x close

REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată

0
Autor: CS 29 Dec 2012 - 17:04
REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată bucatariacaseinoastre.blogspot.ro Tort cu 3 feluri de ciocolata


Un clasic de mult vizat, dar caruia numai o zi aniversara si o vreme friguroasa ii puteau potenta impactul. Pentru cei ce iubesc ciocolata, acest tort este un vis implinit, aducand in atentie, cu fiecare strat, o noua aroma alaturata celui mai savuros ingredient. Si astfel fiecare lingurita te poarta prin lumea delicata a ciocolatei albe imbogatita cu lichior de oua, prin cea matasoasa a ciocolatei cu lapte, culminand cu cea usor aspra, dar ferma, a ciocolatei amarui cu aroma de rom, pastrand pentru final pandispanul aerat si plin de cacao.
Un tort spectaculos, servit la ocazii speciale, numai bun pentru noaptea de Revelion.


INGREDIENTE BLAT (21cm):
2 oua mari
50g zahar
2 linguri ulei
40g faina pentru prajituri
10g cacao
1/4 lingurita praf de copt
un praf de sare

CREMA CIOCOLATA AMARUIE:
100g frisca lichida
200g ciocolata amaruie (minim 50% unt cacao)
200g frisca batuta
1 lingurita esenta de rom
3 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA CU LAPTE:
100g frisca lichida
150g ciocolata cu lapte (sau Nutella)
150g frisca batuta
2 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA ALBA:
100g frisca lichida
150g ciocolata alba
150g frisca batuta
50ml lichior de oua
3 foi gelatina

+300g batoane cu interior de ciocolata

PREPARARE:

Pentru blat, se scot ouale din timp, pentru a ajunge la temperatura camerei sau se tin 15 min in apa calda. Albusurile se separa cu grija de galbenusuri, astfel incat sa nu ramana urme de galbenus impreuna cu albusurile, apoi se amesteca cu zaharul si sarea, timp de 5 min, la viteza mare. Cand albusurile nu mai prezinta bule mari de aer si seamana cu o spuma precum zapada, se adauga toate galbenusurile, frecate anterior cu uleiul. Se incorporeaza cu ajutorul unui tel, amestecand usor, circular, de sus in jos.
Separat se siteaza si se amesteca faina, cacaoa si praful de copt. Ingredientele uscate se adauga compozitiei cu ou, in trei transe, amestecand dupa fiecare. Se continua a amesteca folosind telul, pana cand se sparg toate cocoloasele.
Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata (pe pereti), iar pe al carei fund a fost fixata hartie de copt.
Blatul se coace 20 de minute, la foc mediu, in cuptorul preincins. Blatul copt se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Cremele se pregatesc pe rand, pornind de la cea de jos, cea cu ciocolata amaruie. Procesul este similar, dupa cum urmeaza: frisca lichida se pune la incalzit, intr-o craticioara. Cand aceasta incepe sa fiarba, se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucatele cat mai mici, apoi se amesteca pana cand se obtine o compozitie uniforma.
Intre timp, foile de gelatina se pun la hidratat in apa rece, destula cat sa le acopere. Dupa 2-3 minute, foile se scot din apa si se storc in mana.
Se verifica temperatura compozitiei cu ciocolata si, daca se simte usor fierbinte, se adauga o foaie de gelatina. Daca aceasta s-a dizolvat in maxim 5 secunde, se pot adauga si urmatoarele, compozitia avand o temperatura destul de inalta incat sa asigure dizolvarea completa a gelatinei.

Ciocolata topita se pune la racit in baie de apa rece, timp in care se bate restul de frisca. Pentru ca frisca sa se intareasca, inainte de a fi desfacuta si batuta, cutia se introduce in congelator, pentru 10 minute.
Frisca batuta se incorporeaza in compozitia cu ciocolata, impreuna cu esenta sau, in cazul cremei cu ciocolata alba, lichiorului de oua. In cazul in care nu se foloseste lichior, cei 50ml de lichior se inlocuiesc cu alti 50ml de frisca batuta.

Crema de ciocolata amaruie se toarna si se niveleaza peste blatul de tort racit, asezat invers (cu partea de sus indreptata in jos) pe platoul de servire si fixat cu ajutorul unui inel de la forma in care a fost copt blatul

Blatul si crema se introduc in frigider pana cand este gata crema urmatoare. Dupa ce aceasta este nivelata in cadrul inelului, tortul se reintroduce in congelator, in asteptarea celei de-a treia creme, cea alba. Dupa adaugarea cremei albe, tortul se introduce in frigider, unde va ramane cel putin 4 ore, timpul necesar ca tortul sa se intareasca. Pentru a putea inlatura inelul, se trece un cutit cu lama subtire de jur imprejurul tortului, avand grija ca acesta sa fie perfect perpendicular pe platou si mereu in contact cu inelul. In caz contrar marginea tortului va iesi valurita.

Daca se doreste a fi decorat cu batoane de ciocolata, este bine ca acest lucru sa fie facut cu putin timp inainte de servire, deoarece, in contact cu umezeala din frigider, anumite tipuri de batoane au tendinta de a se inmuia. Pentru a fixa batoanele de peretele lateral al tortului, acesta se unge cu ciocolata topita si racita, aceasta reprezentand liantul dintre tort si batoane.

http://bucatariacaseinoastre.blogspot.ro/

Citeşte mai multe despre:   retete anul nou,   retete revelion,   tort ciocolata

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 21682


Mai multe titluri din categorie

Andrei Aradits își lansează emisiunea culinară din propria bucătărie

Andrei Aradits își lansează emisiunea culinară din propria bucătărie
Juratul de la “Te cunosc de undeva!” este, din 25 septembrie, “Singur Cook”Din 25 septembrie, Andrei Aradits, pe care telespectatorii Antenei 1 îl pot vedea în fiecare sâmbătă, de la ora 20.30, în calitate...

O concurentă a ales să părăsească “Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor” imediat după prima probă

O concurentă a ales să părăsească “Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor” imediat după prima probă
Emisiunea a debutat luni seara de la 20.30 la Antena 1Prima ediție “Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor”, care a început luni seară la Antena 1, a debutat cu povești și personaje savuroase, dar și...

CRBL este erou de jocuri educative pe calculator

CRBL este erou de jocuri educative pe calculator
Pentru ca si-a dorit sa se implice mai mult in educatia fetitei sale, Alesia (4 ani), CRBL, artistul pe care telespectatorii Antenei 1 il pot vedea in fiecare sambata, de la ora 20.30, in cadrul show-ului "Te cunosc de...

În culisele “Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor”

În culisele “Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor”
Pe 22 septembrie, de la ora 20.30, chefii Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu deschid porțile bucătăriei în care se vor dezlănțui talente culinare, orgolii, emoții și trăiri de-a dreptul...

Mihai Ristea: „Cred că programul intens și emoțiile de care voi avea parte pe durata acestui show mă vor face să îmi schimb modul de viață”

Mihai Ristea: „Cred că programul intens și emoțiile de care voi avea parte pe durata acestui show mă vor face să îmi schimb modul de viață”
În această toamnă, în fiecare duminică, la Antena 1 Mihai Ristea intră în această toamnă în competiția care duce dansul la un alt nivel, „Dansează printre vise”! „Sper ca vârsta să funcționeze în...

CRBL si-a dus sotia la Paris, la concertul lui Beyonce si Jay Z

CRBL si-a dus sotia la Paris, la concertul lui Beyonce si Jay Z
CRBL, pe care telespectatorii Antenei 1 il pot vedea sambata, 20 septembrie, de la ora 20.30, intr-o noua editie a show-ului "Te cunosc de undeva!", i-a pregatit o mare surpriza Elenei, sotia lui, si, week-end-ul trecut,...

Premiera X Factor, sezonul al IV-lea, a fost urmarita de peste două milioane de telespectatori

Premiera X Factor, sezonul al IV-lea, a fost urmarita de peste două milioane de telespectatori
Super premiera X Factor a avut loc aseară, de la 20:30, la Antena 1Cel de-al patrulea sezon X Factor România a luat startul în forţă asearã la Antena 1, cu o ediţie care a cucerit publicul din primul până în...

Despre mic dejun, conserve de iarnă, squash şi parfumuri, duminică dimineaţă la "Numai de bine"

Despre mic dejun, conserve de iarnă, squash şi parfumuri, duminică dimineaţă la "Numai de bine"
Duminică dimineaţă, de la ora 9:30, la Antena 3, „Numai de bine” îi aşteaptă pe telespectatori la o nouă serie de materiale interesante. Pentru a începe ziua cu energie, Ela Crăciun, alături de...

În această toamnă, la Antena 1, Raluka “Dansează printre vise”

În această toamnă, la Antena 1, Raluka “Dansează printre vise”
“Muzica și dansul merg mână în mână și nu mă pot gândi la una fără cealaltă”, declară Raluka, artistă care va participa în această toamnă în show-ul “Dansează printre vise”, difuzat de Antena...

Zodiacul Etrusc. Află ce zodie îţi corespunde şi ce zeu te protejează, în funcţie de anotimpul în care te-ai născut!

Zodiacul Etrusc. Află ce zodie îţi corespunde şi ce zeu te protejează, în funcţie de anotimpul în care te-ai născut!
Cele 16 zodii poartă numele a 16 zeități din pantheonul etrusc. Una dintre cele mai importante zeități etrusce era Nortia sau zeița sorții, ea fiind și ocrotitoarea zodiacului și a divinațiilor...

Filmări pe câmp cu văcuţe şi Ice Bucket Challenge pentru promo-ul noului sezon “SRC – Fun Factory”

Filmări pe câmp cu văcuţe şi Ice Bucket Challenge pentru promo-ul noului sezon “SRC – Fun Factory”
Toamna are mai mult umor când intră în acţiune agenţii SRC. Noul sezon al emisiunii de la Antena 1, ”Serviciul Român de Comedie – Fun Factory”, se află în plină pregătire, iar umoriştii din gaşca lui...

Rona Hartner a devenit extrem de agitată la “Te cunosc de undeva!”

Rona Hartner a devenit extrem de agitată la “Te cunosc de undeva!”
Rona Hartner se transformă în interpretul Mory Kante, originar din Guineea, și cântă o piesă într-un dialect din Mali sâmbătă, 20 septembrie, de la ora 20.30, la “Te cunosc de undeva!”. “Îmi aduce...

Te cunosc de undeva - Maximilian s-a dezbrăcat pentru Anda Adam

Te cunosc de undeva - Maximilian s-a dezbrăcat pentru Anda Adam
Cântărețul de muzică hip-hop Maximilian i-a trimis Andei Adam hainele sale pentru ca aceasta să le îmbrace la “Te cunosc de undeva!”, sâmbătă, 20 septembrie, de la ora 20.30, când va trebui să-l imite cu...

Prezenţă neaşteptată! Antonia a făcut furori pe scena X Factor

Prezenţă neaşteptată! Antonia a făcut furori pe scena X Factor
Aproape 5000 de concurenţi s-au înscris la audiţiile celui de-al patrulea sezon X Factor, pregătiţi să dea piept cu noua generaţie de juraţi X Factor şi să convingă că au voce, charismă, prezenţă scenică,...

Daniel Osmanovici, prezentatorul Observatorului de weekend, antrenor de bune maniere

Daniel Osmanovici, prezentatorul Observatorului de weekend, antrenor de bune maniere
În fiecare sâmbătă şi duminică, Daniel Osmanovici, alături de colega lui de prezentare, Geanina Ilieş, aduce telespectatorilor Antenei 1, în cadrul Observatorului  de la ora 6.00, 13.00 şi 16.00, cele mai...