x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Traditie - Cina "magnificilor"

Traditie - Cina "magnificilor"

de Anna Borca    |    11 Feb 2006   •   00:00
Traditie - Cina "magnificilor"

Bucuresti, inceput de secol al XX-lea, Restaurantul Modern... Unul dintre restaurantele Capitalei care a fost renumit pentru bucataria romaneasca si pentru serviciile sale ireprosabile. Artisti, scriitori, ziaristi, oameni politici i-au trecut pragul.

Aflam, din cronica vremii, despre o "cina extra la Modern", cum o numea Vintila Rusu-Sirianu in anul 1924. Maestrul de ceremonii: Pastorel-Teodoreanu. Comeseni: Camil Ressu si Nicolae Darascu - pictori, Ion Vinea si Cezar Petrescu - scriitori si memorialistul Vintila Rusu-Sirianu. Invitat de onoare - "misteriosul" Constantin Brancusi, adus de la Hotelul Bulevard, unde locuia in acel timp, de scanteietorul epigramist si renumitul degustator Pastorel.

FESTIN. Cu ce s-au delectat "cei sapte magnifici" in seara respectiva? La inceput icre si masline cu tuica, apoi o saramura de crap stropita din belsug cu un vin alb. Dupa saramura, Pastorel "a randuit felurite bucate pe tipicul bucatariei romanesti", dintre care amintim: ghiveci "adus cu mare ifos chiar de patronul restaurantului, in talger de pamant ars, dupa toate regulile artei", insotit de un vin ros... de Segarcea; muschi de porc la frigare, impanat cu slanina si usturoi si tras prin malai, "acompaniat" de vinul favorit al lui Brancusi, Bourgogni. Bineinteles, n-au lipsit nici discutiile pe tema bucatelor savurate. Cand Brancusi a fost intrebat de Pastorel daca i-a placut saramura, i-a raspuns: "E crap de crescatorie. Cam umflat in grasime. Cam aromat... saramura prea lunga..." si, zambind malitios, a incheiat: "Incolo merge...". Dar, in schimb, la muschiuletul de porc, dupa ce a gustat "doua imbucaturi", maestrul a exclamat: "Asta, bun!...". Bi-neinteles, nici Pastorel, inspirat de vinul vechi de Bourgogni, nu s-a lasat mai prejos, lansandu-i lui Brancusi o epigrama: "Cu ciocanul si cu dalta/ Sunteti, maestre, divin:/ Dar acuma intreb alta;/ Fi-veti oare si la vin?".

MENIU. Dintr-o lista de preparate din 26 iulie 1934 aflam despre varietatea bucatelor de la restaurantul Modern: 25 de preparate din peste (calde si reci), opt supe si ciorbe, 22 de mancaruri calde (gatite si minuturi), opt feluri de preparate din legume si 30 de produse pentru gratar si o larga gama de branzeturi. Si lista de bauturi era la fel de bogata: tuica, vinuri romanesti si bere speciala "Azuga".

In anul 1946 restaurantul Modern se inchide si se redeschide peste noua ani, in 1954, complet renovat. Dupa 1957, in cadrul unor reciprocitati, la Berlin (in partea RDG) si in Bucuresti apar restaurante cu specific german si romanesc.

Astfel, restaurantul Modern (din Strada Constantin Mille - actuala Strada Sarindar) devine restaurantul Berlin. O parte din personal (sef-bucatar, sef-sala, cativa ospatari) era adusa din Germania, profesionisti in domeniu.

Pana in anul 1989 bucurestenii, si nu numai, gaseau aici delicioase preparate germane: salata taraneasca, salata berlineza, carnaciori pentru bere (tot felul de wursti - carnati) si apreciatul Beefsteak-tartar (un preparat unde carnea era proaspata si usor de constatat aceasta). Nu lipseau nici preparate romanesti precum: ciorba de burta, ciolan cu fasole, salata de vinete si lista ar putea continua.

Maestrul bucatar Sandu Constantin era apreciat si pentru felul in care prepara bucatele romanesti, dar si pentru specialitatile germane.

×
Subiecte în articol: gastronomie