x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astazi e ziua ta... - Ion Mihai Pacepa

Astazi e ziua ta... - Ion Mihai Pacepa

28 Oct 2005   •   00:00
Astazi e ziua ta...  -  Ion Mihai Pacepa

"Stiu, ceasul nu poate fi dat inapoi"

Este, cu siguranta, pe primele locuri intr-o lista imaginara a biografiilor fascinante. A trait doua vieti intr-una singura, incepandu-si-o pe a doua cand altii se gandesc la pensia ce va urma: 50 de ani. Ion Mihai Pacepa, fostul sef al Spionajului romanesc, care a decis s-o rupa cu regimul comunist al lui Nicolae Ceausescu, primind o noua identitate in Statele Unite, implineste azi 77 de ani.

Curiozitatea ne-a manat sa-l intrebam pe omul a carui identitate americana este in continuare invaluita de mister pentru marele public cum isi sarbatoreste aniversarea. "Cu optimism. Sunt convins ca Romania de maine va fi mult mai prospera si mai respectata decat cea de azi", ne-a declarat. "Daca e sa ma gandesc la o aniversare anume, care sa-mi fi ramas in minte, ca una speciala, atunci cu siguranta aceasta este prima aniversare impreuna cu fiica mea, Dana, dupa ce ne-am reunit vietile. Am sarbatorit-o impreuna cu ea si cu congresmanul Frank Wolf, care a eliberat-o din ghearele Securitatii si a adus-o in Statele Unite", spune, atunci cand este rugat sa faca un bilant ad-hoc al zilelor de nastere. "Anul cel mai important din viata mea? In mod cert, 1978. Am renuntat la viata privilegiata pe care o duceam in Romania (vila cu bazin de inot si sauna, de pe Aleea Alexandru nr. 28, salariul egal cu cel al primului-ministru, vila de la Marea Neagra, cabanele de vanatoare etc.) pentru a fi liber si pentru a putea demasca ereziile ceausismului. Cea mai mare satisfactie a vietii mele este faptul ca mi-am putut aduce modesta contributie la eliberarea Romaniei de sub tirania lui Ceausescu, prin compromiterea sa pe plan international. Si cea mai mare realizare a mea de pana acum este cartea «Orizonturi Rosii», publicata in 27 de tari. Cel mai mare regret este ca Romania nu este inca in fruntea clasamentului tarilor est-europene", spune, cu gandul tot la tara in care s-a nascut. Ce altceva il mai poti intreba pe un personaj devenit legenda, la zi de bilant? Poate cum si-ar vedea viata daca ar fi sa dea timpul inapoi? "Cu multi ani in urma, am tinut o conferinta despre ireversibilitatea timpului in fata Consiliului de Conducere al Ministerului Afacerilor Interne. A fost prima - si ultima - data cand l-am vazut pe fostul meu sef, ministrul Teodor Coman, cu lacrimi in ochi. Stiu si eu, ca si el, ceasul nu poate fi dat inapoi." (Marina Constantinoiu)

MULTUMIRE
"Cea mai mare satisfactie a vietii mele este faptul ca mi-am putut aduce modesta contributie la eliberarea Romaniei de sub tirania lui Ceausescu, prin compromiterea sa pe plan international"

INSATISFACTIE
"Cel mai mare regret este ca Romania nu este inca in fruntea clasamentului tarilor est-europene" - Ion Mihai Pacepa, fostul sef al Spionajului romanesc

×
Subiecte în articol: calendar