x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Meniuri cu timbru

Meniuri cu timbru

de Veronica Bectas    |    29 Oct 2008   •   00:00

“Un om flămând este un om nervos”
proverb englez



Liliana Mureşan, Tg. Jiu. Pentru a prepara o tartă cu portocale aveţi nevoie de următoarele ingrediente: pentru blat: 100 g margarină (untură) rece, 5 linguri apă rece, 1 şi 1/2 pahar făină, o jumătate de linguriţă sare; pentru umplutură: un pahar de zahăr, un pahar zeamă de portocale, 3 linguri făină, o lingură zeamă de lămâie, 1/2 pahar de apă, 3 linguri unt moale, 3 gălbenuşuri, o lingură coajă rasă de portocală; pentru mering: 6 linguri zahăr, 3 albuşuri, vanilie.

Preparare: Grăsimea rece o amestecaţi, prin apăsare cu furculiţa, cu făina până obţineţi nişte firimituri mari şi le stropiţi cu apă rece în care aţi dizolvat sarea, amestecând circular cu furculiţa. Dacă e nevoie, mai adăugaţi două linguriţe de apă rece, apoi luaţi aluatul cu mâna şi formaţi o minge, înveliţi într-un şervet şi o daţi la rece până a doua zi. Întindeţi o foaie mai măricică pentru tapetat forma şi pe pereţi, pe care o daţi la cuptorul încins până se rumeneşte şi o ţineţi de-o parte. Faceţi umplutura astfel: amestecaţi amidonul cu zahărul. Frecaţi gălbenuşurile, adăugaţi zeama de lămâie, portocale şi apa, apoi, încet, turnaţi în zahărul cu amidon. Daţi la fiert, la foc mic, amestecând mereu, până clocoteşte şi se îngroaşă. Luaţi de pe foc, încorporaţi untul şi coaja de portocale şi turnaţi fierbinte peste foaia de tartă rumenită. Pentru mering procedaţi astfel: bateţi albuşurile spumă tare, adăugând câte puţin din zahăr şi vanilie. Întindeţi meringul peste tartă şi daţi la cuptorul încins 10 minute ca să se rumenească glazura. Scoateţi forma, lăsaţi la răcit la temperatura camerei, apoi daţi la frigider.

×
Subiecte în articol: agenda