x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Papa pentru bebe

Papa pentru bebe

10 Mai 2005   •   00:00

  • de CRISTINA ANDREEA CATANA
  • RETETE CU ADRESA
  • Indiferent de modul in care este hranit bebelusul, la un moment dat hrana lui trebuie diversificata. In primele 4 luni de viata laptele mamei acopera nevoile unui nou-nascut. Sugarilor care primesc o alimentatie artificiala, pregatita acasa, cu lapte praf integral sau cu lapte de vaca, le este necesara o diversificare mai precoce, pentru a compensa carentele nutritionale. Medicul va aprecia particularitatile sugarului si va indica o alimentatie corecta. Sugarul trebuie sa invete sa mestece si sa inghita alimente mai consistente si sa se obisnuiasca cu gusturi noi. Bebelusii de aproximativ 3-4 luni accepta mai usor schimbarile de "meniu" decat cei mai mari, care s-au obisnuit cu alimentatia la san. Administrarea hranei cu lingurita este un principiu de baza in cadrul diversificarii. Mama va incepe sa-i dea noul aliment inaintea unei mese si la patru ore dupa masa precedenta, pentru ca sugarului sa-i fie foame.

    PATEU DELICIOS (de la 6 luni)
  • INGREDIENTE:
  • 3 cartofi, 3-4 ficatei de pasare, 50 gr lapte, o lingurita cu unt, o jumatate de lingurita cu smantana, un varf de cutit de sare.
  • PREPARARE:
  • Cartofii se spala, se curata de coaja si se fierb la foc domol pana devin sfaramiciosi. Ficateii se curata de pielite, se spala si se fierb sau se frig pe gratar, fara grasime. Cand sunt gata, cartofii si ficateii se pun in mixer sau se zdrobesc cu furculita. Se adauga untul, laptele, smantana si se mixeaza pana se obtine o pasta. La sfarsit se adauga sarea.

    SUPA DE ROSII (de la 1 an)
  • INGREDIENTE:
  • 200 gr rosii, o ceapa, doua linguri cu orez, o lingura cu ulei, o legatura de patrunjel, sare.
  • PREPARARE:
  • Se aleg rosiile foarte bine coapte, se curata de coaja si se trec printr-o sita. Se pun in apa, la foc domol. Se adauga ceapa taiata marunt si orezul ales si spalat in doua ape. Se adauga uleiul. Cand orezul este fiert, supa este gata. Se adauga sarea si patrunjelul tocat marunt. Daca ai in bucataria ta un robot, poti sa dai rosiile descojite prin acesta, la viteza maxima, scapand astfel cu usurinta de operatiunea complicata a oparitului si a trecutului prin sita.
    SPANAC GRATINAT (de la 2 ani)
  • INGREDIENTE:
  • 750 gr spanac, o mana de taitei, 150 ml lapte, 75 gr unt, o lingurita cu faina, doua linguri cu cascaval ras, sare.
  • PREPARARE:
  • Spanacul, curatat si spalat, se opareste in apa un minut, dupa care se strecoara si se inmoaie in 30 gr unt. Se pune apoi intr-un vas uns in prealabil cu putin unt. Separat, se face un sos alb din untul ramas, faina, lapte si sare. Intre timp, se fierb taiteii, se strecoara si se maruntesc. Dupa aceasta operatiune, taiteii se amesteca impreuna cu sosul alb si se pun peste spanac. Deasupra se presara cascavalul ras si se da la cuptor 20 de minute.
    SALATA DE FRUCTE (de la 10 luni)
  • INGREDIENTE:
  • 5 boabe de struguri, doua mere de marime medie, o para, o banana, doua portocale, o lingurita cu zeama de lamaie, 50 gr iaurt.
  • PREPARARE:
  • Este bine ca fructele sa fie la temperatura camerei. Se spala toate fructele si se curata de coaja. Unul dintre cele doua mere si banana se taie cubulete, iar para si o portocala se taie felii. Se pun intr-un bol toate aceste fructe. Se adauga apoi sucul de la un mar, o portocala si zeama de lamaie. Deasupra se pune iaurtul. Este recomandat sa se foloseasca un iaurt cu un continut scazut de grasimi. Se orneaza cu boabele de struguri.

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul