x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 14 mai 2010

Vineri 14 mai 2010

14 Mai 2010   •   00:00

Este ziua 134 a anului ● Au mai rămas 231 de zile



Soarele
Răsare la 5:50 ● Apune la 20:35


Luna
Răsare la 5:35 ● Apune la 21:29

● Lună nouă 14 mai ● Primul pătrar (Luna în creştere) 21 mai ● Lună plină 28 mai ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 5 iunie


Sărbătoare creştină: Sf. Mc. Isidor din Hios; Sf. Sf. Mc. Terapont (Dez­legare la peşte)
Sfântul Mucenic Isidor din Hios, prăznuit astăzi de creştinii ortodocşi şi cei greco-catolici, a trăit în zilele îm­păratului Decius, fiind originar din Cetatea Alexandriei. Înscris în oas­tea împărăţiei, Sfântul Isidor se află cu partea sa de oaste în Alexandria. Isi­dor era creştin, dar fără a măr­turisi pe faţă credinţa sa, de frica pri­go­nirilor. Un sutaş, cu numele Iuliu, păgân, l-a dat în vileag pe Isidor conducătorului Numerian că este creştin. Îndată, Sfântul a fost chemat la judecată. El a mărturisit pe Hristos, iar Nu­merian a poruncit să i se taie capul.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Sufletul este esenţa vitală nemuritoare, invizibilă şi intangibilă, protejată de adăposturile din preexistenţă (pântecele matern, casa copilului sau placenta), din existenţă şi din post­existenţă. Infinit de mari şi infinit de mici, adăposturile sufletului se înghit unele pe altele precum în zicala ro­mânească "Peştele cel mare înghite peştele cel mic". Sufletul se găseşte pretutindeni, în tot şi în toate, motiv pentru care lasă senzaţia că acesta nici nu există. El este pădurea care nu poate fi văzută din cauza copacilor. Un adăpost al sufletului închide alt adăpost. Ca planetă, Pământul are infinite adăposturi subordonate, unul din ele este trupul uman, şi adăposturi supraordonate în ierarhia galactică (sistem solar, galaxie etc). Sufletul devine vulnerabil când adăpostul sau este expus distrugerii şi, ca ur­mare, trebuie părăsit. Dar, cum sufletul nu intră şi iese pe aceeaşi gură la marile treceri din preexistenţă în existenţă (naşterea), din existenţă în post­existenţă (moartea), adăposturile fără ieşire (oul) sau cu o singură ieşire (oala de lut) sunt sparte (jertfite violent). (Profesor Ion Ghinoiu)


Click istoric
La 14 mai 1981 a avut loc, în Uniu­nea Sovietică, lansarea navei cosmi­ce "Soiuz-40", cu echipaj comun ro­mâno-sovietic (lt. major Dumitru Pru­nariu, cosmonaut-cercetător, şi col. Leonid Ivanovici Popov, pilot-cos­monaut, comandantul navei). La 22 mai, capsula de coborâre de pe na­va spaţială "Soiuz-40" ateriza în condiţii normale pe Pământ. Pentru înde­plinirea cu succes a zbo­rului cosmic, celor doi cosmonauţi li se decernează titlul de onoare su­prem de "Erou al Republicii Socia­liste România", iar prin Decret al Pre­zidiului Sovietului Suprem al URSS, titlul de "Erou al Uniunii Sovietice", Ordinul "Lenin" şi Medalia "Steaua de Aur".


S-a întâmplat azi
În România

● 1595 - Marele vizir Ferhad-paşa anulează statutul de autonomie al Ţării Româneşti şi Moldovei, decla­rându-le vilaiete, adică provincii otomane;
● 1968 - Vizita în România a pre­şedintelui Republicii Franceze, ge­neralul Charles de Gaulle (prima vizită a unui şef de stat francez în Româ­nia).

În lume
● 1643 - În vârstă de aproape 5 ani, Ludovic al XIV-lea devine rege al Franţei după moartea tatălui său, Ludovic al XIII-lea;
● 1796 - Medicul Edward Jenner a descoperit primul vaccin, cel contra variolei;
● 1948 - Evreii din Palestina şi-au declarat independenţa;
● 1998 - A murit celebrul actor şi cântăreţ american Frank Sinatra (Francis Albert) (a primit Premiul Oscar pentru rolul din filmul "From here to Eternity", a jucat în 58 de fil­me şi a vândut peste 600 de milione de discuri) (n. 1915).

Născuţi la 14 mai
● 1870 - Ernest Juvara, chirurg, profesor universitar (m. 1933);
● 1971 - Sofia Coppola, scenaristă, regizoare.

×
Subiecte în articol: calendar