x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 18 octombrie 2010

Luni 18 octombrie 2010

18 Oct 2010   •   00:00

Este ziua 291 a anului ● Au mai rămas 74 de zile

Soarele
Răsare la 7:34 ● Apune la 18:27

Luna
Răsare la 16:12 ● Apune la 2:53
● Lună plină 23 octombrie ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 30 octombrie ● Lună nouă 6 noiembrie


Sărbătoare creştină: Sf. Ap. _i Ev. Luca; Sf. Mc. Marin cel Bătrân; Cuv. Iulian
Biserica creştină îl prăznuieşte astăzi pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Lu­ca. S-a născut în Antiohia Siriei şi era medic de profesie. A aflat pe Sfân­tul Apostol Pavel şi, crezând în Hristos, a părăsit rătăcirea cea părintească, şi lăsându-se de tămăduirea cea trupească, s-a apucat de cea sufletească. A scris Evanghelia sa către un oarecare dregător, anume Teofil, care crezuse în Hristos. După ce s-a dus de la Roma şi a lăsat pe fericitul Pavel, a umblat învăţând toată Grecia. Constanţie, feciorul marelui Constantin, a adus de la Teba moaştele lui şi le-a pus în biserica Sfinţilor Apostoli, sub sfânta masă, împreună cu ale lui Andrei şi ale lui Timotei.


Credinţe populare, tradiţii, semne
Civilizaţia rurală a avut un sistem perfecţionat de informare şi comunicare, "gura satului". Această expresie a căpătat, paralel cu apariţia altor sisteme de comunicare, înţeles peiorativ. Comunicarea ştirilor de orice fel prin canalele specifice (şanţul, poarta, cârciuma, biserica, fântâna, târgul etc.) a asigurat coeziunea dintre elementele culturii populare. Perfecţiunea sistemului de comunicare "gura satului" este reflectată de modul cum îmbină transparenţa totală a ştirilor, redată plastic de zicala: "Nu ştie bărbatul ce ştie satul", cu păstrarea tainelor şi marilor secrete, concis exprimată de zicala: "Nici usturoi n-a mâncat,/ Nici gura nu-i miroase" şi altele. (Profesor Ion Ghinoiu)


Click istoric
Astăzi, actorul Jean-Claude Van Damme împlineşte 50 de ani. Pe numele său adevărat Jean-Claude Van Varenberg, s-a născut în Berchem-Sainte Agathe (Belgia). Atrage atenţia asupra sa, la început în roluri mici, apoi în roluri de succes. "Cyborg" (1988), "Kickboxer" (1989), "Universal Soldier" (1992), "Timecop" (1994), "The quest" (1966) sunt doar câteva dintre filmele care au fermecat publicul. În ceea ce priveşte viaţa sa privată, Jean-Claude este un mare iubitor al animalelor şi un înverşunat apărător al drepturilor acestora. Se defineşte simplu, printr-o frază elocventă: "Sunt un bărbat de modă veche (...) Sunt un visător, un tip romantic. Cred în iubire, familie şi rădăcini".


S-a întâmplat azi
În România

● 1599 - Bătălia de la Şelimbăr; Mihai Viteazul înfrânge oastea transilvană; întreg teritoriul Transilvaiei trece sub autoritatea lui Mihai;
● 1883 - Semnarea de către miniştrii de Externe, Dimitrie A. Sturdza şi Gustav Kálnoky, în cel mai strict secret, a Tratatului de alianţă româno-austro-ungar, pe timp de cinci ani, cu prelungire automată din trei în trei ani, dacă nu era denunţat de una dintre părţi. România şi Austro-Ungaria se angajează să-şi vină în ajutor în cazul unui atac neprovocat. Tratatul, la care aderă şi Germania, în aceeaşi zi, apoi şi Italia, este reînnoit în mai multe rânduri, ultima dată în 1913. Tratatul din 1883 marchează ralierea diplomaţiei României spre o alianţă cu Puterile Centrale.

În lume
● 1541 - Dieta de la Debreţin recunoaşte suzeranitatea Porţii asupra Transilvaniei, care devine un principat autonom vasal al Imperiului Otoman;

Născuţi la 18 oct.

● 1405 - Papa Pius al II-lea (m. 1464);
● 1907 - Mihail Sebastian, scriitor (m. 1945).

×
Subiecte în articol: calendar