x close

REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată

0
Autor: CS 29 Dec 2012 - 17:04
REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată bucatariacaseinoastre.blogspot.ro Tort cu 3 feluri de ciocolata


Un clasic de mult vizat, dar caruia numai o zi aniversara si o vreme friguroasa ii puteau potenta impactul. Pentru cei ce iubesc ciocolata, acest tort este un vis implinit, aducand in atentie, cu fiecare strat, o noua aroma alaturata celui mai savuros ingredient. Si astfel fiecare lingurita te poarta prin lumea delicata a ciocolatei albe imbogatita cu lichior de oua, prin cea matasoasa a ciocolatei cu lapte, culminand cu cea usor aspra, dar ferma, a ciocolatei amarui cu aroma de rom, pastrand pentru final pandispanul aerat si plin de cacao.
Un tort spectaculos, servit la ocazii speciale, numai bun pentru noaptea de Revelion.


INGREDIENTE BLAT (21cm):
2 oua mari
50g zahar
2 linguri ulei
40g faina pentru prajituri
10g cacao
1/4 lingurita praf de copt
un praf de sare

CREMA CIOCOLATA AMARUIE:
100g frisca lichida
200g ciocolata amaruie (minim 50% unt cacao)
200g frisca batuta
1 lingurita esenta de rom
3 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA CU LAPTE:
100g frisca lichida
150g ciocolata cu lapte (sau Nutella)
150g frisca batuta
2 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA ALBA:
100g frisca lichida
150g ciocolata alba
150g frisca batuta
50ml lichior de oua
3 foi gelatina

+300g batoane cu interior de ciocolata

PREPARARE:

Pentru blat, se scot ouale din timp, pentru a ajunge la temperatura camerei sau se tin 15 min in apa calda. Albusurile se separa cu grija de galbenusuri, astfel incat sa nu ramana urme de galbenus impreuna cu albusurile, apoi se amesteca cu zaharul si sarea, timp de 5 min, la viteza mare. Cand albusurile nu mai prezinta bule mari de aer si seamana cu o spuma precum zapada, se adauga toate galbenusurile, frecate anterior cu uleiul. Se incorporeaza cu ajutorul unui tel, amestecand usor, circular, de sus in jos.
Separat se siteaza si se amesteca faina, cacaoa si praful de copt. Ingredientele uscate se adauga compozitiei cu ou, in trei transe, amestecand dupa fiecare. Se continua a amesteca folosind telul, pana cand se sparg toate cocoloasele.
Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata (pe pereti), iar pe al carei fund a fost fixata hartie de copt.
Blatul se coace 20 de minute, la foc mediu, in cuptorul preincins. Blatul copt se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Cremele se pregatesc pe rand, pornind de la cea de jos, cea cu ciocolata amaruie. Procesul este similar, dupa cum urmeaza: frisca lichida se pune la incalzit, intr-o craticioara. Cand aceasta incepe sa fiarba, se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucatele cat mai mici, apoi se amesteca pana cand se obtine o compozitie uniforma.
Intre timp, foile de gelatina se pun la hidratat in apa rece, destula cat sa le acopere. Dupa 2-3 minute, foile se scot din apa si se storc in mana.
Se verifica temperatura compozitiei cu ciocolata si, daca se simte usor fierbinte, se adauga o foaie de gelatina. Daca aceasta s-a dizolvat in maxim 5 secunde, se pot adauga si urmatoarele, compozitia avand o temperatura destul de inalta incat sa asigure dizolvarea completa a gelatinei.

Ciocolata topita se pune la racit in baie de apa rece, timp in care se bate restul de frisca. Pentru ca frisca sa se intareasca, inainte de a fi desfacuta si batuta, cutia se introduce in congelator, pentru 10 minute.
Frisca batuta se incorporeaza in compozitia cu ciocolata, impreuna cu esenta sau, in cazul cremei cu ciocolata alba, lichiorului de oua. In cazul in care nu se foloseste lichior, cei 50ml de lichior se inlocuiesc cu alti 50ml de frisca batuta.

Crema de ciocolata amaruie se toarna si se niveleaza peste blatul de tort racit, asezat invers (cu partea de sus indreptata in jos) pe platoul de servire si fixat cu ajutorul unui inel de la forma in care a fost copt blatul

Blatul si crema se introduc in frigider pana cand este gata crema urmatoare. Dupa ce aceasta este nivelata in cadrul inelului, tortul se reintroduce in congelator, in asteptarea celei de-a treia creme, cea alba. Dupa adaugarea cremei albe, tortul se introduce in frigider, unde va ramane cel putin 4 ore, timpul necesar ca tortul sa se intareasca. Pentru a putea inlatura inelul, se trece un cutit cu lama subtire de jur imprejurul tortului, avand grija ca acesta sa fie perfect perpendicular pe platou si mereu in contact cu inelul. In caz contrar marginea tortului va iesi valurita.

Daca se doreste a fi decorat cu batoane de ciocolata, este bine ca acest lucru sa fie facut cu putin timp inainte de servire, deoarece, in contact cu umezeala din frigider, anumite tipuri de batoane au tendinta de a se inmuia. Pentru a fixa batoanele de peretele lateral al tortului, acesta se unge cu ciocolata topita si racita, aceasta reprezentand liantul dintre tort si batoane.

http://bucatariacaseinoastre.blogspot.ro/

Citeşte mai multe despre:   retete anul nou,   retete revelion,   tort ciocolata

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Rețeta zilei: Punci de ananas cu vanilie

Rețeta zilei: Punci de ananas cu vanilie
Ingrediente 120 g ananas rondele 50 g zahăr brun 400 ml suc de ananas 3 lingurite ceai negru 1 buc păstăi de vanilie Mod de preparare Se taie păstaia de vanilie pe jumătate și i se scoate...

Mihai Morar s-a mutat în"Orașul Faptelor Bune". Timp de o săptămână va locui într-o casă de sticlă, în Piața Universității

Mihai Morar s-a mutat în"Orașul Faptelor Bune".  Timp de o săptămână va locui într-o casă de sticlă, în Piața Universității
Galerie Foto Radio ZU şi-a propus să rescrie cea mai frumoasă poveste de Crăciun. "Orașul Faptelor Bune" este și anul acesta, ca și anul trecut, locul unde timp de o săptămână se reunesc minunile și...

Cum se vindecă persoanele empatice

 Cum se vindecă persoanele empatice
Persoanele empatice sunt acelea care simt, emit și absorb energiile din jurul lor. Adesea din cauza acestei puteri de a empatiza, acestea se pot confrunta cu stări de oboseală, confuzie, neliniște. Calitățile...

Rețete de Crăciun: Savuroasele sarmale ardelenești

Rețete de Crăciun: Savuroasele sarmale ardelenești
Tradiționalele sărmăluțe nu trebuie să ne lipsească de pe masă cu ocazia Crăciunului. Acest preparat, pentru mulți dintre noi, are o legătură directă cu sărbătoarea Nașterii Domnului. Celebrele...

Islanda s-a saturat de numarul prea mare de turisti!

Islanda s-a saturat de numarul prea mare de turisti!
Islanda a devenit o destinaţie turistică atât de populară încât numărul vizitatorilor străini ar urma să depăşească populaţia locală de şapte ori în acest an, astfel că Guvernul...

Cele mai frumoase gări. Gara din Iași

Cele mai frumoase gări. Gara din Iași
Gara din Iași a fost una dintre primele stații de călători din România, fiind inaugurantă la 1 iunie 1870. Edificiul a fost modelat și construit după după Palatul Dogilor din Veneţia şi este una dintre ce...

Staţiuni balneare din România. Mica Elveția din Carpați

Staţiuni balneare din România. Mica Elveția din Carpați
Băile Tușnad este clasată a doua în topul realizat anulal de Asociația Română de Balneologie. Localitatea, numită și ”Mica Elveţie” datorită cadrului natural fermecător în care...

Rețeta zilei: Cotlet de porc cu mere

Rețeta zilei: Cotlet de porc cu mere
Ingrediente 800 g cotlet de porc piper negru ulei de măsline zahăr brun muștar oțet alb 120 ml vin alb rozmarin proaspat foi de dafin 100 g bacon 2 mere golden Mod de preparare Se...

O cunoscută cântăreață din România surprinde: ”Toată lumea e convinsă că am acid hialuronic în buze și sâni siliconați”

O cunoscută cântăreață din România surprinde: ”Toată lumea e convinsă că am  acid hialuronic în buze și sâni siliconați”
Galerie Foto Cântăreața Diana Bișinicu se consideră o femeie norocoasă pentru că are o familie minunată, exact așa cum și-a dorit-o. Diana mărturisește în cadrul emisiunii ”Refresh by Oana Turcu”,...

Teodora Sava și Alina Mocanu, invitate în dressing-ul impresionant al Deliei

Teodora Sava și Alina Mocanu, invitate în dressing-ul impresionant al Deliei
Galerie Foto Delia le-a invitat pe Teodora Sava și Alina Mocanu în garderoba sa și s-au distrat ca între fete, probând haine. Telespectatorii vor putea alege marele câștigător pe data de 22 decembrie, de...

Sebastian Muntean: “De multe ori, am plecat de la filmări cu oja pe unghii”

Sebastian Muntean: “De multe ori, am plecat de la filmări cu oja pe unghii”
Sebastian Muntean, care în marea finală a show-ului “Te cunosc de undeva!” de sâmbătă, 16 decembrie, ora 20.30, va acorda puncte colegilor finaliști, alături de jurații Ozana Barabancea,...

Dezvaluire cutremuratoare a Cezarei Dafinescu: ”Soțul meu era feroce de gelos, nu mă lăsa să joc”

Dezvaluire cutremuratoare a Cezarei Dafinescu: ”Soțul meu era feroce de gelos, nu mă lăsa să joc”
Galerie Foto Cezara Dafinescu, considerată cea mai frumoasă actriță de pe plaiurile mioritice în anii ’80, este invitata Florentinei Fântânaru în cadrul emisiunii ”Dincolo de aparențe”...

Norvegia: Orasul care nu s-a lasat sters de pe fata Pamantului!

Norvegia: Orasul care nu s-a lasat sters de pe fata Pamantului!
Galerie Foto A fost distrus in cateva randuri, a ars din temelii, a fost sters de pe hartile geografice, dar de ficare data a renascut din cenusa. Departe spre nord de renumitele fiorduri, acolo unde, de regula, sunt dusi turistii,...

Horoscopul săptămânii 15-21 decembrie. Vești proaste pentru Tauri

Horoscopul săptămânii 15-21 decembrie. Vești proaste pentru Tauri
Evenimente spectaculoase au loc în viața unor nativi ai horoscopului. Câștiguri substanțiale, cereri în căsătorie sau promovări neașteptate apar în zilele ce vin. Descoperă ce-ți prezic...

Rețeta zilei: Pui cu smântână și legume la cuptor

Rețeta zilei: Pui cu smântână și legume la cuptor
Ingrediente: 800 g piept de pui dezosat 200 g brocoli 2 buc morcovi 1 ceapă roșie ciuperci sare 1 legătură pătrunjel/mărar ulei de măsline 50 g unt 300 g smântână 3...
Serviciul de email marketing furnizat de