x close

REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată

0
Autor: CS 29 Dec 2012 - 17:04
REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată bucatariacaseinoastre.blogspot.ro Tort cu 3 feluri de ciocolata


Un clasic de mult vizat, dar caruia numai o zi aniversara si o vreme friguroasa ii puteau potenta impactul. Pentru cei ce iubesc ciocolata, acest tort este un vis implinit, aducand in atentie, cu fiecare strat, o noua aroma alaturata celui mai savuros ingredient. Si astfel fiecare lingurita te poarta prin lumea delicata a ciocolatei albe imbogatita cu lichior de oua, prin cea matasoasa a ciocolatei cu lapte, culminand cu cea usor aspra, dar ferma, a ciocolatei amarui cu aroma de rom, pastrand pentru final pandispanul aerat si plin de cacao.
Un tort spectaculos, servit la ocazii speciale, numai bun pentru noaptea de Revelion.


INGREDIENTE BLAT (21cm):
2 oua mari
50g zahar
2 linguri ulei
40g faina pentru prajituri
10g cacao
1/4 lingurita praf de copt
un praf de sare

CREMA CIOCOLATA AMARUIE:
100g frisca lichida
200g ciocolata amaruie (minim 50% unt cacao)
200g frisca batuta
1 lingurita esenta de rom
3 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA CU LAPTE:
100g frisca lichida
150g ciocolata cu lapte (sau Nutella)
150g frisca batuta
2 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA ALBA:
100g frisca lichida
150g ciocolata alba
150g frisca batuta
50ml lichior de oua
3 foi gelatina

+300g batoane cu interior de ciocolata

PREPARARE:

Pentru blat, se scot ouale din timp, pentru a ajunge la temperatura camerei sau se tin 15 min in apa calda. Albusurile se separa cu grija de galbenusuri, astfel incat sa nu ramana urme de galbenus impreuna cu albusurile, apoi se amesteca cu zaharul si sarea, timp de 5 min, la viteza mare. Cand albusurile nu mai prezinta bule mari de aer si seamana cu o spuma precum zapada, se adauga toate galbenusurile, frecate anterior cu uleiul. Se incorporeaza cu ajutorul unui tel, amestecand usor, circular, de sus in jos.
Separat se siteaza si se amesteca faina, cacaoa si praful de copt. Ingredientele uscate se adauga compozitiei cu ou, in trei transe, amestecand dupa fiecare. Se continua a amesteca folosind telul, pana cand se sparg toate cocoloasele.
Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata (pe pereti), iar pe al carei fund a fost fixata hartie de copt.
Blatul se coace 20 de minute, la foc mediu, in cuptorul preincins. Blatul copt se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Cremele se pregatesc pe rand, pornind de la cea de jos, cea cu ciocolata amaruie. Procesul este similar, dupa cum urmeaza: frisca lichida se pune la incalzit, intr-o craticioara. Cand aceasta incepe sa fiarba, se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucatele cat mai mici, apoi se amesteca pana cand se obtine o compozitie uniforma.
Intre timp, foile de gelatina se pun la hidratat in apa rece, destula cat sa le acopere. Dupa 2-3 minute, foile se scot din apa si se storc in mana.
Se verifica temperatura compozitiei cu ciocolata si, daca se simte usor fierbinte, se adauga o foaie de gelatina. Daca aceasta s-a dizolvat in maxim 5 secunde, se pot adauga si urmatoarele, compozitia avand o temperatura destul de inalta incat sa asigure dizolvarea completa a gelatinei.

Ciocolata topita se pune la racit in baie de apa rece, timp in care se bate restul de frisca. Pentru ca frisca sa se intareasca, inainte de a fi desfacuta si batuta, cutia se introduce in congelator, pentru 10 minute.
Frisca batuta se incorporeaza in compozitia cu ciocolata, impreuna cu esenta sau, in cazul cremei cu ciocolata alba, lichiorului de oua. In cazul in care nu se foloseste lichior, cei 50ml de lichior se inlocuiesc cu alti 50ml de frisca batuta.

Crema de ciocolata amaruie se toarna si se niveleaza peste blatul de tort racit, asezat invers (cu partea de sus indreptata in jos) pe platoul de servire si fixat cu ajutorul unui inel de la forma in care a fost copt blatul

Blatul si crema se introduc in frigider pana cand este gata crema urmatoare. Dupa ce aceasta este nivelata in cadrul inelului, tortul se reintroduce in congelator, in asteptarea celei de-a treia creme, cea alba. Dupa adaugarea cremei albe, tortul se introduce in frigider, unde va ramane cel putin 4 ore, timpul necesar ca tortul sa se intareasca. Pentru a putea inlatura inelul, se trece un cutit cu lama subtire de jur imprejurul tortului, avand grija ca acesta sa fie perfect perpendicular pe platou si mereu in contact cu inelul. In caz contrar marginea tortului va iesi valurita.

Daca se doreste a fi decorat cu batoane de ciocolata, este bine ca acest lucru sa fie facut cu putin timp inainte de servire, deoarece, in contact cu umezeala din frigider, anumite tipuri de batoane au tendinta de a se inmuia. Pentru a fixa batoanele de peretele lateral al tortului, acesta se unge cu ciocolata topita si racita, aceasta reprezentand liantul dintre tort si batoane.

http://bucatariacaseinoastre.blogspot.ro/

Citeşte mai multe despre:   retete anul nou,   retete revelion,   tort ciocolata

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 20849


Mai multe titluri din categorie

De ce erau dacii supli? Slăbești ușor cu un aliment din dieta strămoșească

Meiul - sau „mălaiul”, cum i s-a spus multă vreme pe la noi, numele lui fiind „împrumutat” mai târziu de porumb, este o cereală cunoscută la noi încă de pe vremea dacilor. Sănătoasă, hrănitoare, ușor...

“Spărgătorul de nuci”: 80 de artişti vor schimba 800 de costume!

“Spărgătorul de nuci”: 80 de artişti vor schimba 800 de costume!
Pentru a celebra cei 175 de ani de la naşterea lui Ceaikovski, oraşul Sankt Petersburg a desemnat Ambasador unicul ansamblu profesionist din lume de balet pe gheaţă, care să efectueze în luna decembrie un turneu cu...

Andreea Mantea a îmbrăcat rochia albă!

Andreea Mantea a îmbrăcat rochia albă!
Protagonista „Burlăciţa”, show-ul de la Antena 1, a cărui finală va avea loc în această seară, de la 20:30Decepţionată în dragoste, dar convinsă că lucrurile se vor schimba, una dintre cele mai râvnite...

Demonstrații incredibile de curaj, conflicte și lacrimi, în prima semifinală “Splash! Vedete la apă”

Demonstrații incredibile de curaj, conflicte și lacrimi, în prima semifinală “Splash! Vedete la apă”
Vineri, 22 august, de la ora 20.30, la Antena 1Alina Pușcaș, Ruby, Sore, Simona Sensual, Florin Ristei, Vladimir Drăghia, Cosmin Soare, Daniela Crudu și tatăl ei, domnul Nelu Crudu, sunt vedetele care vor concura...

Tatăl lui Bordea a fost dat afară de Păunescu de la Cenaclul Flacăra

Tatăl lui Bordea a fost dat afară de Păunescu de la Cenaclul Flacăra
Aseară, la „Te pui cu blondele?”, în ultima ediţie din acest sezonÎn timpul emisiunii „Te pui cu blondele?” Cătălin Bordea a povestit de ce tatăl său a ales să-l părăsească la vârsta de doi ani:...

Alina Pușcaș părăsește show-ul pe targă, după ce i se face rău, în timpul filmării

Alina Pușcaș părăsește show-ul pe targă, după ce i se face rău, în timpul filmării
În prima semifinală “Splash! Vedete la apă”, vineri, 22 august, de la ora 20.30, la Antena 1Vineri, 22 august, în prima semifinală a show-ului “Splash! Vedete la apă”, Alina Pușcaș va fi scoasă din...

