x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Meniuri cu timbru

Meniuri cu timbru

15 Mar 2005   •   00:00

16 martie 2005
Dragi redactori,

"Sunt pensionara si doua zile pe saptamana fac mancare la o familie compusa din sase persoane. Toate preparatele mele sunt apreciate de familia la care eu gatesc. Sper sa va placa si dumneavoastra. Pofta buna! O doamna din Piatra Neamt. Prajitura Mara: ingrediente pentru blat: 200 gr zahar, un ou, 100 ml lapte, doua linguri cu ulei, doua linguri cu miere de albine, 250 gr faina, un plic de praf de copt. Preparare: se freaca zaharul cu oul si mierea, apoi se pun laptele, faina si praful de copt. Se tapeteaza o tava in care se pune compozitia si se da la cuptorul incins la 30Ă°C. Apoi se face un sirop din 200 gr zahar, doua linguri cu cacao, cinci linguri cu lapte, 200 gr margarina si esenta de rom. Dupa ce a dat in clocot se da la o parte de pe foc. Se scoate prajitura si se inteapa cu furculita, iar deasupra se toarna crema. Se presara nuca de cocos sau nuca macinata."

Stimata redactie,

Numele meu este Vasile Ionescu si va scriu din Pitesti. Sunt un mare gurmand si ador sa stau in bucatarie pentru a-mi gati ceea ce doresc. Cel mai mult imi plac prajiturile si ciorbele. Vreau sa va trimit si dumneavoastra una dintre retetele de ciorba despre care sotia mea spune ca o unge la suflet. Nu mai stiu de la cine am invatat sa o fac, dar cert este ca mi-a placut de prima oara cand am gustat-o. Se folosesc: o bucata de sfecla mare, trei bucati cartofi, un morcov, o ceapa, sare, verdeata, un litru bors, smantana, un ou. Se prepara in felul urmator: se curata si se taie ca taiteii sfecla, apoi se pune la foc intr-o oala cu apa impreuna cu morcovul si ceapa taiata marunt. Cand sfecla e aproape fiarta, se adauga cartofii curatati si taiati subtiri, se adauga sare dupa gust. Cand zarzavatul incepe sa se inmoaie, se pune borsul fiert separat si strecurat. Se lasa sa mai dea cateva clocote. Pentru ca ciorba sa aiba o culoare frumoasa, se pun deoparte, intr-o cratita, cateva felii de sfecla rosie, cu putina apa fierbinte si se lasa sa dea numai vreo doua clocote, pana ce iese culoarea din sfecla. Nu se tine prea mult, caci sfecla se decoloreaza repede. Cand ciorba este gata, se scurge aceasta zeama in oala. Se pune apoi verdeata taiata marunt, lasand ciorba sa mai dea doua-trei clocote.

Stimate doamne,

Pentru ca a inceput Postul Mare, m-am gandit sa va trimit cateva retete de preparate care sa le serveasca celor care vor sa pastreze traditia. Sper sa le placa si sa se bucure impreuna cu toata familia de bucatele pe care eu le recomand cu foarte multa caldura. Varza acra cu masline. Ingrediente: varza murata, doua cepe, o lingurita cu boia de ardei, masline, sare, untdelemn. Mod de preparare: daca varza murata este prea acra, se spala mai intai in apa rece. Se scurge bine si se taie ca fideaua. Se rumenesc doua cepe taiate marunt in untdelemn, dupa care se adauga si varza. Cand incepe sa se rumeneasca, se pune o lingurita cu boia de ardei inmuiata in apa si se lasa sa fiarba inabusit. La ultimele clocote se adauga si cateva masline spalate bine cu apa calduta. Daca e nevoie, la varza se mai adauga din cand in cand putina apa. Se potriveste de sare. Varza trebuie sa fie scazuta si cu untdelemn destul. Numele meu este Elena Tanasescu, din Sibiu.

Draga redactie,

"Citesc Jurnalul de Bucatarie inca de la primele numere si sunt incantata de retetele pe care le oferiti. As vrea ca pe parcursul Postului Mare sa ne oferiti mai multe retete de post si mai ales dintr-acelea care se pot face foarte repede, pentru ca majoritatea suntem foarte ocupati si nu avem timp sa pregatim mancaruri elaborate, pentru care sa stam ore in sir in bucatarie. As vrea foarte mult sa aflu cateva retete de prajituri de post. Va multumesc anticipat! Ana Vasilescu, Mehedinti."

Stimata doamna Vasilescu,
Cu siguranta ca vom fi si noi pe aceleasi coordonate cu Postul si va vom oferi multe retete care sa ii ajute pe cei care doresc sa respecte traditia.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul