x close

REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată

0
Autor: CS 29 Dec 2012 - 17:04
REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată bucatariacaseinoastre.blogspot.ro Tort cu 3 feluri de ciocolata


Un clasic de mult vizat, dar caruia numai o zi aniversara si o vreme friguroasa ii puteau potenta impactul. Pentru cei ce iubesc ciocolata, acest tort este un vis implinit, aducand in atentie, cu fiecare strat, o noua aroma alaturata celui mai savuros ingredient. Si astfel fiecare lingurita te poarta prin lumea delicata a ciocolatei albe imbogatita cu lichior de oua, prin cea matasoasa a ciocolatei cu lapte, culminand cu cea usor aspra, dar ferma, a ciocolatei amarui cu aroma de rom, pastrand pentru final pandispanul aerat si plin de cacao.
Un tort spectaculos, servit la ocazii speciale, numai bun pentru noaptea de Revelion.


INGREDIENTE BLAT (21cm):
2 oua mari
50g zahar
2 linguri ulei
40g faina pentru prajituri
10g cacao
1/4 lingurita praf de copt
un praf de sare

CREMA CIOCOLATA AMARUIE:
100g frisca lichida
200g ciocolata amaruie (minim 50% unt cacao)
200g frisca batuta
1 lingurita esenta de rom
3 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA CU LAPTE:
100g frisca lichida
150g ciocolata cu lapte (sau Nutella)
150g frisca batuta
2 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA ALBA:
100g frisca lichida
150g ciocolata alba
150g frisca batuta
50ml lichior de oua
3 foi gelatina

+300g batoane cu interior de ciocolata

PREPARARE:

Pentru blat, se scot ouale din timp, pentru a ajunge la temperatura camerei sau se tin 15 min in apa calda. Albusurile se separa cu grija de galbenusuri, astfel incat sa nu ramana urme de galbenus impreuna cu albusurile, apoi se amesteca cu zaharul si sarea, timp de 5 min, la viteza mare. Cand albusurile nu mai prezinta bule mari de aer si seamana cu o spuma precum zapada, se adauga toate galbenusurile, frecate anterior cu uleiul. Se incorporeaza cu ajutorul unui tel, amestecand usor, circular, de sus in jos.
Separat se siteaza si se amesteca faina, cacaoa si praful de copt. Ingredientele uscate se adauga compozitiei cu ou, in trei transe, amestecand dupa fiecare. Se continua a amesteca folosind telul, pana cand se sparg toate cocoloasele.
Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata (pe pereti), iar pe al carei fund a fost fixata hartie de copt.
Blatul se coace 20 de minute, la foc mediu, in cuptorul preincins. Blatul copt se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Cremele se pregatesc pe rand, pornind de la cea de jos, cea cu ciocolata amaruie. Procesul este similar, dupa cum urmeaza: frisca lichida se pune la incalzit, intr-o craticioara. Cand aceasta incepe sa fiarba, se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucatele cat mai mici, apoi se amesteca pana cand se obtine o compozitie uniforma.
Intre timp, foile de gelatina se pun la hidratat in apa rece, destula cat sa le acopere. Dupa 2-3 minute, foile se scot din apa si se storc in mana.
Se verifica temperatura compozitiei cu ciocolata si, daca se simte usor fierbinte, se adauga o foaie de gelatina. Daca aceasta s-a dizolvat in maxim 5 secunde, se pot adauga si urmatoarele, compozitia avand o temperatura destul de inalta incat sa asigure dizolvarea completa a gelatinei.

Ciocolata topita se pune la racit in baie de apa rece, timp in care se bate restul de frisca. Pentru ca frisca sa se intareasca, inainte de a fi desfacuta si batuta, cutia se introduce in congelator, pentru 10 minute.
Frisca batuta se incorporeaza in compozitia cu ciocolata, impreuna cu esenta sau, in cazul cremei cu ciocolata alba, lichiorului de oua. In cazul in care nu se foloseste lichior, cei 50ml de lichior se inlocuiesc cu alti 50ml de frisca batuta.

Crema de ciocolata amaruie se toarna si se niveleaza peste blatul de tort racit, asezat invers (cu partea de sus indreptata in jos) pe platoul de servire si fixat cu ajutorul unui inel de la forma in care a fost copt blatul

Blatul si crema se introduc in frigider pana cand este gata crema urmatoare. Dupa ce aceasta este nivelata in cadrul inelului, tortul se reintroduce in congelator, in asteptarea celei de-a treia creme, cea alba. Dupa adaugarea cremei albe, tortul se introduce in frigider, unde va ramane cel putin 4 ore, timpul necesar ca tortul sa se intareasca. Pentru a putea inlatura inelul, se trece un cutit cu lama subtire de jur imprejurul tortului, avand grija ca acesta sa fie perfect perpendicular pe platou si mereu in contact cu inelul. In caz contrar marginea tortului va iesi valurita.

Daca se doreste a fi decorat cu batoane de ciocolata, este bine ca acest lucru sa fie facut cu putin timp inainte de servire, deoarece, in contact cu umezeala din frigider, anumite tipuri de batoane au tendinta de a se inmuia. Pentru a fixa batoanele de peretele lateral al tortului, acesta se unge cu ciocolata topita si racita, aceasta reprezentand liantul dintre tort si batoane.

http://bucatariacaseinoastre.blogspot.ro/

Citeşte mai multe despre:   retete anul nou,   retete revelion,   tort ciocolata

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 48244


Mai multe titluri din categorie

Rețeta zilei : Chifteluţe cu ton

Rețeta zilei : Chifteluţe cu ton
Chifteluţe cu ton. Ingrediente :1 ceapă mică, tăiată fin, 25 g unt, 2 conserve de ton în ulei (scurs bine), 3 fire ceapă verde, mărar şi pătrunjel verde, 1 ou bătut, 50 g pesmet, sare, piper Mod...

Top cetăţi medievale de vizitat

Top cetăţi medievale de vizitat
Zeci de mii de turişti români şi străini au ales, în aceste zile, cetăţile medievale îmbrăcate în haine de sărbătoare. La Sighişoara, la Saschiz, la Suceava şi la Braşov au avut loc...

Big Brother-ul pentru turism e de şapte ani în chinurile facerii

Big Brother-ul pentru turism e de şapte ani în chinurile facerii
Sistemul Integrat de Evidenţă a Turiştilor, anunţat recent, ca o noutate, de actualul ministru al Turismului, funcţionează de şapte ani. Aproape în fiecare an, din 2010 până acum, fiecare ministru al...

Bucureștenii sunt așteptați în Parcul Național de joi până duminică la Festivalul Plăcintelor

 Bucureștenii sunt așteptați în Parcul Național de joi până duminică la Festivalul Plăcintelor
Festivalul Plăcintelor, aflat la a 5-a ediţie, se va desfăşura în perioada 24 - 27 august în Parcul Naţional, bucureştenii fiind invitaţi să ia parte la festinul gastronomic cu sloganul "La...

Diana de la ”Insula iubirii” revine pe TV! În ce emisiune o puteţi revedea în toamnă

Diana de la ”Insula iubirii” revine pe TV! În ce emisiune o puteţi revedea în toamnă
Galerie Foto Diana Ionela Constantin de la "insula iubirii" doreste sa revina pe TV. Aceasta s-a înscris pe lista aspiranților la un sort în emisiunea ,,Chefi la cuțite” difuzată de Antena 1 cu...

Gestul făcut de Nea Mărin a stârnit admirația tuturor: “Este un om tare corect”

Gestul făcut de Nea Mărin a stârnit admirația tuturor: “Este un om tare corect”
Galerie Foto Cunoscut de toată lumea pentru energia lui debordantă, nea Mărin face senzație și de data aceasta. Tocmai datorită spiritului competitiv de care dă dovadă cu fiecare ocazie, și în Grecia, el este cel care...

O expoziţie inedită de fotografie, prezentată şi vizitată sub apă, o premieră pentru România şi Europa, va fi vernisată la Vama Veche

 O expoziţie inedită de fotografie, prezentată şi vizitată sub apă, o premieră pentru România şi Europa, va fi vernisată la Vama Veche
 În cadrul Festivalul Internaţional de Arte Vizuale 'Vama sub Lumini de Oscar' (VSLO) va fi prezentă o expoziţie inedită de fotografie, care poate fi vizitată sub apă, o premieră...

Oana Roman a ascuns adevărul despre cariera soțului ei. Acesta era un simplu angajat care... făcea cafele la un cabinet de avocatură

Oana Roman a ascuns adevărul despre cariera soțului ei. Acesta era un simplu angajat care... făcea cafele la un cabinet de avocatură
Oana Roman a susținut de când l-a cunoscut pe soțul ei că Marius a fost un bărbat de carieră, însă a renunțat la tot pentru ea. Se pare însă că soțul Oanei Roman nu are nicio...

Cristina Țopescu, pentru prima dată într-un reality-show. Vacanță atipică la ”Aventură cu 4 stele”

Cristina Țopescu, pentru prima dată într-un reality-show. Vacanță atipică  la ”Aventură cu 4 stele”
Antena 1 a pregătit pentru această vară o „Aventură cu 4 stele”, show filmat integral în Grecia, unde 4 vedete trec, săptămânal, prin diverse concursuri. Miza este vacanța petrecută...

Rețeta zilei : Fasole verde în bacon afumat

Rețeta zilei : Fasole verde în bacon afumat
Ingrediente -  1 kg fasole verde, 500 g bacon afumat, feliat subțire, sare, piper multicolor, 100 g unt Mod de preparare  Fierbem fasolea verde, în apă clocotită cu sare, doar până...

Intră în formă cu exerciţiile care au nume de femei

Intră în formă cu exerciţiile care au nume de femei
CrossFit este un antrenament care a cucerit lumea întreagă în scurt timp de la apariţie şi este considerat unul dintre cele mai grele programe din lume. Sunt multe opinii pro şi contra în...

Stephan Pelger la “Descoperă-ţi frumuseţea”: “Vreau ca schimbările să fie radicale”

Stephan Pelger la “Descoperă-ţi frumuseţea”: “Vreau ca schimbările să fie radicale”
Născut la Braşov, într-o familie de origine germană, renumitul designer Stephan Pelger a început să cocheteze cu moda încă de la vârsta de 10 ani. La 13 ani avea deja primul său job...

Mărturisiri din culisele “Iubire și răzbunare”: “Suhan este destul de fițoasă”

Mărturisiri din culisele “Iubire și răzbunare”: “Suhan este destul de fițoasă”
Galerie Foto Este una dintre cele mai iubite actrițe ale Turciei, iar în blockbusterul turcesc “Iubire și răzbunare”, difuzat în exclusivitate la Happy Channel, Tuba Büyüküstün îl...

Concerte, expoziţii, ateliere, demonstraţii şi activităţi pentru copii Festivalului "Bucureştii lui Caragiale".

Concerte, expoziţii, ateliere, demonstraţii şi activităţi pentru copii  Festivalului "Bucureştii lui Caragiale".
Spectacole prezentate de teatre din Capitală şi din ţară, concerte, expoziţii, ateliere, demonstraţii şi activităţi pentru copii sunt organizate în perioada 28 august - 3 septembrie, în Parcul...

Rețeta zilei : Tocăniţă de vinete

Rețeta zilei :  Tocăniţă de vinete
Galerie Foto Tocăniţă de vinete. Ingrediente: 3 vinete coapte şi scurse, 1 dovlecel, 3 cepe tăiate solzişori, 3 ardei tăiaţi fâşii, 1 morcov ras, 100 ml ulei de măsline,...
Serviciul de email marketing furnizat de