x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Aderarea le-a priit noilor membri ai Uniunii Europene

Aderarea le-a priit noilor membri ai Uniunii Europene

28 Ian 2005   •   00:00

Aderarea europeana s-a dovedit de bun augur, din punct de vedere al cresterii economice, pentru opt dintre cele 10 state care s-au alaturat Uniunii Europene in mai 2004, indica un raport al Bancii Mondiale.

IRINA CRISTEA

Raportul nu a luat in calcul Ciprul si Malta, concentrandu-se asupra celor trei tari baltice si a tarilor central si est-europene nou-venite in Uniune.

Toate cele opt state au avut parte de o crestere economica de circa 5%, cu toate ca specialistii Bancii Mondiale se asteapta ca cifra sa scada usor pana la sfarsitul anului in curs.

In afara de cresterea economica inregistrata in Polonia, Ungaria, Cehia, Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia si Lituania, autorii raportului arata ca situatia bugetelor acestor state "s-a imbunatatit, in general", inflatia este tinuta sub control in ciuda cresterii pretului la petrol si a efectelor aderarii la UE. O bila neagra pentru cei opt este, potrivit raportului, deficitul exterior, in ciuda exporturilor substantiale.

Evolutia buna, din punct de vedere economic, a grupului a fost antrenata in primul rand de baltici si de Slovacia, un rol important jucandu-l si revenirea Poloniei, Ungariei si a Sloveniei.

In ceea ce priveste Produsul Intern Brut (PIB), cel mai bine plasata este Letonia, care a reusit o crestere de 8,1% fata de anul 2003.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul