x close

REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată

0
Autor: CS 29 Dec 2012 - 17:04
REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată bucatariacaseinoastre.blogspot.ro Tort cu 3 feluri de ciocolata


Un clasic de mult vizat, dar caruia numai o zi aniversara si o vreme friguroasa ii puteau potenta impactul. Pentru cei ce iubesc ciocolata, acest tort este un vis implinit, aducand in atentie, cu fiecare strat, o noua aroma alaturata celui mai savuros ingredient. Si astfel fiecare lingurita te poarta prin lumea delicata a ciocolatei albe imbogatita cu lichior de oua, prin cea matasoasa a ciocolatei cu lapte, culminand cu cea usor aspra, dar ferma, a ciocolatei amarui cu aroma de rom, pastrand pentru final pandispanul aerat si plin de cacao.
Un tort spectaculos, servit la ocazii speciale, numai bun pentru noaptea de Revelion.


INGREDIENTE BLAT (21cm):
2 oua mari
50g zahar
2 linguri ulei
40g faina pentru prajituri
10g cacao
1/4 lingurita praf de copt
un praf de sare

CREMA CIOCOLATA AMARUIE:
100g frisca lichida
200g ciocolata amaruie (minim 50% unt cacao)
200g frisca batuta
1 lingurita esenta de rom
3 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA CU LAPTE:
100g frisca lichida
150g ciocolata cu lapte (sau Nutella)
150g frisca batuta
2 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA ALBA:
100g frisca lichida
150g ciocolata alba
150g frisca batuta
50ml lichior de oua
3 foi gelatina

+300g batoane cu interior de ciocolata

PREPARARE:

Pentru blat, se scot ouale din timp, pentru a ajunge la temperatura camerei sau se tin 15 min in apa calda. Albusurile se separa cu grija de galbenusuri, astfel incat sa nu ramana urme de galbenus impreuna cu albusurile, apoi se amesteca cu zaharul si sarea, timp de 5 min, la viteza mare. Cand albusurile nu mai prezinta bule mari de aer si seamana cu o spuma precum zapada, se adauga toate galbenusurile, frecate anterior cu uleiul. Se incorporeaza cu ajutorul unui tel, amestecand usor, circular, de sus in jos.
Separat se siteaza si se amesteca faina, cacaoa si praful de copt. Ingredientele uscate se adauga compozitiei cu ou, in trei transe, amestecand dupa fiecare. Se continua a amesteca folosind telul, pana cand se sparg toate cocoloasele.
Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata (pe pereti), iar pe al carei fund a fost fixata hartie de copt.
Blatul se coace 20 de minute, la foc mediu, in cuptorul preincins. Blatul copt se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Cremele se pregatesc pe rand, pornind de la cea de jos, cea cu ciocolata amaruie. Procesul este similar, dupa cum urmeaza: frisca lichida se pune la incalzit, intr-o craticioara. Cand aceasta incepe sa fiarba, se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucatele cat mai mici, apoi se amesteca pana cand se obtine o compozitie uniforma.
Intre timp, foile de gelatina se pun la hidratat in apa rece, destula cat sa le acopere. Dupa 2-3 minute, foile se scot din apa si se storc in mana.
Se verifica temperatura compozitiei cu ciocolata si, daca se simte usor fierbinte, se adauga o foaie de gelatina. Daca aceasta s-a dizolvat in maxim 5 secunde, se pot adauga si urmatoarele, compozitia avand o temperatura destul de inalta incat sa asigure dizolvarea completa a gelatinei.

Ciocolata topita se pune la racit in baie de apa rece, timp in care se bate restul de frisca. Pentru ca frisca sa se intareasca, inainte de a fi desfacuta si batuta, cutia se introduce in congelator, pentru 10 minute.
Frisca batuta se incorporeaza in compozitia cu ciocolata, impreuna cu esenta sau, in cazul cremei cu ciocolata alba, lichiorului de oua. In cazul in care nu se foloseste lichior, cei 50ml de lichior se inlocuiesc cu alti 50ml de frisca batuta.

Crema de ciocolata amaruie se toarna si se niveleaza peste blatul de tort racit, asezat invers (cu partea de sus indreptata in jos) pe platoul de servire si fixat cu ajutorul unui inel de la forma in care a fost copt blatul

Blatul si crema se introduc in frigider pana cand este gata crema urmatoare. Dupa ce aceasta este nivelata in cadrul inelului, tortul se reintroduce in congelator, in asteptarea celei de-a treia creme, cea alba. Dupa adaugarea cremei albe, tortul se introduce in frigider, unde va ramane cel putin 4 ore, timpul necesar ca tortul sa se intareasca. Pentru a putea inlatura inelul, se trece un cutit cu lama subtire de jur imprejurul tortului, avand grija ca acesta sa fie perfect perpendicular pe platou si mereu in contact cu inelul. In caz contrar marginea tortului va iesi valurita.

Daca se doreste a fi decorat cu batoane de ciocolata, este bine ca acest lucru sa fie facut cu putin timp inainte de servire, deoarece, in contact cu umezeala din frigider, anumite tipuri de batoane au tendinta de a se inmuia. Pentru a fixa batoanele de peretele lateral al tortului, acesta se unge cu ciocolata topita si racita, aceasta reprezentand liantul dintre tort si batoane.

http://bucatariacaseinoastre.blogspot.ro/

Citeşte mai multe despre:   retete anul nou,   retete revelion,   tort ciocolata

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 27897


Mai multe titluri din categorie

Capcana starurilor. Nico și Anca Țurcașiu au parte de o farsă de zile mari

Capcana starurilor. Nico și Anca Țurcașiu au parte de o farsă de zile mari
Mâine, de la 20:00, la Antena Stars, Nico e pusă într-o situație puțin spus inedită: i se propune o nouă metodă de fitness, care se bazează pe consumul de shaorma în timpul exercițiilor. Asta atrage însă...

Două concurente au părăsit show-ul “Burlacul”

Două concurente au părăsit show-ul “Burlacul”
A crezut că toate cele care l-au urmat în Portugalia sunt decise să îl cunoască și să îl cucerească, dar Andrei Andrei a descoperit aseară că nu e chiar așa. Monique, una dintre concurente, a decis să se...

După divorț, Denisa de la Bambi s-a mutat cu sora ei

După divorț, Denisa de la Bambi s-a mutat cu sora ei
Denisa și Raluca Tănase, cele două surori de la Bambi, pe care telespectatorii Antenei 1 le vor vedea, din 14 februarie, la “Te cunosc de undeva!”, locuiesc din nou împreună. De mai bine de două luni, de când...

“Te cunosc de undeva!”. Andrei Ștefănescu, de la Alb Negru, face box și este pasionat de snooker

“Te cunosc de undeva!”. Andrei Ștefănescu, de la Alb Negru, face box și este pasionat de snooker
 Andrei Ștefănescu, pe care telespectatorii Antenei 1 îl vor vedea din 14 februarie, alături de Kamara, colegul său de la Alb Negru, în transforming-show-ul “Te cunosc de undeva!”, este, de cinci ani,...

Lavinia Pârva: „Îmi plac foarte mult copiii, cred că aș fi o mamă bună”

Lavinia Pârva: „Îmi plac foarte mult copiii, cred că aș fi o mamă bună”
Sâmbătă, de la 13:00, la „Dincolo de aparențe”, emisiune difuzată de Antena Stars, „Anul trecut cred că a fost cel mai greu din viața mea, dar totodată a fost și cel mai bun”, îi mărturisește Lavinia...

“Burlacul” Andrei Andrei zboară cu parapanta în timpul unei întâlniri

 “Burlacul” Andrei Andrei zboară cu parapanta în timpul unei întâlniri
Galerie Foto Mâine, de la 20:30, adrenalina ia locul romantismului în show-ul “Burlacul” preț de o întâlnire. Andrei îi propune uneia dintre concurente să petreacă ceva timp împreună și zboare cu parapanta. Tânăra...

Cezar Ouatu: “Mă pregăteam să mă întorc în Italia, când am fost invitat să particip la “Te cunosc de undeva!””

 Cezar Ouatu: “Mă pregăteam să mă întorc în Italia, când am fost invitat să particip la “Te cunosc de undeva!””
Propunerea de a participa la “Te cunosc de undeva!”, show-ul care va începe la Antena 1, din 14 februarie, a venit pentru Cezar Ouatu într-un moment de cumpănă. “Mă pregăteam să plec din țară, să mă...

Cum a căzut Olivia Păunescu de trei ori pe scari si ce canta Valentin Butnaru inainte de live

Cum a căzut Olivia Păunescu de trei ori pe scari si ce canta Valentin Butnaru inainte de live
 Pe 28 ianuarie aniversează doi ani de când prezintă împreună știrile la Antena 1:De doi ani de zile își petrec diminețile la pupitrul Observatorului 06.00. Își beau cafeaua împreună și se ajută...

“Te cunosc de undeva!”. Daniel Iordăchioae are o fetiță care-i moștenește talentul

“Te cunosc de undeva!”. Daniel Iordăchioae are o fetiță care-i moștenește talentul
Daniel Iordăchioae, pe care telespectatorii Antenei 1 îl vor vedea, din 14 februarie, la “Te cunosc de undeva!”, are doi copii talentați. Darius și Salma au cântat deja alături de tatăl lor, însă doar unul...

“Te pui cu blondele?”, Delia, Pepe și Ozana Barabancea, discuții haioase, povestiri interesante. mărturisiri neașteptate

“Te pui cu blondele?”, Delia, Pepe și Ozana Barabancea, discuții haioase, povestiri interesante. mărturisiri neașteptate
Delia, Pepe și Ozana Barabancea vin miercuri, 28 ianuarie, la Antena 1, pentru a se confrunta pe teme de cultură generală cu armata celor 50 de blonde, în platoul emisiunii prezentate de Dan Negru. Prilej de...

Radu Valcan prezinta “Temptation Island – Insula iubirii” la Antena 1

Radu Valcan prezinta “Temptation Island – Insula iubirii” la Antena 1
Radu Valcan va prezenta in aceasta primavara la Antena 1 show-ul “Insula Iubirii”. Vedeta face ultimele pregatiri inainte de a pleca in Thailanda, tara in care vor avea loc filmarile. “Sa fii prezentatorul unui...