x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Duel pentru Romania

Duel pentru Romania

19 Mai 2005   •   00:00

Alegerile din cel mai important land al Germaniei readuc in dezbatere problema aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

  • de IRINA CRISTEA
  • INTEGRARE

  • CONTROVERSE. Parlamentarii germani se folosesc de Romania in lupta electorala
    Candidatii la functia de premier al landului Renania de Nord-Westfalia s-au duelat din nou in direct, iar din batalia electorala nu a lipsit, asa cum nu lipseste de circa o luna, problema aderarii europene a Romaniei. Batalia este mai crancena ca oricand, in conditiile in care social-democratii cancelarului Gerhard Schröder sunt la putere aici de 39 de ani, iar crestin-democratii din Opozitie simt ca au sanse mai mari ca oricand sa se impuna in acest fief al puterii la scrutinul din 22 mai. In acest context, Opozitia arunca in lupta toate armele si toate posibilitatile de a-si critica adversarii, iar Romania a fost unul dintre subiectele dezbaterii.

    TERMENI DURI. In duelul de la inceputul saptamanii intre social-democratul Peer Steinbrück, prim-ministrul landului, si adversarul sau, Jürgen Rüttgers, lider al crestin-democratilor, aderarea Romaniei, Bulgariei si Turciei la UE a fost transata in termeni duri. Rüttgers s-a opus aderarii Romaniei si Bulgariei cu statutul de membri deplini ai Uniunii Europene, propunand un parteneriat privilegiat pentru cele doua tari.

    Desi Germania, la nivel de cancelar, ministru de externe si ambasador se declara favorabila integrarii Romaniei, analistul Emil Hurezeanu este de parere ca nu trebuie ignorat ce se intampla in aceasta tara pe fondul campaniei electorale. "Nimeni nu poate sa plece de la premisa ca Germania ca atare sprijina integrarea Romaniei si a Bulgariei. Germania inseamna Guvernul, in primul rand, in functie, dar inseamna si Bundestagul, inseamna si Bundesratul, unde majoritatile sunt destul de fragile, de altfel, in Bundesrat dreapta conduce deja. Sa nu uitam ca din cele 16 landuri ale republicii federale, dupa alegerile de duminica, 22 mai, daca castiga acolo crestin-democratii, acestia vor conduce politic 11 landuri. Deci, Germania este, ca orice democratie, de altfel, o realitate complexa", a declarat Hurezeanu pentru postul de radio Deutsche Welle.

    Opozitia se bazeaza, in Renania de Nord-Westfalia si, in 2006, la nivel federal, pe cei 65% din germani, care nu doresc largirea UE cu Romania si cu Bulgaria.

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul