x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Acord - 25 pentru un buget

Acord - 25 pentru un buget

de Irina Cristea    |    19 Dec 2005   •   00:00
Acord - 25 pentru un buget

Liderii europeni au batut palma si au stabilit bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2007-2013. Solutia gasita in ultima clipa este avantajoasa pentru Romania.

Romania va beneficia anual de 3,6 miliarde de euro, dupa 2007, suma care va creste cu un miliard de euro dupa 2010, potrivit prevederilor acordului bugetar la care au ajuns liderii Uniunii Europene.

A fost nevoie de zeci de ore de negocieri pentru ca liderii europeni reuniti la summit-ul de la Bruxelles sa cada de acord asupra bugetului pentru perioada 2007-2010. Intr-un final, britanicii au lasat de la ei suficient pentru ca bugetul european sa fie majorat cu 13 miliarde de euro, din care jumatate pentru noile state membre, plus Romania si Bulgaria, transmite BBC.

"La un moment dat, trebuia sa facem un acord care sa permita Europei sa mearga inainte", a declarat premierul britanic, Tony Blair, a carui tara, in calitate de detinatoare a presedintiei, prin rotatie a Consiliului UE, a trebuit sa sacrifice interesul national in favoarea celui comunitar. Astfel, Blair acceptat sa renunte la 10,5 miliarde de euro din bugetul oferit de UE Marii Britanii in timpul guvernarii lui Margaret Thatcher si le-a oferit noilor state membre.

MERKEL, LA RAMPA. Un rol important in obtinerea acordului istoric de la sfarsitul saptamanii trecute a jucat noul cancelar al Germaniei. Potrivit BBC, Angela Merkel a propus majoritatea solutiilor in aceste negocieri. Ea a subliniat ca, pe langa buna colaborare cu Franta, "am gasit si o intelegere cu britanicii, ceea ce multora le parea de neimaginat".

Acordul permite Romaniei si Bulgariei sa beneficieze de un plus de 446 de milioane de euro destinate "fondurilor de coeziune". In acest fel, Romania va beneficia anual, dupa 2007, de 3,6 miliarde de euro, iar dupa 2010, de 4,6 miliarde de euro anual.

MACEDONIA
Macedonia a primit statutul de tara candidata la Uniunea Europeana. Sefii de stat si de guvern reuniti la Bruxelles si-au tinut, astfel, promisiunea fata de statul balcanic, invocand "progresele remarcabile realizate". Urmatoarea etapa dupa acordarea statutului oficial de candidat este deschiderea negocierilor de aderare. Obtinerea statutului nu implica automat si inceperea discutiilor.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul