutella)
150g frisca batuta
2 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA ALBA:
100g frisca lichida
150g ciocolata alba
150g frisca batuta
50ml lichior de oua
3 foi gelatina

+300g batoane cu interior de ciocolata

PREPARARE:

Pentru blat, se scot ouale din timp, pentru a ajunge la temperatura camerei sau se tin 15 min in apa calda. Albusurile se separa cu grija de galbenusuri, astfel incat sa nu ramana urme de galbenus impreuna cu albusurile, apoi se amesteca cu zaharul si sarea, timp de 5 min, la viteza mare. Cand albusurile nu mai prezinta bule mari de aer si seamana cu o spuma precum zapada, se adauga toate galbenusurile, frecate anterior cu uleiul. Se incorporeaza cu ajutorul unui tel, amestecand usor, circular, de sus in jos.
Separat se siteaza si se amesteca faina, cacaoa si praful de copt. Ingredientele uscate se adauga compozitiei cu ou, in trei transe, amestecand dupa fiecare. Se continua a amesteca folosind telul, pana cand se sparg toate cocoloasele.
Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata (pe pereti), iar pe al carei fund a fost fixata hartie de copt.
Blatul se coace 20 de minute, la foc mediu, in cuptorul preincins. Blatul copt se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Cremele se pregatesc pe rand, pornind de la cea de jos, cea cu ciocolata amaruie. Procesul este similar, dupa cum urmeaza: frisca lichida se pune la incalzit, intr-o craticioara. Cand aceasta incepe sa fiarba, se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucatele cat mai mici, apoi se amesteca pana cand se obtine o compozitie uniforma.
Intre timp, foile de gelatina se pun la hidratat in apa rece, destula cat sa le acopere. Dupa 2-3 minute, foile se scot din apa si se storc in mana.
Se verifica temperatura compozitiei cu ciocolata si, daca se simte usor fierbinte, se adauga o foaie de gelatina. Daca aceasta s-a dizolvat in maxim 5 secunde, se pot adauga si urmatoarele, compozitia avand o temperatura destul de inalta incat sa asigure dizolvarea completa a gelatinei.

Ciocolata topita se pune la racit in baie de apa rece, timp in care se bate restul de frisca. Pentru ca frisca sa se intareasca, inainte de a fi desfacuta si batuta, cutia se introduce in congelator, pentru 10 minute.
Frisca batuta se incorporeaza in compozitia cu ciocolata, impreuna cu esenta sau, in cazul cremei cu ciocolata alba, lichiorului de oua. In cazul in care nu se foloseste lichior, cei 50ml de lichior se inlocuiesc cu alti 50ml de frisca batuta.

Crema de ciocolata amaruie se toarna si se niveleaza peste blatul de tort racit, asezat invers (cu partea de sus indreptata in jos) pe platoul de servire si fixat cu ajutorul unui inel de la forma in care a fost copt blatul

Blatul si crema se introduc in frigider pana cand este gata crema urmatoare. Dupa ce aceasta este nivelata in cadrul inelului, tortul se reintroduce in congelator, in asteptarea celei de-a treia creme, cea alba. Dupa adaugarea cremei albe, tortul se introduce in frigider, unde va ramane cel putin 4 ore, timpul necesar ca tortul sa se intareasca. Pentru a putea inlatura inelul, se trece un cutit cu lama subtire de jur imprejurul tortului, avand grija ca acesta sa fie perfect perpendicular pe platou si mereu in contact cu inelul. In caz contrar marginea tortului va iesi valurita.

Daca se doreste a fi decorat cu batoane de ciocolata, este bine ca acest lucru sa fie facut cu putin timp inainte de servire, deoarece, in contact cu umezeala din frigider, anumite tipuri de batoane au tendinta de a se inmuia. Pentru a fixa batoanele de peretele lateral al tortului, acesta se unge cu ciocolata topita si racita, aceasta reprezentand liantul dintre tort si batoane.

http://bucatariacaseinoastre.blogspot.ro/

Citeşte mai multe despre:   retete anul nou,   retete revelion,   tort ciocolata

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 42404


Mai multe titluri din categorie

România misterioasă. Legenda Cascadei Bigăr (aleasă „cea mai spectaculoasă cascadă din lume”) - VIDEO

România misterioasă. Legenda Cascadei Bigăr (aleasă „cea mai spectaculoasă cascadă din lume”) - VIDEO
A fost aleasă în 2013 de către site-ul The World Geography din Statele Unite ale Americii drept „cea mai spectaculoasă cădere de apă din lume”, Cascada Bgăr întrecând alte cascade...

Prima navă de croazieră din SUA a ajuns la Havana, după o pauză de mai bine de 50 de ani

Prima navă de croazieră din SUA a ajuns la Havana, după o pauză de mai bine de 50 de ani
Nava de croazieră "Adonia", a companiei Fathom, filială a Carnival, a sosit luni la Havana şi a deschis prima linie de croazieră dintre SUA şi Cuba în mai bine de jumătate de secol, relatează...

