x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Comisia nu mai lupta pentru legile nedorite

Comisia nu mai lupta pentru legile nedorite

de Irina Cristea    |    16 Sep 2005   •   00:00
Comisia nu mai lupta pentru legile nedorite

Circulatia utilajelor de mare tonaj si protejarea angajatilor fata de razele solare nocive sunt doar doua dintre domeniile pe care Comisia Europeana renunta sa le controleze prin intermediul binecunoscutelor directive.

Comisia Europeana a decis sa se descotoroseasca de mai multe proiecte de directive care fie nu intruneau voturile necesare in Parlamentul European, fie provocasera nemultumirea, perplexitatea si chiar amuzamentul cetatenilor. Este vorba despre 70 de astfel de proiecte legislative blocate, in prezent, in diverse faze de promulgare. Ele vor fi selectate de comisarii europeni dintr-un total de 200 de propuneri, toate aflate "in aer", a explicat purtatorul de cuvant al sefului Comisiei Europene.

RENUNTARE. Comisia detine monopolul asupra legilor europene din mai multe domenii si poate retrage orice initiativa legislativa cata vreme nu a fost adoptata de Parlament si de Consiliul European.

Printre textele "abandonate" figureaza proiecte de directive care au provocat in UE reactii dintre cele mai diverse. La nivelul Parlamentului de la Strasbourg, cel putin, cele mai crancene dintre dezbaterile recente au vizat propunerea de directiva privind armonizarea interdictiilor de circulatie pentru autovehiculele de mare tonaj, precum si initiativa de a proteja muncitorii de efectul nociv al razelor solare.

MAI PUTIN
"De-a lungul anilor, Comisia a promovat numeroase legi fara a verifica impactul acestora asupra oamenilor si asupra intreprinderilor", a precizat reprezentantul Executivului Uniunii. Initiativa este prima punere in practica a leitmotivului Comisiei Europene - "Mai putin, dar mai bine" - si un raspuns la criticile patronatelor, care au denuntat, nu o data, "povara administrativa si financiara" a legislatiei europene. "Nu sunt un opozant al regularizarii la nivel european, dar nu mai suntem in era Comisiei Jacques Delors, cand dam zilnic o directiva noua pentru piata europeana", a spus presedintele comisiei, Jose Manuel Barroso.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul