x close

REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată

0
Autor: CS 29 Dec 2012 - 17:04
REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată bucatariacaseinoastre.blogspot.ro Tort cu 3 feluri de ciocolata


Un clasic de mult vizat, dar caruia numai o zi aniversara si o vreme friguroasa ii puteau potenta impactul. Pentru cei ce iubesc ciocolata, acest tort este un vis implinit, aducand in atentie, cu fiecare strat, o noua aroma alaturata celui mai savuros ingredient. Si astfel fiecare lingurita te poarta prin lumea delicata a ciocolatei albe imbogatita cu lichior de oua, prin cea matasoasa a ciocolatei cu lapte, culminand cu cea usor aspra, dar ferma, a ciocolatei amarui cu aroma de rom, pastrand pentru final pandispanul aerat si plin de cacao.
Un tort spectaculos, servit la ocazii speciale, numai bun pentru noaptea de Revelion.


INGREDIENTE BLAT (21cm):
2 oua mari
50g zahar
2 linguri ulei
40g faina pentru prajituri
10g cacao
1/4 lingurita praf de copt
un praf de sare

CREMA CIOCOLATA AMARUIE:
100g frisca lichida
200g ciocolata amaruie (minim 50% unt cacao)
200g frisca batuta
1 lingurita esenta de rom
3 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA CU LAPTE:
100g frisca lichida
150g ciocolata cu lapte (sau Nutella)
150g frisca batuta
2 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA ALBA:
100g frisca lichida
150g ciocolata alba
150g frisca batuta
50ml lichior de oua
3 foi gelatina

+300g batoane cu interior de ciocolata

PREPARARE:

Pentru blat, se scot ouale din timp, pentru a ajunge la temperatura camerei sau se tin 15 min in apa calda. Albusurile se separa cu grija de galbenusuri, astfel incat sa nu ramana urme de galbenus impreuna cu albusurile, apoi se amesteca cu zaharul si sarea, timp de 5 min, la viteza mare. Cand albusurile nu mai prezinta bule mari de aer si seamana cu o spuma precum zapada, se adauga toate galbenusurile, frecate anterior cu uleiul. Se incorporeaza cu ajutorul unui tel, amestecand usor, circular, de sus in jos.
Separat se siteaza si se amesteca faina, cacaoa si praful de copt. Ingredientele uscate se adauga compozitiei cu ou, in trei transe, amestecand dupa fiecare. Se continua a amesteca folosind telul, pana cand se sparg toate cocoloasele.
Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata (pe pereti), iar pe al carei fund a fost fixata hartie de copt.
Blatul se coace 20 de minute, la foc mediu, in cuptorul preincins. Blatul copt se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Cremele se pregatesc pe rand, pornind de la cea de jos, cea cu ciocolata amaruie. Procesul este similar, dupa cum urmeaza: frisca lichida se pune la incalzit, intr-o craticioara. Cand aceasta incepe sa fiarba, se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucatele cat mai mici, apoi se amesteca pana cand se obtine o compozitie uniforma.
Intre timp, foile de gelatina se pun la hidratat in apa rece, destula cat sa le acopere. Dupa 2-3 minute, foile se scot din apa si se storc in mana.
Se verifica temperatura compozitiei cu ciocolata si, daca se simte usor fierbinte, se adauga o foaie de gelatina. Daca aceasta s-a dizolvat in maxim 5 secunde, se pot adauga si urmatoarele, compozitia avand o temperatura destul de inalta incat sa asigure dizolvarea completa a gelatinei.

Ciocolata topita se pune la racit in baie de apa rece, timp in care se bate restul de frisca. Pentru ca frisca sa se intareasca, inainte de a fi desfacuta si batuta, cutia se introduce in congelator, pentru 10 minute.
Frisca batuta se incorporeaza in compozitia cu ciocolata, impreuna cu esenta sau, in cazul cremei cu ciocolata alba, lichiorului de oua. In cazul in care nu se foloseste lichior, cei 50ml de lichior se inlocuiesc cu alti 50ml de frisca batuta.

Crema de ciocolata amaruie se toarna si se niveleaza peste blatul de tort racit, asezat invers (cu partea de sus indreptata in jos) pe platoul de servire si fixat cu ajutorul unui inel de la forma in care a fost copt blatul

Blatul si crema se introduc in frigider pana cand este gata crema urmatoare. Dupa ce aceasta este nivelata in cadrul inelului, tortul se reintroduce in congelator, in asteptarea celei de-a treia creme, cea alba. Dupa adaugarea cremei albe, tortul se introduce in frigider, unde va ramane cel putin 4 ore, timpul necesar ca tortul sa se intareasca. Pentru a putea inlatura inelul, se trece un cutit cu lama subtire de jur imprejurul tortului, avand grija ca acesta sa fie perfect perpendicular pe platou si mereu in contact cu inelul. In caz contrar marginea tortului va iesi valurita.

Daca se doreste a fi decorat cu batoane de ciocolata, este bine ca acest lucru sa fie facut cu putin timp inainte de servire, deoarece, in contact cu umezeala din frigider, anumite tipuri de batoane au tendinta de a se inmuia. Pentru a fixa batoanele de peretele lateral al tortului, acesta se unge cu ciocolata topita si racita, aceasta reprezentand liantul dintre tort si batoane.

http://bucatariacaseinoastre.blogspot.ro/

Citeşte mai multe despre:   retete anul nou,   retete revelion,   tort ciocolata

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 35062


Mai multe titluri din categorie

Şefa Yahoo este însărcinată cu gemeni

Şefa Yahoo este însărcinată cu gemeni
Şefa Yahoo, Marissa Mayer, este însărcinată cu gemeni, urmând să nască în decembrie două fetiţe. Viitoarea mamă şi soţul său, fost director executiv la Google, au anunţat că nu îşi vor întrerupe...

Luminiţa Anghel, implicată într-un dosar de evaziune fiscală!

Luminiţa Anghel, implicată într-un dosar de evaziune fiscală!
Galerie Foto Luminiţa Anghel are probleme serioase cu lege, din cauza fostului ei iubit, Bogdan Friedrich, alias Sanchi - în cercul de prieteni. Artista neagă, însă, orice implicare în dosarul instrumentat de procurorii...

O PROFEȚIE de acum 2500 de ani zguduie lumea. DISTRUGEREA SIRIEI de către STATUL ISLAMIC, prezisă într-un capitol din VECHIUL TESTAMENT

O PROFEȚIE de acum 2500 de ani zguduie lumea. DISTRUGEREA SIRIEI de către STATUL ISLAMIC, prezisă într-un capitol din VECHIUL TESTAMENT
 Valul de refugiați sirieni care a copleșit Europa, în urma intensificării acțiunilor Statului Islamic în Orientul Mijlociu, a readus în atenție un verset din Vechiul Testament despre care se crede că...

Reţetă clasică de MAGIUN DE PRUNE

Reţetă clasică de MAGIUN DE PRUNE
Pentru cei sau cele care îşi pun conserve peste iarnă, acum este momentul în care începe sezonul preparării magiunului din prune. Prunele s-au copt, iar pentru că a fost o vară secetoasă magiunul din acest an...

10 priveliști uluitoare de la mare altitudine care iti vor taia respiratia (GALERIE FOTO)

10 priveliști uluitoare de la mare altitudine care iti vor taia respiratia (GALERIE FOTO)
Galerie Foto Cotidianul spaniol ElMundo a realizat o listă a celor mai impresionante 10 priveliști din lume. România se află în acest top. Despre ce locație credeți că este vorba?HUAYNA PICCHU (PERÚ)Cunoscut și sub...

SINAXAR. Sf. Ierarhi Varlaam mitropolitul Moldovei şi Ioan de la Râşca şi Secu episcopul Romanului. Doi sfinţi români spre cinstită pomenire

SINAXAR. Sf. Ierarhi Varlaam mitropolitul Moldovei şi Ioan de la Râşca şi Secu episcopul Romanului. Doi sfinţi români spre cinstită pomenire
 Pe data de 30 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Mitropolitului Varlaam. Acesta s-a nascut in jurul anului 1590. Numele sau de botez a fost Vasile. Provenind dintr-o familie de razesi, care se numea...

Plăcintă de o tonă, marca Elena Timofte, la Festivalul Plăcintelor din Capitală

Plăcintă de o tonă, marca Elena Timofte, la Festivalul Plăcintelor din Capitală
Galerie Foto Elena Timofte, botoşăneanca binecunoscută deja ca responsabilă pentru cele mai dulci recorduri tradiţionale româneşti, a copt astăzi plăcinta uriaşă: o delicatesă tricoloră de 1.000 de kilograme şi 20 de...

Rețeta zilei de sâmbătă. Pește pe cărbuni (rețeta lui Radu Anton Roman)

Rețeta zilei de sâmbătă. Pește pe cărbuni (rețeta lui Radu Anton Roman)
Se împlinește astăzi un deceniu de când acela pe care ne-am obișnuit să îl numim „patriarhul gastronomiei românești” s-a dus să ceară rețete de la îngeri și să le gătească lor borșul de pește,...

Sinaxar. Tăierea cinstitului cap al Sf. Prooroc Ioan Botezătorul – post

Sinaxar. Tăierea cinstitului cap al Sf. Prooroc Ioan Botezătorul – post
 Pe data de 29 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantul Ioan Botezatorul. Acesta s-a nascut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendenta a semintiei lui...

Descoperă România cu rulota! Trei locuri de popas

Descoperă România cu rulota! Trei locuri de popas
Galerie Foto Ne aflăm la final de vară, dar perioada vacanțelor nu s-a încheiat. Mulți români preferă să-și lase concediul pe finalul verii, când temperaturile sunt ceva mai suportabile, iar destinația preferată pare a fi...

Anca Lungu și-a dus fetița la plajă și în Deltă. Prezentatoarea Observatorului de la Antena 1 a fost şi în Bucovina natală

 Anca Lungu și-a dus fetița la plajă și în Deltă. Prezentatoarea Observatorului de la Antena 1 a fost şi în Bucovina natală
Galerie Foto Nu trece vară fără ca Anca Lungu să își viziteze familia din Bucovina, iar în această vacanță prezentatoarea Observator de la Antena 1 s-a bucurat de cele mai relaxante zile petrecute în Moldova. Turul...

Destinația de weekend 29-30 august 2015

Destinația de weekend 29-30 august 2015
Bregovic, la București Sâmbătă, 29 august, începând cu ora 18.00, la Arenele Ro- mane din Capitală are loc prima ediție a festivalului intercultural „Baro Foro”. Principalul invitat al evenimentului este...

Invenție-minune: cămașa în care nu transpiri

Invenție-minune: cămașa în care nu transpiri
Compania americană Ministry of Supply a anunțat inventarea cămășii în care nu transpiri. Este vorba de un nou tip de material, iar cercetătorii s-au inspirat de la tehnologia folosită de NASA pentru a dezvolta...

Conserve pentru iarnă. REȚETE pentru gogoșari murați cu conopidă și vinete marinate

Conserve pentru iarnă. REȚETE pentru gogoșari murați cu conopidă și vinete marinate
Gogoșari cu conopidăIngrediente: 1 kg gogoşari, 1 kg conopidă, 0,5 l oţet, 1 l apă, 250 g zahăr, foi de dafin, boabe de piper, 100 g hrean, 2 frunze ţelină. Preparare: Gogoşarii se spală şi se taie în sfert...

Ce spune Elenea Udrea despre despărţirea de iubitul său

Ce spune Elenea Udrea despre despărţirea de iubitul său
Presa mondenă scrie că Elena Udrea s-ar fi despărţit de iubitul ei, Valentin. Fostul ministru al Turismului şi Valentin Chifu s-au întâlnit prima oară în 2013, însă cei doi nu s-au afişat în public... până...