x close

REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată

0
Autor: CS 29 Dec 2012 - 17:04
REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată bucatariacaseinoastre.blogspot.ro Tort cu 3 feluri de ciocolata


Un clasic de mult vizat, dar caruia numai o zi aniversara si o vreme friguroasa ii puteau potenta impactul. Pentru cei ce iubesc ciocolata, acest tort este un vis implinit, aducand in atentie, cu fiecare strat, o noua aroma alaturata celui mai savuros ingredient. Si astfel fiecare lingurita te poarta prin lumea delicata a ciocolatei albe imbogatita cu lichior de oua, prin cea matasoasa a ciocolatei cu lapte, culminand cu cea usor aspra, dar ferma, a ciocolatei amarui cu aroma de rom, pastrand pentru final pandispanul aerat si plin de cacao.
Un tort spectaculos, servit la ocazii speciale, numai bun pentru noaptea de Revelion.


INGREDIENTE BLAT (21cm):
2 oua mari
50g zahar
2 linguri ulei
40g faina pentru prajituri
10g cacao
1/4 lingurita praf de copt
un praf de sare

CREMA CIOCOLATA AMARUIE:
100g frisca lichida
200g ciocolata amaruie (minim 50% unt cacao)
200g frisca batuta
1 lingurita esenta de rom
3 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA CU LAPTE:
100g frisca lichida
150g ciocolata cu lapte (sau Nutella)
150g frisca batuta
2 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA ALBA:
100g frisca lichida
150g ciocolata alba
150g frisca batuta
50ml lichior de oua
3 foi gelatina

+300g batoane cu interior de ciocolata

PREPARARE:

Pentru blat, se scot ouale din timp, pentru a ajunge la temperatura camerei sau se tin 15 min in apa calda. Albusurile se separa cu grija de galbenusuri, astfel incat sa nu ramana urme de galbenus impreuna cu albusurile, apoi se amesteca cu zaharul si sarea, timp de 5 min, la viteza mare. Cand albusurile nu mai prezinta bule mari de aer si seamana cu o spuma precum zapada, se adauga toate galbenusurile, frecate anterior cu uleiul. Se incorporeaza cu ajutorul unui tel, amestecand usor, circular, de sus in jos.
Separat se siteaza si se amesteca faina, cacaoa si praful de copt. Ingredientele uscate se adauga compozitiei cu ou, in trei transe, amestecand dupa fiecare. Se continua a amesteca folosind telul, pana cand se sparg toate cocoloasele.
Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata (pe pereti), iar pe al carei fund a fost fixata hartie de copt.
Blatul se coace 20 de minute, la foc mediu, in cuptorul preincins. Blatul copt se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Cremele se pregatesc pe rand, pornind de la cea de jos, cea cu ciocolata amaruie. Procesul este similar, dupa cum urmeaza: frisca lichida se pune la incalzit, intr-o craticioara. Cand aceasta incepe sa fiarba, se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucatele cat mai mici, apoi se amesteca pana cand se obtine o compozitie uniforma.
Intre timp, foile de gelatina se pun la hidratat in apa rece, destula cat sa le acopere. Dupa 2-3 minute, foile se scot din apa si se storc in mana.
Se verifica temperatura compozitiei cu ciocolata si, daca se simte usor fierbinte, se adauga o foaie de gelatina. Daca aceasta s-a dizolvat in maxim 5 secunde, se pot adauga si urmatoarele, compozitia avand o temperatura destul de inalta incat sa asigure dizolvarea completa a gelatinei.

Ciocolata topita se pune la racit in baie de apa rece, timp in care se bate restul de frisca. Pentru ca frisca sa se intareasca, inainte de a fi desfacuta si batuta, cutia se introduce in congelator, pentru 10 minute.
Frisca batuta se incorporeaza in compozitia cu ciocolata, impreuna cu esenta sau, in cazul cremei cu ciocolata alba, lichiorului de oua. In cazul in care nu se foloseste lichior, cei 50ml de lichior se inlocuiesc cu alti 50ml de frisca batuta.

Crema de ciocolata amaruie se toarna si se niveleaza peste blatul de tort racit, asezat invers (cu partea de sus indreptata in jos) pe platoul de servire si fixat cu ajutorul unui inel de la forma in care a fost copt blatul

Blatul si crema se introduc in frigider pana cand este gata crema urmatoare. Dupa ce aceasta este nivelata in cadrul inelului, tortul se reintroduce in congelator, in asteptarea celei de-a treia creme, cea alba. Dupa adaugarea cremei albe, tortul se introduce in frigider, unde va ramane cel putin 4 ore, timpul necesar ca tortul sa se intareasca. Pentru a putea inlatura inelul, se trece un cutit cu lama subtire de jur imprejurul tortului, avand grija ca acesta sa fie perfect perpendicular pe platou si mereu in contact cu inelul. In caz contrar marginea tortului va iesi valurita.

Daca se doreste a fi decorat cu batoane de ciocolata, este bine ca acest lucru sa fie facut cu putin timp inainte de servire, deoarece, in contact cu umezeala din frigider, anumite tipuri de batoane au tendinta de a se inmuia. Pentru a fixa batoanele de peretele lateral al tortului, acesta se unge cu ciocolata topita si racita, aceasta reprezentand liantul dintre tort si batoane.

http://bucatariacaseinoastre.blogspot.ro/

Citeşte mai multe despre:   retete anul nou,   retete revelion,   tort ciocolata

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Reţeta zilei:Placinte cu branza dulce

Reţeta zilei:Placinte cu branza dulce
Ingrediente aluat 500 gr faina 250 ml lapte  3 oua 20 gr drojdie proaspata 1 lgta zahar brut (pt drojdie) un praf sare umplutura: 700 gr branza de vaci 4 lg smantana grasa 50 - 60 ml...

