x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ingrijorare la Sofia

Ingrijorare la Sofia

de Irina Cristea    |    18 Oct 2005   •   00:00
Ingrijorare la Sofia

Oficialii de la Bruxelles si-au inasprit tonul fata de Sofia.

Pe bulgari ii asteapta, la sfarsitul lunii, un raport mai critic decat cele cu care Comisia Europeana i-a obisnuit in ultimii ani. Ipoteza a fost avansata de mai multi oficiali de la Sofia si confirmata chiar de tonul discursului comisarului european pentru Extindere, Olli Rehn.

La Sofia, vizitele comisarilor europeni lasau in urma, ca o dara de parfum bun, un optimism pe care narile frematatoare ale vecinilor de la sud de Dunare il adulmecau cu frenezie. Mirosea a progrese pe toate fronturile, a aderare la 1 ianuarie 2007, a decuplare de Romania, iar clauza de amanare a aderarii parca nici n-ar fi existat. Acest climat e pe cale sa se schimbe. Cel care a confirmat faptul ca, de la Bruxelles, Bulgaria se mai vede la fel de bine este comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, care a incheiat recent o vizita la Sofia.

DE BINE. "Daca totul continua in ritmul de pana acum, Bulgaria va putea incheia pregatirile pana la 1 ianuarie 2007 si nu exista nici un risc de amanare a integrarii", spunea, in mai, comisarul european pentru Concurenta, olandeza Neelie Kroers. A fost una dintre ultimele declaratii care i-au uns pe suflet pe oficialii bulgari. Satisfactia a fost cu atat mai mare cu cat olandeza spusese, la Bucuresti, cu o zi inainte, ca "pericolul amanarii aderarii Romaniei este cat se poate de real" si ca "daca ar trebui sa scriu astazi raportul, ar fi o recomandare negativa".

DE RAU. Dupa declaratiile lui Kroers, nici un alt oficial european nu a mai facut declaratii linistitoare pentru Bulgaria. Bomboana pe coliva a pus-o comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn. El a venit la Sofia saptamana trecuta, dupa doua zile petrecute in Romania. "Bulgaria a pierdut pozitii dupa incheierea tratativelor de aderare, indeosebi in aplicarea reformelor. Sunt necesare actiuni hotarate. Nu aveti nici un minut de pierdut pana la primavara viitoare, cand Comisia Europeana va analiza inca o data stadiul de pregatire pentru aderare", a spus Rehn. Termenii severi sunt folositi de finlandez la sapte luni dupa ce spunea: "Dupa incheierea cu succes a negocierilor de aderare, Bulgaria a castigat increderea partenerilor europeni. In lunile ramase, trebuie sa confirme aceasta incredere".

PUNCTE SLABE. Comisarul european s-a declarat ingrijorat ca in ultimii ani nu s-a pronuntat nici o condamnare pentru coruptia la nivel inalt. In plus, Bulgaria se confrunta cu un val de asasinate spectaculoase, avand legatura cu reglarile de conturi din lumea interlopa, care adesea raman nepedepsite.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul