x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ajutoare sociale, nu subventii de stat

Ajutoare sociale, nu subventii de stat

24 Feb 2005   •   00:00

Autoritatile sunt confruntate cu imperativele eliminarii subventiilor in domeniul energetic, dar inca mai cauta solutii precise la ecuatiile inlocuirii acestora cu ajutoare sociale. La electricitate, "tariful social" este subventionat de cei care platesc mai mult.


ADRIAN N. IONESCU

RESTRICTII. Populatia va fi singurul beneficiar al ajutoarelor pentru energie
"Aderarea la Uniunea Europeana va permite acordarea de ajutoare populatiei pentru plata energiei, dar nu subventionarea companiilor", avertizeaza un comunicat al Ministerului Integrarii Europene (MIE), emis in urma unei recente reuniuni, care a dezbatut efectele "Capitolului 14 - Energia", negociat cu Comisia Europeana.

IMPERATIVELE. "Preturile energiei vor trebui sa acopere costurile, inclusiv cele legate de reducerea poluarii. Aceasta inseamna ca nu se vor mai acorda subventii de la bugetul de stat pentru companiile din domeniu", a declarat Leonard Orban, negociatorul-sef cu UE.

Potrivit oficialului roman, Uniunea Europeana doreste "un sistem echitabil pentru toate companiile din Uniune, fara ca firmele romanesti sa fie avantajate. Pentru populatie, vor fi permise ajutoare sociale pentru a limita impactul unor eventuale cresteri ale preturilor".

Politicile energetice de ajutor social presupun, printre altele, diversificarea ofertelor pentru diferite categorii de consumatori si introducerea abonamentelor, care a inceput deja la energia electrica si va debuta in aprilie pentru gazele naturale.

PROBLEME. Potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), de asa-numitul tarif social la electricitate beneficiaza circa patru milioane de consumatori casnici, jumatate din total. Practic, 30,9% din factura celor care si-au ales tariful social este suportat de cei care si-au ales alt tarif. O problema constituie si eliminarea pretului national de referinta la energia termica pentru populatie. Guvernul trebuie sa gaseasca solutii de sprijin direct pentru cei care au intr-adevar nevoie. FMI a cerut reducerea cu o treime a subventiilor la energia termica in acest an.

La caldura, problema cea mai mare pare sa fie cea a centralelor transferate la administratiile locale, care nu au resurse pentru investitii care sa duca la ameliorarea scumpirilor. In acest sens, "privatizarea unitatilor de productie a energiei termice este indispensabila", a recunoscut Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor.

ARIERATE SI STOCURI. Reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului spun ca gradul de incasare a facturilor a crescut semnificativ, depasind 90%, atat pentru populatie, cat si pentru agentii economici. Pe de alta parte, daca in 2005 stocul minim de produse petroliere este finantat de la bugetul de stat, "constituirea stocului va fi finantata 50% de la bugetul de stat si 50% de societatile comerciale din domeniu".

Romania a obtinut ca abia la 31 decembrie 2005, cu 5 ani mai tarziu, sa ajunga la un nivel de stocare de 67,5 zile (o derogare de 25% fata de nivelul de 90 de zile - pentru statele membre care nu au productie interna).
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul