x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astazi e ziua ta..." - Valeriu Rapeanu

"Astazi e ziua ta..." - Valeriu Rapeanu

28 Sep 2004   •   00:00
"Astazi e ziua ta..." - Valeriu Rapeanu

"Sunt bucuros ca am mai implinit inca un an!"

A avut de-a lungul carierei o prodigioasa activitate de istoric, critic literar si editor. Valeriu Rapeanu implineste astazi 73 de ani. "Pentru mine, un an in plus inseamna incheierea editiei "Perpessicius", a volumului "Propaganda si dezinformare in radio in anii celui de al II-lea razboi mondial" si "O istorie a dramaturgiei romanesti din perioada 1920-1944". Ziua de nastere e una singura. S-a petrecut in comuna Ploiestori din judetul Prahova, o comuna foarte aproape de orasul Ploiesti, acasa la noi, in familia unor invatatori. Ma gandesc cu melancolie la anii care au trecut si ma intreb ce mai poti face cand adaugi un an in plus fata de ceea ce a fost. La 25 de ani privesti inainte, ai planuri foarte multe. La 73 de ani, din pacate, nu mai ai planurile pe care le puteai avea la 25 de ani. Sunt bucuros ca am mai implinit inca un an. La anii rotunzi incepi sa faci un bilant care sigur niciodata nu te multumeste, un bilant a ceea ce ai scris, a ceea ce ai citit, a ceea ce ai vazut, nu un bilant material. Un om care s-a dedicat culturii are intotdeauna regretul ca nu a citit tot ce ar fi vrut, ca nu a scris tot ce a planuit, ca nu a vazut spectacolele pe care ar fi vrut sa le vada si atunci acestea sunt singurele regrete. Dupa aceea iti mai faci cateva planuri in functie de anii care iti mai raman. Nu poti sa-ti planifici cu strictete aparitia unei carti, terminarea unui studiu. La anii astia imi doresc sa pot sa imi duc varsta cu bine si sa pot termina proiectele de care v-am spus, sa schitez si altele in functie de timpul care a mai ramas. Daca te bucuri de sanatate, macar relativa fata de varsta respectiva, nu este o povara si iti ramane sa te bucuri, sa citesti cartile din biblioteca, sa privesti albume, sa asculti un disc bun si sa vezi un spectacol bun. Daca poti face aceste lucruri nu este o povara, dar uitati-va in jurul nostru si vedeti cat de mult apasa bolile asupra unor oameni care nu au ajuns la varsta de 70 de ani. M-am simtit bine la toate varstele pentru ca s-a intamplat sa-mi fac planurile si sa muncesc in asa fel incat sa ma bucur de fiecare moment al vietii, prin munca si prin meseria pe care am avut-o. Daca privesti in urma regreti perioada adolescentei, a tineretii, cand erai in scoala, cand nu aveai alte griji decat de a invata si de a citi si, pe masura ce trece timpul, vin raspunderile de toate felurile si ai, poate, nostalgia vacantelor de trei luni in care, sub un cires sau poate intr-o gradina, citeai de dimineata pana seara, uitand de tot. La maturitate nu mai poti face asa ceva. Am putut, pana acum, sa duc la bun sfarsit in fiecare saptamana pagina pe care o am intr-un cotidian, am avut multe emisiuni cu personalitati ale vietii noastre cultural-stiintifice si sunt in curs de definitivare cu editia de care v-am vorbit."

RETROSPECTIVA

"Ma gandesc cu melancolie la anii care au trecut si ma intreb ce mai poti face cand adaugi un an in plus fata de ceea ce a fost"

MATURITATEA

"Pe masura ce trece timpul vin raspunderile de toate felurile si ai poate nostalgia vacantelor de trei luni in care, sub un cires sau poate intr-o gradina, citeai de dimineata pana seara, uitand de tot"

×
Subiecte în articol: calendar