x close

REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată

0
Autor: CS 29 Dec 2012 - 17:04
REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată bucatariacaseinoastre.blogspot.ro Tort cu 3 feluri de ciocolata


Un clasic de mult vizat, dar caruia numai o zi aniversara si o vreme friguroasa ii puteau potenta impactul. Pentru cei ce iubesc ciocolata, acest tort este un vis implinit, aducand in atentie, cu fiecare strat, o noua aroma alaturata celui mai savuros ingredient. Si astfel fiecare lingurita te poarta prin lumea delicata a ciocolatei albe imbogatita cu lichior de oua, prin cea matasoasa a ciocolatei cu lapte, culminand cu cea usor aspra, dar ferma, a ciocolatei amarui cu aroma de rom, pastrand pentru final pandispanul aerat si plin de cacao.
Un tort spectaculos, servit la ocazii speciale, numai bun pentru noaptea de Revelion.


INGREDIENTE BLAT (21cm):
2 oua mari
50g zahar
2 linguri ulei
40g faina pentru prajituri
10g cacao
1/4 lingurita praf de copt
un praf de sare

CREMA CIOCOLATA AMARUIE:
100g frisca lichida
200g ciocolata amaruie (minim 50% unt cacao)
200g frisca batuta
1 lingurita esenta de rom
3 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA CU LAPTE:
100g frisca lichida
150g ciocolata cu lapte (sau Nutella)
150g frisca batuta
2 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA ALBA:
100g frisca lichida
150g ciocolata alba
150g frisca batuta
50ml lichior de oua
3 foi gelatina

+300g batoane cu interior de ciocolata

PREPARARE:

Pentru blat, se scot ouale din timp, pentru a ajunge la temperatura camerei sau se tin 15 min in apa calda. Albusurile se separa cu grija de galbenusuri, astfel incat sa nu ramana urme de galbenus impreuna cu albusurile, apoi se amesteca cu zaharul si sarea, timp de 5 min, la viteza mare. Cand albusurile nu mai prezinta bule mari de aer si seamana cu o spuma precum zapada, se adauga toate galbenusurile, frecate anterior cu uleiul. Se incorporeaza cu ajutorul unui tel, amestecand usor, circular, de sus in jos.
Separat se siteaza si se amesteca faina, cacaoa si praful de copt. Ingredientele uscate se adauga compozitiei cu ou, in trei transe, amestecand dupa fiecare. Se continua a amesteca folosind telul, pana cand se sparg toate cocoloasele.
Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata (pe pereti), iar pe al carei fund a fost fixata hartie de copt.
Blatul se coace 20 de minute, la foc mediu, in cuptorul preincins. Blatul copt se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Cremele se pregatesc pe rand, pornind de la cea de jos, cea cu ciocolata amaruie. Procesul este similar, dupa cum urmeaza: frisca lichida se pune la incalzit, intr-o craticioara. Cand aceasta incepe sa fiarba, se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucatele cat mai mici, apoi se amesteca pana cand se obtine o compozitie uniforma.
Intre timp, foile de gelatina se pun la hidratat in apa rece, destula cat sa le acopere. Dupa 2-3 minute, foile se scot din apa si se storc in mana.
Se verifica temperatura compozitiei cu ciocolata si, daca se simte usor fierbinte, se adauga o foaie de gelatina. Daca aceasta s-a dizolvat in maxim 5 secunde, se pot adauga si urmatoarele, compozitia avand o temperatura destul de inalta incat sa asigure dizolvarea completa a gelatinei.

Ciocolata topita se pune la racit in baie de apa rece, timp in care se bate restul de frisca. Pentru ca frisca sa se intareasca, inainte de a fi desfacuta si batuta, cutia se introduce in congelator, pentru 10 minute.
Frisca batuta se incorporeaza in compozitia cu ciocolata, impreuna cu esenta sau, in cazul cremei cu ciocolata alba, lichiorului de oua. In cazul in care nu se foloseste lichior, cei 50ml de lichior se inlocuiesc cu alti 50ml de frisca batuta.

Crema de ciocolata amaruie se toarna si se niveleaza peste blatul de tort racit, asezat invers (cu partea de sus indreptata in jos) pe platoul de servire si fixat cu ajutorul unui inel de la forma in care a fost copt blatul

Blatul si crema se introduc in frigider pana cand este gata crema urmatoare. Dupa ce aceasta este nivelata in cadrul inelului, tortul se reintroduce in congelator, in asteptarea celei de-a treia creme, cea alba. Dupa adaugarea cremei albe, tortul se introduce in frigider, unde va ramane cel putin 4 ore, timpul necesar ca tortul sa se intareasca. Pentru a putea inlatura inelul, se trece un cutit cu lama subtire de jur imprejurul tortului, avand grija ca acesta sa fie perfect perpendicular pe platou si mereu in contact cu inelul. In caz contrar marginea tortului va iesi valurita.

Daca se doreste a fi decorat cu batoane de ciocolata, este bine ca acest lucru sa fie facut cu putin timp inainte de servire, deoarece, in contact cu umezeala din frigider, anumite tipuri de batoane au tendinta de a se inmuia. Pentru a fixa batoanele de peretele lateral al tortului, acesta se unge cu ciocolata topita si racita, aceasta reprezentand liantul dintre tort si batoane.

http://bucatariacaseinoastre.blogspot.ro/

Citeşte mai multe despre:   retete anul nou,   retete revelion,   tort ciocolata

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 45907


Mai multe titluri din categorie

Motivul pentru care Adrian Mutu A ANULAT cununia cu Sandra

Motivul pentru care Adrian Mutu A ANULAT cununia cu Sandra
Adrian Mutu a anulat cununia civilă, programată sâmbătă, cu logodnica lui, Sandra. Incredibil, dar adevărat, Briliantul este deja însurat! Briliantul a divorţat de Consuelo în iunie 2012, &ic...

4 locuri sacre în care femeilor NU le este permis să intre

4 locuri sacre în care femeilor NU le este permis să intre
Deși suntem în secolul XXI, există încă locuri în care prezența femeilor este interzisă pentru faptul că tradiția religioasă impune această cutumă. Iată care sunt aceste locuri și...

Sunteţi superstiţioşi? 7 obiceiuri care atrag succesul şi prosperitatea de partea voastră!

Sunteţi superstiţioşi? 7 obiceiuri care atrag succesul şi prosperitatea de partea voastră!
Trăim toţi cu speranţa ca viaţa să ne fie presarată cu noroc şi să fie lipsită de griji. Tradiţia noastră populară este plină de obiceiuri legate de noroc, menite să îmblânzească soarta celor...

REŢETA ZILEI: Sangria

REŢETA ZILEI: Sangria
Ingrediente: 750 ml vin roşu, două portocale, 30 ml de rom, două linguriţe de zahăr, un lime, o lămâie, cuburi de gheaţă Mod de preparare: Pentru sangria, se folosesc în special citrice...

Ciorba rumeliota de burtă

Ciorba rumeliota de burtă
Din retetarul otoman, care ajunge sa acopere intreg spatiul balcanic, aducem dinaintea dv aceasta ciorba din Rumelia, pe care cu mare placere o mai mancau ienicerii si spahiii care impanzisera campiile la sud de Dunare,...

Găluște cu carne și crumpe (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Găluște cu carne și crumpe (Rețeta lui Radu Anton Roman)
O fi el grâul, ba chiar și puii și cartofii, de pe dealurile Rupei, dar tuciul e săsesc. Intr-un ceas, sosul s-a uscat, mancarea-i gata, grasa, binemirositoare si rumena. Se mai presara ceva marar si se da ...

Care sunt păcatele celor 12 semne astrale

 Care sunt păcatele celor 12 semne astrale
Fiecare zodie se bucură de calități incontestabile, însă toate cele 12 semne astrale au și defecte. Unele mai puțin știute, pe care le poți afla în aceste rânduri, scrie ziarulring.ro. Că...

Ce lecții învață zodiile în 2017

Ce lecții învață zodiile în 2017
2017 se apropie cu pași grăbiți și se anunță a fi un an plin de provocări pe toate planurile. Fiecare zodie va avea parte de obstacole, dar și de bucurii în calea ei, dar ce este cel mai important este că...

Ce femeie fuge de Dorian Popa, când e ameninţată cu un şarpe uriaş

Ce femeie fuge de Dorian Popa, când e ameninţată cu un şarpe uriaş
Galerie Foto Dorian Popa susține proba curajului în Finala de popularitate a show-ului “Next Star” de joi, 8 decembrie, de la ora 20.30, când va accepta să fie țintă vie pe un panou de lemn în care...

Lady Gaga a dezvăluit că suferă de stres post-traumatic după ce a fost victima unui viol în adolescenţă

Lady Gaga a dezvăluit că suferă de stres post-traumatic după ce a fost victima unui viol în adolescenţă
Extravaganta vedetă pop Lady Gaga a dezvăluit că suferă de Sindromul Stresului Post-Traumatic (SSPT), provocat de un viol când era adolescentă, relatează AFP  Cântăreaţa cunoscută şi pentru...

REŢETA ZILEI: Frittata cu legume

REŢETA ZILEI: Frittata cu legume
Ingrediente: 6 ouă, 50 g bacon, o jumătate de ardei kapia, o jumătate de ceapă, 20 g unt, 50 g parmezan, sare, piper Mod de preparare: Se taie legumele şi baconul după preferinţe, se încinge o...

Din Fundata în Zanzibar, peste tot se va auzi româneşte la trecerea dintre ani

Din Fundata în Zanzibar, peste tot se va auzi româneşte la trecerea dintre ani
Luna cadourilor și a vacanțelor a venit, iar românii sunt deja cu gândul la pârtiile de schi sau la plajele exotice. Apetitul pentru vacanțe extravagante este tot mai mare în ultimii ani. Cei d...

Alina Eremia, cerere surpriză în căsătorie! Cine este pretendentul

Alina Eremia, cerere surpriză în căsătorie! Cine este pretendentul
Galerie Foto Alina Eremia a fost cerută de soție în Finala de popularitate a show-lui “Next Star” de joi, 8 decembrie, ora 20.30, la Antena 1. Cererea a venit din partea lui Angel (cinci ani), care a prezentat-o...

E rost de șezătoare în buricul Bucureștiului

E rost de șezătoare în buricul Bucureștiului
Galerie Foto Portul popular românesc a revenit din nou în atenția publicului, așa că vedem la tot pasul, haine inspirate din folclor. În vremuri­le astea, când iile făcute din materiale proaste și...

Ceafă de mistreț la cuptor cu legume

Ceafă de mistreț la cuptor cu legume
Vânătoarea. Pentru unii, controversă. Pentru alții, normalitate. Se știe că omul își procura hrana practicând această îndeletnicire. Cu timpul, a vâna a trecut de limita strict...