x close

REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată

0
Autor: CS 29 Dec 2012 - 17:04
REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată bucatariacaseinoastre.blogspot.ro Tort cu 3 feluri de ciocolata


Un clasic de mult vizat, dar caruia numai o zi aniversara si o vreme friguroasa ii puteau potenta impactul. Pentru cei ce iubesc ciocolata, acest tort este un vis implinit, aducand in atentie, cu fiecare strat, o noua aroma alaturata celui mai savuros ingredient. Si astfel fiecare lingurita te poarta prin lumea delicata a ciocolatei albe imbogatita cu lichior de oua, prin cea matasoasa a ciocolatei cu lapte, culminand cu cea usor aspra, dar ferma, a ciocolatei amarui cu aroma de rom, pastrand pentru final pandispanul aerat si plin de cacao.
Un tort spectaculos, servit la ocazii speciale, numai bun pentru noaptea de Revelion.


INGREDIENTE BLAT (21cm):
2 oua mari
50g zahar
2 linguri ulei
40g faina pentru prajituri
10g cacao
1/4 lingurita praf de copt
un praf de sare

CREMA CIOCOLATA AMARUIE:
100g frisca lichida
200g ciocolata amaruie (minim 50% unt cacao)
200g frisca batuta
1 lingurita esenta de rom
3 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA CU LAPTE:
100g frisca lichida
150g ciocolata cu lapte (sau Nutella)
150g frisca batuta
2 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA ALBA:
100g frisca lichida
150g ciocolata alba
150g frisca batuta
50ml lichior de oua
3 foi gelatina

+300g batoane cu interior de ciocolata

PREPARARE:

Pentru blat, se scot ouale din timp, pentru a ajunge la temperatura camerei sau se tin 15 min in apa calda. Albusurile se separa cu grija de galbenusuri, astfel incat sa nu ramana urme de galbenus impreuna cu albusurile, apoi se amesteca cu zaharul si sarea, timp de 5 min, la viteza mare. Cand albusurile nu mai prezinta bule mari de aer si seamana cu o spuma precum zapada, se adauga toate galbenusurile, frecate anterior cu uleiul. Se incorporeaza cu ajutorul unui tel, amestecand usor, circular, de sus in jos.
Separat se siteaza si se amesteca faina, cacaoa si praful de copt. Ingredientele uscate se adauga compozitiei cu ou, in trei transe, amestecand dupa fiecare. Se continua a amesteca folosind telul, pana cand se sparg toate cocoloasele.
Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata (pe pereti), iar pe al carei fund a fost fixata hartie de copt.
Blatul se coace 20 de minute, la foc mediu, in cuptorul preincins. Blatul copt se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Cremele se pregatesc pe rand, pornind de la cea de jos, cea cu ciocolata amaruie. Procesul este similar, dupa cum urmeaza: frisca lichida se pune la incalzit, intr-o craticioara. Cand aceasta incepe sa fiarba, se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucatele cat mai mici, apoi se amesteca pana cand se obtine o compozitie uniforma.
Intre timp, foile de gelatina se pun la hidratat in apa rece, destula cat sa le acopere. Dupa 2-3 minute, foile se scot din apa si se storc in mana.
Se verifica temperatura compozitiei cu ciocolata si, daca se simte usor fierbinte, se adauga o foaie de gelatina. Daca aceasta s-a dizolvat in maxim 5 secunde, se pot adauga si urmatoarele, compozitia avand o temperatura destul de inalta incat sa asigure dizolvarea completa a gelatinei.

Ciocolata topita se pune la racit in baie de apa rece, timp in care se bate restul de frisca. Pentru ca frisca sa se intareasca, inainte de a fi desfacuta si batuta, cutia se introduce in congelator, pentru 10 minute.
Frisca batuta se incorporeaza in compozitia cu ciocolata, impreuna cu esenta sau, in cazul cremei cu ciocolata alba, lichiorului de oua. In cazul in care nu se foloseste lichior, cei 50ml de lichior se inlocuiesc cu alti 50ml de frisca batuta.

Crema de ciocolata amaruie se toarna si se niveleaza peste blatul de tort racit, asezat invers (cu partea de sus indreptata in jos) pe platoul de servire si fixat cu ajutorul unui inel de la forma in care a fost copt blatul

Blatul si crema se introduc in frigider pana cand este gata crema urmatoare. Dupa ce aceasta este nivelata in cadrul inelului, tortul se reintroduce in congelator, in asteptarea celei de-a treia creme, cea alba. Dupa adaugarea cremei albe, tortul se introduce in frigider, unde va ramane cel putin 4 ore, timpul necesar ca tortul sa se intareasca. Pentru a putea inlatura inelul, se trece un cutit cu lama subtire de jur imprejurul tortului, avand grija ca acesta sa fie perfect perpendicular pe platou si mereu in contact cu inelul. In caz contrar marginea tortului va iesi valurita.

Daca se doreste a fi decorat cu batoane de ciocolata, este bine ca acest lucru sa fie facut cu putin timp inainte de servire, deoarece, in contact cu umezeala din frigider, anumite tipuri de batoane au tendinta de a se inmuia. Pentru a fixa batoanele de peretele lateral al tortului, acesta se unge cu ciocolata topita si racita, aceasta reprezentand liantul dintre tort si batoane.

http://bucatariacaseinoastre.blogspot.ro/

Citeşte mai multe despre:   retete anul nou,   retete revelion,   tort ciocolata

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 44397


Mai multe titluri din categorie

Există o metodă simplă prin care cuptorul poate fi ca nou

Există o metodă simplă prin care cuptorul poate fi ca nou
Cuptorul ne ajută foarte mult în bucătărie, dar de cele mai multe ori nu avem grijă de el cum se cuvine. Gătim în mod frecvent, îl curăţăm rapid, dar mizeria se tot adună şi devine foarte...

Semnul zodiacal care face legea

Semnul zodiacal care face legea
Deşi fiecare dintre cele 12 semne astrologice are particularităţile sale, care îi asigură succesul în viaţă, numai unul dintre ele se poate mândri cu faptul că dispune de autoritatea supremă, or...

Cele mai ghinioniste zodii în octombrie. Vești proaste pentru Lei

Cele mai ghinioniste zodii în octombrie. Vești proaste pentru Lei
Unii nativi au noroc la bani sau în dragoste, pe când alții trebuie să facă față unor perioade mai agitate în luna octombrie 2016, când răbdarea le va fi pusă la încercare, scrie...

VIDEO - Actorul Tom Hanks, apariţie-surpriză la o şedinţă foto de nuntă din Central Park

VIDEO - Actorul Tom Hanks, apariţie-surpriză la o şedinţă foto de nuntă din Central Park
Un mire şi o mireasă au avut parte de o surprinză de proporţii când starul de la Hollywood Tom Hanks s-a oprit lângă ei, în Central Park din New York, şi a luat parte la şedinţa foto de nuntă,...

Ghidul bunelor maniere. Cum intrăm și cum ieșim în/din spațiile aglomerate

Ghidul bunelor maniere. Cum intrăm și cum ieșim în/din spațiile aglomerate
Vi s-a întâmplat, vreodată, să vă aflați în pragul unei uși aglomerate - la magazin, la școală, la biserică ori la spital – și să vă întrebați cum e cel mai bine să faceți......

Vacanţele exotice la mii de kilometri de casă, tot mai căutate de români

Vacanţele exotice la mii de kilometri de casă, tot mai căutate de români
V-aţi imaginat vreodată că în mijlocul iernii v-aţi putea bucura din plin de soare? Că în loc să mai puneţi un pulover, puteţi fugi de frig şi de zăpadă câteva zile pe o plajă tropicală, de...

Excursii pe cal prin munții României. Descoperă România în şa

Excursii pe cal prin munții României. Descoperă România în şa
Vacanța de vară a trecut și lenevitul pe plajă s-a încheiat și el. Mulți dintre noi ne întoarcem la viața stresantă de la locul de muncă. Însă weekend-urile sunt menite pentru a ne...

Avantajele necunoscute ale consumului de ciuperci

Avantajele necunoscute ale consumului de ciuperci
Ciupercile sunt o sursă bogată de fibre, vitamine și minerale. Aceste legume conțin din plin vitamine din complexul B:  B1, riboflavină, piridoxină (B6). De asemenea, ciupercile conțin o cantitate deloc de ne...

Cele mai sănătoase alimente pentru micul dejun

 Cele mai sănătoase alimente pentru micul dejun
Ştim cu toţii că masa de dimineaţă este cea mai importantă dintre toate. Aşa că, ar fi bine să nu o mai "săriţi". Însă, asta nu înseamnă că este bine să mâncaţi orice. Iată ca...

Top cele mai pasionale zodii

Top cele mai pasionale zodii
Dacă îți dorești un partener care să condimenteze viața sexuală ar trebui să te orientezi spre nativii acestor semne zodiacale. Află care este topul celor mai pasionale zodii, scrie ziarulring.ro. Top 4...

Cea mai bună rețetă de cremă de zahăr ars cu struguri

Cea mai bună rețetă de cremă de zahăr ars cu struguri
Încă din copilărie, ne-a plăcut foarte mult crema de zahăr ars şi mirosul pe care îl răspândea în toată casa. Am încercat de-a lungul anilor, să îmbunătăţățim reţeta şi...

Sebastian Papaiani a murit. De ce a fost OPRITA seria Brigada Diverse

Sebastian Papaiani a murit. De ce a fost OPRITA seria Brigada Diverse
Galerie Foto Sebastian Papaiani a murit. Câți dintre voi nu a vizionat măcar o dată celebrele filme din seria B.D.? Le știm cu toții, sunt producțiile românești nemuritoare. Dar să ne amintim de plutonierul...

Rețeta zilei. Ciulama de hribi

Rețeta zilei. Ciulama de hribi
Daca ar fi sa numesc acum un fel de mancare specific toamnelor maramuresene, atunci primul ce mi-ar veni in minte este acesta: ciulama de hribi. De n-ai avut cumva prilejul sa cauti singur prin padurile morosene...

Ghidul bunelor maniere. Despre punctualitate

Ghidul bunelor maniere. Despre punctualitate
Bună ziua om bine educat și cu alese însușiri. Ne întâlnim de la o vreme, în același colț de pagină. Suntem și eu și dumneavoastră... punctuali. Până la secundă. Asta...

Ghidul bunelor maniere. Ce e permis și ce nu se cade să faci pe stradă

Ghidul bunelor maniere. Ce e permis și ce nu se cade să faci pe stradă
 Azi ne-am propus să abordăm o temă la fel de actuală și în satul românesc de astăzi, și în orașele mici și mari din lumea-ntreagă. Ce ne e permis și, mai ales, ce nu se cade să facem...