x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Miracolul din pamant

Miracolul din pamant

15 Iun 2005   •   00:00

Cartea de bucate I Reteta de suflet I Cristi Sandu - Partizanul Alaniei I Specialitate din resturi I Miracol culinar crescut in tarana I Rosu hranitor I Un Sirtaki pentru Ouzo I Meniuri cu timbru I Mosii de vara I Povestea unei izbanzi I Vinul rosu si tabla de sah I RETETE I Ceapa verde cu succes I Glazura albala o viata roz! I Gustoase...dar periculoase! I Eciuador - Caldura si cartofi I Leguma salvatoare I



Cartoful, a doua paine


  • de SIMONA LAZAR
  • Parmentier scria despre cartof, la inceputul secolului al XIX-lea, ca "are numai prieteni". Au trecut doua veacuri de atunci si tuberculii cartofului - planta aceasta care i-a ajutat pe incasi sa-si construiasca fabuloasa civilizatie - continua sa fie solutia care salveaza popoare intregi de la foamete. (Dupa ravagiile razboiului cel mare, europenii asa au rezistat. Si romanii, printre ei.) Paradoxal, tot cartofilor li se "imputa" si inflorirea economica a unor tari - Irlanda, ca sa dam un singur nume. S-au inaltat imperii pe... cartofi prajiti si chipsuri.
    Exista astazi, omologate, 589 de soiuri diferite de cartofi cultivate pe intinsul lumii.
    Si, probabil, mii de retete, care mai de care mai savuroase.
    E nevoie doar de indemanare si putina inventivitate pentru a-i pregati, ca fel principal sau garnitura, fierti, copti sau prajiti, piure sau... ca umplutura pentru placinte.
    Nu degeaba cartoful este supranumit "a doua paine"!

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul