x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Bucatarie de precizie - Germania

Bucatarie de precizie - Germania

01 Feb 2005   •   00:00

GARGANTUA SI PANTAGRUEL

VANDA IONITOIU, MARA RADUCANU

Ati auzit vreodata de bucataria germana? "Bineinteles", veti raspunde! Ce de arome, ce de gusturi! Ei bine, ati fi surprinsi sa aflati ca nu exista cu adevarat o arta culinara in Germania. Probabil ne veti contrazice cu celebrul argument: farfuria plina cu carnati si multa bere. Nu sunteti departe de adevar. Daca am spus ca nu exista o arta culinara, asta nu inseama ca lipseste cu desavarsire traditia nemteasca. Din contra: ea este un cocteil inedit al obiceiurilor culinare din cele 16 state ce apartin Germaniei. In Bavaria aproape ca nu exista masa fara vestitii purcelusi la rotisor, stropiti din abundenta cu bere, in timp ce in Saxonia, la mare cautare sunt figurinele de turta dulce, cu fructe. Chiar si Hamburgul are regulile lui culinare. Aici legile sunt facute de abundenta condimentelor si preparatele din gelatina.

Daca aveti de gand sa vizitati Germania, pregatiti-va de un adevarat festin culinar. Cand vine vorba de hrana, cu nemtii nu e de glumit. Nici mai mult nici mai putin decat sapte feluri de mancare. Nu! Nu cate unul pe zi, cum probabil ati crezut, ci toate la o singura masa! Inceputul este dedicat aperitivului, secondat de supa si de felul principal, supranumit si Hauptspeise. Iar daca nu v-ati saturat pana acum, aveti toate sansele sa nu va mai puteti ridica de la masa, dupa ce veti degusta celebrele preparate gatite conform adevaratului specific german, numite Beilagen. Credeti ca s-a terminat? Nici gand!

Urmeaza delicioasele Nachspeise... adica preparatele servite dupa masa, care inlocuiesc intr-o mare masura desertul. Si cum mancarea aluneca mai usor ajutata de un strop de licoare, nici nemtii nu fac exceptie de la regula.

Berea, considerata bautura nationala, nu numai ca este preferata germanilor, dar este si unul dintre simbolurile care definesc starea de spirit a locuitorilor. De multe ori se organizeaza concursuri care sa-l desemneze pe "cel mai mare" bautor de bere. Vreti ceva mai slab? Nu va mirati, dar chiar exista: o bere foarte slaba, combinata cu limonada sau suc de mere. Rezultatul este o bautura racoritoare, numita Radler. Dupa atatea feluri de mancare, faceti loc si pentru o cafea cu totul deosebita, destul de slaba, pregatita cum doar germanii stiu, la filtru de hartie sau metalic. Cand spui Germania, nu te gandesti doar la tara de origine a BMW-ului sau la Muntii Padurea Neagra. Dincolo de acestea se afla cele peste 1.500 de specialitati de carnati, branza din belsug, ca doar e vecina Frantei si nu neaparat pe ultimul loc, preparatele din peste. Este deja cunoscuta tendinta germanilor catre perfectiune, iar asta se observa si in bucatarie, unde mancarea abunda in marar, patrunjel si maghiran.

PORC CU MAGHIRAN
Aveti nevoie de cotlete de porc dezosate, un sfert de cana de stafide macerate in vin, un mar fara coaja, o ceapa, 3 linguri de ulei, 3 linguri de mustar, 10 frunze de maghiran si piper. Se sareaza si se pipereaza cotletele si se ung fiecare cu mustar. Se taie ceapa Julien si se caleste 10 minute pana capata o culoare rumenie. Se scot stafidele din vin si se adauga peste ceapa, se amesteca cu marul taiat si se mai lasa pe foc 5 minute. Se trec cotletele prin vin, se condimenteaza cu maghiran si se adauga peste ceapa si mere. Se acopera vasul si se lasa pana se fragezesc cotletele.

Click pentru a mari imaginea
Dieta germanilor este una cel putin neobisnuita: cu foarte multa paine. Este o paine speciala, cu putine calorii. Se serveste la micul dejun, cu unt si gem.

Traditia nemteasca spune ca nici o masa nu este desavarsita fara un pahar de bere. Astfel ca germanii au dezvoltat o adevarata industrie, care imbina armonios diverse gusturi si arome.

In vreme ce la alte popoare vecine Germaniei se pune baza pe rafinamentul produselor culinare, germanii prefera o mancare sanatoasa, bazata pe carne, cartofi si lactate.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul