x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Francezii nu ne vor in UE

Francezii nu ne vor in UE

08 Iun 2005   •   00:00

Aproximativ jumatate dintre francezi nu vrea ca Romania sa devina membra a UE. Sondajele de opinie releva ca nici vecinii bulgari nu sunt doriti in Europa largita.

  • de RADU CROITORU
  • RESPIN{I. „Prietenia" francezilor, un mit
    Peste 48% dintre francezii de rand se opun aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, fiind, in schimb, in proportie de 49% in favoarea acceptarii Bulgariei. Un sondaj de opinie realizat dupa referendumul constitutional releva ca aderarea Romaniei este sustinuta de 45% dintre cetatenii francezi, in timp ce proportia celor care se impotrivesc integrarii Bulgariei este de 44%.

    DISCORDIE. Doi francezi din trei (66%) nu sunt de acord nici cu aderarea Turciei la Uniunea Europeana, fata de doar 28% care sustin perspectivele europene ale acestei tari. Aversiunea fata de Turcia a crescut, in conditiile in care, in decembrie 2004, doar jumatate dintre persoanele chestionate se pronuntau impotriva integrarii Turciei. Majoritatea francezilor (61%) doreste renegocierea Constitutiei Europene, 74% dintre ei considerand ca tara lor poate obtine "progrese semnificative" in ceea ce priveste Tratatul constitutional. O treime din electorat isi exprima dorinta ca Franta sa aiba un cuvant mai greu de spus in privinta luarii deciziilor in cadrul Uniunii Europene. Danemarca si Polonia, care urmeaza sa se pronunte, la randul lor, prin referendum, in privinta Tratatului constitutional, s-au declarat deja impotriva unei renegocieri a Constitutiei.

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul