x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Fara coruptie - Maini curate pentru UE

Fara coruptie - Maini curate pentru UE

11 Mai 2005   •   00:00


Presa belgiana sfatuieste Romania sa eradicheze coruptia inainte de aderare.


  • de IRINA CRISTEA
  • INTEGRARE
  • PRIMA IMPRESIE. Bucurestiul le-a parut jurnalistilor belgieni mai murdar si mai haotic decat Budapesta
    Conductori de tren corupti, orase cu gropi, haos si o birocratie sufocanta sunt amanuntele care le atrag imediat atentia strainilor care pun piciorul in Romania, scrie presa belgiana.

    Coruptia in Romania incepe inca din tren, observa cotidianul flamand De Standaard, intr-un articol avand ca tema schimbarile pe care Guvernul de la Bucuresti le are de facut pentru a reforma Justitia si a curata sistemul de corupti. Intr-o tara unde insotitorul roman de vagon le cere strainilor cinci euro in plus la trecerea din Ungaria in Romania nu se poate vorbi, apreciaza jurnalistul belgian, decat despre "un stat de drept sovaielnic", unde "cetateanul nu are drept la recurs".

    Diferentele fata de vecina Ungaria nu tin numai de lacomia conductorilor de tren, ci si de alte aspecte care fac trimitere la dezvoltarea tarii. "Diferenta de bunastare dintre Romania si Ungaria se poate citi in aspectul strazilor. Bucurestiul este ceva mai murdar, cu mai multe gropi si mai mult haos", apreciaza De Standaard. Iar acestea nu sunt cele mai mari probleme ale tarii care tocmai a semnat Tratatul de Aderare. "In faimosul index de perceptie a coruptiei al lui Transparency International, Romania este doar ceva mai putin corupta decat Rusia si cu mult mai corupta decat colega sa candidata la UE, Bulgaria", scrie publicatia flamanda, amintind ca eliminarea coruptiei, activitate cruciala pentru aderarea europeana a Romaniei, este responsabilitatea ministrului Justitiei, Monica Macovei.

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul