x close

REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată

0
Autor: CS 29 Dec 2012 - 17:04
REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată bucatariacaseinoastre.blogspot.ro Tort cu 3 feluri de ciocolata


Un clasic de mult vizat, dar caruia numai o zi aniversara si o vreme friguroasa ii puteau potenta impactul. Pentru cei ce iubesc ciocolata, acest tort este un vis implinit, aducand in atentie, cu fiecare strat, o noua aroma alaturata celui mai savuros ingredient. Si astfel fiecare lingurita te poarta prin lumea delicata a ciocolatei albe imbogatita cu lichior de oua, prin cea matasoasa a ciocolatei cu lapte, culminand cu cea usor aspra, dar ferma, a ciocolatei amarui cu aroma de rom, pastrand pentru final pandispanul aerat si plin de cacao.
Un tort spectaculos, servit la ocazii speciale, numai bun pentru noaptea de Revelion.


INGREDIENTE BLAT (21cm):
2 oua mari
50g zahar
2 linguri ulei
40g faina pentru prajituri
10g cacao
1/4 lingurita praf de copt
un praf de sare

CREMA CIOCOLATA AMARUIE:
100g frisca lichida
200g ciocolata amaruie (minim 50% unt cacao)
200g frisca batuta
1 lingurita esenta de rom
3 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA CU LAPTE:
100g frisca lichida
150g ciocolata cu lapte (sau Nutella)
150g frisca batuta
2 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA ALBA:
100g frisca lichida
150g ciocolata alba
150g frisca batuta
50ml lichior de oua
3 foi gelatina

+300g batoane cu interior de ciocolata

PREPARARE:

Pentru blat, se scot ouale din timp, pentru a ajunge la temperatura camerei sau se tin 15 min in apa calda. Albusurile se separa cu grija de galbenusuri, astfel incat sa nu ramana urme de galbenus impreuna cu albusurile, apoi se amesteca cu zaharul si sarea, timp de 5 min, la viteza mare. Cand albusurile nu mai prezinta bule mari de aer si seamana cu o spuma precum zapada, se adauga toate galbenusurile, frecate anterior cu uleiul. Se incorporeaza cu ajutorul unui tel, amestecand usor, circular, de sus in jos.
Separat se siteaza si se amesteca faina, cacaoa si praful de copt. Ingredientele uscate se adauga compozitiei cu ou, in trei transe, amestecand dupa fiecare. Se continua a amesteca folosind telul, pana cand se sparg toate cocoloasele.
Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata (pe pereti), iar pe al carei fund a fost fixata hartie de copt.
Blatul se coace 20 de minute, la foc mediu, in cuptorul preincins. Blatul copt se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Cremele se pregatesc pe rand, pornind de la cea de jos, cea cu ciocolata amaruie. Procesul este similar, dupa cum urmeaza: frisca lichida se pune la incalzit, intr-o craticioara. Cand aceasta incepe sa fiarba, se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucatele cat mai mici, apoi se amesteca pana cand se obtine o compozitie uniforma.
Intre timp, foile de gelatina se pun la hidratat in apa rece, destula cat sa le acopere. Dupa 2-3 minute, foile se scot din apa si se storc in mana.
Se verifica temperatura compozitiei cu ciocolata si, daca se simte usor fierbinte, se adauga o foaie de gelatina. Daca aceasta s-a dizolvat in maxim 5 secunde, se pot adauga si urmatoarele, compozitia avand o temperatura destul de inalta incat sa asigure dizolvarea completa a gelatinei.

Ciocolata topita se pune la racit in baie de apa rece, timp in care se bate restul de frisca. Pentru ca frisca sa se intareasca, inainte de a fi desfacuta si batuta, cutia se introduce in congelator, pentru 10 minute.
Frisca batuta se incorporeaza in compozitia cu ciocolata, impreuna cu esenta sau, in cazul cremei cu ciocolata alba, lichiorului de oua. In cazul in care nu se foloseste lichior, cei 50ml de lichior se inlocuiesc cu alti 50ml de frisca batuta.

Crema de ciocolata amaruie se toarna si se niveleaza peste blatul de tort racit, asezat invers (cu partea de sus indreptata in jos) pe platoul de servire si fixat cu ajutorul unui inel de la forma in care a fost copt blatul

Blatul si crema se introduc in frigider pana cand este gata crema urmatoare. Dupa ce aceasta este nivelata in cadrul inelului, tortul se reintroduce in congelator, in asteptarea celei de-a treia creme, cea alba. Dupa adaugarea cremei albe, tortul se introduce in frigider, unde va ramane cel putin 4 ore, timpul necesar ca tortul sa se intareasca. Pentru a putea inlatura inelul, se trece un cutit cu lama subtire de jur imprejurul tortului, avand grija ca acesta sa fie perfect perpendicular pe platou si mereu in contact cu inelul. In caz contrar marginea tortului va iesi valurita.

Daca se doreste a fi decorat cu batoane de ciocolata, este bine ca acest lucru sa fie facut cu putin timp inainte de servire, deoarece, in contact cu umezeala din frigider, anumite tipuri de batoane au tendinta de a se inmuia. Pentru a fixa batoanele de peretele lateral al tortului, acesta se unge cu ciocolata topita si racita, aceasta reprezentand liantul dintre tort si batoane.

http://bucatariacaseinoastre.blogspot.ro/

Citeşte mai multe despre:   retete anul nou,   retete revelion,   tort ciocolata

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 32601


Mai multe titluri din categorie

Destinații de weekend 23 - 24 mai

Destinații de weekend 23 - 24 mai
Bookfest 2015A zecea ediție Bookfest are loc la Romexpo, între 22 şi 24 mai. Accesul la Bookfest și la toate evenimentele din cadrul acestuia va fi gratuit. Program vizitare: vineri, 22 mai: 10:00-21:00;sâmbătă,...

PARADIS turistic, aproape distrus de secetă

PARADIS turistic, aproape distrus de secetă
Vremea caniculară şi lipsa precipitaţiilor a dus la această stuaţie critică. În unele părţi ale insulei, aprovizionarea cu apă este atât de mică, încăt s-a ajuns la furnizarea a doar 10% din necesarul...

Hai la zbor! Distracție cu avioane ultraușoare

Hai la zbor! Distracție cu avioane ultraușoare
Dacă nu vreți să leneviți în weekend și preferați adrenalina, puteți da o fugă la Aerodromul Clinceni ca să zburați cu cei de la Aeroclubul Acvila, care se ocupă în special cu zborul pe aparate...

Rețeta de suflet. Dictatura din bucătărie

Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte de razboi - in prima si a doua editie - are un titlu intrigant: ""Dictatura gastronomica"". Am la...

Casa Bunicii, o casă tradițională din 1910 transformată în pensiune

Casa Bunicii, o casă tradițională din 1910 transformată în pensiune
Omul sfințește locul. Atât de multă înțelepciune și adevăr există în această zicătoare transmisă din străbuni! Simbolizează omul gospodar care transformă în mod vizibil locul în care trăiește. O casă...

REŢETĂ pentru COMPOT de RUBARBĂ. Un desert răcoros dulce acrişor şi aromat

REŢETĂ pentru COMPOT de RUBARBĂ. Un desert răcoros dulce acrişor şi aromat
Rubarba este folosită mai ales în Transilvania, unde gospodinele fac diverse deserturi delicioase, precum tartă, gemu, ştrudel şi compot.Sezonul rubarbei a început pe la mijlocul lunii mai, aşadar este momentul...

Casa cu blazoane, o adevărată casă boierească. O găsim pe bancnota de 100 de lei

Casa cu blazoane, o adevărată casă boierească. O găsim pe bancnota de 100 de lei
Casa cu blazoane. Aşa este cunoscută singura casă boierească din satul buzoian Chiojdu. Casa boierească a fost realizată în stil tradiţional la începutul secolului al XIX-lea aflată până de curând în...

Adevăratul motiv al dispariţiei lui Patrick Dempsey din serialul 'Anatomia lui Grey' ar fi... infidelitatea conjugală

Adevăratul motiv al dispariţiei lui Patrick Dempsey din serialul 'Anatomia lui Grey' ar fi... infidelitatea conjugală
Dispariţia doctorului Derek Shepherd din 'Anatomia lui Grey', care i-a luat prin surprindere pe fanii serialului, ar fi legată de infidelitatea din viaţa reală a interpretului acestui personaj, actorul Patrick...

Slănic Moldova

Slănic Moldova
Stațiunea Slănic Moldova a fost una dintre perlele turismului românesc, datorită apelor minerale cu efecte terapeutice, descoperite la începutul secolului al XIX-lea. Calităţile curative ale apelor carbonate au...

Spa-ul din vacanță

Spa-ul din vacanță
Potențialul României pentru dezvoltarea turismului wellness și balneo este imens. Țara noastră are cel mai variat spectru de factori naturali terapeutici din Europa. Situația încă precară a stațiunilor...

Casa Poveste, un adevărat muzeu în inima Bucovinei. Familia care a îndrăznit să cumpere 3 case tradiționale, să le recondiționeze și să facă turism

Casa Poveste, un adevărat muzeu în inima Bucovinei. Familia care a îndrăznit să cumpere 3 case tradiționale, să le recondiționeze și să facă turism
În inima Bucovinei, la poalele Rarăului, lângă Câmpulung Moldovenesc e ”Casa Poveste”. Proprietari și gazde: familia Savin. Doina e medic de familie și vreme de 30 de ani a tot salvat de prin ogrăzile...

Destinația săptămânii. City-break pe coline

Destinația săptămânii. City-break pe coline
O evadare de câteva zile în capitala Portugaliei, Lisabona, vă poate încărca cu energie pozitivă pentru câteva luni. Sub acoperișurile portocalii și pe străduțele înguste, veți descoperi un ames-tec de...

Cartofi copţi cu smântână dulce, Cheddar şi leurdă. O cină simplă şi gustoasă

Cartofi copţi cu smântână dulce, Cheddar şi leurdă. O cină simplă şi gustoasă
Pentru o cină caldă şi simplă vă propun o reţetă destul de uşor de făcut. Cartofi copţi la cuptor cu smântână dulce, leurdă, Cheddar şi parmezan. Cartofii indicaţi pentru această reţetă sunt cei...

Regina nopţii, floarea ce îşi merită numele pe deplin

Regina nopţii, floarea ce îşi merită numele pe deplin
Dacă vrei să oferi grădinii tale un parfum îmbătător, atunci nu trebuie să mai stai pe gânduri. Regina Nopţii te ajută. Această plantă, cunoscută şi sub numele de Nicotiana, va oferi grădinii tale un...

79 de ani de la înfiinţarea Muzeului Satului, unul dintre cele mai vechi şi mai mari muzee etnografice în aer liber din România

79 de ani de la înfiinţarea Muzeului Satului, unul dintre cele mai vechi şi mai mari muzee etnografice în aer liber din România
Sute de bucureşteni şi turişti au umplut aleile Muzeului Satului, în acest weekend, la aniversarea celor 79 de ani de existenţă. Anul viitor, la aniversarea a 80 de ani de la înfiinţare, va fi inaugurant şi un...