Pepe va fi tătic pentru a doua oară: “Sunt mai mult decât fericit!”

Pepe va fi tătic pentru a doua oară: “Sunt mai mult decât fericit!”
Pepe a făcut fericitul anunț că va fi tătic pentru a doua oră, în această seară, la Observator 19, într-un interviu acordat în exclusivitate. “Sunt mai mult decât fericit! Sunt un om împlinit. Sigur că...

4 rețete și micile lor istorii: Cârnaţi de mistreţ, "Un alt fel de diplomat", Eszterhazy, Mâncare de fasole verde cu creste de cocoş

4 rețete și micile lor istorii: Cârnaţi de mistreţ, "Un alt fel de diplomat", Eszterhazy, Mâncare de fasole verde cu creste de cocoş
Probabil sunt puţini cei pe care, punându-i repede să asocieze cuvinte şi stări, gusturi şi vârste, nu ar pune semnul egal între copilărie şi amintirea unei prăjituri. La asta m-a făcut să mă gândesc şi...

CINCI AROME care readuc ZÂMBETUL pe buze

CINCI AROME care readuc ZÂMBETUL pe buze
Când moralul este mai scăzut din cauza vremii sau a faptului că vara se sfârşeşte, există un remediu simplu şi ieftin, la îndemâna tuturor: anumite arome. Un sondaj publicat pe site-ul Daily Mail şi preluat de...

Ieri seară, „Poftiți pe la noi!” a fost lider incontestabil de audiență

Ieri seară, „Poftiți pe la noi!” a fost lider incontestabil de audiență
Ieri seară, mingea a fost în terenul Antenei 1. „Poftiți pe la noi!”, un show muncit pe bune, a fost lider incontestabil de audiență, pe toate segmentele de public. Astfel, în intervalul orar 20:29 – 23:07, ...

Sezonul campionilor transformărilor începe, în toamnă, la Antena 1

Sezonul campionilor transformărilor începe, în toamnă, la Antena 1
Rona Hartner, Anda Adam, Lora, Maria Buză, Pepe, Jorge, CRBL și Florin Ristei sunt concurenții de la “Te cunosc de undeva!”Cei mai buni artiști-concurenți care și-au demonstrat talentul pe parcursul a cinci sez...

Ieri seară, Ruby a fost în vizită la „Poftiți pe la noi!”

Ieri seară, Ruby a fost în vizită la „Poftiți pe la noi!”
Dacă cele mai multe vedete fug mâncând pământul de nea Mărin, există și unele care îl îndrăgesc atât de mult încât îl vizitează! „Am fost o zi în Vamă și m-am gândit să îl vizitez și pe acest...

VIDEO 18+ Bianca Drăguşanu îşi expune intimitatea la TV! Poftiţi pe la noi?

VIDEO 18+ Bianca Drăguşanu îşi expune intimitatea la TV! Poftiţi pe la noi?
Bianca Drăguşanu reuşeşte să ţină fruntea site-urilor, după nunta cu Victor Slav, expunându-şi părţile intime în aceeaşi media - la televizor. Nu merită să ne mai întrebăm dacă a fost vorba de o disfun...

Andreea Mantea, aşa cum nu a mai fost văzută niciodată

Andreea Mantea, aşa cum nu a mai fost văzută niciodată
Galerie Foto Surpriză în finala show-ului Burlăciţa, difuzată joia aceasta, de la 20:30, la Antena 1 O singură ediţie îi mai desparte pe telespectatori de aflarea deznodământului incendiarului reality-show „Burlăciţa

Din această toamnă, chef Bontea, chef Dumitrescu și chef Scărlătescu dezlănțuie iadul la Antena 1 în show-ul Hells Kitchen

Din această toamnă, chef Bontea, chef Dumitrescu și chef Scărlătescu dezlănțuie iadul la Antena 1 în show-ul Hells Kitchen
Cine-i șeful chefilor? Au priviri dure, comentarii acide și pretenții exigente atunci când vine vorba de bucătărie. Cu toate acestea, cei trei chefi care pot fi urmăriți din această toamnă la Antena 1 în...