x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Guma de mestecat, o chestiune delicata

Guma de mestecat, o chestiune delicata

09 Mar 2005   •   00:00

Uniunea Europeana continua procesul inceput cu definirea carnii de vitel si incearca sa stabileasca natura altor produse alimentare, si nu numai, in definitii care sa fie aceleasi pentru toate statele membre.

ALIMENTE. Spre exemplu, la categoria alimente, in viziunea Uniunii Europene, se incadreaza guma de mestecat si apa minerala, dar nu si ciupercile halucinogene, animalele vii sau un mar care creste in copac. Nu sunt alimente nici hrana pentru animale, nici o planta care se coace in pamant, inainte de a fi culeasa. Lista nonalimentelor contine si cosmeticele si substantele psihotrope.

Definitiile, mici explicatii privind natura alimentului si caracteristicile sale, sunt de multe ori bizare. Guma de mestecat "beneficiaza" astfel de o explicatie "speciala". "Trebuie considerata un aliment, chiar daca numai o parte din ea este ingerata de consumator", se spune in definitia oferita de Uniune. Exista si exceptii, iar UE recunoaste ca, in anumite cazuri, caracteristicele anumitor tipuri de guma de mestecat impun ca aceasta sa fie incadrata la medicamente.

CODEX. Uniunea Europeana defineste in circa 70 de cuvinte ce se intelege prin aliment, in comentariul trimis pentru Codex Alimentarius Commission, un organism mixt al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimente si Agricultura si Organizatia Mondiala a Sanatatii, care stabileste standardele pentru alimente.

Cu membri in peste 160 de state, Codex-ul stabileste recomandari neobligatorii care sunt folosite deseori in disputele comerciale internationale, inclusiv in negocierile din cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului.

Aceasta este a doua incercare a Uniunii Europene, in decurs de o luna, de a stabili definitii asupra alimentelor. Cu o saptamana in urma, Executivul Uniunii a invitat consumatorii europeni sa scrie pe Internet care ar trebui sa fie gustul, culoarea si textura carnii de vitel. (Ana Ilie)

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul