x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Euro, prea greu pentru "cei 10 mici"

Euro, prea greu pentru "cei 10 mici"

27 Apr 2005   •   00:00

Evolutia este continua, dar acest lucru nu este suficient pentru cele 10 state intrate anul trecut in UE, pentru a fi cu adevarat pregatite pentru moneda euro.



  • de MARIA TOADER

  • STAND-BY. Chiar daca au mai progresat, noii membri raman inca in afara zonei euro
    Chiar daca si-au ridicat standardele o data cu aderarea europeana, cele zece state din centrul si estul Europei primite in UE anul trecut sunt inca nepregatite pentru a trece la moneda unica europeana. "Procesul de integrare economica a noilor membri din Uniunea Europeana se deruleaza intr-un ritm accelerat, insa nici unul dintre aceste state nu este pregatit sa adopte moneda euro", a declarat, la inceputul acestei saptamani, vicepresedintele BCE, Lucas Papademos, citat de Reuters. Cu toate acestea, BCE analizeaza trei dintre cele zece state, mai exact, Lituania, Slovenia si Estonia, in vederea adoptarii, de catre aceste tari, a monedei euro, a tinut sa sublinieze oficialul institutiei europene.

    IMPUNERI. Aceste state trebuie mai intai sa indeplineasca conditiile minime privind adoptarea monedei euro. Una dintre acestea se refera la parcurgerea unei perioade de doi ani in cadrul mecanismului ratei de schimb. De altfel, in aceasta perioada monedele nationale vor fi corelate cu cea europeana, pentru a demonstra stabilitatea acestora.

    Alte conditii ale autoritatilor de la Bruxelles sunt legate de incadrarea noilor membri in limitele inflatiei si a ratelor dobanzilor, a mai precizat vicepresedin tele bancii.

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul