x close

REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată

0
Autor: CS 29 Dec 2012 - 17:04
REŢETE DE ANUL NOU: Tort cu 3 feluri de ciocolată bucatariacaseinoastre.blogspot.ro Tort cu 3 feluri de ciocolata


Un clasic de mult vizat, dar caruia numai o zi aniversara si o vreme friguroasa ii puteau potenta impactul. Pentru cei ce iubesc ciocolata, acest tort este un vis implinit, aducand in atentie, cu fiecare strat, o noua aroma alaturata celui mai savuros ingredient. Si astfel fiecare lingurita te poarta prin lumea delicata a ciocolatei albe imbogatita cu lichior de oua, prin cea matasoasa a ciocolatei cu lapte, culminand cu cea usor aspra, dar ferma, a ciocolatei amarui cu aroma de rom, pastrand pentru final pandispanul aerat si plin de cacao.
Un tort spectaculos, servit la ocazii speciale, numai bun pentru noaptea de Revelion.


INGREDIENTE BLAT (21cm):
2 oua mari
50g zahar
2 linguri ulei
40g faina pentru prajituri
10g cacao
1/4 lingurita praf de copt
un praf de sare

CREMA CIOCOLATA AMARUIE:
100g frisca lichida
200g ciocolata amaruie (minim 50% unt cacao)
200g frisca batuta
1 lingurita esenta de rom
3 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA CU LAPTE:
100g frisca lichida
150g ciocolata cu lapte (sau Nutella)
150g frisca batuta
2 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA ALBA:
100g frisca lichida
150g ciocolata alba
150g frisca batuta
50ml lichior de oua
3 foi gelatina

+300g batoane cu interior de ciocolata

PREPARARE:

Pentru blat, se scot ouale din timp, pentru a ajunge la temperatura camerei sau se tin 15 min in apa calda. Albusurile se separa cu grija de galbenusuri, astfel incat sa nu ramana urme de galbenus impreuna cu albusurile, apoi se amesteca cu zaharul si sarea, timp de 5 min, la viteza mare. Cand albusurile nu mai prezinta bule mari de aer si seamana cu o spuma precum zapada, se adauga toate galbenusurile, frecate anterior cu uleiul. Se incorporeaza cu ajutorul unui tel, amestecand usor, circular, de sus in jos.
Separat se siteaza si se amesteca faina, cacaoa si praful de copt. Ingredientele uscate se adauga compozitiei cu ou, in trei transe, amestecand dupa fiecare. Se continua a amesteca folosind telul, pana cand se sparg toate cocoloasele.
Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata (pe pereti), iar pe al carei fund a fost fixata hartie de copt.
Blatul se coace 20 de minute, la foc mediu, in cuptorul preincins. Blatul copt se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Cremele se pregatesc pe rand, pornind de la cea de jos, cea cu ciocolata amaruie. Procesul este similar, dupa cum urmeaza: frisca lichida se pune la incalzit, intr-o craticioara. Cand aceasta incepe sa fiarba, se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucatele cat mai mici, apoi se amesteca pana cand se obtine o compozitie uniforma.
Intre timp, foile de gelatina se pun la hidratat in apa rece, destula cat sa le acopere. Dupa 2-3 minute, foile se scot din apa si se storc in mana.
Se verifica temperatura compozitiei cu ciocolata si, daca se simte usor fierbinte, se adauga o foaie de gelatina. Daca aceasta s-a dizolvat in maxim 5 secunde, se pot adauga si urmatoarele, compozitia avand o temperatura destul de inalta incat sa asigure dizolvarea completa a gelatinei.

Ciocolata topita se pune la racit in baie de apa rece, timp in care se bate restul de frisca. Pentru ca frisca sa se intareasca, inainte de a fi desfacuta si batuta, cutia se introduce in congelator, pentru 10 minute.
Frisca batuta se incorporeaza in compozitia cu ciocolata, impreuna cu esenta sau, in cazul cremei cu ciocolata alba, lichiorului de oua. In cazul in care nu se foloseste lichior, cei 50ml de lichior se inlocuiesc cu alti 50ml de frisca batuta.

Crema de ciocolata amaruie se toarna si se niveleaza peste blatul de tort racit, asezat invers (cu partea de sus indreptata in jos) pe platoul de servire si fixat cu ajutorul unui inel de la forma in care a fost copt blatul

Blatul si crema se introduc in frigider pana cand este gata crema urmatoare. Dupa ce aceasta este nivelata in cadrul inelului, tortul se reintroduce in congelator, in asteptarea celei de-a treia creme, cea alba. Dupa adaugarea cremei albe, tortul se introduce in frigider, unde va ramane cel putin 4 ore, timpul necesar ca tortul sa se intareasca. Pentru a putea inlatura inelul, se trece un cutit cu lama subtire de jur imprejurul tortului, avand grija ca acesta sa fie perfect perpendicular pe platou si mereu in contact cu inelul. In caz contrar marginea tortului va iesi valurita.

Daca se doreste a fi decorat cu batoane de ciocolata, este bine ca acest lucru sa fie facut cu putin timp inainte de servire, deoarece, in contact cu umezeala din frigider, anumite tipuri de batoane au tendinta de a se inmuia. Pentru a fixa batoanele de peretele lateral al tortului, acesta se unge cu ciocolata topita si racita, aceasta reprezentand liantul dintre tort si batoane.

http://bucatariacaseinoastre.blogspot.ro/

Citeşte mai multe despre:   retete anul nou,   retete revelion,   tort ciocolata

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 22542


Mai multe titluri din categorie

Michael Jackson, pe primul loc în topul vedetelor decedate cu cele mai mari venituri

Michael Jackson, pe primul loc în topul vedetelor decedate cu cele mai mari venituri
Pentru al doilea an consecutiv, Michael Jackson se află pe primul loc în clasamentul întocmit de Forbes al celebrităților cu cele mai mari venituri postume, conform starpulse.com.Numele și muzica fostului rege pop...

Poveștile Ancorei. Legenda Crapului și a Cărășoaicei

Poveștile Ancorei. Legenda Crapului și a Cărășoaicei
Galerie Foto „Pescarii Deltei și ai Dunării nu se mulțumesc să boteze peștii după soi, ci și după mărime”, îmi zicea cândva prietenul meu cel dedulcit la bucate deltatice, Radu Anton Roman. „Crapul se numește mai...

“Calea Iubirii, Conştienţei şi Puterii”, cu dr. Nicoleta Svârlefus

“Calea Iubirii, Conştienţei şi Puterii”, cu dr. Nicoleta Svârlefus
Transcenderea iluziei în care ne ţine captivi mintea este mijlocul prin care putem experimenta adevărul interior. Cu toţii ne dorim încredere în sine, pace, putere, abundenţă. De fapt, ceea ce ne dorim este...

Tatuajele albe, o nouă tendință este pe cale de a se impune în designul tatuajelor corporale

Tatuajele albe, o nouă tendință este pe cale de a se impune în designul tatuajelor corporale
Video O nouă tendință este pe cale de a se impune în designul tatuajelor corporale, și anume utilizarea tușului alb, scrie agenția DPA.Manechine cum sunt Bar Refaeli și Cara Delevinge, precum și cântăreața și...

După Brașov și București, celebrul Oktoberfest ajunge și la Timișoara

După Brașov și București, celebrul Oktoberfest ajunge și la Timișoara
Evenimentul se va desfășura în perioada 16-19 octombrie, la prima ediție a Festivalului Oktoberfest fiind așteptate peste 80.000 de persoane.În ultimul sfert de veac, sate întregi din Banat au fost depopulate...

Spaniolul Javier Bardem, noul negativ din “Piraţii din Caraibe”

Spaniolul Javier Bardem, noul negativ din “Piraţii din Caraibe”
Actorul spaniol Javier Bardem îşi negociază apariţia în partea a 5-a a seriei “Piraţii din Caraibe” - “Dead Men Tell No Tales”, în care ar trebui să joace rolul negativ. Anterior se specula că actorul...

Robert Downey Jr în “Captain America 3”

Robert Downey Jr în “Captain America 3”
Robert Downey Jr. se află în negocieri avansate pentru a interpreta rolul lui Tony Stark (alias Iron Man) în superproducţia “Captain America 3”, ce va fi lansată în 2016. Downey va reîmbrăca costumul Iron Man...

Un început de poveste maramureşană, la Muzeul Ţăranului Român

Un început de poveste maramureşană, la Muzeul Ţăranului Român
Muzeul Naţional al Ţăranului Român organizează în perioada 16 octombrie – 9 noiembrie 2014 un eveniment cu totul special, prin care publicul este invitat să descopere, dincolo de Maramureşul fotografilor sau al...

Richard Gere este din nou singur, după o relație discretă de șase luni cu Padma Lakshmi

Richard Gere este din nou singur, după o relație discretă de șase luni cu Padma Lakshmi
Actorul Richard Gere și-a încheiat relația cu Padma Lakshimi, una dintre vedetele variantei americane a emisiunii "Top Chef", după doar șase luni, înainte chiar ca informațiile despre această relație să ajungă...

“Albastru de Voroneţ", o spectaculoasă declaraţie de dragoste pentru România, a creatoarei de modă Liza Panait

“Albastru de Voroneţ", o spectaculoasă declaraţie de dragoste pentru România, a creatoarei de modă Liza Panait
Galerie Foto Spectaculoase. Fine. Uşoare. Călduroase. Albastre. Aurii. Negre. Toate încununate de o senzaţie acută de nobleţe. Creaţiile de poveste ale Lizei Panait. A fost seara în care “Albastru de Voroneţ” a...

Săptămâna Culturală a Mexicului: Prezentarea regiunii Oaxaca în România

Săptămâna Culturală a Mexicului: Prezentarea regiunii Oaxaca în România
Ambasada Mexicului, Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român organizează în perioada 22-29 octombrie 2014, în cadrul Săptămânii Culturale a Mexicului: Prezentarea...

Îţi faci casă sau îţi cumperi un apartament vechi? Care este cea mai bună alegere

Îţi faci casă sau îţi cumperi un apartament vechi? Care este cea mai bună alegere
Un apartament de două camere în Bucureşti, construcţie veche, are un preţ minim de aproximativ 50.000 de euro. Cu aceiaşi bani se poate construi o casă pe pământ, cu o suprafaţă chiar mai mare a...

Bucureștenii sunt așteptați de luni la Festivalul Ceaiului și al Cafelei

Bucureștenii sunt așteptați de luni la Festivalul Ceaiului și al Cafelei
Cea de-a șasea ediție a Festivalului Ceaiului și al Cafelei se va desfășura la București de luni până duminică, pe agenda sa regăsindu-se zece evenimente în cafenele și ceainării bucureștene și o...

Horoscopul BABILONULUI sau Zodiacul lui Sargon cel Bătrân

Horoscopul BABILONULUI sau Zodiacul lui Sargon cel Bătrân
Pentru babilonieni, existau șapte planete, câte zile are săptămâna. De fapt, este vorba – în termenii de astăzi ai științelor cerului – despre trei tipuri diferite de corpuri cerești și anume: o stea -...

Copiii învaţă să exploreze cultura şi tradiţiile

Copiii învaţă să exploreze cultura şi tradiţiile
“Adevăratul viitor al poporului român este păstrarea credinţei şi a tradiţiilor. Atenţia necontenită asupra educaţiei copiilor noştri. Ei sunt continuatorii şi viitorul acestui neam valoros”, a declarat...