Ce să mâncăm după mesele copioase de Paște - Salată cu spanac, piept de pui și căpșuni

Ce să mâncăm după mesele copioase de Paște - Salată cu spanac, piept de pui și căpșuni
2 piepți de pui, fără piele și os, tăiați cubulețe 2 linguri cu ulei de măsline 2 linguri cu oțet balcamic o mână cu frunze de spanac, spălate și uscate 300 g de căpșuni 125 grame de...

Kate Middleton, pe coperta revistei Vogue, la centenarul ediției britanice

Kate Middleton, pe coperta revistei Vogue, la centenarul ediției britanice
Ducesa de Cambridge, Kate Middleton, va apărea pe coperta numărului aniversar care va celebra centenarul ediţiei britanice a revistei Vogue, relatează Reuters.  Sâmbătă seara, editorii de la Vogue au...

5 utilizări ale uleiului de măsline în afara bucătăriei

5 utilizări ale uleiului de măsline în afara bucătăriei
Beneficiile uleiului de măsline sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri. Este bogat în antioxidanți și este cea mai importantă sursă de grăsimi mononesaturate, fiind unul din ingredientele de ba...

Mărturisiri cutremurătoare despre Cornel Patrichi. Care au fost marile lui iubiri

Mărturisiri cutremurătoare despre Cornel Patrichi. Care au fost marile lui iubiri
Cornelia Patrichi a făcut mărturisiri cutremurătoare la ”Agentul Vip” despre planurile pe care ea și soțul ei le aveau în această vară, dar și despre povestea lor de dragoste. ”A fost...

Un fost tenisman susține ca a avut ”o relație extrem de apropiată” cu Lady Di

Un fost tenisman susține ca a avut ”o relație extrem de apropiată” cu Lady Di
Un fost jucător de tenis susține că a avut ”o relație extrem de apropiată” cu prințesa Diana în timpul mariajului ei cu prințul Charles. Tenismanul sârb Slobodan Zivojinovic, acum...

Care sunt mănăstirile favorite din județul Bacău

Care sunt mănăstirile favorite din județul Bacău
Mănăstirea Vorona, mănăstirea Zosin şi mănăstirea Gorovei ar putea constitui, şi în acest an, principalele atracţii ale credincioşilor în noaptea de Înviere. Fluxul mare de...

DISTRACȚIA în VAMA VECHE a început de joi

DISTRACȚIA în VAMA VECHE a început de joi
Primii turiști au ajuns în Vama Veche încă de joi, 28 aprilie, relatează replicaonline.ro. Vama Veche, ultima localitate înainte de granița cu Bulgaria, atrage în fiecare an mii de tineri...

Cine au fost iubitele muzicianului Prince

Cine au fost iubitele muzicianului Prince
Cuceririle în rândul vedetelor din lumea muzicii incluse pe lista seducătorului Prince sunt multe, printre acestea figurând nume ca Susanna Hoffs (solista trupei The Bangles), Madonna sau Sheena...

Câte calorii au preparatele de Paști. Lista la 100 de grame

Câte calorii au preparatele de Paști. Lista la 100 de grame
Iată așadar, o listă de preparate de Paști și caloriile la 100 de grame, asta pentru a vă face o idee despre cum și cât să mâncați de sărbători fără să vă dăuneze prea mult, scrie...

Plajele din sudul litoralului au fost extinse cu câteva zeci de hectare cu ajutorul fondurilor europene

Plajele din sudul litoralului au fost extinse cu câteva zeci de hectare cu ajutorul fondurilor europene
Plajele din zona sudică a litoralului românesc sunt pregătite să-şi primească turiştii în acest an, acestea fiind extinse cu câteva zeci de hectare cu ajutorul unui proiect finanţat prin...

Cele mai bune condimente pentru masa de Paște

Cele mai bune condimente pentru masa de Paște
Dau gust mâncării, dar au şi efecte terapeutice. Medicul Ovidiu Chiş, expert în medicina tradiţională indiană, ne spune ce condimente să punem în mâncare, astfel încât să nu av...

Unde ieșim în zilele libere de Sărbători

Unde ieșim în zilele libere de Sărbători
Weeekend-ul acesta va fi unul plin de evenimente și distracții, atât în marile orașe din țară, cât și pe litoral. De la târgurile de Paști cu produse tradiționale la concerte și...

Turcia: Numărul turiştilor străini a scăzut cu aproape 13% în luna martie

Numărul turiştilor străini din Turcia a scăzut cu 12,8% în luna martie 2016 faţă de perioada similară a anului trecut pe fondul atacurilor teroriste, a conflictelor violente şi a disputelor diplomatice,...