x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Neajunsuri grave, dar si hilare

Neajunsuri grave, dar si hilare

de Irina Cristea    |    15 Iun 2005   •   00:00
Neajunsuri grave, dar si hilare

Intarzierile inregistrate de Romania la indeplinirea angajamentelor luate fata de UE merg mult mai departe decat au lasat sa se inteleaga oficialii romani.

Intarzierile inregistrate de Romania la indeplinirea angajamentelor luate fata de Uniunea Europeana merg mult mai departe decat au lasat sa se inteleaga oficialii romani, dupa primirea scrisorilor de avertizare de la Bruxelles.

Surse comunitare s-au declarat foarte ingrijorate de stadiul in care se afla reformele in anumite domenii-cheie, asupra carora s-a atras atentia si in scrisoare, si au atras atentia ca, in baza datelor de care dispune in prezent Comisia, Romania risca sa nu-si indeplineasca la timp obligatii importante, care ar putea atrage fie amanarea aderarii, fie pierderea unor fonduri europene.

DETALII. Scrisoarea de avertizare atragea atentia asupra catorva capitole unde reformele nu tin ritmul dorit de Comisie. Au fost mentionate concurenta, in special ajutoarele de stat in siderurgie, achizitiile publice, dreptul la proprietate intelectuala, agricultura, in special in ce priveste agentiile de plati, mediul, dar si lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate si securizarea frontierelor.

Intr-un limbaj tehnic, acestea nu reusesc sa spuna mare lucru despre stadiul pregatirii de aderare sau despre problemele ridicate de Comisie, dar, intr-o forma detaliata, ele dezvaluie neajunsuri in egala masura grave dar si hilare.

BALBAIALA. De exemplu, un aspect care a provocat nemultumirea Comisiei se leaga de pregatirea agentiei care va efectua, dupa 2007, platile catre fermierii romani. Acest proces presupune etape care in Romania au fost intarziate in conditii nemaintalnite la alte state candidate. Trei luni s-au pierdut, de exemplu, numai pentru ca Ministerul Agriculturii si Ministerul Apararii Nationale au trebuit sa se puna de acord pentru o etapa obligatorie: fotografierea panoramica a parcelelor de teren agricol pe care le vor avea in folosinta fermierii care vor primi fonduri europene. Asta pentru ca MApN roman a fost singurul minister de profil care a considerat ca aceasta operatiune pune in pericol securitatea nationala si obiective strategice.

PREMIERA. O astfel de problema nu a existat in niciuna dintre tarile care au aderat anul trecut si care au indeplinit aceleasi proceduri, au aratat sursele citate. Tot agricultura romaneasca i-a facut sa ridice neputinciosi din umeri pe oficialii Comisiei care asteapta din partea Guvernului un plan clar despre cum intentioneaza sa realizeze si sa gestioneze inchiderea obligatorie a peste 1.000 de abatoare care nu corespund standardelor europene si ale caror produse nu ar putea patrunde niciodata pe piata comunitara. Pe langa faptul ca o astfel de strategie nu a ajuns insa pe biroul expertilor din Bruxelles, europenii nu au, momentan, nici macar date preliminare, ca de exemplu informatii despre cati oameni vor ramane fara loc de munca dupa inchiderea abatoarelor.

NEMULTUMIRI. In ceea ce priveste problemele legate de dreptul la proprietate intelectuala, acestea se refera la greutatile cu care Romania reuseste sa puna stavila produselor contrafacute venite din tari precum Turcia sau China, si chiar a contrafacaturilor autohtone. Problema nu este atat ca Romania este o piata invadata de astfel de produse, ci ca slabul control la frontierele tarii face ca acestea sa patrunda pe piata comunitara, si acesta este lucrul care ne ingrijoreaza, au explicat surse de la Bruxelles. Tot de frontiere se leaga o alta sursa a nemultumirilor europenilor. Aici, infrastructura la granitele Romaniei este nesatisfacatoare, ea facand si obiectul unui raport ce va fi prezentat la Bruxelles jumatatea acestei luni.

SPRIJIN. Ministrul francez al afacerilor externe, Philippe Douste-Blazy, a cerut luni respectarea acordului privind finantarea Politicii Agricole Comune (PAC) pentru bugetul 2007-2013, inclusiv partea prevazuta pentru aderarea Romaniei si Bulgariei.

Presedintia luxemburgheza nu propune decat sa se adauge doua miliarde de euro acordului din 2002 privind cheltuielile agricole pentru a finanta aderarea Romaniei si Bulgariei, in timp ce Franta le evalueaza la opt miliarde. "Pachetul final trebuie sa respecte acordul din 2002. Finantarea agriculturii romane si bulgare trebuie sa fie adaugata integral acordului", a declarat noul ministru.

ATACURI
Acordul din 2002 a consfintit cheltuielile agricole pana in 2013, intr-o Uniune largita la 25 de membri. Atacat in privinta rabatului de care beneficiaza Regatul Unit la bugetul european, primul-ministru britanic Tony Blair a atacat din nou, violent, PAC. Douste-Blazy s-a aratat relativ optimist privind posibilitatea ajungerii la un acord la summitul european, in ciuda revendicarilor unora si altora. "Nu am vazut niciodata un calm absolut inainte de ajunul unui consiliu", a afirmat el, considerand ca "numai o reducere substantiala a rabatului britanic poate permite sa se raspunda anumitor cerinte specifice ale statelor membre".
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul