x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 9 iunie

Luni 9 iunie

09 Iun 2008   •   00:00

Este ziua 161 a anului - Au mai rămas 205 zile



Este ziua 161 a anului

Au mai rămas 205 zile

Soarele:

Răsare la 5:31

Apune la 20:59

Luna:

Răsare la 11:49

Apune la 00:50

Primul pătrar (Luna în creştere)
 
10 iunie

Lună plină

18 iunie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

26 iunie

Lună nouă

3 iulie

Sărbătoare creştină


Sfîntul Chiril al Alexandriei a avut o importantă contribuţie la stabilirea doctrinei ortodoxe în privinţa lui Hristos, susţinînd unirea celor două firi, divină şi umană. S-a născut într-o familie importantă în jurul anului 370 în Alexandria, primind o educaţie clasică şi teologică. În 412, Chiril ajunge patriarh pe scaunul oraşului în care s-a născut. Autoritatea Sfîntului Chiril, alături de cea a Sfîntului Atanasie cel Mare, a fost decisivă pentru definirea credinţei creştine. În ciuda caracterului său impetuos, Sfîntul Chiril a fost un apărător al păcii, lucrarea sa desfăşurîndu-se neîncetat în acest sens. A trecut la cele veşnice în anul 444.

Calendar creştin-ortodox

Sf. Chiril al Alexandriei; Sf. Muceniţe: Tecla, Mariamni, Marta şi Maria

Calendar romano-catolic

Sf. Efrem

Calendar greco-catolic

Sf. Ciril

Proverbul zilei:


“Carul din şleau cînd se abate, îndată se sfarmă”

“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

S-a întîmplat azi


În România


1520 – Acord între Neagoe Basarab şi Ioan Zápolya pentru eliminarea oricăror litigii între Ţara Românească şi Transilvania, fixîndu-se, cu acest prilej, şi hotarul dintre cele două voievodate, prima hotărnicie păstrată, în cuprinsul căreia este descrisă frontiera din nordul Olteniei;

1848 – Are loc la Islaz o adunare populară (“Adunarea de la Islaz”), cu prilejul căreia Ion Heliade Rădulescu, Ştefan Golescu, Christian Tell, Nicolae Pleşoianu, preotul Radu Şapcă prezintă mulţimii proclamaţia revoluţionară redactată de I. Heliade Rădulescu din însărcinarea “Comitetului revoluţionar”;

1854 – Promulgarea unei “patente imperiale” în problema agrară, care reglementează raporturile dintre nobili şi foştii lor iobagi şi stabileşte relaţiile reciproce dintre aceştia şi organele de stat; emanciparea jelerilor din Transilvania şi împroprietărirea lor prin răscumpărare.

În lume


68 d.Hr. – S-a sinucis împăratul roman Nero;

1959 – Este lansat la apă “George Washington”, primul submarin dotat cu rachete
balistice.

Născuţi la 9 iunie


1939 – Ileana Cotrubaş, artist liric;

1963 – Johnny Depp, actor.

Click istoric

La 9 iunie 1870, în urma unui atac de cord, a murit romancierul Charles Dickens. Se naşte la 7 februarie 1812 în Portsmouth, Hampshire. La vîrsta de 12 ani, Dickens este destul de matur ca să muncească zece ore pe zi într-o fabrică de cremă de ghete. Din 1827 a început să lucreze ca funcţionar într-un birou de avocatură. După o scurtă perioadă de timp, în care a lucrat ca stenograf la tribunal, a devenit ziarist. La 9 iunie 1865, Dickens este implicat într-un accident de cale ferată. În 1867 are prima întîlnire cu cititorii în New York. Aceste întîlniri cer însă mult efort şi vor contribui la deteriorarea stării lui de sănătate.

Credinţe populare, tradiţii, semne


Ziua solstiţiului de vară pe stil vechi, cînd se spunea că începe să se usuce rădăcina grîului şi să se coacă bobul în spic, se numea în Calendarul popular Vartolomeul grîului. Denumirea acestei reprezentări mitice a fost preluată de la Sfîntul Apostol Vartolomeu din Calendarul ortodox. În vechime, pe stil vechi, ziua de celebrare a acestui sfînt corespundea cu solstiţiul de vară. De aceea, Vartolomeu era un important hotar în scurgerea anuală a timpului: ziua şi insolaţia începeau să scadă, în pădure se răsucea frunza pe ulm, plop şi tei, iar noaptea apărea pe cer constelaţia Găinuşa. Ca personificare a zilei ce-i poartă numele, Vartolomeul grîului avea trăsăturile unui aprig zeu care îi pedepsea pe cei care îi nesocoteau ziua: bătea piatra, stîrnea furtunile şi vijeliile. Prin corectarea calendarului şi trecerea sărbătorilor de la stilul vechi la stilul nou, importanţa agrară de Vartolomeul grîului s-a diminuat (Banat, Oltenia, Muntenia, sudul Transilvaniei). Coliva este sacrificiul spiritului grîului zdrobit în piuă, fiert în apă, îndulcit cu miere şi ornat cu miez pisat de nucă şi bomboane. Aliment sacru cu mare încărcătură simbolică, coliva este preparată astăzi numai de creştinii ortodocşi la marile sărbători calendaristice, în special la cele de comemorare a moşilor şi strămoşilor, la ceremoniile de înmormîntare.

Profesor Ion Ghinoiu


×
Subiecte în articol: calendar iunie