x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Ilie Năstase!

Astăzi e ziua ta... Ilie Năstase!

de Ramona Vintila    |    18 Iul 2009   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Ilie Năstase!
Sursa foto: Dragoş Savu/Jurnalul Naţional

Fostul tenisman Ilie Năstase, unul dintre cei mai cunoscuţi români în întreaga lume, împlineşte mâine 63 de ani. Jurnalul Naţional îi urează "La mulţi ani!".



"Am acelaşi proiect de zece ani... să fac Academia de Tenis. Probabil că, dacă nu ajung eu să-l fac până mor, o să-l facă soţia mea, pentru că este mai tânără. Cred că o viaţă fără urcuşuri şi coborâşuri nu există. Cine nu munceşte nu greşeşte. Eu am muncit foarte mult. De-a lungul carierei mele am câştigat multă experienţă, am avut prilejul să învăţ în străinătate lucruri pe care nu le-am putut învăţa în România. A fost frumoasă viaţa pentru mine şi nu am de ce să mă plâng.

SPORTUL ROMÂNESC
Cred că principala problemă a sportului românesc este infrastructura. Nu avem baze sportive, nu mai există sporturi de mase, selecţia naturală. Sportul a devenit foarte scump şi acum lipsesc banii. Dacă sportul românesc nu o să obţină finanţe, poate şi de la privaţi, nu numai de la stat, cred că moare.

Multe federaţii sunt moarte deja, dar nu ştiu ele. Dacă aş avea posibilitatea, în primul rând, m-aş bate cu Guvernul şi cu primul-ministru pentru a obţine un buget foarte mare, care este normal.

Dacă nu mi l-ar da, aş demisiona. Un buget foarte mare aş putea să-l împart la toate federaţiile, aş putea să aduc antrenori foarte buni, preparatori fizici şi aşa mai departe.

Când eram în România, în anii '60-'70, statul se interesa mai mult de sport, dădea mai multă atenţie acestui domeniu din toate punctele de vedere. Dacă ne uităm astăzi în ziarele din România, 99,9% se scrie despre fotbal.

SATISFACŢIE
Sunt fericit că am reuşit să plec la 20 de ani din România. Regret cei cinci ani în care nu m-au lăsat să plec din ţară. Poate eram mai bun dacă plecam mai devreme. M-am născut unde trebuia să mă nasc, sunt identificat cu poporul ăsta şi numai aşa mă mai pot naşte încă o dată, tot român... Nu regret... pentru că din România am ajuns numărul 1 mondial.

La 20 de ani iubeam cel mai mult tenisul, la 40 de ani iubeam tenisul şi mai mult şi acum îmi iubesc familia. Îmi doresc să fiu sănătos, să pot sta cât mai mult aici, pe Pământ, pentru a avea grijă de copiii mei. În ceea ce priveşte sportul românesc, îmi doresc să se trezească politicienii pentru ca tenisul să fie apreciat aşa cum este şi în ţările occidentale. Îmi pare rău că am avansat puţin în anumite domenii de când am intrat în UE, dar în sport am scăzut."

×
Subiecte în articol: calendar