x close

REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată

0
Autor: CS 29 Dec 2012 - 17:04
REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată bucatariacaseinoastre.blogspot.ro Tort cu 3 feluri de ciocolata


Un clasic de mult vizat, dar caruia numai o zi aniversara si o vreme friguroasa ii puteau potenta impactul. Pentru cei ce iubesc ciocolata, acest tort este un vis implinit, aducand in atentie, cu fiecare strat, o noua aroma alaturata celui mai savuros ingredient. Si astfel fiecare lingurita te poarta prin lumea delicata a ciocolatei albe imbogatita cu lichior de oua, prin cea matasoasa a ciocolatei cu lapte, culminand cu cea usor aspra, dar ferma, a ciocolatei amarui cu aroma de rom, pastrand pentru final pandispanul aerat si plin de cacao.
Un tort spectaculos, servit la ocazii speciale, numai bun pentru noaptea de Revelion.


INGREDIENTE BLAT (21cm):
2 oua mari
50g zahar
2 linguri ulei
40g faina pentru prajituri
10g cacao
1/4 lingurita praf de copt
un praf de sare

CREMA CIOCOLATA AMARUIE:
100g frisca lichida
200g ciocolata amaruie (minim 50% unt cacao)
200g frisca batuta
1 lingurita esenta de rom
3 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA CU LAPTE:
100g frisca lichida
150g ciocolata cu lapte (sau Nutella)
150g frisca batuta
2 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA ALBA:
100g frisca lichida
150g ciocolata alba
150g frisca batuta
50ml lichior de oua
3 foi gelatina

+300g batoane cu interior de ciocolata

PREPARARE:

Pentru blat, se scot ouale din timp, pentru a ajunge la temperatura camerei sau se tin 15 min in apa calda. Albusurile se separa cu grija de galbenusuri, astfel incat sa nu ramana urme de galbenus impreuna cu albusurile, apoi se amesteca cu zaharul si sarea, timp de 5 min, la viteza mare. Cand albusurile nu mai prezinta bule mari de aer si seamana cu o spuma precum zapada, se adauga toate galbenusurile, frecate anterior cu uleiul. Se incorporeaza cu ajutorul unui tel, amestecand usor, circular, de sus in jos.
Separat se siteaza si se amesteca faina, cacaoa si praful de copt. Ingredientele uscate se adauga compozitiei cu ou, in trei transe, amestecand dupa fiecare. Se continua a amesteca folosind telul, pana cand se sparg toate cocoloasele.
Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata (pe pereti), iar pe al carei fund a fost fixata hartie de copt.
Blatul se coace 20 de minute, la foc mediu, in cuptorul preincins. Blatul copt se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Cremele se pregatesc pe rand, pornind de la cea de jos, cea cu ciocolata amaruie. Procesul este similar, dupa cum urmeaza: frisca lichida se pune la incalzit, intr-o craticioara. Cand aceasta incepe sa fiarba, se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucatele cat mai mici, apoi se amesteca pana cand se obtine o compozitie uniforma.
Intre timp, foile de gelatina se pun la hidratat in apa rece, destula cat sa le acopere. Dupa 2-3 minute, foile se scot din apa si se storc in mana.
Se verifica temperatura compozitiei cu ciocolata si, daca se simte usor fierbinte, se adauga o foaie de gelatina. Daca aceasta s-a dizolvat in maxim 5 secunde, se pot adauga si urmatoarele, compozitia avand o temperatura destul de inalta incat sa asigure dizolvarea completa a gelatinei.

Ciocolata topita se pune la racit in baie de apa rece, timp in care se bate restul de frisca. Pentru ca frisca sa se intareasca, inainte de a fi desfacuta si batuta, cutia se introduce in congelator, pentru 10 minute.
Frisca batuta se incorporeaza in compozitia cu ciocolata, impreuna cu esenta sau, in cazul cremei cu ciocolata alba, lichiorului de oua. In cazul in care nu se foloseste lichior, cei 50ml de lichior se inlocuiesc cu alti 50ml de frisca batuta.

Crema de ciocolata amaruie se toarna si se niveleaza peste blatul de tort racit, asezat invers (cu partea de sus indreptata in jos) pe platoul de servire si fixat cu ajutorul unui inel de la forma in care a fost copt blatul

Blatul si crema se introduc in frigider pana cand este gata crema urmatoare. Dupa ce aceasta este nivelata in cadrul inelului, tortul se reintroduce in congelator, in asteptarea celei de-a treia creme, cea alba. Dupa adaugarea cremei albe, tortul se introduce in frigider, unde va ramane cel putin 4 ore, timpul necesar ca tortul sa se intareasca. Pentru a putea inlatura inelul, se trece un cutit cu lama subtire de jur imprejurul tortului, avand grija ca acesta sa fie perfect perpendicular pe platou si mereu in contact cu inelul. In caz contrar marginea tortului va iesi valurita.

Daca se doreste a fi decorat cu batoane de ciocolata, este bine ca acest lucru sa fie facut cu putin timp inainte de servire, deoarece, in contact cu umezeala din frigider, anumite tipuri de batoane au tendinta de a se inmuia. Pentru a fixa batoanele de peretele lateral al tortului, acesta se unge cu ciocolata topita si racita, aceasta reprezentand liantul dintre tort si batoane.

http://bucatariacaseinoastre.blogspot.ro/

Citeşte mai multe despre:   retete anul nou,   retete revelion,   tort ciocolata

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 44011


Mai multe titluri din categorie

Meșteșug și tradiție – Muzeul Vivant

Meșteșug și tradiție – Muzeul Vivant
Într-un spațiu pitoresc de la poalele munților Neamțului ai ocazia să descoperi traiul românilor de odinioară. Te poftim într-un muzeu unic în România, un muzeu organizat într-o...

Cetatea Alba Carolina și festivalul său secret

Cetatea Alba Carolina și festivalul său secret
Galerie Foto Cetatea Alba Carolina a făcut din Alba Iulia unul din cele mai impresionante obiective turistice din România. Monumentul acoperă peste 2000 de ani de istorie și este atât de vast, încât unui tu...

iUmor. Juratul Mihai Bendeac, curtat și în acest sezon de concurente

iUmor. Juratul Mihai Bendeac, curtat și în acest sezon de concurente
Galerie Foto Nu mai este deloc o surpriză pentru cei trei jurați ai emisiunii ca pe scena de la „iUmor” să urce oameni al căror umor de calitate să-i cucerească încă de la primele momente. După cum nici...

Un dulce ieftin, uşor de făcut şi delicios - Fursecuri cu lămâie

Un dulce ieftin, uşor de făcut şi delicios - Fursecuri cu lămâie
Ingrediente: 3 ouă 170 g. zahăr 280 g. de unt 300 g. de făina 2,5 lingurițe de praf de copt 3 lingurițe de extract de lamâie Mod de...

Tudor Gheorghe aduce "Toamna Simfonic” şi la Timişoara

Tudor Gheorghe aduce "Toamna Simfonic” şi la Timişoara
Șapte oraşe ale ţării îl așteaptă pe Tudor Gheorghe, să aducă "Toamna Simfonic". Și timişorenii au ales ca „olteanul universal” să-i încânte cu muzica lui unică, la...

Leonardo DiCaprio a anulat strângerea de fonduri pentru Hillary Clinton! E implicat într-un imens scandal financiar

Leonardo DiCaprio a anulat strângerea de fonduri pentru Hillary Clinton! E implicat într-un imens scandal financiar
 Leonardo DiCaprio ar fi implicat într-unul din cele mai mari scandaluri financiare ale secolului, conform dezvăluirilor din cotidianul elveţian Le Temps, preluat de 7sur7.be. Este vorba de afacerea 1MDB, de...

Destinaţia săptămânii. Glasgow, un oraş ca o carte de istorie

Destinaţia săptămânii. Glasgow, un oraş ca o carte de istorie
Pentru împătimiţii de turism, vizitarea oraşului scoţian Glasgow nu trebuie să lipsească din agendă. Glasgow este cel mai mare oraş al Scoţiei, al treilea din Marea Britanie şi cel mai mare port din...

Cea mai gustoasă salată de ţelină

Cea mai gustoasă salată de ţelină
200 gr țelină rădacină 2-3 linguri de maioneză 5 fire pătrunjel, 1 fir mic tarhon 1 legătură ceapă verde 1 castravete murat 1 lingură capere în oțet sare și piper   Mod de...

Trucuri simple pentru a curăţa tacâmurile de argint

Trucuri simple pentru a curăţa tacâmurile de argint
Elegante și prețioase, tacâmurile din argint dau o notă specială meselor cu dichis. Pentru a le proteja și păstra strălucirea timp îndelungat, este necesară o îngrijire deosebită. Argintul se...

Unic în România. Tamina, locul cu cinci cascade

Unic în România. Tamina, locul cu cinci cascade
Pe drumul dintre Braşov şi Predeal, în zona Timişul de Sus, se alfă indicatorul şi marcajele pentru cascada Tamina (pătrat alb cu dungă albastră), împreună cu marcajele pentru cabana şi...

Miliardarul britanic Richard Branson a căzut de pe bicicletă direct în cap

Miliardarul britanic Richard Branson a căzut de pe bicicletă direct în cap
Miliardarul britanic Richard Branson, fondatorul companiei Virgin, a suferit în timpul vacanţei petrecute în insulele Virgine un grav accident de bicicleta, în urma căruia s-a ales cu o rană la...

Reşedinţa lui Prince va fi transformată în muzeu

Reşedinţa lui Prince va fi transformată în muzeu
Paisley Park, proprietatea lui Prince unde se află studiourile sale de înregistrare, va fi transformată în parte în muzeu pentru a permite fanilor din octombrie să viziteze acest loc emblematic unde...

Care e cea mai longevivă zodie

 Care e cea mai longevivă zodie
Longevitatea este scrisă în astre, astfel că semnul zodiacal sub influența căruia te afli dezvăluie cât de mult vei trăi. Bineînțeles, în această balanță cântărește mult și...

VIDEO - Steven Seagal obligat de președintele Lukașenko să mănânce un morcov

Video Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, l-a obligat pe actorul american Steven Seagal să mănânce un morcov din grădina locuinţei sale în timpul unei întâlniri ce a avut loc...

Cum se curăță urmele de marker permanent

Cum se curăță urmele de marker permanent
 Deși este numit marker permanent, urmele acestuia de pe suprafețele din lemn, parchet sau mobilă nu ar trebui să vă sperie. Curățarea lor nu este o misiune imposibilă, ci mai degrabă o joacă de copil....