x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 19 iulie 2007

Joi 19 iulie 2007

de Ramona Vintila    |    19 Iul 2007   •   00:00

  • Este ziua 200 a anului
  • Au mai rămas 165 de zile

Soarele:

Răsare la 5:48

Apune la 20:55

Luna:

Răsare la 11:01

Apune la 23:17

Primul pătrar(Luna in creştere):

22 iulie

Lună plină:

30 iulie

Ultimul pătrar(Luna in descreştere):

5 august

Lună nouă:

12 august

Sărbătoare creştină

Soră a Sfăntului Vasile cel Mare şi a Sfăntului Grigorie de Nyssa, Sfănta Macrina era cea mai mare din cei zece copii ai acestei familii de sfinţi. La naşterea ei, un personaj misterios i-a apărut in trei rănduri mamei ei, poruncindu-i să dea copilei numele de Tecla, prima muceniţă şi modelul fecioarelor creştine. Ea a păstrat secret acest nume şi a dat copilei numele bunicii ei, Macrina cea Bătrănă. Sfănta Macrina, fiind impodobită cu frumuseţea trupului şi de neam bun, a fost logodită după un mire asemenea ei. Şi numai căt se logodiră, logodnicul ei a murit prin locuri străine. Iar Cuvioasa Macrina, vrănd alţii mulţi să o ia, a ales văduvia, neispitind-o dulceaţa nunţii.

Calendar creştin-ortodox

Cuv. Macrina, sora Sf. Vasile cel Mare; Cuv. Die; Cuv. Serafim de Sarov

Calendar romano-catolic

Sf. Arsenie, pustnic

Calendar greco-catolic

Sf. Macrina, sora Sf. Vasile cel Mare, Sf. Die, călugăr

Rugăciune a Marelui Vasile

Dumnezeule, cel veşnic şi fără de inceput, Lumină pururea fiitoare, Făcătorule a toată făptura, Izvorule al milei, adăncul bunătăţilor şi noianul cel neurmat al iubirii de oameni, arătă peste noi lumina feţei Tale; Invaţă-ne pe noi să spunem judecăţile Tale şi să ne mărturisim ţie neincetat, Stăpănului nostru şi Făcătorului de bine. Măinile noastre le indreptează spre lucrarea voirii Tale şi fă cu noi ca să Te iubim şi să sporim bine-făcănd cele plăcute ţie, ca şi intru noi, nevrednicii, să se slăvească preasfănt numele Tău, al tatălui şi al Fiului şi al Sfăntului Duh! O Dumnezeire şi o Impărăţie căreia se cuvine toată slava, cinstea şi inchinăciunea, in vecii vecilor. Amin!

Proverbul zilei:"Banul muncit pluteşte deasupra apei"

"Proverbele Romănilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

S-a intămplat azi

In Romănia

1922 - Are loc primul meci al echipei de tenis a Romăniei in Cupa Davis (India - Romănia: 5-0);

1946 - Discurs al lui Iuliu Maniu, preşedintele Partidului Naţional-Ţărănesc, in care se evocă intreaga activitate a partidului in timpul Regelui Carol al II-lea şi apoi al mareşalului Ion Antonescu;

1947 - Adunarea Deputaţilor ridică imunitatea parlamentară deputaţilor naţional-ţărănişti (Iuliu Maniu, Grigore Niculescu-Buzeşti, Ilie Lazăr, Aurel Leucuţia, Vasile Serdici, Emil Ghilezan), iar presa PNŢ, in frunte cu oficiosul "Dreptatea", este interzisă;

1990 - Se infiinţează Federaţia Ecologică din Romănia, ca urmare a desprinderii unor membri marcanţi din Mişcarea Ecologistă. Preşedinte al Biroului Executiv al Consiliului Naţional Director, prof. dr Alexandru Ionescu.

 In lume

1912 - Un meteorit cu o greutate estimată la 190 kg a explodat deasupra oraşului Holbrook in Navajo, Arizona;

1976 - A fost creat Parcul Naţional Sagarmatha in Nepal;

2005 - In California, Valea Morţii, s-au inregistrat 53,9°C (129°F).

Născuţi la 19 iulie

1946 - Ilie Năstase, tenisman;

1947 - Brian May, chitarist (Queen).

Click istoric

La 19 iulie 1930 s-a născut in Illia, judeţul Hunedoara, Pompiliu Teodor, membru al Academiei Romăne. A fost cercetător la Biblioteca Academiei - filiala Cluj, cercetător la Institutul de Istorie din Cluj (1963-1966), "visiting professor - la Universitatea Illinois (SUA). A cercetat mai ales perioada iluminismului, contribuind la reconstituirea curentelor de idei din secolul XVIII-XIX. Una dintre preocupările constante ale lui Pompiliu Teodor a fost aceea a editării unor lucrări fundamentale ale inaintaşilor: Gheorghe Şincai, Samuil Micu ş.a. A fost membru in colegiile de redacţie ale unor reviste importante din domeniu.A murit la 7 septembrie 2001.

Credinţe populare, tradiţii, semne

Marina, protectoare a sufletelor copiilor morţi,in Calendarul popular a preluat numele şi data de celebrare ale Sfintei Mare Muceniţe Macrina, din Calendarul ortodox, - 19 iulie. In această zi, mamele impărţeau mături de pelin verde, căte un pui de găină, porumb fiert şi flori, confecţionau cercuri din tulpinile de pelin prin care treceau copiii ca să-i apere de boli. Cu măturile de pelin păstrate in podul casei se măturau incăperile şi curţile gospodăriilor (Oltenia, Muntenia). Moşii de Săntilie sunt ofrandele date pentru morţi (fructe, covrigi, măncare, toate insoţite de lumănări aprinse) in ajunul sau in ziua de Săntilie. Se credea că in această zi sufletele morţilor, in special ale copiilor, s-ar intoarce acasă pentru a fi ospătate de cei vii. Familia care avea de pomenit copii morţi chema acasă, in grădină, fetiţe şi băieţi unde li se scutura un măr din care nu s-au măncat fructe in acel an. Se curăţau mormintele din cimitir, se impărţeau vase de lut pline cu măncare sau cu apă.(Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar iulie macrina