Curiozități și atracții irezistibile ale celor patru țări din Maramureș

Curiozități și atracții irezistibile ale celor patru țări din Maramureș
Una dintre cele mai frumoase zone turistice ale României, Maramureșul, era arie monoindustrială până în 1990, ocupația de bază fiind în această regiune mineritul. Cu toate acestea, anii comunismului nu au...

10 locuri de muncă potrivite psihopaţilor

10 locuri de muncă potrivite psihopaţilor
A descoperi cine este psihopat nu este atât de uşor pe cât filmele reuşesc să te facă să crezi, scrie Indy100. Psihopaţii nu sunt maniaci obsedaţi de topoare, care îşi doresc să omoare pe toată lumea,...

Reţeta zilei: Spaghete cu rosii, ciuperci si busuioc

Reţeta zilei: Spaghete cu rosii, ciuperci si busuioc
Ingrediente 250 g spaghete integrale 2 linguri ulei de masline 150 g ciuperci champignon 500 g rosii cherry 200 ml suc de rosii 4-5 catei de usturoi frunze...

Anunț surpriză al unei cunoscute cântărețe din România. Este însărcinată cu primul ei copil

Anunț surpriză al unei cunoscute cântărețe din România. Este însărcinată cu primul ei copil
Video Feli Donose este în culmea fericirii. Artista, în vârstă de 31 de ani, a anunțat că este însărcinată cu primul ei copil.  Anunțul a fost făcut chiar de Feli, prin intermediul unei piese impresionante,...

Ciorba de pasăre cu ouă fierte, pentru masa de Sfinții Împărați

Ciorba de pasăre cu ouă fierte, pentru masa de Sfinții Împărați
Unele credinţe populare stabilesc începutul verii chiar de ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena (21 mai). Tot această zi trebuie privită ca dată-limită la care se mai pot semăna terenurile cu porumb,...

10 superstiții, interdicții și credințe populare de Sfinții Împărați Constantin și Elena. Ce să nu faci azi și ce trebuie musai să împlinești

10 superstiții, interdicții și credințe populare de Sfinții Împărați Constantin și Elena. Ce să nu faci azi și ce trebuie musai să împlinești
10 superstiții, interdicții și credințe populare - le aflăm adeseori, în calendarul popular, urmând datele bine stabilite ale calendarului religios. Sfintii Imparati Constantin si Elena sunt sarbatoriti pe 21 mai...

A 14-a noapte la muzeu

A 14-a noapte la muzeu
Bucureştenii au participat în număr foarte mare sâmbătă spre duminică, la "Noaptea Muzeelor", eveniment cultural ajuns la a 14-a ediţie. „În general, în Bucureşti, există un minim şi un maxim, în...

Tartă cu ciocolată. Delicioasă, sănătoasă și nu îngrașă

Tartă cu ciocolată. Delicioasă, sănătoasă și nu îngrașă
Fiindcă problema dulciurilor e cea mai spinoasă când vine vorba de mâncat sănătos și fără să ne îngrășăm, am zis să vă dau din când în când exemple de dulciuri care să respecte toate criteriile...

Rețeta zilei:Somon la cuptor, pe pat de cous-cous

Rețeta zilei:Somon la cuptor, pe pat de cous-cous
Ingrediente 1 bucata somon (150-200 g), cous-cous  1 lime 2 rosii cherry ulei de masline sare piper Mod de preparare Incingem bine gratarul uns cu putin ulei. Punem bucata de somon si doar...

Unde se duc românii în vacanța de Rusalii

Unde se duc românii în vacanța de Rusalii
Majoritatea românilor aleg, de Rusalii, destinaţii din România, în special staţiuni de pe litoral, dar şi pensiuni rurale din diverse regiuni sau staţiuni montane, a precizat pentru AGERPRES, Traian Bădulescu, co...

Deschis și la MapN, de Noaptea Muzeelor

Deschis și la MapN, de Noaptea Muzeelor
Noaptea Muzeelor se sărbătorește și la Muzeul Naţional al Aviaţiei Române și Muzeul Marinei Române, din Constanța. În premieră, doritorii vor putea vizita Memorialul Eroilor Neamului, din Parcul Carol I,...

Noaptea Muzeelor 2018. Expoziţii, concerte, ateliere, proiecţii în Bucureşti

Noaptea Muzeelor 2018. Expoziţii, concerte, ateliere, proiecţii în Bucureşti
Noaptea Muzeelor 2018. Instituţiile muzeale din Capitală îşi deschid porţile sâmbătă, până târziu în noapte, la Noaptea Muzeelor, pregătind pentru vizitatori diferite expoziţii, concerte, ateliere...

NUNTĂ REGALĂ: Publicul rugat să nu arunce cu confeti!

NUNTĂ REGALĂ: Publicul rugat să nu arunce cu confeti!
Forţele de poliţie care asigura securitate în ziua nunţii regale le-au cerut oamenilor din public să nu arunce cu confeti pentru a celebra participarea lor la fericitul moment.   Poliţia din Thames...

Răzvan și Dani au făcut anunțul care i-a intristat pe fani: „Simplu, direct, de anul acesta nu mai prezentăm...”

Răzvan și Dani au făcut anunțul care i-a intristat pe fani: „Simplu, direct, de anul acesta nu mai prezentăm...”
După şapte sezoane, Răzvan şi Dani se despart de proiectul „X Factor”, de la Antena 1. „Simplu, direct, de anul acesta nu mai prezentăm X Factor. Au fost şapte ani minunaţi. Au fost şapte ani de emoţie...
Pe 7 iunie, Jurnalul împlineşte 25 de ani. Spune-ţi povestea şi te premiem!
Serviciul de email marketing furnizat de