x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Alegeri cu cantec in Europa

Alegeri cu cantec in Europa

04 Mai 2005   •   00:00

Alegerile care au loc in aceasta luna in cateva dintre cele mai importante state din Uniunea Europeana vor avea un impact puternic asupra spatiului comunitar, pentru ca vor arata oficialilor de la Bruxelles ce fel de Europa isi doresc cetatenii ei, se arata intr-o analiza publicata in prestigiosul cotidian International Herald Tribune.



  • de IRINA CRISTEA

  • CONVINGERE. Blair crede ca UE nu e o pacoste
    Alegerile generale care se vor desfasura in Marea Britanie au loc in contextul in care economia acestei tari se afla in crestere, in contrast cu reculul inregistrat pe continent. Situatia este cu atat mai delicata cu cat UE nu a constituit niciodata un subiect atragator pentru britanici. Pe de alta parte, in Franta si in Germania, cetatenii proeuropeni sunt nemultumiti de directia in care se indreapta Uniunea, se mai arata in analiza. Factorul in functie de care se va vota in aceste doua tari este extinderea Uniunii, considerata drept o convulsie care a schimbat radical principiile de baza ale spatiului comunitar.

    Cetatenii din Franta si Germania sunt ingrijorati ca actiunea statelor din estul Europei le submineaza propria economie. Mana de lucru ieftina provenita din estul Europei este considerata un element ce destabilizeaza piata muncii, conditii in care mai multe tari membre intentioneaza sa stabileasca o limita a numarului de muncitori din Est, pentru ca forta de munca din aceste state sa nu se simta discriminata.

    CAMPANIE DIFICILA. Premierul britanic Tony Blair se straduieste sa ii convinga pe alegatori ca UE nu este un pericol, ci un partener.

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul