x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astazi e ziua ta...": Aurel Turcus - "N-am cunoscut ce este plictiseala"

"Astazi e ziua ta...": Aurel Turcus - "N-am cunoscut ce este plictiseala"

03 Aug 2004   •   00:00
"Astazi e ziua ta...": Aurel Turcus - "N-am cunoscut ce este plictiseala"

Aurel Turcus (foto), scriitor, poet si ziarist, membru al Uniunii Scriitorilor si autor a numeroase volume de poezie, proza, critica literara sau etnografie, implineste astazi 61 de ani. La multi ani!

"Este mai important anul acesta decat o varsta rotunda, pentru ca firul vietii se scurteaza; in privinta unei longevitati nu sunt prea optimist, asa ca ma bucur de fiecare an implinit; doresc sa fiu multumit de trecerea unui an prin realizarile din cursul lui. Am dorit sa-mi aniversez ziua lansand noua mea carte de poezii, "Val dupa val", dar toti colegii scriitori sunt in vacanta, asa ca am renuntat la idee si o sa ma bucur in cadrul familiei. Nu simt o mare deosebire in felul cum a trecut timpul, de fapt ritmarea trecerii timpului o vad prin prisma activitatii; fac abstractie de trecerea lui, pana, iata, se implineste anul. In viata mea n-am cunoscut ce este plictiseala. Sentimentul trecerii timpului il am numai cand fac anumite retrospectii si mai mult cerebral; in rest, timpul pentru mine inseamna activitate, forta spirituala, tinerete...

Anul trecut, cand am implinit 60 de ani, am avut, intr-un fel, nu sentimentul, nicidecum, al batranetii, dar am simtit o anumita tristete ca anii s-au adunat multi; a fost o aniversare care, sufleteste, a insemnat mai mult decat celelalte; nu am aratat celorlalti ca am asemenea trairi, dar le-am avut. La fiecare aniversare imi fac o retrospectiva si stiu foarte bine cu ce sunt dator inca vietii, am un sentiment de nemultumire ca multe lucruri nu le-am putut inca infaptui, dar sper ca o sa le pot face pe toate. Imi doresc sanatate si sa am puterea de munca pe care o am acum, doua lucruri esentiale pentru a-mi indeplini conditia de intelectual si scriitor asa cum doresc, facand abstractie sau luptand impotriva imprejurarilor destul de vitrege care sunt in societatea noastra pentru punerea in lumina a rezultatelor muncii unui om de cultura. Sunt o fire optimista si interesant este ca nu simt, deocamdata, trecerea timpului astfel incat sa ma marcheze negativ si ma pot bucura foarte bine de viata. Nu ma pot defini ca persoana decat prin prisma preocuparilor mele scriitoricesti, intelectuale, nu imi vad existenta fara a le trai.

Cred ca sunt o persoana cu o leaca de har scriitoricesc si de cercetator literar, cu o leaca de cultura si, zic eu, un harnic muncitor pe ogorul asta al spiritualitatii. Ma bucur de varsta pe care o am, de intelepciunea care vine o data cu ea si m-as multumi ca inca 10 ani sa ma simt la fel ca acum."

×
Subiecte în articol: calendar