x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 25 noiembrie 2009

Miercuri 25 noiembrie 2009

de Ramona Vintila    |    25 Noi 2009   •   00:00

• Ziua internaţională a nonviolenţei • Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor • Este ziua 329 a anului • Au mai rămas 36 de zile • Este a 11-a zi a Postului Crăciunului • Au mai rămas 29 de zile

SOARELE
Răsare la 7:24
Apune la 16:40
LUNA
Răsare la 12:54
LUNĂ PLINĂ
2 decembrie
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
9 decembrie
LUNĂ NOUĂ
16 decembrie
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
24 decembrie

 

Proverbul zilei:
"A se proţăpi"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

 

Sărbătoare creştină: Sf. M.Mc. Ecaterina; Sf. M. Mc. Mercurie
Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina a trăit pe vremea împăratului Maximian şi se trăgea din cetatea Alexandriei, fiica principelui Consta. A învăţat desăvârşit toată învăţătura grecească, latinească şi învăţătura cea tainică a marilor magi. Nu numai cei care au văzut-o o admirau, ci şi acei care nu mai auziseră de renumele şi înţelepciunea ei. În anii împăratului Maximian şi a fiului său Maxenţie a fost prinsă şi cercetată pentru mărturisirea în Hristos.

CALENDAR DE POST
23 L †) Cuv. Antonie de la Iezerul-Vâlcea; Sf. Ier. Amfilohie
24 M Sf. Mc. Clement, Ep. Romei şi Petru, Ep. Alexandriei (Dezlegare la ulei şi vin)
25 M †) Sf. M. Mc. Ecaterina; Sf. M. Mc. Mercurie (Odovania Praznicului intrării în Biserică a Maicii Domnului) (Dezlegare la peşte)
26 J Cuv. Alipie Stâlpnicul, Nicon şi Stelian Paflagonul (Dezlegare la ulei şi vin)
27 V Sf. M. Mc. Iacob Persul; Cuv. Natanail şi Pinufrie
28 S Sf. Cuv. Ştefan cel Nou; Sf. Mc. Irinarh (Dezlegare la peşte)
29 D Sf. Mc. Paramon, Filumen şi Valerin (Dezlegare la peşte) Duminica a XXX-a după Rusalii (Dregătorul bogat - păzirea poruncilor)

 

S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
1716 - Un detaşament austriac pătrunde prin surprindere în Bucureşti şi îl ia prizonier pe Nicolae Mavrocordat, care este dus la Sibiu, unde rămâne până la încheierea păcii;
1859 - Decret prin care Al. Ioan Cuza aprobă înfiinţarea decanatului la Facultatea Juridică şi statutele gradelor universitare ("academice");
1867 - Intră în vigoare prima Convenţie poştală (cea cu Rusia), prin care, pe teritoriul României, serviciul de poştă este efectuat numai de Poşta română.
ÎN LUME
1783 - Armatele britanice au evacuat New Yorkul, ultima lor poziţie militară din timpul revoluţiei americane;
1986 - A izbucnit scandalul Iran-Contra, prin care oficialii americani îi sponsorizau în secret pe rebelii din Nicaragua.
NĂSCUŢI LA 25 NOIEMBRIE
1863 - Ion Cantacuzino, medic (m. 1934);
1963 - Sorin Cerin, scriitor.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne
Credinţa în uriaşi, fie ei căpcăuni sau jidovi, este atestată frecvent în toponimia şi folclorul românesc. Se spune că aceştia ar fi cărat pământul cu poala pentru ridicarea movilelor din zonele extracarpatice atestate de arheologi ca tumuli funerari din Epocile Bronzului şi Fierului. Tot despre uriaşi se mai zice că ar fi construit şi locuit în davele şi în cetăţile descoperite pe teritoriul României. "Odată, o fată de uriaş se plimba mergând prin ţarină, a găsit un plug cu şase boi şi doi oameni care arau. Fata s-a jucat cu ei, i-a luat în poală, i-a dus acasă, la mă-sa, şi zise: «Iată, mamă, am găsit nişte viermişori care scurmau pământul». «Aceştia sunt oameni! Du-te, draga mamei, du-i de unde i-ai luat, că la vremea vremii ei vor stăpâni pământul»."
• Profesor Ion Ghinoiu

 

"Încă o zi infectă..."
25 NOIEMBRIE 1849
"Am avut o noapte extraordinară - un coşmar care a ţinut până în zori" (Herman Melville)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar